A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának?

2019. december 16., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Igen! Bár a kutya elsődleges táplálékát nem a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, sőt, némelyek kifejezetten veszélyesek rájuk nézve, mégis, odafigyeléssel, a mennyiségek és arányok helyes megválasztásával nagyon jót tehetünk kutyánk egészségének.



A kutyák szervezetének elsősorban fehérjékre van szüksége, a gyümölcsök, zöldségek nagy támogatást jelentenek kutyáink immunrendszerének. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, segítik egészségesen tartani a fogakat, csontokat, jótékony hatással vannak a látásra, de némelyikük még a rák kialakulását is segíti megelőzni. A zöldségek és gyümölcsök beiktatása a kutya étrendjébe diéták esetén is javasolt: segítik a zsírégetést, a fogyást, ami valljuk be, egyre több kutyát érint társadalmunkban.

 

Íme, tíz zöldség és gyümölcs, melyeket bátran adhatunk kutyánkadhatsz kutyád eledele mellé!

 

1. Tök

Az antioxidánsokban és A-vitaminban gazdag tök jó barátja a kutyáknak. Az érzékeny gyomor, az emésztési problémák esetén segít enyhíteni a panaszokat, a fájdalmat. Segít szabályozni a vércukorszintet, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, így nagy segítséget jelent a túlsúlyos kedvenceknek. Alacsony kalóriatartalmú eledel.

 

Tök és sütőtök: az érzékeny gyomrú kutyák barátja
Tök és sütőtök: az érzékeny gyomrú kutyák barátja
Fotó: viralpawz.com
 

2. Spenót

A spenót nagyszerű táplálék-kiegészítés azoknak a kutyáknak, akik gyulladásos panaszokban szenvednek. Támogatja a csontok egészségét, hiszen rengeteg kalciumot tartalmaz - így főleg a növekedésben lévő szervezet számára értékes. A spenót levelei rostokban gazdagok, tápanyagban dúsak:  kálium- , K-, A-, és B6-vitaminokban gazdag. Kétszer annyi vasat tartalmaz, mint más leveles zöldségek! Továbbá segít kivédeni a szív- és érrendszeri problémákat, valamint a rákot.

 

3. Áfonya

A kis bogyók rengeteg antioxidánst tartalmaz. Még a könny szőrt elszínező hatását is csökkenti! Segíti megelőzni a rákot és a szívbetegségeket. A tanninoknak hála a húgyúti fertőzések megelőzésében is szerepet játszik.

 

Az áfonya rengeteg jótékony hatást gyakorol a kutya szervezetére - akár kutyakekszet is készíthetünk belőle!
Az áfonya rengeteg jótékony hatást gyakorol a kutya szervezetére - akár kutyakekszet is készíthetünk belőle!
Fotó: livelaughcook.com

 

4. Körte

Az egészséges élvezet! Rostokban gazdag, színesíti a kutya diétáját. Édes, lédús és sok kutya kifejezetten élvezi a körte ízét és állagát.

 

5. Édes burgonya

Remek vitaminforrás! C-, B5-, és B6-vitamin tartalma igen nagy. Magas a rost-, a kálium-, és a magnézium tartalma. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Kíméletes az emésztőrendszerhez, így az érzékeny gyomrú kutyák is fogyaszthatják. Allergiás kutyák számára is gyakran adják az alacsony fehérjetartalmú étrendjük kiegészítőjeként.

 

Az édesburgonya sokrétűen felhasználható - akár jutalomfalatot is készíthetünk belőle kutyánknak
Az édesburgonya sokrétűen felhasználható - akár jutalomfalatot is készíthetünk belőle kutyánknak
Fotó: 17apart.com

 

6. Spárga

K-, A- B1-, B2-, és C-vitamin tartalma igen magas, emellett remek folsav-, réz-, és vasforrás, mely főként a nagytestű kutyák számára fontos. Fontos, hogy csak kis adagokban add a kutya étrendje mellé. Ha elsokallod a mennyiséget, a kutya székletét zöldes színűre színezi.

 

7. Kelbimbó

A gyerekek körében nem túl népszerű kelbimbó is igen egészséges csemege. Magas a K-, A-, B1- és B6-vitamin-, a mangán, a folsav, a rost  és a kálium tartalma. És talán ha a gyerek látja, hogy a négylábú családtag is eszi a kelbimbót, ő is megkóstolja majd. :)

 

8. Dinnye

Nagyszerű forrása a likopinnak! Az antioxidáns segít megelőzni a rák kialakulását. A görögdinnye további vitaminokban is gazdag, mint a B6-, a C-, és B1-vitamin.

 

Görögdinnye: nem csak finom, de egészséges! És kutyáink is ehetik!
Görögdinnye: nem csak finom, de egészséges! És kutyáink is ehetik!
Fotó: youtube.com
 

9. Zeller

Ez a növény csökkenti a vérnyomást, javítja a szív egészségét, és segít a rák megelőzésében. Ha ez mind nem lenne elég, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: A-, B-, C-vitamint, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és nátriumot tartalmaz. És a plusz pont: frissíti a kutya leheletét!

 

10. Banán

Az energiaforrás! Tele van természetes cukrokkal, melyet kutyánk szervezete átalakít energiává, nem mellesleg igen ízletes is. Magas az ásványi anyag tartalma, jótékonyan befolyásolja az anyagcserét és a szívműködést, valamint a normális vérnyomás megtartását. Nem mellesleg remek C- és B6-vitamin forrás!

 

Banán - egészséges és finom csemege a kutyának is
Banán - egészséges és finom csemege a kutyának is
Fotó: pet360.com

 

A zöldségeket és a gyümölcsöket csak kis adagokban add a kutyának, étrendje kiegészítéseként. Akár nyersen, vagy párolva, esetleg pürésítve is adhatjuk kedvencünknek - akár jutalomfalat-alapanyagnak is kiváló. A fűszerezést, az olajokat és a cukrozást azonban kerüld el! Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg az állatorvosodat az étrend vagy a diéta kiegészítéséről!



Indexkép forrás: petsworld.in
Cikk első megjelenése: 2016. április 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Frissítve! Veszélyes kutyát sétáltatni most a Hajógyári-szigeten - vaddisznó támadt rá egy vizslára Hírek - Címlapon
Frissítve! Veszélyes kutyát sétáltatni most a Hajógyári-szigeten - vaddisznó támadt rá egy vizslára
Nyugtató jelek - “Calming signals” Hírek - Címlapon
Nyugtató jelek - “Calming signals”