A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért színezi meg a könny a szőrt?

2020. augusztus 24., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A szőr megfestődését általában a túlzott könnyezés okozza. A megjelenő foltok vörösesbarna képletek a kutya szeme alatt. A jelenség néhány fajtánál sokkal gyakoribb, a fehér szőrűeknél pedig egészen látványos. Legtöbb esetben csak kisebb bosszúságot jelent, de okozója lehet egészségügyi probléma is.



Miért sokkal látványosabb néhány kutyánál az elszíneződés, és miért könnyeznek egyesek jobban?

 

Az elszíneződést általánosan a porfirinek okozzák. Ezek a molekulák természetesen fordulnak elő a szervezetben, vastartalmuk révén festik be a szőrt, mely a vörösvérsejtek lebontásából származik – bár ez általánosságban a széklettel távozik. Ennek ellenére a kutyáknál és macskáknál a porfirin jelen lehet a könnyekben, a nyálban, és a vizeletben is, ami meg is mutatkozik a világos szőrön. Ha azt látjuk, hogy erősödik az elszíneződés, ha az eb kint volt, nem tévedünk nagyot. A vastartalmú könnyek sötétebbé válnak, ha napfény éri őket.

 

Ha a könnyek nyoma inkább barnás, mint vörös, akkor nagy a valószínűsége, hogy gombás fertőzés van kialakulóban a kutya pofáján, melynek kiváltója az állandóan nedves, könnyben ázott bunda. A betegség tünete lehet még a szagló szőrzet is. Fontos tudni, hogy ilyen esetben nem használhatók ugyanazok a termékek a könnyfoltok tisztítására, mint amiket az egészséges bőrön alkalmaztunk.

 

Nála csak enyhe elszíneződés figyelhető meg
Nála csak enyhe elszíneződés figyelhető meg
Fotó: barkpost.com

 

A genetika hatalmas szerepet játszik a könnyezés kialakulásában, de egyéb tényezők is részt vehetnek benne. Tény, hogy vannak olyan fajták, melyek származásukból eredően is többet könnyeznek (pl.: Shih Tzu, máltai selyemkutya, cocker spániel), míg másoknál bakteriális fertőzés, a környezetszennyezés, vagy a nem megfelelő étrend alakítja ki a jelenséget.

 

Hogyan kezeljük az elszíneződéseket?

 

Számos tényező segíthet kontrollálni a túlzott könnyezést, és a magas porfirin tartalmat. Az első, és legfontosabb az eb pofájának tisztán tartása. Ez napi kétszeri meleg, nedves törülközős áttörlést, és rendszeres kozmetikázást jelent.

 

Egyéb lehetőségek:

  • A jó minőségű táp, és gondosan megválogatott étrend elengedhetetlen. Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a lehető legkevesebb mesterséges-, és méreganyagot bevinni a szervezetébe. Legjobb ebben az esetben is a nyers táplálás.
  • Csapvíz helyett biztosítsunk kedvencünknek alacsony ásványianyag tartalmú ásványvizet.  A csapvíz gyakran tartalmaz fémeket, vasat, és egyéb ásványi sókat, valamint kloridokat és fluoridokat, melyek mérgezőek az állatok számára.
A hófehér pofit piros foltok tarkítják, ami kellemetlen lehet a gazdinak
A hófehér pofit piros foltok tarkítják, ami kellemetlen lehet a gazdinak
Fotó: dogs4dogs.com

 

  • A műanyag etető és itatótáljait helyettesítsük rozsdamentes fém, porcelán, vagy üveg tálakkal. A műanyag edényeken még gondos mosogatás ellenére is megtelepszenek a baktériumok, melyek irritálhatják az eb bőrét.
  • Használható máriatövis, pitypang, oliva levél, és probiotikumok az elszíneződés csökkentése érdekében.
  • Tisztogathatjuk a kutyus arcát ezüst tartalmú folyadékkal, vagy sprével, ami teljesen biztonságos a szemkörnyéken alkalmazva, és antibakteriális, valamint gombaölő tulajdonságú. Egy vattapamacsra adagolva, és azzal törölgetve tehetjük tisztába kedvencünk pofácskáját.
  • Bár sokan javasolják, mégse használjunk magnézia tejet, hidrogén peroxidot (szőkítésre, fakításra), alma cidert, sminklemosót, aranypakolást, vagy púdert soha a vörös csíkok eltávolítására. Összességében kerüljük az emberi fogyasztásra, vagy használatra szánt termékek alkalmazását.

Ha a könny elszínezi kutyánk szőrét, mielőtt bármilyen termék alkalmazását megkezdenénk, kérjük ki állatorvos véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: dogscatspets.org
Cikk első megjelenése: 2015. december 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre? Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre?
Ha mi allergiásak lehetünk a kutyákra, akkor vajon ez fordítva is lehetséges?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája Hírek - Címlapon
Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája
Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat Hírek - Címlapon
Új rendeletet terveznek Németországban: napi kétszeri sétáltatásra köteleznék a kutyatartókat