A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretne a kutyám evés után játszani?

2023. november 19., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Jóízűen elfogyasztotta vacsoráját, majd hirtelen rátör a játszhatnék. Tényleg annyira finom volt, hogy kedvencünk örömében nem tudja visszafogni magát, és ki kell mozognia jókedvét? De hát pihennie kellene...



 

Igen, pihennie kellene. Ahogy nekünk sem javasolják, hogy teli pocakkal menjünk el edzésre, vagy induljunk el futni, úszni, úgy négylábú barátunk is jobban tenné, ha evés után leheveredne a helyére. Ehelyett megragadja játékát, körbe-körbe rohangál a kertben vagy a házban, majd odahozza, és kéri, hogy dobjuk el. Újra és újra. Vagy inkább oda sem adja, hanem folytatja a bohóckodást. Esetleg a pórázát nézi kitartóan, mert ki akar menni sétálni. Ha pedig több kutya van otthon, már kész is a káosz... Honnan ez a kitörő energia? És mit csináljunk vele?

 

 

Az étel energiát ad

 

Ha rendszeresen tapasztaljuk etetés után, érdemes átgondolni a következőket. Rengeteg kutyaeledel közül válogathatunk, a száraztápoktól kezdve a nedves eledeleken át a főtt készételekig, és még ott van az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nyersetetés is. A kereskedelmi forgalomban kapható tápok is különböző összetételűek, akad, amelyik nagy arányban tartalmaz szénhidrátot és cukrokat, amiktől szó szerint „felmehet a cukra”, és átmenetileg megzizzen a kutya.

 

 

Miért szeretne evés után játszani a kutyám?
Miért szeretne evés után játszani a kutyám?
Fotó: cvets.net

 

 

Kereskedelmi eledel esetén olvassuk el a címkén szereplő adatokat: hány százalékban található benne fehérje, zsír, rost, stb.? Milyen típusú és mennyi szénhidrát, cukor van benne? Ez utóbbiak (egyéb töltőanyagokkal egyetemben) lehetnek az okai annak, hogy az evés utáni izgő-mozgó viselkedésért. A kutyáknak nincs szükségük sok szénhidrátra (sokak szerint semennyire sem), de ha szervezetük mégis hozzájut, ráadásul minden egyes nap, akkor nemcsak az evés utáni „megzizzenéssel” bajlódhatunk, de hosszú távon a kutya egészségére is káros fényt vethet e kiegyensúlyozatlan táplálás.

 

Ha nemrég váltottunk eledelt, és valami finomabbra cseréltük, éppen ez is lehet az ok. Ki ne örülne annak, ha a megszokottnál ízletesebb étel kerül az asztalára, vagyis tálkájába? Ügyeljünk arra is, hogy a kutya az életkorának, energiaszintjének megfelelő mennyiségű ennivalót kapja. Ha emeljük az adagot, az ugyanúgy kiválthatja az evés-után-játék eredményét.

 

Fontos tudnivalók gazdiknak: Kutyáink táplálása az alapoktól

 

 

Evés után kötelező a nyugodt pihenés a kutya számára
Evés után kötelező a nyugodt pihenés a kutya számára
Fotó: aarp.net

 

 

Egyéb lehetséges okok

 

Ha minőségi eledellel tápláljuk kedvencünket, és a megfelelő adagokat kapja, elképzelhető, hogy csupán egy kis szórakozásra vágyik evést követően vagy másfajta stimulációt keres. Elejét vehetjük az őrületnek, ha beszerzünk pár rágcsálnivaló játékot. A rágcsálás nyugtató hatással bír számára, ami nemcsak evés után, hanem a nap folyamán is jól jön. Lehet, hogy valami beakadt a foga közé, és a rágással attól szeretne megszabadulni.

 

Érdekes megfigyelni azt is, étkezés után mennyi idővel kezd el mocorogni. 15-30 perc? Lehet, hogy könnyítene magán, mivel a táplálkozás beindította az emésztőrendszert, és ha menni kell... Kölyköknél például tipikus, hogy alvás, evés után szinte rögtön pisilni és/vagy kakilni kell. A szobatisztaságra nevelés egyik kulcspontja ez: vigyük ki, amint észleljük a kiskutyán a jeleket (szaglássza a padlót, keresi a helyet, köröz, stb.)

 

 

Az nem baj, ha evés után egy kicsit még rágcsálni szeretne a kutya, de ne hagyjuk, hogy hemperegjen
Az nem baj, ha evés után egy kicsit még rágcsálni szeretne a kutya, de ne hagyjuk, hogy hemperegjen
Fotó: petbasics.com

 

 

Mit tehetünk, ha a kutya játszani akar táplálkozás után?

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a kutya evést követően pihenjen. Legalább két órán keresztül kerülje az intenzív testmozgást, játékot. Ez lehet azonban 3-4 óra is, a táplálék típusától, emészthetőségétől és mennyiségétől függően. Ne szaladgáljon, ne kergetőzzön a többiekkel, ne ugráljon, ne dobáljunk neki labdát, frizbit, és ha ki is kell mennünk vele, csak rövid egészségügyi séta legyen. Ha mindenképp szeretne rágcsálni valamit, adhatunk neki egy strapabíró játékot. Jobb, ha kis ideig rágja, mert hamar megszomjazhat rá, és az sem jó, ha túl sokat iszik evés után (ki is hányhatja a vacsoráját).

 

E tevékenységek sajnos nagyon könnyen gyomorcsavarodáshoz vezethetnek, amely állatorvosi beavatkozás nélkül rövid idő alatt a kutya halálát okozhatja. Ahogy a kifejezésben is benne van, a gyomor megcsavarodik tengelye körül, elzáródik mind a nyelőcső, mind a belek fele, és a benne található eledel miatt képződő gázok nem képesek távozni. Az elzáródás blokkolja a vérkeringést a környező szervek felé, oxigénhiány lép fel, míg végül a szív feladja a küzdelmet, és a szervezetben sokkos állapot alakul ki. Különösen veszélyes nagytestű és óriás ebeknél. Részletesen itt írunk róla:

 

Fontos, hogy evés után legalább két órát pihenjen a kutya
Fontos, hogy evés után legalább két órát pihenjen a kutya
Fotó: affinity-petcare.com

 

 

Összegzés

 

Beszerezhetünk egy evéslassító tálat vagy interaktív etetőjátékot, amely másfajta stimulációt jelent a kutyának. Megdolgoztatja orrát és elméjét, a megszokott etetést feldobhatjuk általa. Vigyünk rendszert kedvencünk életébe, etessük nagyjából ugyanabban az időben (nem akkor, amikor éppen eszébe jut), gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról, sétákról, játékról a mindennapokban, hogy kiegyensúlyozott legyen. Ha úgy érezzük segítségre van szükségünk, kérjük ki állatorvosunk tanácsát, és forduljunk bátran pozitív nevelési módszert alkalmazó, szakképzett kutyatrénerhez.

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: cvets.net
Cikk első megjelenése: 2022. július 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Hírek - Címlapon
Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban Hírek - Címlapon
Miért nem eszik a kutyám? Az étvágytalanság lehetséges okai 10 pontban