A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell

2023. október 06., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!



1. Bőrproblémák

 

Nemcsak a legyengült immunrendszerű, alultáplált kutyákat érinthetik a bőrproblémák, hanem egészséges társaikat is. A kiváltó okok között bakteriális vagy gombás fertőzések mellett hormonális eltérések, allergia (pl. étel, pollen, vegyszer, stb.), ásványi anyag, vitamin- és tápanyaghiány is szerepelhetnek, továbbá élősködők jelenlétére is utalhat a kínzó viszketés és a szüntelen vakarózás. Ha kutyánk bőre kipirosodott, gyulladt, korpásodik vagy feltűnően hámlik, szokatlan elváltozások, dudorok vagy sebek keletkeznek rajta, mindenképp mutassuk meg állatorvosunknak!

 

Fényes szőrzet, egészséges bőr - Szokatlan elváltozások esetén vizsgáltassuk ki kutyánkat
Fényes szőrzet, egészséges bőr - Szokatlan elváltozások esetén vizsgáltassuk ki kutyánkat
Fotó: Flickr

 

2. Fülproblémák

 

A fület érintő fertőzések és gyulladások okozta kényelmetlenségérzettől kutyánk megpróbálhat fejrázással, vakarózással megszabadulni. E betegségek általában viszketéssel járnak, a vakarózás azonban súlyosbíthatja a helyzetet, mivel a karmokról, szőrről további kórokozók juthatnak be a füljáratba, karmaival pedig csúnya sebeket okozhat önmagának a kutya. Bakteriális és gombás fertőzések esetén gyakran távozik a fülből váladék vagy sűrű genny. Kezelés hiányában maradandó károsodások jöhetnek létre a fülben: nemcsak a hallás elvesztéséhez, hanem a hallójárat műtéti áthelyezése, végső esetben a roncsolódott fül eltávolítása is szükségessé válhat.

Ha kedvencünkön fülfertőzés jeleit vesszük észre és 1-2 nap alatt sem szűnnek a tünetek, ideje állatorvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy egy toklász került a fülébe, amely rövid idő alatt is képes mélyre vándorolni a fülkagylóban, elviselhetetlen fájdalmat okozva. Lógó fülű kutyák esetében a nem megfelelő szellőzés is gyulladáshoz vezethet, például egy kellemes nyári pancsolás után kórokozók telepedhetnek meg a fülben, ha nem tud kitisztulni belőle a víz, nem tud kellően megszáradni a fül. A fülproblémák emellett gyakran köthetőek allergiához is. Rendszeres fülvizsgálattal és a fülek tisztántartásával hozzájárulhatunk a fülek egészségéhez.

 

Kutyaegészség - Fülproblémára is utalhat, ha a kutya rázza, vakarja a füleit
Kutyaegészség - Fülproblémára is utalhat, ha a kutya rázza, vakarja a füleit
Fotó: wagwalking.com

 

3. Hányás

 

Számtalan oka lehet a hányásnak, az enyhétől egészen a súlyos mértékű elváltozásig. Lehet, hogy kedvencünk csupán elrontotta a gyomrát vacsorája hirtelen elfogyasztását követően… Ám, ha a hányás napokon át tart, a kutya étvágytalanná válik, testsúlya csökken, legyengül és bágyadtság, kedvetlenség jellemzi, keressük meg a probléma gyökerét. Egy szétrágott bot vagy játék, labda lenyelt darabjai bélelzáródáshoz is vezethetnek, mely azonnali ellátást igényel!

A hirtelen fellépő hányás mérgezésre is utalhat, melytől rövid idő alatt életveszélyes állapotba kerülhet kedvencünk. Érzékeny gyomrú vagy allergiás ebeknél a nem megfelelően megválasztott eledel is okozhat hányást. Kölyök kutyákban súlyos mértékű bélférgességnél is megjelenhet. Kísérő tünet lehet még komoly betegségeknél (pl. rák), de gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat.

 

Kutyaegészség - Gyomorproblémára utalhat, ha feltűnően sok füvet eszik a kutya
Kutyaegészség - Gyomorproblémára utalhat, ha feltűnően sok füvet eszik a kutya
Fotó: Pinterest

 

4. Hasmenés

 

Előző pontunkhoz szorosan kapcsolódhat a hasmenés, ugyanakkor önmagában is megjelenhet. Eredhet a hiányos vagy rossz táplálásból, de allergia jellemző tünete is lehet. Ha egy-két alkalommal fordul elő csupán, még nem feltétlen kell aggódnunk, de az állandó vagy gyakori hasmenés számos olyan állapotra utalhat, melyet mindenképpen célszerű kivizsgáltatni, különösen akkor, ha étvágytalanság, bágyadtság, súlycsökkenés, hőemelkedés kíséri. Kölyök, idős vagy egyéb betegséggel küzdő kutyák esetében már 1-2 napon át tartó hasmenés is kiszáradáshoz vezethet!

 

Kutyaegészség - Ha a hasmenést étvágytalanság, bágyadtság, hőemelkedés is kíséri, forduljunk állatorvoshoz
Kutyaegészség - Ha a hasmenést étvágytalanság, bágyadtság, hőemelkedés is kíséri, forduljunk állatorvoshoz
Fotó: Pinterest

 

5. Élősködők

 

A paraziták kedvenceink nemkívánatos „velejárói”, melyeket szinte lehetetlen teljes mértékben kikerülni. Tavasztól-őszig a kullancsok jelenthetik a legnagyobb veszélyt kutyánkra nézve, míg a bolhák, atkák egész éven át támadhatják őket. Napjaink egyre terjedő betegsége a szívférgesség, mely kezelés nélkül életveszélyes bármely kutyára nézve.

A belső élősködők (bélférgek) pedig zoonózis útján emberre is átterjedhetnek, ezért is lényeges a rendszeres, legalább háromhavonként történő féreghajtás. Szerencsére a fertőződés elkerülésére többféle módszer áll rendelkezésre, bőrre csepegtethető oldat, nyakörv vagy szájon át adható tabletták formájában. Tájékozódjunk a paraziták okozta betegségekről és megelőzési lehetőségeikről kutyánk és családtagjaink egészségének védelme érdekében!

 

Kutyaegészség - A kullancsok szinte bárhol megtelepedhetnek kedvencünkön
Kutyaegészség - A kullancsok szinte bárhol megtelepedhetnek kedvencünkön
Fotó: lifewithdogs.tv/Pinterest

 

6 Fogbetegségek

 

A szájüreget és a fogakat érintő betegségek súlyos, ám sajnálatos módon gyakran figyelmen kívül hagyott egészségi kockázatot jelentenek kedvenceink esetében. A kellemetlen lehelet, netán bűzős szájszag egyáltalán nem normális kutyáknál sem: utalhat szájüregi, fog-, fogíny- vagy emésztőrendszeri problémára is (pl. gyulladás, daganat). 

A fogakon lerakódott lepedék és a megkeményedett fogkő a baktériumok melegágya, a kórokozók pedig könnyedén bekerülhetnek a vérkeringésbe a gyulladt fogínyén át. A belső szervekhez eljutva súlyos betegségeket is okozhatnak (vese- és májproblémák). A rendszeres fogmosás kutyánknál is hozzájárulhat a fogszuvasodás megelőzéséhez. Léteznek por formájában az ételre adagolható termékek is, melyek segítenek megelőzni a fogkő kialakulását. A már kialakult fogkövet viszont célszerű mielőbb eltávolítani, forduljunk állatorvoshoz ez ügyben!

 

Kutyaegészség - Megfelelő fogápolással megelőzhetjük a fogbetegségeket
Kutyaegészség - Megfelelő fogápolással megelőzhetjük a fogbetegségeket
Fotó: petbucket.com

 

7. Túlsúly

 

Az elhízás sajnos legalább olyan súlyos probléma, mint amennyire könnyedén megelőzhető egészséges kutyák esetében. Egy-egy potyafalat, rágócsont még belefér, ám ha tányérunkból mindig megkapja a maradékot vagy kekszekkel, rágcsálnivalókkal tömjük, mert „olyan szépen néz a lelkem”, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy egy négylábú gombócot nevelgetünk... A tanulásnál elfogyasztott jutalomfalatok mennyiségét is célszerű levonni a kutya napi adagjából, mert a megszokott porció mellett rövid idő alatt kigömbölyödhet.

A túlsúly komoly betegségek kialakulásához is vezethet, többek között:  cukorbetegséghez, szív-érrendszeri, valamint ízületi problémákhoz, melyeket sokkal nehezebb kezelni, mint kellő odafigyeléssel megelőzni. Megfelelő táplálással és rendszeres testmozgással karban tarthatjuk kutyánk fizikumát és súlyát is, a már elhízott ebeknél pedig lassan ugyan, de jó eséllyel visszafordítható a folyamat az állatorvos által előírt speciális diétával és a fokozatos, szív- és ízületkímélő gyakorlatokkal, sétákkal.

 

Kutyaegészség - Rendszeres testmozgással tehetünk az elhízás ellen
Kutyaegészség - Rendszeres testmozgással tehetünk az elhízás ellen
Fotó: Pinterest

 

8. Vese- és húgyhólyag

 

A vizeléssel járó gondok fakadhatnak a veséket, a húgyhólyagot és a húgycsövet érintő fertőzésekből, gyulladásokból, ugyanakkor genetikai hajlam következtében kövek is képződhetnek e szervekben. A bepisilés eredhet felfázásból és a záróizmok gyengüléséből is idős kutyákban, valamint felnőtt korú ivartalanított szukákban. Cukorbetegség esetén a kutya a megszokottnál jóval több folyadékot fogyaszt, emiatt pedig a vizelet mennyisége is megnő. A vizelet elmaradása viszont kövességre és a kiválasztórendszert érintő daganatos megbetegedésre is utalhatnak, mely azonnali kivizsgálást igényel!

 

Kutyaegészség - Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Kutyaegészség - Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Fotó: thegalleria.eu

 

9. Ízületi gyulladás

 

Jellemzően idős kutyáknál fordul elő, ám az ízületet érintő öröklött betegségek vagy korábbi életszakaszban elszenvedett sérülések következményeként is kialakulhat. A gyulladás kiterjedhet egy vagy több ízületre is, fájdalmassá téve a járást, mozgást. Az állapot előrehaladottságától függően azonban jól szinten tartható az állatorvos által felírt gyulladáscsökkentőkkel, gyógyszerekkel és ízületvédő kiegészítőkkel. A kutya korának és képességeinek megfelelő gyógytorna, fizio- vagy hidroterápia, masszázs is jótékony hatású lehet.

 

Kutyaegészség - Az ízületi gyulladás nemcsak idős korban, hanem sérülések, egyéb betegségek következtében is kialakulhat
Kutyaegészség - Az ízületi gyulladás nemcsak idős korban, hanem sérülések, egyéb betegségek következtében is kialakulhat
Fotó: petbucket.com

 

10. Mérgezés

 

Kutyáink köztudottan kíváncsi lények, mindenbe beledugják az orrukat, és ha már ott tartanak, bele is kóstolhatnak... Az unalmában elrágott takarítószeres (pl. hypo-s) flakon vagy a garázsban elrejtett patkányméreg is életveszélyes állapotot okozhat - csakúgy, mint a nyírfacukrot (xilit, xilitol) tartalmazó édesség, melyet kedvencünk elcsent az asztalról. A véletlenül előlhagyott fagyálló, vagy szándékosan szétszórt mérgezett falatok is csábítóan hathatnak kedvencünkre.

Tájékozódjunk a kutyák számára mérgező élelmiszerekről, vegyszerekről, és a természetben is megtalálható méreganyagokról (pl. béka-, csigaméreg). Ügyeljünk arra, hogy sem házon belül, sem házon kívül ne juthassanak hozzájuk!

 

Ha kutyánk a megszokottól eltérően viselkedik, betegség tüneteit észleljük rajta, ne habozzunk! Jegyezzük fel az általunk tapasztalt tüneteket! Ne az interneten olvasgassunk vagy kérdezzünk utána, mielőbb vigyük állatorvoshoz!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: bluecross.org
Cikk első megjelenése: 2019. április 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre? Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre?
Ha mi allergiásak lehetünk a kutyákra, akkor vajon ez fordítva is lehetséges?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Hírek - Címlapon
Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?
Fellélegezhetnek a kutyások: közeledik az ebzárlat vége Hírek - Címlapon
Fellélegezhetnek a kutyások: közeledik az ebzárlat vége