A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése

2023. július 29., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.



A gyomorcsavarodás főként a nagytestű, mély mellkasú kutyákat érinti, de bármely fajtánál és keverékeknél is előfordulhat. Kezdeti szakaszában a gyomor feltelik gázokkal, mely puffadást, felfúvódást okoz. A gázokkal teli gyomor megcsavarodhat saját tengelye körül, elzárva a nyelőcső és a belek irányába vezető utat. A gyomor kitágul, nyomást gyakorol a rekeszizomra, nehezítve a légzést és a véráramlás is akadályokba ütközik. A belső szervekben oxigénhiányos állapot lép fel, mely szisztémás sokkhoz vezethet. A gyomorban lévő gázok nyomást fejtenek ki a gyomor falára, melynek következtében a szövetek elhalnak. Az emésztés leáll, a toxinok felhalmozódnak a vérben, mely tovább súlyosbítja a sokkot. A gyomor folyamatosan feszül, fala elszakadhat. Kezelés hiányában tehát komoly veszélyben forog a kutya élete! Fontos, hogy felismerjük az állapotot és mielőbb cselekedjünk – az időtényező kulcsfontosságú!

 

Jellemző tünetek

  • felfúvódott gyomor, megnagyobbodott, tapintásra kemény, feszülő alhas
  • a kutya türelmetlenül járkál fel-alá
  • a kutya hányni próbál, de eredménytelenül, legfeljebb habos nyál távozik (köhögésnek tűnik)
  • nyugtalanság, a kutya nem tud leülni, lefeküdni
  • pánikba esik, szorong, stressz jeleit mutatja
  • a hasát nézi, mancsával meg-megérinti (a diszkomfort csökkentése érdekében)
  • szaporán veszi a levegő, apró léptékben
  • kezdetben szapora szívverés, gyors pulzus, majd a folyamat előrehaladtával lelassul
  • sápadt nyálkahártyák (pl. fogíny), mely sokkos állapotban kékes elszíneződést kaphat
  • görnyedt testtartás („púposít”)

Nem mindegyik kutyánál figyelhető meg az összes jellemző tünet, és néha még a leggyakoribb jeleket sem könnyű észrevenni. Az alábbiakban részletezünk néhányat:

 

  • Az alhas kemény, puffadt, feszül – nem feltétlenül szembetűnő nagytestű vagy mély mellkasú kutyáknál, mivel esetükben a felfúvódott gyomor a bordaív alá is betüremkedhet. Kevésbé látványos jel, ha a kutya túlsúlyos, elhízott vagy jelentős mennyiségű szőrzettel rendelkezik.
Gyomorcsavarodás tüneteinek jelentkezésekor a kezelés életmentő lehet a kutya számára
Gyomorcsavarodás tüneteinek jelentkezésekor a kezelés életmentő lehet a kutya számára
Fotó: bluepearlvet.com

 

  • Nyugtalan, fel-alá járkál – A kutya nem találja a helyét, megnagyobbodott hasa miatt nem tud leülni, lefeküdni. Valódi fiziológiás (fizikai, mentális és anyagcsere) distresszt él át, hiszen az életbenmaradásért küzd. A járkálás és nyugtalanság gyakori, feltűnő korai jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni! A folyamat későbbi szakaszában, ahogy a kutya gyengül, ereje egyre inkább elhagyja, járása is bizonytalanabbá válik: tántorog, dülöngél, végül összeesik, és egyre kevésbé vagy már egyáltalán nem reagál a gazdára, környezetére.
     
  • Fokozott nyálzás – A kutya nyála sűrű, ragacsos, bőséges lehet. A nyálzást kísérheti az ajkak nyalogatása, cuppogás, nyeldeklés. Mindezt az állapottal járó hányinger okozza.
     
  • Álló helyzetben a kutya könyökei kifelé mutatnak, nyakát előrenyújtja – Ily módon próbál könnyíteni légzésén, igyekszik szabadabbá tenni a megnagyobbodott gyomor miatt beszűkült légutakat. A rohamosan növekvő gyomor miatt a tüdők egyre kevésbé képesek kitágulni, a kutya kevesebb levegőhöz jut, ösztönösen is kifelé mozdíthatja könyökeit, hogy eltartsa lábait mellkasától, mivel így a növelheti a tüdők rendelkezésére álló (fokozatosan csökkenő) teret a mellkasüregben.
     
  • Szapora, gyors légzés, zihálás, lihegés – Ez nem csupán a mellkasüregben lévő tér csökkenésének eredménye, hanem a sav-bázis egyensúly felborulásának és egyéb anyagcserezavaroknak a következménye. A légzés a fájdalom és a distressz miatt is megváltozik.
     
  • Szapora szívverés és pulzus – az állapottal összefüggő fájdalom és distressz okozta korai jel. A folyamat előrehaladtával a szervezetben fellépő keringési problémák miatt a kutya sokkos állapotba kerülhet. Ekkor a pulzus lecsökken, ami nagyon rossz jel! Éppen ezért is fontos tisztában lennünk azzal, mennyi a kutya normális pulzusa, és hogyan ellenőrizzük azt. 
     
  • Sápadt nyálkahártyák és hosszabb kapilláris újretelítődési idő (CRT) – A kutya fogínyének színe utalhat a keringési rendszer egészségi állapotára és működésére. Természetesen más, a keringéssel nem összefüggő tényező (fájdalom, fertőzés, fogbetegség, stb.) is kihatással lehet a nyálkahártyák színére. Problémát jelez, ha e szövetek elveszítik megszokott rózsaszínes színüket és sápadttá válnak, vagy több, mint két másodpercig is eltart, mire normális színük visszatér azután, hogy ujjunkkal enyhe nyomást gyakoroltunk rá.
     
  • Gyengeség, a kutya összeesik – A betegség előrehaladott szakaszában tapasztalható. Ezen a ponton a túlélési esélyek másodpercről-másodpercre halványulnak. Ha a kutya összeesik, egyéb súlyos állapot is állhat a hátterében, amelyet mindenképpen célszerű kivizsgáltatni!
Gyomorcsavarodás kutyáknál ábra
Gyomorcsavarodás kutyáknál ábra
1. Egészséges gyomor 2. Felfúvódott gyomor 3.Felfúvódott és megcsavarodott gyomor
Fotó: pdsa.org.uk

 

Bizonyos fajták hajlamosabbak lehetnek rá?

 

A nagytestű, mély mellkasú kutyák statisztikailag fogékonyabbak lehetnek a gyomorcsavarodásra. Egy tanulmány szerint az első három helyen a német dog, a bernáthegyi és a weimari vizsla áll, de gyakran előfordul alábbi fajtáknál is: ír szetter, gordon szetter, standard uszkár, basset hound, dobermann, angol bulldog, masztiffok, stb. Az 50 kg-os testsúlyt meghaladó tömegű kutyáknál 20%-os eséllyel alakulhat ki gyomorcsavarodás.

 

Puffadás vagy gyomorcsavarodás?

 

A gyomorban felgyülemlő gázok okozhatnak egyszerű, ámde annál kellemetlenebb puffadást, amelyet nem minden esetben követ gyomorcsavarodás. A megnagyobbodott has hátterében több állapot is állhat, például ételallergia, bélférgesség, szívelégtelenség, emésztési problémák, májműködési zavar, belső vérzés, ivaros szukáknál a méh fertőzéses eredetű megbetegedése (gennyes méhgyulladás – pyometra), vemhesség, stb. Egyszerű oka is lehet a felfúvódásnak: ha a kutya egyszerre túl sokat evett/ivott, vagy evés, ivás, testmozgás, játék közben túl sok levegőt nyelt le. Puffadás, fokozott gáztermelődés ("szellentés") esetén mindenképpen érdemes kikérni állatorvosunk véleményét!

 

Mi történik gyomorcsavarodás közben?

 

Nem lehet pontosan tudni, miért és hogyan megy végbe a folyamat, annyi bizonyos, hogy a gyomor gázokkal telítődik, majd megfordul maga körül és mindkét végén elzáródik. A benne keletkező gázok, folyadékok és egyéb gyomortartalom nem tud továbbhaladni az emésztőrendszeren a belek irányába. A gázok és folyadékok felhalmozódása miatt a gyomor kitágul, mely nyomást gyakorol a rekeszizomra, ezáltal a tüdőre (légzési nehézség), valamint a lépre, a májra és a belekre is. Néha a lép is megcsavarodik a gyomorral együtt, így a lép szövetei is károsodhatnak. Anyagcsere-problémák léphetnek fel (elektroliháztartás és sav-bázis egyensúly felborulása), és a vérkeringés érintettsége miatt kevesebb vér jut a szívbe, így az egész szervezetben oxigénhiányos állapot alakulhat ki. Mindez életveszélyes állapothoz vezethet, mely magától nem múlik el, mindenképpen azonnali, szakszerű ellátást igényel!

 

A nagytestű, mély mellkasú kutyáknál fokozott a gyomorcsavarodás kialakulásának kockázata
A nagytestű, mély mellkasú kutyáknál fokozott a gyomorcsavarodás kialakulásának kockázata
Fotó: americananimalhospital.com

 

Mi okozhatja a gyomorcsavarodást?

 

Pontos oka ismeretlen, de közrejátszhatnak bizonyos tényezők: gyakoribb nagytestű és óriásfajtáknál, kanoknál, idős kutyáknál. Gyakori, hogy a kutya nagy mennyiségű vizet és táplálékot vett magához, majd ezt követően túlzásba vitte a testmozgást. Befolyásolhatja a genetika, anatómia, környezet és a stressz. Lehetséges okok:

 

A kutya evési szokásai

  • habzsolás
  • szárazeledelek, melyek citromsavat tartalmaznak (a kockázat nőhet, ha az eledelt vízbe áztatva kapja a kutya)
  • az eledel magas zsírtartalma
  • tanulmányok szerint az etetőtál megemelése is hozzájárulhat (az így táplálkozó kutyák felében jelentkezett gyomorcsavarodás)
  • hasnyálmirigy működési zavara és/vagy bélbaktériumok felszaporodása következtében több gáz termelődik az emésztőrendszerben
  • az emésztéshez szükséges gyomorsavak felhígulnak, ha túl sok vizet iszik a kutya evés előtt vagy után
  • olyan élelmiszerek túlzott fogyasztása, melyek több gázt termelnek (pl. szójabab, sörélesztő, alfalfa)
  • túl gyorsan issza a kutya vizet (szinte harapja, vagyis sok levegőt nyel közben, mely a gyomorban felgyülemlik)
  • fokozott testmozgás evés előtt, után (pl. hempergés, szaladgálás, ugrálás)
  • öröklött hajlam, ha a szülőknél már előfordult gyomorcsavarodás

Testfelépítés, fizikai tulajdonságok

  • egyazon fajtán belüli egyedekhez képest mélyebb és szűkebb mellkas
  • idősebb életkor
  • nagyméretű vagy óriásfajták
  • kanoknál valamelyest gyakrabban figyelték meg
  • a kutya alultáplált

Egyéb lehetséges tényezők

  • ingerlékeny, szorongó vagy izgatott személyiség
  • stressz
  • az eledel védelmezése (morgással, ugatással, heves testmozgással meg-megszakított táplálkozás).
Gyomorcsavarodás kutyáknál - a hempergés is előidézheti
Gyomorcsavarodás kutyáknál - a hempergés is előidézheti
Fotó: Pinterest

 

Mit tegyünk?

 

Gyomorcsavarodás gyanúja esetén induljunk az állatorvosi rendelőbe! Telefonon jelezzük érkezésünket, és azt is, hogy mit tapasztalunk a kutyán. Így felkészülhetnek a fogadására, és azonnal megkezdhetik a szükséges kezelést. Ha a rendelő zárva, és állatorvosunk nem elérhető, keressük fel a legközelebbi rendelőt, állatkórházat, rendelési időn kívül hívjuk az ügyeleti telefonszámot. Korai felismerés és az időben megkezdett, megfelelő kezelés mellett a kilátások is sokkal jobbak.

 

Ne adjunk a kutyának recept nélkül kapható gyógyszereket vagy házi készítményeket, mert ezzel tovább ronthatunk állapotán! A gyomorcsavarodás kezelés nélkül akár egy órán belül is halálos kimenetelű lehet a kutyára nézve. Ezért is fontos a mielőbbi ellátás, hiszen nagyon rövid a rendelkezésre álló idő, hogy megmentsék a kutya életét! A házi praktikák és az internetes felületeken történő segítségkérés szükségtelenül késlelteti a kezelést, és tovább fokozza a kutya szenvedését, veszélyezteti életben maradási esélyeit!

 

Az egyetlen megoldás az, ha mielőbb állatorvoshoz visszük, ahol szakszerű ellátásban részesülhet. Még ha más diagnózist is kapunk, akkor is nyugodtabbak leszünk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt kutyánk érdekében.

 

Hogyan kezelhető a gyomorcsavarodás?

 

A diagnózis felállításához szükség lehet röntgenfelvételre, vérvizsgálatra. Elsődleges azonban a gyomorban lévő nyomás csökkentése. A felgyülemlett gázok és levegő kiengedésével megelőzhető a gyomor szöveteinek további károsodása, megszünteti a környező szervekre ható nyomást, lehetővé teszi a megfelelő véráramlást. Ha a kutya már sokkos állapotban van, infúzió, fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek adásával sokktalanítják.

Ha állapota stabilizálódott, műtéttel helyére igazítják a gyomrot: eltávolítják a sérült és elhalt szöveteket, majd rögzítik a gyomrot, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a probléma. Gyakori eljárás a gyomor hozzávarrása a hasfalhoz, de egyéb technikák is léteznek – állatorvosunk a kutya állapotának megfelelőt fogja választani. Feljegyzések szerint e nélkül a gyomorcsavarodáson átesett kutyák akár 75%-ánál újra fellépett a probléma.

 

A műtét után - Ápolás otthon

 

A gyomorcsavarodás a hasüreg felnyitásával járó komoly műtéttel szüntethető meg. Éppen ezért a lábadozás hetei alatt is gondos odafigyelést fog igényelni kis páciensünk. Sok pihenésre lesz szüksége, valószínűleg a fizikai tevékenységet, mozgást is vissza kell fognunk (akár hetekre). Diétás táplálást írhatnak elő számára. Biztosítsunk számára egy nyugodt, csendes kuckót otthonunk egy pontján, ahova elvonulhat gyógyulni, de azért szem előtt van. Ha a megszokottól eltérően viselkedik, bágyadt, étvágytalan, hőemelkedése van, hangulata aggodalomra ad okot, vagy bármi egyebet tapasztalunk, jelezzük állatorvosunk felé!

 

Gyomorcsavarodás műtétet követően odafigyelés, sok pihenés és szeretet segíti a kutya gyógyulását
Gyomorcsavarodás műtétet követően odafigyelés, sok pihenés és szeretet segíti a kutya gyógyulását
Fotó: bluecross.org.uk

 

Megelőzhető a gyomorcsavarodás?

 

Mint láthattuk, a gyomorcsavarodás kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: a kutya fajtája, kórelőzményei, etetése, a stressz, stb. Nem lehet minden egyes tényező kiküszöbölni, de pár óvintézkedést mi magunk is megtehetünk: 

 

  • Etessünk kis adagokban – Ahelyett, hogy napi egy alkalommal kapna egy jókora adag eledelt, mely megterhelheti emésztőrendszerét, inkább osszuk el a kutya napi ételadagját több, kisebb porcióra.
     
  • Csökkentsük a stresszt – Különösen etetési időben. Ha a kutya védelmezi eledelét vagy türelmetlenül, pillanatok alatt felfalja, hogy a többi kutya ne juthasson hozzá vagy korábbi tapasztalatai miatt habzsol (menhely, ételhiány, nélkülözés, stb.), fontoljuk meg, hogy külön etetjük a többiektől. Tegyük az etetési időt olyan nyugodttá és stresszmentessé, amennyire lehetséges.  
     
  • Evéslassító tálak, eszközök – Ha a kutya pillanatok alatt eltünteti eledelét, még akkor is, ha a háztartásban nem élnek más kutyák, nincs egyéb fenyegető tényező, és tudomásunk szerint semmi nem indokolja a falánkságot, szerezzünk be egy evéslassító tálat vagy interaktív etetőjátékot.  Ezek többnyire tartós anyagból készülnek, ellenállnak a rágásnak, karmolásnak és könnyen tisztíthatóak. Jelentős mértékben lelassíthatja a kutya evés idejét. Különböző nehézségi szintek közül választhatunk, így megtalálhatjuk kutyánk számára a megfelelőt, amelyet örömmel használ és nem válik tőle frusztrálttá. A hajdani népi okosságok, miszerint „dobjunk be egy nagy követ vagy téglát a kutya táljába, és akkor lassabban fog enni” kerülendők! Legfeljebb arra jó, hogy mohóságának hála ráharap a kemény tárgyra és beletörik a foga, ami roppant fájdalmas, továbbá igen költséges helyrehozni, és egy könnyen elkerülhető műtétet kockáztatunk vele. Válasszunk a modern evéslassító megoldások közül. 

Egyéb megoldások

  • A fogékonyabb fajtáknál inkább kerülendő az etetőtál megemelése.
  • Közvetlenül étkezés előtt és után kerüljük a testmozgást. Ne engedjük, hogy kutyánk hemperegjen a fűben, padlón, szőnyegen – teli hassal a gyomorcsavarodás kockázata is megnő!
  • Ne engedjük, hogy a kutya közvetlenül evés előtt vagy után sokat igyon, mert az emésztéshez szükséges savak felhígulhatnak, így több gáz képződhet az emésztőrendszerben.
  • Soha ne adjunk a kutyának szénsavas italokat, még ásványvizet, szódát sem!
  • Ha változtatunk kutyánk étrendjén, például másik tápra állunk át, tegyük fokozatosan: eleinte keverjük a kettőt, majd a régi és új eledel aránya tolódjon el az új felé, míg néhány hét múlva már csak azt kapja.
  • Fogjuk vissza a szénhidrátfogyasztást (gyakori összetevője a kereskedelmi forgalomban kapható jutalomfalatoknak, kutyakekszeknek).
  • Válasszunk minőségi, teljes értékű kutyaeledelt, mely megfelelő arányban tartalmaz rostokat is.
  • Az emésztés támogatásához használhatunk pre- és probiotikumokat, melyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához (különösen fontos antibiotikumok szedése esetén).
  • A gázképződést csökkentő alternatív lehetőségekről (almaecet, gyógynövények, stb.) minden esetben kérjük ki szakember tanácsát, mielőtt alkalmaznánk!
  • Kerüljük a magas zsírtartalmú táplálékot, ha pedig szeretnénk nyers étrendre átállni, kérjük ki állatorvosunk és/vagy kisállatdietetikus szakember véleményét!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: preventivet.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: bluecross.org.uk
Cikk első megjelenése: 2020. szeptember 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mini pacemakert kapott a 12 éves szívbeteg kutya, hogy megmentsék életét Hírek - Címlapon
Mini pacemakert kapott a 12 éves szívbeteg kutya, hogy megmentsék életét
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen! Hírek - Címlapon
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!