A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?

2023. január 29., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet! 

A fülfertőzések sajnos eléggé gyakoriak a kutyák körében, és bár számos dolog állhat a háttérben, a legjobb, ha mindent megteszünk a megelőzés érdekében. Ehhez szükség lehet arra, hogy kitisztítsuk kedvencünk füleit, ám a dolog kisebb-nagyobb nehézségekbe ütközhet. A kutyák ugyanis alapvetően nem szeretik, ha "belepiszkálnak" a fülükbe, s ha tehetnék, messzire menekülnének, amint meglátják a gazdi kezében a felszerelést. Ám a karomvágáshoz hasonlóan jó, ha idejekorán hozzászoktatjuk kedvencünket a fülápoláshoz, néhány egyszerű tipp segítségével pedig könnyebben túljuthatunk rajta.

 

 

1. Társítsunk hozzá kellemes élményeket!

 

Mi is lehetne ennek kézenfekvőbb módja, mint egy csomag ínycsiklandó finomság. Ha a tanításnál bevált, miért ne használhatnánk a fülápolásnál is? A jutalomfalatok nagy előnye, hogy erőteljesebb illatuk és ízük miatt kutyánk – jó esetben – képtelen nem tudomást venni róluk, így még a nem-igazán-kedvelt események, például a fültisztítás közben is leköthetjük vele figyelmét. Keressük meg azt a finomságot, amelyikért odáig van, és kipróbálhatjuk azt a cselt is, hogy csak különleges alkalmakkor vesszük elő.

 

 

Fültisztítás okosan - Tippek, hogy a kutya számára is kellemesebb legyen az élmény
Már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy hozzányúlunk füleihez
Fotó: akcpetinsurance.com

 

 

Fokozatosan, bőségesen jutalmazva szoktassuk hozzá kedvencünket ahhoz, hogy megérintjük füleit: emeljük fel egyik fülét, hogy hegye felfelé mutasson. Tartsuk finoman, simítsunk végig a fülön, majd gyengéden masszírozzuk meg a tövét. Mindezek a mozdulatok felkészítik a kutyát arra, hogy elfogadja és hagyja, ha fülénél matatunk. Sőt! Egy kellemes fülmasszázsért még hálás is lehet.

 

Ha fentiek már jól mennek, kipróbálhatjuk a következőt: kezünkbe veszünk egy kis vattát vagy egy arctörlő pamacsot. Először hozzáérintjük a kutya fülének belső oldalához, majd finoman áttöröljük vele a fülkagylót. Ne nyúljunk mélyre, mert véletlenül felsérthetjük a fül érzékeny bőrét – főleg, ha kedvencünk hirtelen megmozdítja a fejét. A pamacs tapintása csiklandós lehet a kutya számára, próbáljuk meg úgy fogni, hogy ne „szöszöljön”. Ha a folyamatnak e lépéseit is elfogadja és nyugodtan hagyja, legközelebb a fültisztító folyadékot is bevehetjük a műveletbe.

 

Tipp: haladjunk lépésről-lépésre, és ne felejtsünk el jutalomfalatot adni kutyánknak minden alkalommal, amikor ügyesen viselkedik. Ha megbetegszik vagy megsérül a fül, nagyobb kihívást jelenthet együttműködésre bírni kisbetegünket. Ilyenkor még több finomságra lehet szükség, illetve megkérhetjük egy családtagunkat, barátunkat, hogy segítsen.

 

 

Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fotó: Pinterest

 

 

2. Legyünk türelmesek és őrizzük meg kutyánk bizalmát!

 

Kéz a kézben, vagyis kutyául mondva mancs-a-mancsban jár a jutalomfalatokkal. A fültisztításhoz elengedhetetlen a gazdi és kutya közötti jól működő kommunikáció, az egymás iránti türelem és bizalom, hiszen a kezelés a kutya testének egy különösen érzékeny pontját célozza meg. Lehet, hogy szoktatás közben egyszerre csak egy-két lépést tudunk megtenni, ám ha úgy látjuk, a kutyát kezdi feszélyezni a helyzet, inkább vegyünk vissza egy lépést vagy hagyjuk abba a dolgot.

 

Az is elképzelhető, hogy csak egyik fülét engedi kitisztítani, a másikat azon nyomban nem, de egy séta, játék vagy pihenés után, pár óra múlva jöhet a másik fül is. Örüljünk minden apró győzelemnek! Ez megalapozza a jövőbeni sikert, hiszen mi is azt szeretnénk elérni, hogy a kutya kellemesen érezze magát fültisztítás közben, vagy legalábbis könnyebben elfogadja, hogy segíteni szeretnénk rajta. Maradjunk nyugodtak, mert kutyánkra is átragad, ha feszültté válunk, aggódunk vagy csalódottnak érezzük magunkat, például egy-egy visszalépés miatt.

 

 

Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fotó: petassure.com

 

 

3. Ne vigyük túlzásba a fültisztítást!

 

A fültisztítás fontos, de ha kutyánk fülei egészségesek, szükségtelen minden nap sort keríteni rá. Akár hetek is múlhatnak el anélkül, hogy bepiszkolódnának. Természetesen elhanyagolni sem szabad, hiszen abból is baj lehet, de a túlzásba vitt „pucolás” is káros lehet a fülekre nézve. Az irritáció egyfelől kellemetlen a kutya számára, másfelől felsértheti a fül érzékeny bőrét, utat engedve fertőzéseknek. És hát a legtürelmesebb kutyánál is betelhet a pohár, ha alaptalanul „piszkáljuk” a füleit. Akkor mégis mi a megoldás?

 

Találjuk meg az arany középutat! Vagyis: érdemes naponta egyszer belekukkantani kutyánk füleibe, így észrevehetjük, ha beleakadt valami a fül külső és belső oldalát fedő szőrbe, valamint arról is meggyőződhetünk, hogy tiszta-e a külső hallójárat vagy lerakódott némi kosz, amit jobb időben eltávolítani.  

 

Merőben más a helyzet, ha a fület sérülés érte vagy betegséggel küzd. Ilyenkor szükség lehet naponta egy, de akár több alkalommal is egy alapos tisztításra, akár még gyógyszeres csepp, kenőcs alkalmazására is. Ezt minden esetben az állatorvos határozza meg, nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy vigyázunk kedvencünk füleire, és pontosan betartjuk az előírt kezelést!

 

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához - Kutyabarát helyek

A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: akcpetinsurance.com
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szteroid kutyáknak: megrövidítheti az életüket? Szteroid kutyáknak: megrövidítheti az életüket?
A mellékhatásaik hosszan tartóak, és néha nagymértékben csökkentik a szervezet azon képességét, hogy más kezelésekre reagáljon és gyógyuljon. Mindig érdemes megkérdezni az állatorvost, hogy mit tartalmaz a javasolt gyógyszer, és először szteroidmentes kezeléssel próbálkozni. Sajnos a mindennapokban túlságosan is bevett gyakorlat lett a használatuk olyan esetekben is, amikor lenne a szervezet számára gyengédebb megoldást nyújtó alternatíva.

Új kutya a családban – barátja lesz a réginek? Új kutya a családban – barátja lesz a réginek?
Hatalmas öröm, évtizeden átívelő kaland és bizony meglepő, de néhol átmeneti, néhol sajnos hosszantartó problémák forrása is lehet, ha becsattog a család életébe egy csupamancs, bozontos családtag.

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért agresszív a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért agresszív a kutyám?
Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért őszülnek idő előtt a kutyák?