A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fokozott nyáladzás kutyáknál - mi okozhatja?

2023. augusztus 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutyanyál. Csöpög, nyúlik, ragad… Nem éppen a kedvencünk, de hozzátartozik kedvencünkhöz. Lássuk hát, mi minden állhat a túlzott nyálzás hátterében!



 

Beethoven, Egyik kutya, másik eb... Gyermekkorunk jól ismert filmjei, melyről a bucifejű kutyák mellett még egy dolog beugorhat: ez pedig nem más, mint a sok - nagyon sok - kutyanyál. Sármos megjelenésüknek elengedhetetlen részét képezte, viszont, ha kedvencünk révén első kézből ér minket a "nyál-élmény", méghozzá nap, mint nap, időnként meggyűlhet vele a bajunk... 

 

 

Egy kis biológia, avagy mire jó a nyál?

 

Hozzánk hasonlóan a kutyák szájüregében is termelődik egyfajta sűrű folyadék: a nyál. 98%-ban víz alkotja, a maradék 2%-ot antibakteriális összetevők, különféle enzimek és elektrolitok adják, melyek az általános egészség szempontjából rendkívül fontosak. Az állkapocs mellett található mirigyek termelik az enzimekben gazdag juice-t, apró csatornákon át jutnak a szájüregbe.

 

 

Fokozott nyálzás kutyáknál - számos oka lehet
Fokozott nyálzás kutyáknál - számos oka lehet
Fotó: leonvalleyvet.com

 

 

A nyálban található amiláz nevű enzimnek köszönhetően már a táplálék rágása közben megindul az emésztés folyamata, ahogy összekeveredik az étellel és elkezdi lebontani azt. Víztartalma által a nyál fellazítja a megrágott táplálékot, így könnyebben le tudjuk nyelni. Normális esetben folyamatosan termelődik a nyálmirigyekben, ezáltal fenntartja a szájüregben a szükséges nedvességet, mely javítja az ízlelést. Jól tudjuk, milyen kellemetlen, ha kiszárad a szánk – a nyál ennek megelőzésében is segít.

 

További jótékony tulajdonsága, hogy fehérjékkel és ásványi anyagokkal „mossa át” a fogakat, ily módon csökkenti a fogínybetegségek kialakulását és hozzájárul a fogak egészségéhez is. A fogakra és a fogak közé tapadt táplálék részecskéit is segíti letisztítani, megfelelő szájhigiéné mellett a fogszuvasodás kockázata is alacsonyabb. Antibakteriális hatásának köszönhetően a szájszag ellen is véd.

 

Összességében, a nyál önmagában nagyon hasznos, jó dolog. De ahogy mondani szoktuk, jóból is megárthat a sok. Amíg normális mennyiségben termelődik, észre sem vesszük, hogy gondot okozna. Ám egy ponton túl a kutya sem képes lenyelni az „extra” nyálat, s ha felgyülemlik a szájüregben, valahol távoznia kell… Lecsöppen az ajkakról, a szájszegletben kisebb-nagyobb buborékokat is felfedezhetünk. És már kaphatjuk is elő a zsebkendőt. Újra és újra.

 

 

Fokozott nyálzás kutyáknál Egy finom étel illata is beindíthatja
Fokozott nyálzás kutyáknál Egy finom étel illata is beindíthatja
Fotó: cloud9vets.co.uk

 

 

A fokozott / túlzott nyáladzás lehetséges okai

 

A genetikai tényezőktől a táplálkozáson át betegségeig terjedő skála elég széles:

 

Anatómiai felépítés: avagy miért nyáladzanak egyes kutyák többet, mint mások? Némely ebeknél és keverékeiknél a normális mennyiségű nyál azért tűnhet túl soknak, mert szájuk fizikai „kialakítása” miatt nehezen tartja bent a nyálat. Az óriásfajták esetében például az ajkak körüli lazább bőrnek köszönhető a fokozottnak tűnő nyáladzás. Gondoljunk csak Beethovenre, gyermekkorunk kedvenc bernáthegyijére, de magunk elé idézhetjük egy angol véreb, nápolyi masztiff, bordeauxi-dog, német dog, spániel, szetter vagy újfundlandi képét is. És máris felsejlik a sok-sok nyál, ugye?

 

Táplálékra adott reakció: ha éhesek vagyunk és megérezzük egy ínycsiklandó eledel illatát, összefuthat a szánkban a nyál. Kutyáink szuperszimata révén a finom illatok erőteljesebb reakciót válthatnak ki, a fokozott nyáltermelődés önkéntelenül is beindul - akár már az eledeles zacskó zörgése hallatán, láttán.

 

Szagokra, illatokra adott reakció: előbbi ponthoz hasonlóan fokozott nyálzást válthatnak olyan szagok és illatok, melyek stimulálják idegrendszerét, hormonális rendszerét (például a tüzelés időszakában ivaros kanoknál). 

 

Emésztőrendszeri problémák: megnagyobbodott nyelőcső, rekeszsérv, reflux mellett a gyomornedv, gyomorsav és az emésztendő táplálék egy része visszaszivároghat a nyelőcsőbe, emiatt több nyál termelődik a szájban.

 

 

A rövid orrú kutyafajtáknál is megjelenhet a fokozott nyálzás
A rövid orrú kutyafajtáknál is megjelenhet a fokozott nyálzás
Fotó: Stocksy

 

 

Fertőzéses betegség: előrehaladott állapotban a veszettség egyik jellemző tünete a túlzott nyálzás. Hazánkban az évente kötelező veszettségi oltásnak és a vadon éló rókák vakcinázásának köszönhetően visszaszorult a betegség, de léteznek még olyan régiók Európában és a világban, ahol időről-időre felbukkannak ilyen esetek. Figyeljünk a megelőzésre! Külföldön járva  – veszélyeztetett környéken – legyünk különösen körültekintőek!

 

Felsőlégúti fertőzés: az orr, orrjárat, torok megbetegedése fokozott nyáltermelést vonhat maga után. Figyeljük meg, milyen tüneteket mutat a kutya, pl. köhögés, tüsszögés, öklendezés, elesettség, hőemelkedés, stb. Jegyezzük fel azokat, és induljunk az állatorvoshoz, hogy mielőbb megkezdhessék a megfelelő kezelést.

 

Fogproblémák: a nyál hozzájárul a fogak egészségéhez, de gyakran önmagában nem elegendő a gondok megelőzéséhez. A fogakra tapadt táplálék- és egyéb maradványok felhalmozódhatnak, baktériumok telepednek meg bennük, mely fogínygyulladást és a fogágy betegségeket okozhat. A gyulladt, elfertőződött fogíny veszíthet nedvességtartalmából és rugalmasságából, szárazság lép fel, melynek következtében a meggyengül a fog gyökere, és a fogak kieshetnek, ahogy a szövetek elkezdenek leépülni. Az állapotot fokozott nyáltermelés kíséri, és igen nagy fájdalommal járhat a kutya számára. Mindenképp állatorvosi ellátásra szorul! Ügyeljünk a megelőzésre rendszeres fogápolással!

 

Hányinger: emésztőrendszeri panaszok, egyensúlyproblémák, utazási betegség… Megannyi oka lehet a hányingernek. Egy biztos, senki sem szereti. A nyálmirigyek ilyenkor nagyobb sebességre kapcsolnak, és több nyálat termelnek.

 

Hőguta: a rövidorrú fajták és keverékeik, mint a mopsz, boxer és bulldog, nehezebben tudják lehűteni magukat, így nemcsak a meleg viselheti meg őket jobban, de a nyári hónapok időjárása, a hőség miatt fokozott a hőguta kockázata. Biztosítsunk számukra egy védett, árnyékos zugot a napsugarak elől, és soha ne hagyjuk őket magukra az autóban! Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz!

 

 

Fokozott nyálzás megjelenhet akkor is, ha a kutya kimelegedett
Fokozott nyálzás megjelenhet akkor is, ha a kutya kimelegedett, például sporttevékenység közben vagy a nyári melegben
Fotó: Pinterest

 

 

Idegentest: amikor a kutya szájában megreked valamilyen idegen tárgy (például játéka, egy bot darabja, növény levele), fokozott mértékben kezdi el termelni a nyálat, mely nedvesíti a szájüreget, és segíthet megszabadulni a fogakra, fogak közé vagy a nyálkahártyára tapadt dolgot.

 

Kinövések: a szájüregben, ajkakon kialakuló kisebb-nagyobb dudorok is okozhatnak fokozott nyáltermelést. Célszerű mielőbb elvinni kedvencünket az állatorvoshoz egy kivizsgálásra, hogy tudjuk, a kinövés jóindulatú (pl. papilloma) vagy rosszindulatú daganat. Mindegyik kezelésre szorulhat, ne halogassuk a látogatást!

 

Maró hatású anyagok: a nyálkahártya irritációja miatt fokozott nyálzáshoz vezethet, ha a kutya savas kémhatású dologba kóstol bele. Kíváncsiságuk határtalan, és ha valami felkelti érdeklődésüket, legtöbben igyekeznek alaposan megvizsgálni mibenlétét. Szaglás, látás, hallás, tapintás és természetesen ízlelés segítségével is, amivel sajnos bajba sodorhatják magukat. Nem mindegy, hogy egy fél citrommal játszik, pofozgatja, meg-megnyalja vagy mérgező hatású növényt rágcsál, vegyszert nyel le otthon vagy a kertben, sétán. Rejtsük el a veszélyt rejtő dolgokat (elemek, elektromos kábelek, tisztítószerek, gyógyszerek, fagyálló, stb.) olyan helyre, ahol nem érheti el, és ha szereti a szemetesben turkálni, szoktassuk le róla.

 

Mérgező növények és állatok: kedvelt virágaink, a tulipán és a leander sajnos mérgező hatással bírnak a kutyára, ha megrágcsálja a növényt. Nemcsak a növények, de bizonyos állatok is toxikusak lehetnek. Kíváncsi kedvencünk megnyalhatja a furán kúszó-mászó csigát vagy békát, de egy ilyen kóstoló kockázatos, többek között hirtelen fellépő, nagymértékű nyálzást okozhat. Ha egy toxin elég erős ahhoz, hogy a kutyánál ilyen tünetet váltson ki, egyéb káros hatásokkal is lehet szervezetére. Gyanú esetén ne habozzunk felkeresni az állatorvost!

 

Sérülés: kemény tárgyak rágcsálása (pl. bot, kavics, kerítés) felsértheti a kutya száját, foga is letörhet. Vágások, karcolások, égési sebek, fekélyek mellett is fokozott nyálzás figyelhető meg.

 

Izgatottság, szorongás: a gazdi hazaérkezése, egy kilátásba helyezett séta, kirándulás, találkozás egy szeretett ismerőssel, baráttal, mind-mind izgalmat kelthet a kutyában, mely fokozott nyálzást okozhat. A félelem, szorongás és stressz, például vihar, mennydörgés, tűzijáték, súlyos szeparációs problémák is kiválthatják e reakciót.

 

Idegrendszeri problémák: a fokozott nyálzás jelezheti a nyálmirigyek, valamint a nyálmirigyekhez kapcsolódó idegek sérülését. Az agyat és/vagy gerincvelőt érintő betegség, sérülés tünete is lehet, gyengeség, elesettség és egyéb jelek mellett. Bizonyos neurológiai rendellenességek okozhatnak túlzott nyáltermelést, vagy megnehezíthetik a nyelést. 

 

 

Utazási betegség - hányinger, nyálzás léphet fel, ha a kutya nehezen bírja az autózást
Utazási betegség, hányinger, nyálzás léphet fel, ha a kutya nehezen bírja az autózást 
Fotó: Flickr

 

 

A nyálzás mellett esetlegesen megjelenő, további tünetek

 

Többféle betegségre is utalhat, ha a kutya szájában több nyál termelődik, ezért is fontos megfigyelni a kísérő tüneteket:

 

Étvágytalanság: emésztési panaszok esetén a kutya kevésbé kívánhatja az ételt. Ha hányingerrel küzd, a nyálzás lehet átmeneti és magától elmúlhat, amint helyreáll az emésztés. A fogak és a fogíny betegségei (fogkövesség), szájüregi probléma, sérülés, idegentest, kinövés kapcsán viszont a fokozott nyálzás akkor szűnhet meg, ha megfelelően kezelik a kiváltó okot. Étvágya visszatérhet már gyógyulás közben is.

 

Változtatások az étrendben: bármennyire is kedveli a kutya a szárazeledelt, visszautasíthatja, ha száraznak érzi a száját. Apró falatkákat vehet magához, óvatosan megrágja a tápszemeket azon az oldalon, ahol kisebb a fájdalom, kellemetlenségérzet. A rágáshoz oldalra billentheti a fejét, így evés közben könnyen kipottyanhatnak a falatok. Jobban eshet az étel, ha több nedvességet tartalmaz, például a száraztápra öntünk vizet vagy gyenge, sómentes zöldségleves, húsleves levét.

 

Változások a viselkedésben: még a legkedvesebb, legbarátságosabb kutya is reagálhat agresszívan, ha nagymértékű fájdalmat él át vagy olyan betegséggel küzd, mely neurológiai károsodást okoz. Mások inkább visszahúzódnak, elbújnak, olyan menedéket keresnek, ahol békén hagyják őket. 

 

A pofa mancsolása: a szájüregben érzett kényelmetlenség, fájdalom enyhítésére mancsával megérintheti, dörzsölheti pofáját, vagy a földbe, bútorokba dörgölheti fejét.

 

Nyelési nehézség: a nyelőcsövet és gyomrot érintő problémákhoz köthető nyálzás kísérő tünete lehet az öklendezés. Evés, ivás közben a kutya előre nyújthatja nyakát, hogy könnyebben lemenjen a táplálék, a víz.

 

Egyéb, lehetséges kísérő tünetek

  • rossz lehelet
  • fogyás
  • a kutya számára kellemetlen, ha megérintik pofáját, száját
  • öklendezés, köhögés
  • hőemelkedés
  • rohamok

 

Újfundlandi, nyálkendő
"Ez csak egy kis nyál" - feliratos nyálkendő kutyának
(A képen: újfundlandi)
Fotó: Etsy

 

 

Hogyan történik a diagnózis?

 

A fokozott nyálzás lehetséges okának megállapítása minden esetben állatorvos által történik. A fizikális vizsgálat során gondosan megnézik a kutya pofáját, szájüregét, fogait, fogínyét. A kiváltó ok megtalálásához szükséges lehet továbbá vérvizsgálatra, labortesztekre és képalkotó vizsgálatokra (röntgen, CT, MRI).

 

Hogyan kezelhető a fokozott nyáladzás?

 

A kezelés a pontos okok feltárását követően kezdődhet meg. Sokféle tényező állhat a háttérben, így például fogkövesség esetén a fogak tisztítása, a fogíny gyulladásának csökkentése jelentősen javíthat a helyzeten. Kinövések kimetszése, az emésztési problémák kezelése, az irritációt kiváltó anyagok elkerülése, idegentest eltávolítása, utazási betegség esetén a hányingerre adott gyógyszerek segíthetnek. A diagnózistól függ a kezelés is, minden esetben bízzuk állatorvosra!

 

Ha a fokozott nyálzás vélhetően viselkedési eredetű, kérjük tapasztalt, pozitív módszerekkel dolgozó kutyatréner segítségét! Vendégek érkezése okozta izgalom, mennydörgés vagy tűzijáték keltette félelem, a gazdi(k) távolléte miatti szeparációs szorongás mind-mind másfajta, egyénre szabott terápiát igényel.

 

Mit lehet tenni, ha a kutya folyton nyáladzik?

 

Ha pedig laza bőrrel megáldott kutyánk van vagy a jövőben ilyen fajtájú kedvencet szeretnénk magunkhoz venni, készüljünk fel kellő mennyiségű papírzsebkendővel és törlőkendővel. Ötletes és roppant aranyos megoldás lehet egy csinos kendő viselése, ha nem zavarja az ebet. Fogadjuk el őt e tulajdonságával együtt, hiszen nem tehet arról, ha időről-időre megfüröszti környezetét, otthonát és természetesen a gazdikat némi cuppogós nyálban. Főleg, amikor rájön a szeretetroham.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: leonvalleyvet.com
Cikk első megjelenése: 2021. június 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat? Hírek - Címlapon
30 ezer Ft-ra büntetnek, ha nem jelented be a kutyádat?
Újra egy puli a sztár Amerikában! Hírek - Címlapon
Újra egy puli a sztár Amerikában!