A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáról emberre - emberről kutyára

Egymástól elkapható betegségek


2016. december 04., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Egyesek még a széltől is (nem hogy a kutyától) óvják gyermekeiket, mások ugyanígy tesznek négylábú gyermekeikkel, nehogy elkapjanak egymástól bármilyen betegséget. Vajon az embert, vagy a kutyát kell jobban félteni?



Az állatról emberre terjedő betegségek kedvenceinktől ugyanúgy elkaphatóak. A zoonózisoknak több fajtája van, egyesek ismertebbek, míg mások kevésbé, valószínűleg a ritkaságuk miatt.

 

Férgek: Leggyakoribbak a galandférgek, orsóférgek, fonálférgek, mételyek, és buzogányfejű férgek. Ezeknek számos faja alakíthat ki betegséget embereknél is, emiatt fontos a rendszeres (3 hónap-fél év) féreghajtás, már egészen kölyök kortól fogva.

 

Horgasfejű galandféreg
Horgasfejű galandféreg
Fotó: sheppardsoftware.com

 

Gombák: Legismertebb a macskáktól származó Microsporum nevű megbetegedés, kutyánk is tőlük kapja el, vagy spontán módon, ha fertőzött területen szúrja, vagy sérti meg valami a bőrét. Orron, mancson, faroktájékon jelentkező bőrelváltozások figyelhetőek meg, melyek a megfelelő kezelés elmulasztásával az egész testfelületen szőrhiányt eredményezhetnek, és átterjedhetnek az állattal érintkező csuklójára, arcára is. Ebeknél már létezik ez ellen vakcina, így a gyógyulás mindössze 2-3 hetet vesz igénybe, míg nekünk akár hónapokig is eltarthat.

 

Bolhásság, rühesség: Emberről kutyára – kutyáról emberre is terjedhet. A „macska-, vagy patkánybolha” táplálkozik humán vérből is, az eben is legtöbbször a macskából származó figyelhető meg. Az alapvető higiéniai követelményeket betartva mi is, és kedvencünk is mentesek leszünk ezektől az élősködőktől.

 

Vírusfertőzések: A veszettség a legrettegettebb állatoktól elkapható kór volt az elmúlt évszázadban is. Mára, hála a védőoltásoknak, sikerült visszaszorítani az efféle megbetegedések számát, ugyanis a vírus halálos kimenetelű is lehet. Magyarországon az utóbbi években is átlagosan 10 ember meghalt veszettségben évente! A tbc-s gazda könnyen megfertőzheti kutyáját, mely állatoknál súlyosabb kimenetelű, hosszú szenvedés útján juthatnak el a megváltó halálhoz (ha nem könnyítik meg euthanáziával). A legfrissebb kutatások azt igazolták, hogy az influenza ugyanúgy veszélyes lehet kutyára, vagy macskára nézve, mint ránk, emberekre. Sőt, az is kiderült, hogy az állatokba átjutott vírusokon mutációk következhetnek be, melyek az emberre is veszélyesek (pl. madárinfluenza, H1N1). A H1N1, azaz sertésinfluenza áldozatául esett több kutya is, ami igazolja a zoonózisok súlyosságát, és mutációs képességeit.

 

A H1N1 vírus teljes valójában
A H1N1 vírus teljes valójában
Fotó: pecsma.hu

 

Baktériumok: A gümőkór emberről kutyára terjed. A betegségben szenvedő ember mellett élő négylábúakon legtöbbször megtelepszik. Elkapható fertőzött tehén tejéből, vagy ürülékéből is, valamint könnyen terjed egyik állatról a másikra, így óvnunk kell házikedvenceinket. Humán mycoplazma baktériumtól is fertőződhet állat, ami annyit tesz, hogy kedvencünk egy esetlegesen halálos kimenetelű atípusos tüdőgyulladást szed össze.

 

Kétszáz fölötti a száma azoknak a kórokozóknak, melyeket ember elkaphat a kutyájától, de hasonló az arány a gazdáról kutyára terjedő betegségek esetében is. A legtöbb megfertőződés elkerülhető az alapos kézmosással, és azzal, ha nem puszilgatjuk kedvenceink, száját, orrát, pofáját. A legtöbb állatorvos azt állítja, hogy a napjainkban folyó állattartás sok veszélyt hordoz még magában, tekintve az ágyban alvó, és gyerekekkel fürdő négylábúakat. Különösen fontos odafigyelni terhes nők, kisgyerekek, vagy legyengült immunrendszerű személyek esetében, nekik nagyobb esélyük van a megbetegedésre, valamint a fertőzések súlyosabb kimenetelére. 

 

 

 

Forrás: oregonstate.edu, mediapark.hu
Indexkép forrás: expertbeacon.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat 2016 - Nyerj a legjobb kutyás fotóddal! Hírek - Címlapon
Fotópályázat 2016 - Nyerj a legjobb kutyás fotóddal!
Propagandával a vakvezető kutyákért Hírek - Címlapon
Propagandával a vakvezető kutyákért