A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?

2021. szeptember 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet!A fülfertőzések sajnos eléggé gyakoriak a kutyák körében, és bár számos dolog állhat a háttérben, a legjobb, ha mindent megteszünk a megelőzés érdekében. Ehhez szükség lehet arra, hogy kitisztítsuk kedvencünk füleit, ám a dolog kisebb-nagyobb nehézségekbe ütközhet. A kutyák ugyanis alapvetően nem szeretik, ha "belepiszkálnak" a fülükbe, s ha tehetnék, messzire menekülnének, amint meglátják a gazdi kezében a felszerelést. Ám a karomvágáshoz hasonlóan jó, ha idejekorán hozzászoktatjuk kedvencünket a fülápoláshoz, néhány egyszerű tipp segítségével pedig könnyebben túljuthatunk rajta.

 

1. Társítsunk hozzá kellemes élményeket!

 

Mi is lehetne ennek kézenfekvőbb módja, mint egy csomag ínycsiklandó finomság. Ha a tanításnál bevált, miért ne használhatnánk a fülápolásnál is? A jutalomfalatok nagy előnye, hogy erőteljesebb illatuk és ízük miatt kutyánk – jó esetben – képtelen nem tudomást venni róluk, így még a nem-igazán-kedvelt események, például a fültisztítás közben is leköthetjük vele figyelmét. Keressük meg azt a finomságot, amelyikért odáig van, és kipróbálhatjuk azt a cselt is, hogy csak különleges alkalmakkor vesszük elő.

 

Fültisztítás okosan - Tippek, hogy a kutya számára is kellemesebb legyen az élmény
Már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy hozzányúlunk füleihez
Fotó: akcpetinsurance.com

 

Fokozatosan, bőségesen jutalmazva szoktassuk hozzá kedvencünket ahhoz, hogy megérintjük füleit: emeljük fel egyik fülét, hogy hegye felfelé mutasson. Tartsuk finoman, simítsunk végig a fülön, majd gyengéden masszírozzuk meg a tövét. Mindezek a mozdulatok felkészítik a kutyát arra, hogy elfogadja és hagyja, ha fülénél matatunk. Sőt! Egy kellemes fülmasszázsért még hálás is lehet.

 

Ha fentiek már jól mennek, kipróbálhatjuk a következőt: kezünkbe veszünk egy kis vattát vagy egy arctörlő pamacsot. Először hozzáérintjük a kutya fülének belső oldalához, majd finoman áttöröljük vele a fülkagylót. Ne nyúljunk mélyre, mert véletlenül felsérthetjük a fül érzékeny bőrét – főleg, ha kedvencünk hirtelen megmozdítja a fejét. A pamacs tapintása csiklandós lehet a kutya számára, próbáljuk meg úgy fogni, hogy ne „szöszöljön”. Ha a folyamatnak e lépéseit is elfogadja és nyugodtan hagyja, legközelebb a fültisztító folyadékot is bevehetjük a műveletbe.

 

Tipp: haladjunk lépésről-lépésre, és ne felejtsünk el jutalomfalatot adni kutyánknak minden alkalommal, amikor ügyesen viselkedik. Ha megbetegszik vagy megsérül a fül, nagyobb kihívást jelenthet együttműködésre bírni kisbetegünket. Ilyenkor még több finomságra lehet szükség, illetve megkérhetjük egy családtagunkat, barátunkat, hogy segítsen.

 

Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fotó: Pinterest

 

2. Legyünk türelmesek és őrizzük meg kutyánk bizalmát!

 

Kéz a kézben, vagyis kutyául mondva mancs-a-mancsban jár a jutalomfalatokkal. A fültisztításhoz elengedhetetlen a gazdi és kutya közötti jól működő kommunikáció, az egymás iránti türelem és bizalom, hiszen a kezelés a kutya testének egy különösen érzékeny pontját célozza meg. Lehet, hogy szoktatás közben egyszerre csak egy-két lépést tudunk megtenni, ám ha úgy látjuk, a kutyát kezdi feszélyezni a helyzet, inkább vegyünk vissza egy lépést vagy hagyjuk abba a dolgot.

 

Az is elképzelhető, hogy csak egyik fülét engedi kitisztítani, a másikat azon nyomban nem, de egy séta, játék vagy pihenés után, pár óra múlva jöhet a másik fül is. Örüljünk minden apró győzelemnek! Ez megalapozza a jövőbeni sikert, hiszen mi is azt szeretnénk elérni, hogy a kutya kellemesen érezze magát fültisztítás közben, vagy legalábbis könnyebben elfogadja, hogy segíteni szeretnénk rajta. Maradjunk nyugodtak, mert kutyánkra is átragad, ha feszültté válunk, aggódunk vagy csalódottnak érezzük magunkat, például egy-egy visszalépés miatt.

 

Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fotó: petassure.com

 

3. Ne vigyük túlzásba a fültisztítást!

 

A fültisztítás fontos, de ha kutyánk fülei egészségesek, szükségtelen minden nap sort keríteni rá. Akár hetek is múlhatnak el anélkül, hogy bepiszkolódnának. Természetesen elhanyagolni sem szabad, hiszen abból is baj lehet, de a túlzásba vitt „pucolás” is káros lehet a fülekre nézve. Az irritáció egyfelől kellemetlen a kutya számára, másfelől felsértheti a fül érzékeny bőrét, utat engedve fertőzéseknek. És hát a legtürelmesebb kutyánál is betelhet a pohár, ha alaptalanul „piszkáljuk” a füleit. Akkor mégis mi a megoldás?

 

Találjuk meg az arany középutat! Vagyis: érdemes naponta egyszer belekukkantani kutyánk füleibe, így észrevehetjük, ha beleakadt valami a fül külső és belső oldalát fedő szőrbe, valamint arról is meggyőződhetünk, hogy tiszta-e a külső hallójárat vagy lerakódott némi kosz, amit jobb időben eltávolítani.  

 

Merőben más a helyzet, ha a fület sérülés érte vagy betegséggel küzd. Ilyenkor szükség lehet naponta egy, de akár több alkalommal is egy alapos tisztításra, akár még gyógyszeres csepp, kenőcs alkalmazására is. Ezt minden esetben az állatorvos határozza meg, nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy vigyázunk kedvencünk füleire, és pontosan betartjuk az előírt kezelést!

 

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához - Kutyabarát helyek

A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: akcpetinsurance.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
A kutyafül. Kicsi, nagy, háromszögalakú, ovális vagy kerek. Hegye mutathat felfelé, lóghat lefelé vagy hetykén megtörik, és igazán bájos megjelenést kölcsönöz viselőjének. De mi történik, ha a fül megbetegszik? Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek
Kicsi, nagy, hosszú, rövid... Sokféle méretben és formában találkozhatunk az ember legjobb barátjával, a kutyával. Különlegességüknek hála azonban jónéhányan kitűnnek társaik közül. Ismerjétek meg a négylábú rekordereket!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák csipkedni, rágicsálni egymást? És minket?
Már legalább öt kutyaféle létezett a jégkorszak alkonyán Hírek - Címlapon
Már legalább öt kutyaféle létezett a jégkorszak alkonyán