A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?

2024. január 14., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!Szimatolás, szaglászás – a kutyák veleszületett, legtermészetesebb ösztönös tevékenysége. Általa megismerhetik környezetüket, segítségével felkutathatják az élelemforrásokat, ivóvizet, és nagyon fontos a társas kapcsolatokban történő eligazodás terén is. Hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez, egy kutatás azonban még ennél is továbbmegy: a szimatolás a fizikai egészségre is jótékonyan hat!

 

Cristina és Aurélien Budzinski, francia kutyatréner-páros nemcsak a négylábúak és gazdáik tanítását tűzte ki célul, hanem olyan kutatásokat is végeznek, melyek a kutyák viselkedésének megfigyelése által segít még jobban megérteni őket.

 

Tanulmányuk az „At the heart of the walk” (A séta szívében) címet kapta, lenyűgöző betekintést nyújt abba, mi minden zajlik a kutyában, miközben sétál.

 

 

A szaglászás hozzájárul a kutya mentális, érzelmi és fizikai egészségéhez is
A szaglászás hozzájárul a kutya mentális, érzelmi és fizikai egészségéhez is
Fotó: sohu.com

 

 

Az intenzív szaglászásnak hála csökken a pulzus

 

A kutatás során 61 kutya viselkedését vizsgálták séta közben, különböző feltételek mellett. A résztvevő között egyaránt szerepeltek kölyök, felnőtt és idős tappancsok is. Ami a nemek eloszlását illeti: 37 kan (többségében ivaros), 24 szuka (többségében ivartalanított).

 

A méret szerint pedig 14 kistestű, 17 közepes és 30 nagyméretű kutya osztotta meg velük tapasztalatait a sétával kapcsolatosan, a csivavától a cane corso fajtáig bezárólag.

 

A teszt a következőképpen nézett ki: minden kutyát 5 percig sétáltattak rövid (1,5 méter) pórázon, majd 5 percig hosszúvezetőn, ami jelen esetben egy 5 méteres sportpóráz vagy nyomkövető póráz volt (nem flexi!), majd lekerült a póráz, és a kutyák szabadon mozoghattak, szaglászhattak.

 

 

5 perc séta rövid pórázon, hosszúvezetőn és póráz nélkül, szabadon
5 perc séta rövid pórázon, 5 perc séta hosszúvezetőn és 5 perc séta póráz nélkül, szabadon
Fotó: dogfieldstudy.com

 

A séták véletlenszerű sorrendben zajlottak, a kutyák pulzusszámát mindvégig mérték. Érdekes eredményekre jutottak az összesített adatok alapján:

 

  • Rövid pórázon átlagosan 37 másodpercet töltöttek el szimatolással
  • Hosszúvezetőn átlagosan 103 másodpercet töltöttek el szimatolással (280%-os emelkedés!)
  • Póráz nélkül még magasabbra nőtt ez az időtartam: 119 másodperc, mely a rövid pórázos sétához képest 330%-os emelkedést jelent
  • A szaglászás hatására csökkent a kutyák pulzusszáma séta közben
  • Minél intenzívebben szaglásztak, annál alacsonyabb lett a pulzus

 

Az eredmények meglehetős egyezést mutattak a vizsgált alanyoknál: életkortól, mérettől, nemtől függetlenül, sőt, még úgy is, hogy rendszeresen sétáltatják őket vagy szinte sosem mozdulnak ki a kertből; illetve hajlamosak-e húzni a pórázt vagy sem.

 

 

Hagyjuk, hogy séta közben szimatolhasson a kutyánk
Hagyjuk, hogy séta közben szimatolhasson a kutyánk
Fotó: Shutterstock

 

 

Azért (is) rázza meg magát a kutya, hogy csökkentse pulzusát?

 

A kutyatréner-páros figyelmét egy másik ösztönös mozzanat is felkeltette. Ha kicsit is elmélyedtünk már kedvencünk viselkedésében, észrevehettük, hogy bizonyos helyzetekben megrázza magát, mintha lerázna magáról valamit. Ez lehet belső feszültség, szorongás oldása, vagy valamitől megszabadulna, ami rákerült a bundájára például úszás, fürdetés vagy hempergés után.

 

A vizsgálat során mindegyik kutyánál megfigyelték ezt a séta valamely pontján, az adatok alapján elsődlegesen akkor, amikor pulzusuk valami miatt megemelkedett. Amint megrázták magukat, megszabadultak a kellemetlen érzéstől, és pulzusuk is helyreállt:

 

  • A 15 perces séta közben a kutyák 80%-a rázta meg magát, és szinte mindegyiküknél megjelent e mozzanat a séta előtt, alatt vagy a végén.
  • Többször rázták meg magukat a hosszúvezetőn, mint rövid pórázon és póráz nélkül.
  • Összesen 165 lerázást számoltak meg, átlagosan 2 másodpercig tartottak.
  • A pulzus átlagosan 12%-kal csökkent a lerázásoknak köszönhetően.

 

A szaglászás hatására csökkent a kutyák pulzusa
A szaglászás hatására csökkent a kutyák pulzusa
Fotó: dogfieldstudy.com

 

 

Ugye, milyen érdekes? E kézzel fogható eredmények híján talán nem is gondolnánk, hogy a lerázás, mely a gazdik számára megszokott látvány, tulajdonképpen jótékony hatással bír a kutya testére, lelkére, elméjére – fiziológiai szempontból egyértelmű pozitív választ vált ki szervezetében!

 

 

Ezért fontos, hogy a kutya szaglászhasson séta közben

 

Szimatolásra lettek teremtve, mondhatnánk, és ezzel nagyon is közel állunk az igazsághoz. De mi, gazdik tisztában vagyunk-e azzal, mennyire fontos kedvencünknek, hogy lehetőségük is legyen rá? Hiszen a kutyák orrukkal fedezik fel a világot, s bár látásuk is fejlett, elsősorban a szagok útján „látják” környezetüket, s benne minket is.

 

És mégis, vannak napok, amikor csak szeretnénk gyorsan letudni a sétát, mert sietünk valahova, rossz az idő, vagy pocsék a hangulatunk. Szegény kutyus meg nem érti a póráz végén, hogy miért nem engedjük szaglászni, amikor ő ezáltal jut rengeteg információhoz! Olyan neki az utca, az erdő, a mező, és benne minden és mindenki, mint egy nyitott könyv, és innen nézve a kutyák nagyon is szeretnek, sőt, egyenesen imádnak olvasni!

 

 

 

 

 

 

Marc Bekoff, híres állatviselkedés-szakértő, kutató szerint sajnos káros következményekkel is járhat, ha megvonjuk a szaglászás lehetőségét a kutyától. Stresszessé válhat, ha nem hódolhat eleget e kiemelten fontos tevékenységnek, és szó szerint „hiányt szenvedhet” a szagokból és az általuk nyert információkból:

 

„A szag-vakság negatívan hat a kutyákra, éppen ezért azt javaslom, hogy engedjük őket szaglászni. Számukra létfontosságú a világhoz való kapcsolódás e formája, ne fosszuk meg őket tőle. Hagyjuk, hadd gyűjtsenek be annyi szagot és illatot, amennyit csak orruk elbír, akár pórázon sétáltatjuk őket, akár szabadon mozognak, és barátaik társaságában szaladgálhatnak.

 

 

A kutya elsősorban szaglás útján fedezi fel környezetét
A kutya elsősorban szaglás útján fedezi fel környezetét
Fotó: iStock

 

 

Ahogy már említettem, ha nem engedjük, hogy megdolgoztassák orrukat, többi érzékszervükkel egyetemben, akkor szenzoros depriváció léphet fel náluk. Más néven az ingermegvonás elveszi tőlük annak lehetőségét, hogy fontos információhoz juthassanak, melynek segítségével jobban megérthetik a világuk működését. A szimatvakság, vagyis a szagok hiánya stresszt kelthet a kutyában, mert szükségük van az illatokra és egyéb információra ahhoz, hogy megérthessék, mi zajlik körülöttük a világban.”

 

 

Összegzés

 

A szaglászás tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya szellemileg, érzelmileg és fizikailag is egészséges maradhasson, jól érezze magát a mindennapokban. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl minden egyes sétán minden egyes szagnál le kell ragadnunk, vagy ilyen-olyan ötletekkel különlegessé kell tennünk azt. Legalább napjában egyszer engedjük, hogy kedvencünk saját orrát követve fedezhesse fel környezetét, és közben gondoljunk arra, mennyi mindenben segíti a kutyát: enyhíti a szorongást, oldja a stresszt, és szíve is meghálálja a törődést! Hagyjuk, hogy kutya lehessen!

 

 

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? - Kutyabarát helyek

Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2022. március 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban Hírek - Címlapon
Terápiás kutya segíti a járvány ellen küzdő orvosokat és ápolókat egy kórházban
Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Hírek - Címlapon
Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata