A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához

2021. október 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.Miért fontos a fültisztítás?

 

A kutya hallójáratának szerkezete megnehezíti, hogy a benne felgyülemlő fülzsír, kosz, esetleges idegentestek külső segítség nélkül távozhassanak. Már kis mennyiségű szennyeződés is roppant zavaró lehet a kutya számára, az irritáció miatt viszketés jelentkezhet, melyet vakarózással próbál enyhíteni: mancsával piszkálhatja, a földhöz dörgölheti fülét, ez azonban másodlagos fertőzések kialakulásához vezethet. Azt, hogy milyen gyakran kell a kutya fülét tisztítani, befolyásolja fajtája, szőrzete, tartási körülményei (pl. gyakran úszik), de meglévő betegsége miatt is igényelhet gondosabb ápolást.

 

Milyen fültisztítót szabad használni?

 

Hosszú évek óta elérhetőek speciálisan kutyák számára kifejlesztett fültisztító készítmények. Ez azért is lényeges, mert az alkoholos vagy az egyébként fertőtlenítésre gyakran használt hidrogén-peroxid tartalmú oldatok irritálják az érzékeny fület, főleg, ha gyulladt vagy kisebesedett. Egyes fültisztítók antibakteriális és/vagy gombaellenes összetevőket is tartalmaznak, ezáltal segíthetnek a fülfertőzések megelőzésében. Más típusok pedig a felgyülemlett fülzsírt segítenek eltávolítani. Annak eldöntését, hogy kutyánknak melyik fültisztítóra van szüksége, minden esetben bízzuk állatorvosra!

 

Fülvizsgálat - Kérjük állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatosan, hogyan és milyen gyakran tisztítsuk kutyánk fülét
Fülvizsgálat - Kérjük állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatosan, hogyan és milyen gyakran tisztítsuk kutyánk fülét
Fotó: thelabradorsite.com

 

Milyen eszközök szükségesek a fültisztításhoz?

 

Minőségi fültisztító folyadék / oldat, néhány darab vattapamacs vagy steril gézlap, és bőséges jutalomfalat – mindössze ennyi szükségeltetik a fültisztításhoz. Komolyabb beavatkozáshoz, például a teljes hallójárat átmosásához és kezeléséhez természetesen léteznek speciális felszerelések, de ezek használata speciális ismereteket, felkészültséget igényel, és minden esetben állatorvos végzi.

Ami kerülendő: a fülpálcika, mert ha túl mélyre nyúlunk vele, véletlenül felsérthetjük vagy át is bökhetjük a dobhártyát, ami rendkívüli fájdalommal jár a kutyának. Praktikusnak tűnhet, ám a hallójárat szerkezete miatt sajnos könnyen mélyebbre tolhatjuk vele a szennyeződést. 

 

Minden kutya igényli a fültisztítást?

 

Ha kedvencünk rendszeres fülápolásra szorul, azt gondolhatnánk, a „többiek sem úszhatják meg”. Bőven akadnak azonban olyan szerencsés ebek, akik mintha öntisztuló fülekkel rendelkeznének, így szinte soha nem kell kipucolni a füleiket. Esetükben a túlzásba vitt fültisztítás irritálhatja az egészséges füleket, és fájdalmas fertőzések kialakulásához vezethet.

 

De! És itt jön a de: ha kutyánk rázza vagy lógatja a fülét, vakarja, vagy a földhöz dörgöli, a fül bőre kipirosodik, esetleg kellemetlen szag árad a hallójáratból, netán váladék is távozik, ne hagyjuk figyelmen kívül! Még ha nem is észlelünk rajta feltűnő elváltozást, mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak! Lehet, hogy csak belemászott egy bogár, miközben kedvencünk a fűben pihent vagy megcsípte egy méhecske, de nyári időszakban egyetlen darab toklász is komoly fájdalmat, fertőzést okozhat!

Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fülfertőzések, fülbetegségek kutyáknál - Tünet, ha gyakran rázza a fejét
Fotó: askariel.com

 

Fültisztítás okosan, lépésről-lépésre

 

 1. Szedjük össze a szükséges eszközöket, hogy minden rendelkezésünkre álljon. Elhelyezhetjük azokat egy tálcára, melyet könnyen lemoshatunk.
 2. Válasszunk olyan helyet (pl. fürdőszoba), amelyet "nem sajnálunk", ha a kutya megrázza a fülét, és kifolyik belőle a kosz. 
 3. Helyezkedjünk el a padlón, hívjuk magunkhoz kedvencünket és ültessük le magunk elé úgy, hogy háttal üljön nekünk. Nagytestű kutya esetén kényelmesebb, ha olyan helyen foglal helyet, ahol nem tud hátracsúszni, sem elmenekülni (pl. kanapé előtt).
 4. Finoman emeljük fel a fülét, hegye mutasson felfelé, így láthatóvá válik a hallójárat.
 5. Vegyük kézbe a fültisztító flakont, helyezzük a hallójárat fölé.
 6. Nyomjuk meg, hogy beáramolhasson a szükséges mennyiségű folyadék / oldat. Csak az előírt mennyiséget alkalmazzuk, ne többet, se kevesebbet! Vigyázat: a flakon ne érjen hozzá a kutya füléhez, mert megtelepedhetnek rajta a fülben lévő kórokozók. Fontos, hogy steril maradjon, ám ha mégis bekoszolódik, használat után töröljük le egy alkoholos vattával.
 7. Továbbra is tartsuk felfelé a kutya fülét, másik kezünkkel gyengéden masszírozzuk meg a tövét, így a fültisztító folyadék könnyebben eloszlik a hallójáratban, és jobban feloldja a letapadt szennyeződéseket. Eközben cuppogó hangot hallhatunk, ne ijedjünk meg!
 8. A fület még mindig felfelé tartva egy steril vattapamacs segítségével töröljük le hallójárat felső részéből kiáramló szennyeződést, váladékot.
 9. Engedjük le a kutya fülét. Figyelem: szinte biztosan meg fogja rázni, így a hallójáratból kiürülhet a fültisztító a feloldott kosszal egyetemben.
 10. Miután megrázta magát, ismét emeljük fel a fülét, és töröljük le egy újabb steril vattapamacs segítségével a kiáramló folyadékot, szennyeződést.
 11. Csak addig nyúljunk be a pamaccsal a kutya fülébe, amíg ujjunk kényelmesen elér, ne menjünk mélyebbre, mert nem látjuk, hol okozunk esetlegesen sérülést az érzékeny bőrön.
 12. Kerüljük a fülpálcika használatát, mert felsértheti a hallójáratot, a dobhártyát és mélyebbre tolhatja a szennyeződést.
 13. A folyamat során dicsérjük szóval és jutalmazzuk bőségesen a kutyát.
 14. Ismételjük meg a műveletet a másik füllel is.
 15. Dobjuk ki a felhasznált pamacsokat, gézlapokat. Ne hagyjuk, hogy kutyánk megnyalja azokat. 

 

Figyelem! Ha úgy látjuk, kutyánknak fájdalma van, hagyjuk abba a tisztítást, és hívjuk fel állatorvosunkat! A fültisztítást kizárólag állatorvosi ajánlás alapján végezzük! Bízzuk rá annak megállapítását is, hogy milyen gyakran szükséges az ápolásra időt szánni.

 

Ha a kutya fülfertőzéssel küzd és gyógyszerre van szüksége, először tisztítsuk ki a füleket, majd csak ezután tegyük bele a gyógyszeres cseppet.

 

Fültisztítás kutyáknál - Gyengéd, határozott mozdulatokkal végezzük, és figyeljünk a higiéniára is
Fültisztítás kutyáknál - Gyengéd, határozott mozdulatokkal végezzük, és figyeljünk a higiéniára is
Fotó: dachshundjournal.com

 

Gyógyszeres fülcsepp alkalmazása, lépésről-lépésre

 

 1. A fülcseppet általában a fültisztítást követően alkalmazzuk, de erről, valamint a fülcsepp típusáról és adagolásáról minden esetben a kutya kezelőorvosa dönt!
 2. Gyengéden emeljük fel a kutya fülét, hogy hegye felfelé mutasson.
 3. Adagoljuk bele az előírt mennyiségű fülcseppet.
 4. Vigyázat: a fülcseppentő ne érjen hozzá a kutya füléhez, mert megtelepedhetnek rajta a fülben lévő kórokozók, ráragadhat a szennyeződés. Fontos, hogy steril maradjon, ám ha mégis bekoszolódik, használat után töröljük le egy alkoholos vattával.
 5. Továbbra is tartsuk felfelé a kutya fülét, másik kezünkkel gyengéden masszírozzuk meg a tövét, így a fülcsepp könnyebben eloszlik a hallójáratban. Eközben cuppogó hangot hallhatunk, ne ijedjünk meg!
 6. Ha a fül belső oldalát is érinti a fertőzés, helyezzünk rá annyit a gyógyszeres készítményből (pl. kenőcs), amennyit állatorvosunk előírt. Oszlassuk el a készítményt a fertőzött területen. Ehhez érdemes steril gumikesztyűt húzni kezünkre, hogy ne vigyünk fel a beteg fülre további kórokozókat.
 7. Ismételjük meg a folyamatot a másik füllel is, ha szükséges.
 8. Dobjuk ki a felhasznált pamacsokat, gézlapokat. Ne hagyjuk, hogy kutyánk megnyalja azokat. 
 9. A fül belső oldalára kiülő felesleges készítményt, szennyeződést töröljük le egy, a fültisztító folyadékba mártott steril vattapamaccsal.

 

Fültisztítás okosan - Türelem és odaadás mellett tapasztaljuk ki, mi működik a kutya-gazdi számára
Fültisztítás okosan - Türelem és odaadás mellett tapasztaljuk ki, mi működik a kutya-gazdi számára
Fotó: Pinterest

 

Ha nem megy...

 

Így leírva némileg egyszerűen hangzik, ám a kivitelezés akadályokba ütközhet. Ha a kutya érzékeny az érintésre vagy fülbetegsége fájdalmat okoz, megpróbálhat kibújni a procedúra alól. Elég egy-két alkalom, és legközelebb már kevesebb bizalma lehet a gazdihoz, s ha mégis sikerül rávenni, ficereghet, elhúzhatja a fejét, és minden eszközt bevethet, hogy hagyják békén. Mancsával eltolhatja a gazdi kezét, hátsó lábával megvakarhatja a fülét, váratlanul megrázhatja a fejét... Csupa olyan dolog, ami megnehezíti a fültiszítást. Ezért is fontos, hogy idejekorán hozzászoktassuk a fülápoláshoz, mert élete folyamán adódhat olyan alkalom, amikor napokon, akár heteken át kezelnünk kell.

 

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük állatorvosunk tanácsát, és kutyatréner segítségét is igénybe vehetjük, hogy kedvencünkkel együtt elsajátíthassuk a nyugodt, stresszmentes fülápolás lépéseit

 


A folytatásban ahhoz ajánlunk tippeket, hogyan tehetjük kellemesebbé a fültisztítást kutyánk számára? Tartsatok velünk!


 

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: businessinsider.nl
Cikk első megjelenése: 2021. június 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Új kutyás film érkezik a mozikba! Hírek - Címlapon
Új kutyás film érkezik a mozikba!
Saját búcsúbulit kapott a nyugdíjba vonuló rendőrkutya Hírek - Címlapon
Saját búcsúbulit kapott a nyugdíjba vonuló rendőrkutya