A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyánknál is fontos a fogápolás!

2019. január 19., 14:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Elsőként azt vizsgáljuk meg, milyen problémák adódhatnak abból, ha nem fordítunk kellő gondot kutyánk fogaira. Lássuk az elméletet!



A kutya fogazata

 

A kutya a húsevő fajok közé tartozik, állkapcsa ennek megfelelően a táplálék megragadására és feldarabolására, továbbá az ellenséggel szembeni védekezésre, illetve támadásra lett kialakítva. A kutyának 42 foga van, a felső állkapocsban 20, az alsó állkapocsban 22 fog helyezkedik el:

  • 6-6 db metszőfog - a táplálék/tárgy megragadása

  • 2-2 db szemfog (tépőfog) - a táplálék/tárgy megtartása, önvédelem

  • 8-8 db őrlőfog (előzápfog) - a táplálék darabjainak felaprítása

  • utózápfog (alul 6, felül 4) - a megőrölt táplálék pépesítése

A tejfogak kb. 3-4 hetes korban bújnak elő a kölyök szájában. 3,5- 4 hónapos kortól elindul a fogváltás, melynek során a 28 db tejfog egymás után kihullik, és helyüket a valódi fogak foglalják el úgy 6,5-7 hónapos korra. Az évek előrehaladtával a fogak koronája fokozatosan kopik, ennek alapján állapítható meg kedvencünk életkora.

 

A kutya metszőfogai és szemfogai
A kutya metszőfogai és szemfogai
Fotó: seattletimes.com

 

A fogápolás jelentősége kutyáknál

 

Amikor kutyánk egészsége kerül szóba, a legtöbb gazdinak az oltások, rendszeres állatorvosi vizsgálatok, tápanyagban gazdag ételek etetése és a mindennapos testmozgás jut eszébe. Sajnos a fog és -szájápolás gondolata nem tartozik az elsődleges egészségügyi szempontok közé. Pedig kellene: ötből négy kutya esetében már hároméves kor felett megjelennek a parodontológiai, vagyis fogággyal kapcsolatos betegségek.

 

A kezeletlenül hagyott fogágy-betegségek alapját képezhetik további súlyos betegségek kialakulásának. A szájban található baktériumok egy hibás vagy hiányzó fog helyén könnyen bejuthatnak a véráramba, és rövid idő alatt eljuthatnak a kutya létfontosságú belső szerveihez. Egy figyelmen kívül hagyott fogínysérülés vagy gyulladás okozója lehet szív-, tüdő- és veseproblémáknak.

 

A rendszeres és alapos fog- és szájápolással, megfelelő étrenddel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kutyánk fogazata és fogínye egészséges maradjon.

 

Egészéges fogak
Egészéges fogak
Fotó: qualityaussies.webs.com

 

 

Hogyan kezdődnek a fog- és fogínyproblémák?

 

Táplálkozás során apró ételmaradékok tapadnak a kutya fogaihoz. Ha ezeket nem távolítjuk el időben, az ételmaradékok nyállal és baktériumokkal keveredve lerakódnak a fogakon. A foglepedék optimális környezetet teremt a baktériumok elszaporodásának, s a rárakódó szennyeződés a hozzá kapcsolódó kalciummal fogkővé keményedik. Ez kiváló alapot nyújt további lepedék lerakódásának. Ha sárgás vagy barnás-feketés elszíneződést látunk kutyánk fogain, lehelete kellemetlenné válik, akkor érdemes állatorvoshoz fordulnunk. A fogkő ugyanis folyamatosan irritálja a fogínyt, melynek eredményeképpen fogínygyulladás (gingivitis) jön létre.

 

A fogínygyulladás jelei:

  • kellemetlen szájszag

  • a fogíny kipirosodik és feldagad azon a helyen, ahol a foggal érintkezik

  • vérző fogíny

  • letört vagy hiányzó fogak

  • a kutya aktivitási szintje csökken, többet pihen a szervezetében zajló gyulladásos folyamat miatt

  • testhőmérséklet emelkedése

A fogínygyulladás a parodontális betegségek kialakulásának első lépése. Gyulladás esetén a fogíny elkezd visszahúzódni, majd szép lassan elválik a fogtól. A fogak és a fogíny közötti hézagban még nagyobb mennyiségű ételmaradék és baktérium rakódik le, mely fokozza a fennálló problémát. Ám ez a gyulladásos állapot megfelelő kezeléssel még visszafordítható – feltéve, hogy időben észrevettük, és állatorvoshoz fordultunk.

Ha nem foglalkozunk vele, a fogínygyulladás következtében a fogágy is begyulladhat. A betegség előrehaladott állapotban sajnos a legtöbb esetben már visszafordíthatatlan, a fogak kihullásához vezethet, emellett a kutya komoly fertőzéseket is összeszedhet.

 

Fogkövek a kutya fogain
Fogkövek a kutya fogain
Fotó: perkinsroadvet.com

 

 

Hogyan távolítható el a fogkő?

 

A fogkő eltávolítását állatorvos végzi bódításban. Gondos fogápolás mellett csökkenthetjük a szükséges beavatkozások számát, amely kedvencünk szervezete számára megterhelő lehet. Ma már a legtöbb rendelőben ultrahangos fogkő-eltávolító készüléket alkalmaznak. Az eszközzel a hátsó fogak és a fogak belső felülete is elérhető, könnyen és hatékonyan szabadítja meg kutyánk fogait a lerakódásoktól.

 

A fog- és fogágybetegségek megelőzése érdekében kutyánknál is elengedhetetlen a mindennapos fog- és szájápolás. Gondoljunk csak bele: ha nekünk, gazdiknak is ajánlott a napi kétszeri fogmosás, akkor kedvencünk esetében sem illik elhanyagolni a rendszeres tisztítást!

 

 

Cikkünk folytatásában hasznos gyakorlati tanácsokat adunk a megfelelő fog- és szájápoláshoz.

Forrás: pedigree.com, kutyaspolo.hu
Indexkép forrás: puppyleaks.com
Cikk első megjelenése: 2015. október 12.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor MOL Nyrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon az internet legnépszerűbb kutyája Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon az internet legnépszerűbb kutyája
Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek Hírek - Címlapon
Több mint 11 ezer éve segíthet a kutya a vadászatban az embernek