A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nem fogy kutyád a light tápoktól?

2017. február 05., 13:00


Szerző: Perlaki Fanni


Kategória: Egészség




A felmérések szerint a kistestű kutyák 30-40%-a túlsúlyos, véleményem szerint ugyanez igaz a nagytestűekre is. Amikor először figyelmeztetik a gazdikat a túlsúly következményeire, akkor lépnek be a képbe a ,,Light“ tápok. De mitől alakul ki a túlsúly, és miért nem fogy kutyád a light tápoktól?



Ha kizárólag etetési oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor az alapvető hiba a kutyák elhízásában keresendő. Tápválasztásnál sok gazdi nem veszi figyelembe az összetevők listáját, ahogy azzal sincs tisztában, hogy a jogszabályok értelmében azt az összetevőt kell a sor elejére írni, amiből a legtöbbet tartalmazza az adott táp. Így érhetik a gazdikat meglepetések, ha a prémiumként eladott tápról kiderül, valójában szénhidrátból (burgonyából, kukoricából) van benne a legtöbb.

 

Miután kutyáink ragadozók, fiziológiai értelemben nem, vagy alig van szükségük szénhidrátra. A nem ritkán 30-40% szénhidrátot tartalmazó tápok  jelentős százaléka nem hasznosul, illetve csinos hurkaként rakódik le kutyánkra. A gabonák egyéb káros mellékhatásai külön cikket érdemelnek.

 

Nem mindegy, mit tartalmaz a táp
Nem mindegy, mit tartalmaz a táp
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Önmagában a rosszul megválasztott táp is elég ok az elhízásra, de ha még a gazdi asztaltól is jutalmaz, esetleg a vasárnapi ebéd maradékát is kutyánk pusztítja el, akkor ne lepődjünk meg , hogy hamarosan az állatorvosunk figyelmeztet az elhízás következményeire. Hosszútávon számolnunk kell azzal, hogy kutyánk izületei tönkremennek, érrendszere elzsírosodik, hamar kifárad és nem tudja a versenyt felvenni a többiekkel.

 

A gazdik ilyenkor legtöbbször light tápokhoz nyúlnak, ami ugyanolyan önbecsapás lehet. A hazai light tápok piacát végignézve és az összetevőket kielemezve elmondhatjuk, hogy ezekből a termékekből sem száműzik teljesen a szénhidrátokat. Itt is találtunk olyan közismert tápot, amelynél az összetevők közül első helyen áll a kukoricaliszt, a legtöbb esetben a növényi szénhidrátok a második-harmadik helyre szorultak. Hozzá kell tenni, hogy ez megfelel egy jobb minőségű, nem ,,light“ táp követelményeinek.

 

A kutyáknál is egyre nagyobb probléma a túlsúly
A kutyáknál is egyre nagyobb probléma a túlsúly
Fotó: petcube.com

 

Az eredmény?

Az elhízott kutya kezdetben valóban fogyni kezd, hiszen csökken a szénhidrát mennyisége, de fogyása egy idő után megáll. Az is gyakori eset, hogy ezeket a tápokat a kutyák idő előtt megunják, a gazdi kétségbeesik és inkább visszatér a bevált táphoz.

 

Van-e megoldás?

 

Felejtsd el a light tápokat!

Ha mindenáron ragaszkodsz a tápokhoz, akkor ne csak azt nézd, light-e vagy sem, ellenőrizd az összetevők listáját és aszerint válassz. Minél kevesebb szénhidrát, és minél több hús (nem állati melléktermék) van a választott termékben, annál biztosabb, hogy eredményes lesz a diéta.

 

Nagyon sok múlik azon, mennyit mozog a kutya!
Nagyon sok múlik azon, mennyit mozog a kutya!
Fotó: k9weightchallenge.com

 

Ismerj meg újabb etetési módszereket!

A legbiztosabb módszer a fogyasztásra, ha B.A.R.F.-osan eteted a kutyád. Elfelejtheted a tápokat,  a nyersetetés során minimalizálod a szénhidrátbevitelt, miközben jó minőségű fehérjével, vitaminokkal, antioxidánsokkal turbózod fel kutyád étrendjét. Ennek az etetésnek számtalan előnye van: megerősödik kutyád immunrendszere, megszűnik a kutyaszag és szájszag, drasztikus lecsökken a széklet mennyisége, és kutyád sosem unja meg. Persze a nyersetetés körültekintést igényel, mielőtt belekezdesz tájékozódj róla alaposan. Ma már több oldal, és Facebook csoport foglalkozik a témával.

 

Mozgasd többet kutyád!

Aktív mozgás nélkül kutyád is nehezebben fog fogyni. Bár elhízottan fáradékonyabb, de fokozatosan terheld egy jó játékkal, hosszabb sétákkal. Az etetéssel kombinálva garantáltan nem marad el a siker!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: petcube.com
Cikk első megjelenése: 2016. június 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Tápadományokkal segíti a rászoruló gazdákat a Rex Kutyaotthon Alapítvány Tápadományokkal segíti a rászoruló gazdákat a Rex Kutyaotthon Alapítvány
Az extrém hidegre és a koronavírus járványra való tekintettel indítja el jótékonysági akcióját a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Rászoruló gazdik jelentkezését várják.

Termékvisszahívás: Kutyatápot hívtak vissza szalmonella gyanú miatt Termékvisszahívás: Kutyatápot hívtak vissza szalmonella gyanú miatt
Szalmonella fertőzés jelenlétének gyanúja miatt hívja vissza egyik kutyatápját a Josera. A fertőzést egy külföldön vett mintában mutatták ki - más minták azonban negatív eredményt mutattak. A gyanú miatt azonban mégis a visszahívás mellett döntött a forgalmazó.

Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők Brit Petfood, egy családi vállalkozás, ahol az állatok az elsők
A szuper prémium állateledeleket gyártó cseh cég már több mint 25 éve van a piacon, és termékeik Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben tudunk vásárolni a neten: megspóroljuk az időt, az üzemanyagot, az idegeskedést, keresgélést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rablót fogott Meló, a nyomkövető kutya Hírek - Címlapon
Rablót fogott Meló, a nyomkövető kutya
Hogyan szoktassuk kutyánkat egy új jövevényhez? Hírek - Címlapon
Hogyan szoktassuk kutyánkat egy új jövevényhez?