A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a fültisztításhoz?

2023. október 22., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ahhoz, hogy a kutya fülei egészségesek maradhassanak, időről-időre érdemes gondot fordítanunk ápolásukra. Ilyenkor azonban nem minden eb bizonyul együttműködőnek... Kis odafigyeléssel és kreativitással számukra is kellemesebbé tehetjük a műveletet! 

A fülfertőzések sajnos eléggé gyakoriak a kutyák körében, és bár számos dolog állhat a háttérben, a legjobb, ha mindent megteszünk a megelőzés érdekében. Ehhez szükség lehet arra, hogy kitisztítsuk kedvencünk füleit, ám a dolog kisebb-nagyobb nehézségekbe ütközhet. A kutyák ugyanis alapvetően nem szeretik, ha "belepiszkálnak" a fülükbe, s ha tehetnék, messzire menekülnének, amint meglátják a gazdi kezében a felszerelést. Ám a karomvágáshoz hasonlóan jó, ha idejekorán hozzászoktatjuk kedvencünket a fülápoláshoz, néhány egyszerű tipp segítségével pedig könnyebben túljuthatunk rajta.

 

 

1. Társítsunk hozzá kellemes élményeket!

 

Mi is lehetne ennek kézenfekvőbb módja, mint egy csomag ínycsiklandó finomság. Ha a tanításnál bevált, miért ne használhatnánk a fülápolásnál is? A jutalomfalatok nagy előnye, hogy erőteljesebb illatuk és ízük miatt kutyánk – jó esetben – képtelen nem tudomást venni róluk, így még a nem-igazán-kedvelt események, például a fültisztítás közben is leköthetjük vele figyelmét. Keressük meg azt a finomságot, amelyikért odáig van, és kipróbálhatjuk azt a cselt is, hogy csak különleges alkalmakkor vesszük elő.

 

 

Fültisztítás okosan - Tippek, hogy a kutya számára is kellemesebb legyen az élmény
Már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy hozzányúlunk füleihez
Fotó: akcpetinsurance.com

 

 

Fokozatosan, bőségesen jutalmazva szoktassuk hozzá kedvencünket ahhoz, hogy megérintjük füleit: emeljük fel egyik fülét, hogy hegye felfelé mutasson. Tartsuk finoman, simítsunk végig a fülön, majd gyengéden masszírozzuk meg a tövét. Mindezek a mozdulatok felkészítik a kutyát arra, hogy elfogadja és hagyja, ha fülénél matatunk. Sőt! Egy kellemes fülmasszázsért még hálás is lehet.

 

Ha fentiek már jól mennek, kipróbálhatjuk a következőt: kezünkbe veszünk egy kis vattát vagy egy arctörlő pamacsot. Először hozzáérintjük a kutya fülének belső oldalához, majd finoman áttöröljük vele a fülkagylót. Ne nyúljunk mélyre, mert véletlenül felsérthetjük a fül érzékeny bőrét – főleg, ha kedvencünk hirtelen megmozdítja a fejét. A pamacs tapintása csiklandós lehet a kutya számára, próbáljuk meg úgy fogni, hogy ne „szöszöljön”. Ha a folyamatnak e lépéseit is elfogadja és nyugodtan hagyja, legközelebb a fültisztító folyadékot is bevehetjük a műveletbe.

 

Tipp: haladjunk lépésről-lépésre, és ne felejtsünk el jutalomfalatot adni kutyánknak minden alkalommal, amikor ügyesen viselkedik. Ha megbetegszik vagy megsérül a fül, nagyobb kihívást jelenthet együttműködésre bírni kisbetegünket. Ilyenkor még több finomságra lehet szükség, illetve megkérhetjük egy családtagunkat, barátunkat, hogy segítsen.

 

 

Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fültisztítás - Fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyát
Fotó: Pinterest

 

 

2. Legyünk türelmesek és őrizzük meg kutyánk bizalmát!

 

Kéz a kézben, vagyis kutyául mondva mancs-a-mancsban jár a jutalomfalatokkal. A fültisztításhoz elengedhetetlen a gazdi és kutya közötti jól működő kommunikáció, az egymás iránti türelem és bizalom, hiszen a kezelés a kutya testének egy különösen érzékeny pontját célozza meg. Lehet, hogy szoktatás közben egyszerre csak egy-két lépést tudunk megtenni, ám ha úgy látjuk, a kutyát kezdi feszélyezni a helyzet, inkább vegyünk vissza egy lépést vagy hagyjuk abba a dolgot.

 

Az is elképzelhető, hogy csak egyik fülét engedi kitisztítani, a másikat azon nyomban nem, de egy séta, játék vagy pihenés után, pár óra múlva jöhet a másik fül is. Örüljünk minden apró győzelemnek! Ez megalapozza a jövőbeni sikert, hiszen mi is azt szeretnénk elérni, hogy a kutya kellemesen érezze magát fültisztítás közben, vagy legalábbis könnyebben elfogadja, hogy segíteni szeretnénk rajta. Maradjunk nyugodtak, mert kutyánkra is átragad, ha feszültté válunk, aggódunk vagy csalódottnak érezzük magunkat, például egy-egy visszalépés miatt.

 

 

Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fültisztítás - Legyünk türelmesek, és bánjunk óvatosan a kutya fülével
Fotó: petassure.com

 

 

3. Ne vigyük túlzásba a fültisztítást!

 

A fültisztítás fontos, de ha kutyánk fülei egészségesek, szükségtelen minden nap sort keríteni rá. Akár hetek is múlhatnak el anélkül, hogy bepiszkolódnának. Természetesen elhanyagolni sem szabad, hiszen abból is baj lehet, de a túlzásba vitt „pucolás” is káros lehet a fülekre nézve. Az irritáció egyfelől kellemetlen a kutya számára, másfelől felsértheti a fül érzékeny bőrét, utat engedve fertőzéseknek. És hát a legtürelmesebb kutyánál is betelhet a pohár, ha alaptalanul „piszkáljuk” a füleit. Akkor mégis mi a megoldás?

 

Találjuk meg az arany középutat! Vagyis: érdemes naponta egyszer belekukkantani kutyánk füleibe, így észrevehetjük, ha beleakadt valami a fül külső és belső oldalát fedő szőrbe, valamint arról is meggyőződhetünk, hogy tiszta-e a külső hallójárat vagy lerakódott némi kosz, amit jobb időben eltávolítani.  

 

Merőben más a helyzet, ha a fület sérülés érte vagy betegséggel küzd. Ilyenkor szükség lehet naponta egy, de akár több alkalommal is egy alapos tisztításra, akár még gyógyszeres csepp, kenőcs alkalmazására is. Ezt minden esetben az állatorvos határozza meg, nekünk pedig annyi a dolgunk, hogy vigyázunk kedvencünk füleire, és pontosan betartjuk az előírt kezelést!

 

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához - Kutyabarát helyek

A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: akcpetinsurance.com
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek? A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Hírek - Címlapon
Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Ehet a kutyám joghurtot? Hírek - Címlapon
Ehet a kutyám joghurtot?