A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyánknál is fontos a fogápolás!

2019. január 19., 14:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Elsőként azt vizsgáljuk meg, milyen problémák adódhatnak abból, ha nem fordítunk kellő gondot kutyánk fogaira. Lássuk az elméletet!



A kutya fogazata

 

A kutya a húsevő fajok közé tartozik, állkapcsa ennek megfelelően a táplálék megragadására és feldarabolására, továbbá az ellenséggel szembeni védekezésre, illetve támadásra lett kialakítva. A kutyának 42 foga van, a felső állkapocsban 20, az alsó állkapocsban 22 fog helyezkedik el:

  • 6-6 db metszőfog - a táplálék/tárgy megragadása

  • 2-2 db szemfog (tépőfog) - a táplálék/tárgy megtartása, önvédelem

  • 8-8 db őrlőfog (előzápfog) - a táplálék darabjainak felaprítása

  • utózápfog (alul 6, felül 4) - a megőrölt táplálék pépesítése

A tejfogak kb. 3-4 hetes korban bújnak elő a kölyök szájában. 3,5- 4 hónapos kortól elindul a fogváltás, melynek során a 28 db tejfog egymás után kihullik, és helyüket a valódi fogak foglalják el úgy 6,5-7 hónapos korra. Az évek előrehaladtával a fogak koronája fokozatosan kopik, ennek alapján állapítható meg kedvencünk életkora.

 

A kutya metszőfogai és szemfogai
A kutya metszőfogai és szemfogai
Fotó: seattletimes.com

 

A fogápolás jelentősége kutyáknál

 

Amikor kutyánk egészsége kerül szóba, a legtöbb gazdinak az oltások, rendszeres állatorvosi vizsgálatok, tápanyagban gazdag ételek etetése és a mindennapos testmozgás jut eszébe. Sajnos a fog és -szájápolás gondolata nem tartozik az elsődleges egészségügyi szempontok közé. Pedig kellene: ötből négy kutya esetében már hároméves kor felett megjelennek a parodontológiai, vagyis fogággyal kapcsolatos betegségek.

 

A kezeletlenül hagyott fogágy-betegségek alapját képezhetik további súlyos betegségek kialakulásának. A szájban található baktériumok egy hibás vagy hiányzó fog helyén könnyen bejuthatnak a véráramba, és rövid idő alatt eljuthatnak a kutya létfontosságú belső szerveihez. Egy figyelmen kívül hagyott fogínysérülés vagy gyulladás okozója lehet szív-, tüdő- és veseproblémáknak.

 

A rendszeres és alapos fog- és szájápolással, megfelelő étrenddel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kutyánk fogazata és fogínye egészséges maradjon.

 

Egészéges fogak
Egészéges fogak
Fotó: qualityaussies.webs.com

 

 

Hogyan kezdődnek a fog- és fogínyproblémák?

 

Táplálkozás során apró ételmaradékok tapadnak a kutya fogaihoz. Ha ezeket nem távolítjuk el időben, az ételmaradékok nyállal és baktériumokkal keveredve lerakódnak a fogakon. A foglepedék optimális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásának, s a rárakódó szennyeződés a hozzá kapcsolódó kalciummal fogkővé keményedik. Ez kiváló alapot nyújt további lepedék lerakódásának. Ha sárgás vagy barnás-feketés elszíneződést látunk kutyánk fogain, lehelete kellemetlenné válik, akkor érdemes állatorvoshoz fordulnunk. A fogkő ugyanis folyamatosan irritálja a fogínyt, melynek eredményeképpen fogínygyulladás (gingivitis) jön létre.

 

A fogínygyulladás jelei:

  • kellemetlen szájszag

  • a fogíny kipirosodik és feldagad azon a helyen, ahol a foggal érintkezik

  • vérző fogíny

  • letört vagy hiányzó fogak

  • a kutya aktivitási szintje csökken, többet pihen a szervezetében zajló gyulladásos folyamat miatt

  • testhőmérséklet emelkedése

A fogínygyulladás a parodontális betegségek kialakulásának első lépése. Gyulladás esetén a fogíny elkezd visszahúzódni, majd szép lassan elválik a fogtól. A fogak és a fogíny közötti hézagban még nagyobb mennyiségű ételmaradék és baktérium rakódik le, mely fokozza a fennálló problémát. Ám ez a gyulladásos állapot megfelelő kezeléssel még visszafordítható – feltéve, hogy időben észrevettük, és állatorvoshoz fordultunk.

Ha nem foglalkozunk vele, a fogínygyulladás következtében a fogágy is begyulladhat. A betegség előrehaladott állapotban sajnos a legtöbb esetben már visszafordíthatatlan, a fogak kihullásához vezethet, emellett a kutya komoly fertőzéseket is összeszedhet.

 

Fogkövek a kutya fogain
Fogkövek a kutya fogain
Fotó: perkinsroadvet.com

 

 

Hogyan távolítható el a fogkő?

 

A fogkő eltávolítását állatorvos végzi bódításban. Gondos fogápolás mellett csökkenthetjük a szükséges beavatkozások számát, amely kedvencünk szervezete számára megterhelő lehet. Ma már a legtöbb rendelőben ultrahangos fogkő-eltávolító készüléket alkalmaznak. Az eszközzel a hátsó fogak és a fogak belső felülete is elérhető, könnyen és hatékonyan szabadítja meg kutyánk fogait a lerakódásoktól.

 

A fog- és fogágybetegségek megelőzése érdekében kutyánknál is elengedhetetlen a mindennapos fog- és szájápolás. Gondoljunk csak bele: ha nekünk, gazdiknak is ajánlott a napi kétszeri fogmosás, akkor kedvencünk esetében sem illik elhanyagolni a rendszeres tisztítást!

 

 

Cikkünk folytatásában hasznos gyakorlati tanácsokat adunk a megfelelő fog- és szájápoláshoz.

Forrás: pedigree.com, kutyaspolo.hu
Indexkép forrás: puppyleaks.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 12.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon az internet legnépszerűbb kutyája Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon az internet legnépszerűbb kutyája
Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek Hírek - Címlapon
Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek