A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?

2023. január 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.



 

Az egészségügyi probléma egyik legnyilvánvalóbb jele a hasmenés és a székrekedés, melyeknek számos megjelenési formája lehet a kiváltó októl függően, az étrendváltoztatástól kezdve a fertőzéses megbetegedéseken át a krónikus állapotokig. Ha egy nap alatt nem múlik el magától, vagy kedvencünk viselkedésében, hangulatában szokatlan változás áll be, bágyadttá válik, aluszékony, elbújik és összekuporodik, pocakja érintésre fájdalmas vagy nyüszög, nem fogadja el az ételt, ajánlatos mielőbb állatorvoshoz fordulni. Fokozottan érvényes ez a kölykökre és az idős ebekre, valamint az egyéb betegséggel küzdő kutyákra, hiszen immunrendszerük különösen nagy terhelésnek lehet kitéve – egy hasmenés pedig könnyen és gyorsan súlyosbíthatja állapotukat.

 

 

Milyen a normális széklet?

 

Ha rendszeresen sétáltatjuk kedvencünket, és naponta – akár több alkalommal is – felszedjük utána a „piszkot”, akarva-akaratlanul is érintkezésbe kerülünk a kakival, így könnyen észrevehetjük, ha a megszokottól eltér formája, színe, szaga. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a normális széklet enyhén nedves, szilárd, kissé kellemetlen szagú, nem látható benne nyálka, sem vér, naponta legalább egy alkalommal távozik. Színe közepesen sötét, sötétbarna, formára farudacskához hasonló.

 

A szárazeledelt fogyasztó kutyák rendszerint nagy mennyiségű ürüléktől szabadulnak meg. Egyenesen úgy tűnhet, mintha a bevitt eledellel egyenlő mértékű vagy még annál is több „hulladék” távozna nagy dolgok idején… Ennek oka lehet a természetellenesen magas rosttartalom (pl. répapép, szója, hántolatlan rizs, hüvelyesek, cellulóz).  A kutya étrendjének normális rosttartalma 4-6 % között mozog, ám a száraztápokban ennek gyakran többszöröse található meg, amely a kakimennyiség növekedését okozhatja.

A kizárólag táppal etetett kutyák széklete sokkal erőteljesebb szagú, mivel szervezetük nem úgy lett megalkotva, hogy bizonyos összetevőiket képes legyen megfelelően hasznosítani. A magas gabonatartalmú tápok mellett a „gabonamentes” eledelek is emésztési gondokat idézhetnek elő az érzékenyebb gyomrú ebeknél a bennük található burgonya, rizs vagy zöldség (pl. borsó, répa) miatt.

 

A kutya egészségi állapotának felmérésében segíthet a széklet is
A kutya egészségi állapotának felmérésében segíthet a széklet is
Fotó: barkpost.com

 

A nyers étrenden tartott kutyák ürüléke viszont alapvetően jóval kevesebb, mennyiségét és szagát tekintve egyaránt. A kifejezetten magas ásványi anyag tartalmú nyers étrend végtermékének színe 24 órán belül elhalványul, és rendkívül gyorsan lebomlik. A kálciumban, csontokban gazdag táplálás következtében azonban krétaszerű, fehéres széklet távozik, melytől gyakran erőlködve igyekszik megszabadulni a kutya, amely kellemetlen lehet számára. Gondos odafigyeléssel mindez elkerülhető!

 

 

Kakitípusok és jelentésük

 

Bármennyire is jól ismerjük imádott négylábúnkat, szavakkal sajnos nem érthetjük meg egymást. Ő nem tudja elmondani, ha emésztési gondokkal küzd, fáj a pocakja vagy alhasi görcsök kínozzák. Nekünk kell figyelni a jeleket és aszerint cselekedni, ha a helyzet úgy kívánja.

 

A kutya étrendjétől függetlenül jó, ha tudjuk, milyen a normális székletének minősége, formája, szaga, így azonnal észrevehetjük, ha változás áll be halmazállapotában, színében, szagában vagy az ürítés gyakoriságában. 

 

1. Hasmenés

 

Lágy szerkezetű, világos színű széklet, melyben nem látható vér vagy nyálka: étrendváltoztatás vagy éppenséggel a rendszertelen táplálkozás, össze-vissza zabálás okozhatja, ugyanakkor a Giardia nevű bélparazita jelenlétére is utalhat. Ajánlatos kikérni állatorvosunk vagy kutyatáplálkozási-szakértő tanácsát a megfelelő eledel kiválasztásához.

 

Nyálkás, szürkés színű: az étrend feltehetően túl sok zsírt tartalmaz. A zsírban gazdag táplálás idővel hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához vezethet, enyhétől egészen az életveszélyes megbetegedésig (Pancreatitis acut vs. cronica).

 

Vizes, barna vagy világos színű - esetleg habos - hasmenés: stressz, étrendváltozás, vírusos fertőzés (pl. parvovírus) vagy parazita jelenlétére utalhat. A vízveszteség következtében igen gyorsan kiszáradás léphet fel, különösen kölykök esetében! Ha a kutya egészségesnek látszik, és nem mutat egyéb tüneteket (bágyadtság, hőemelkedés, láz, aluszékonyság, stb.), koplaltassuk, és figyeljük meg, elmúlik-e egy nap alatt a hasmenés. Ha nem, látogassunk el állatorvosunkhoz további kivizsgálás céljából.

 

Hasmenés kutyáknál - számos kiváltó oka lehet
Hasmenés kutyáknál - számos kiváltó oka lehet
Fotó: barkpost.com

 

 

2. Székrekedés

 

Nyúlbogyószerű: kicsi, kemény gombócok székrekedésre utalnak. Erre is érvényes, hogyha nem múlik el egy napon belül, mutassuk meg állatorvosunknak.

 

Szürkés, fehéres, szilárd állagú: kavicsszerű széklet, erőltetve távozik. Akadályozott lehet az út vagy kálciumban túlontúl gazdag (csontos) táplálék elfogyasztása vezethet ennek kialakulásához. Alkalmazhatunk állatgyógyászati székletlágyító szereket, segíthet a speciális diétára történő átállás (pl. magasabb nedvességtartalmú étel) vagy adhatunk vizet az ételéhez a megfelelő hidratáció eléréséhez.

 

 

3. Színbeli eltérések

 

Fekete, kátrányszerű: az emésztőrendszer valamely részéről alvadt vér távozik. Okozhatja belső sérülés az „eszetlen” zabálástól, idegentest elfogyasztásától, de súlyos betegség, például a rák egyik jele is lehet.

 

Szürke, normál keménységű: epehólyag, máj vagy hasnyálmirigy-probléma állhat a hátterében, ha néhány napon túl is fennáll, mindenképpen vizsgáltassuk ki!

 

Zöld szín: a széklet színét erősen befolyásolja az elfogyasztott táplálék. Ha kutyánk előszeretettel legelészik, az emésztetlen fűszálak csomókban összegyűlve távoznak, ugyanakkor a kevésbé minőségi eledelekben található mesterséges színezékek is zöldre (akár kékre) festhetik a kakit. A fűevés emésztési probléma tipikus jele lehet, érdemes megfontolni másfajta étrendre történő átállást vagy apró módosításokat, például kiegészíthetjük kutyánk eledelét zöldséggel vagy gyümölcsökkel. Ez lehet nyers reszelt répa, alma a könnyebb emészthetőségért, de puhára főzve is hozzáadhatjuk aprított formában.

 

 

4. Paraziták, idegen tárgyak a székletben

 

Férgek: fertőzöttség esetén spagettiszerű, fehér giliszták (fonálférgek) vagy rizsszemhez hasonló apró fehér pontok (galandférgek) bújnak meg az ürülékben. Ám a belső élősködőknek számos olyan típusa létezik, mely puszta szemmel nem látható, jelenléténük mikroszkópos vizsgálattal igazolható. Állatorvosunk székletminta gyűjtését kérheti, melynek segítségével megállapíthatja, milyen jellegű parazitafertőzésről van szó, hogy a megfelelő kezelésben részesíthesse kedvencünket.

 

Vékony, csík alakú: ha a széklet kisebb, vékonyabb formában távozik, a béljáratok valószínűleg nem tiszták. Okozhatja idegen tárgy, például bot, csontdarab vagy bármilyen lenyelhető dolog (szétrágott játék, háztartási eszköz, ruhanemű, kő- vagy műanyagdarabok, stb.), melyek akadályt képeznek a belekben, leszűkítve a kivezető utat. Az ürülék elvékonyodik, hogy távozni tudjon. Ha kedvencünk kellemetlenül érzi magát, összekuporodik, pocakja érintésre fájdalmas, felfúvódik, netán öklendezni vagy kakilni próbál, de semmi sem távozik, vizsgáltassuk meg, hogy szükség esetén eltávolíthassák a belekben rekedt tárgya(kat). Ha a kutya rendszeresen vékony székletet produkál, béldaganat vagy polip is lehet a hátterében, mely szintén kezelést igényel.

 

Fonálférgek a kutya székletében - rendszeres féreghajtással elkerülhető
Fonálférgek a kutya székletében - rendszeres féreghajtással elkerülhető
Fotó: barkpost.com

 

 

5. Vér a székletben

 

Friss vér vagy véralvadék: súlyos problémára utalhat, mely azonnali kezelést igényel! A friss vér fennálló vérzésre utal, eredete a vastagbélben, végbélben és/vagy a bűzmirigyben keresendő, pl. perforált bél, emésztetlen táplálék vagy idegen tárgy okozta sérülés, fekély vagy daganat kifakadása, stb. Okozhatja a krónikus stressz, a hiányos étrend, de parazita jelenléte is.

 

Nagy mennyiségű vér: vérzéses bélgyulladásra utal (Hemorrhagic Gastroenteritis - HGE). Főként kistestű kutyákra jellemző, pontos kóroktana nem ismert, feltehetően baktériumokból származó toxinok állnak hátterében. Minden előjel nélkül kialakulhat, hányást és hasmenést okoz, utóbbival jelentős mennyiségű vér és bélnyálkahártya távozik. Azonnali ellátást igényel, mivel rövid idő alatt kiszáradáshoz és hypovolaemiás sokkhoz vezethet. A keringési elégtelenség következtében a szövetek oxigénigénye nem biztosított, sokkos állapot lép fel, kezelés nélkül életveszélyessé válhat!

 

 

Mi ismerjük legjobban kedvencünket: viselkedését, szokásait, kedvenc eledelét, és természetesen kakiját is. Figyeljünk oda a megszokottól eltérő dolgokra, és ne féljünk utánajárni, szakembertől megkérdezni. Fordítsunk gondot kutyánk megfelelő táplálására, az elegendő testmozgásra, és a rendszeres, legalább háromhavonkénti féreghajtásra!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: barkpost.com, healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: barkpost.com
Cikk első megjelenése: 2019. január 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Különleges kutyabusszal viszik a kedvenceket kirándulni egy alaszkai kisvárosban Hírek - Címlapon
Különleges kutyabusszal viszik a kedvenceket kirándulni egy alaszkai kisvárosban
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Hírek - Címlapon
Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?