A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki...

2021. október 31., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A szellentés kutyáinknál is az élet természetes velejárója, ám egészségi problémára is utalhat. Mitől lesz valóban gázos a helyzet, és mit tehetünk a szellőztetésen túl?



Lehetetlen e témáról teljes komolysággal írni, hiszen mind tapasztalhattuk már, mivel jár kutyánk váratlan gáztámadása… A nevetésen túl kellemetlen perceket okozhat érzékeink  számára, adott környezetben, mások társaságában pedig egyenesen kínos lehet, amint beindulnak a szelek… Kistestű kedvenceknél kevésbé veszélyes, bár a kutyapuki átütő ereje nem feltétlen méretfüggő, egy nagyobb test jókora bűzfegyverré képes átalakulni fél pillanat alatt. De miért is fontos e témát jobban körüljárni, hisz valljuk be, örömmel meglennénk nélküle…

 

Miért távozik gáz a kutyából?

 

A kutyák gáztermelése nem sokban különbözik az emberi folyamattól. A szervezet normális működésének részét képezi, éppen ezért nem is lehet teljes mértékben megszüntetni, viszont ha a gázok szintje túl magasra rúg, érdekes elgondolkodni azon, vajon mi állhat a hátterében? A latin flatulentus szóból eredő flatus orvosi szakszóval írja le a végbélen át távozó levegőt és gázt, mely szorosan összefügg az emésztőrendszerben, főleg a gyomorban és/vagy a belekben felgyülemlő gázokkal. A hétköznapi szóhasználatban számos kifejezéssel illetjük e jelenséget, melyeket most illendőségből inkább nem sorolunk fel.

 

Bár többnyire ártalmatlan dologgal állunk szemben – vagyis inkább menekülnénk előle – a távozó gázok minősége, mennyisége, gyakorisága bizony kezelésre szoruló állapotra is utalhat. Az oly jól ismert általános meglepődésen túl kutyáink – és macskáink – is szenvedhetnek attól, ha bántják őket a szelek.

 

Honnan erednek a szelek?

 

A gáztermelés mennyiségének növekedése, a szagok erőteljesebbé válása számos tényezőhöz kapcsolható. Lássuk, melyek ezek:

 

Szellentés kutyáknál - őket is zavarba hozhatja
Szellentés kutyáknál - őket is zavarba hozhatja
Fotó: cartalk.com

 

1. Levegő lenyelése

Aktivitás vagy táplálkozás közben előfordulhat, hogy a kutya túl sok levegőt nyel le, márpedig annak valamilyen úton távoznia is kell, gyakran szellentés formájában. Szerencsére a habzsolás, szaladgálás, ugrándozás, vízi móka (pancsolás, úszás) közben lenyelt levegőből képződő gázok általában nem járnak erős szaggal, így könnyedén megkülönböztethetőek egyéb, egészségi problémához köthető „illatokkal”. A rövid orrú fajták és keverékeik hajlamosabbak lehetnek a levegő lenyelésére orruk- és szájszerkezetük miatt.

Érdemes megfigyelni, milyen eseményhez kapcsolódik a fokozott gáztermelés: a habzsoláson segíthetünk evéslassító tállal, de ha az étkezés más kutyák társaságában történik, egy érzékenyebb lelkületű eb számára stresszt okozhat a vélt vagy valós versenyhelyzet, ezt csökkentheti, ha nyugodt helyet biztosítunk számára, pl. elkülönítéssel, míg eszik.

Figyeljünk arra is, hogy aktív testmozgást követően akkor adjunk kutyánknak enni, ha légzése visszaállt a normális szintre. Az erőteljes lihegés miatt nemcsak levegőt nyelhet le, de a táplálékot is félrenyelheti. Légzőszervi betegségek, fizikai megerőltetés, a stressz és a hőség is hozzájárulhat a respirációs ráta, vagyis a percenkénti levegővétel arányának megnövekedéséhez.

 

2. Emésztési problémák

Az emésztés folyamatának természetes részeként gázok termelődnek az emésztőrendszerben. A kínzó szelek és a kellemetlen szag viszont eredhetnek abból is, ha a gyomorba jutott táplálék csak részben vagy egyáltalán nem emésztődött meg. A malasszimiláció, vagyis az emésztési és felszívódási zavarok miatt fokozott fermentáció alakul ki a belekben, melynek egyik következménye a megnövekedett gázkibocsátás.

Emésztési gondokat okozhat a romlott étel, döghús, ürülék elfogyasztása, de a hirtelen bekövetkező étrendi változtatás is (pl. a megszokott tápról átállunk másikra).

Bizonyos ételek is okozhatnak felfúvódást, így a szója, borsó, bab, tej és tejtermékek, valamint a magas rosttartalmú, fehérjében, zsírokban gazdag eledelek. Ha olyan táplálékot fogyaszt a kutya, melyre érzékeny, gyomorrontás, bélproblémák jelenhetnek meg.

 

A rövid orrú kutyák több levegőt nyelhetnek le, ami szellentés formájában is távozhat
A rövid orrú kutyák több levegőt nyelhetnek le, ami szellentés formájában is távozhat
Fotó: Pinterest

 

3. Túlsúly

Az elhízott, túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató kutyáknál magasabb a krónikus felfúvódás kialakulásának kockázata, függetlenül a diétától. 

 

4. Betegség

Az emésztőrendszert érintő fertőzések, megbetegedések és rendellenességek hozzájárulhatnak a túlzott gáztermeléshez és felfúvódáshoz. Ezen állapotok némelyike pl.

  • gyulladásos bélbetegség (IBD)
  • irritábilis bélszindróma (IBS)
  • kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)
  • bélférgesség
  • kinövések és tumorok a belekben
  • bélhurut/bélgyulladás (enteritisz)
  • ételallergia vagy –intolerancia
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI)

Ha a szelek mellett jellemző a székrekedés, hasmenés, hányás, rosszullét, étvágytalanság, fogyás, a helyzet állatorvosi vizsgálatért kiált!

 

 

Melyek a klinikai tünetek?

  • gáz kilökődése a végbélen át (szagtalan vagy szagos)
  • enyhe alhasi diszkomfort,
  • enyhe gyomorfeszülés vagy felfúvódás
  • fokozottan megjelenő kluttyogó vagy korgó hangok az alhas tájékán.

Ha a kutya malasszimilációval, tehát emésztési és felszívódási zavarral küzd, a klinikai tünetek között szerepelhet a laza széklet, hasmenés, hányás és a testsúlycsökkenés is.

 

Bántják a szelek vagy csak meglepődött ez a kölyök vizsla?
Bántják a szelek vagy csak meglepődött ez a kölyök vizsla?
Fotó: Twitter

 

Diagnózis

 

A diagnózist a kórtörténet és a klinikai tünetek alapján állítják fel, ám a felfúvódás és a fokozott vagy túlzott gáztermelés okának meghatározásához speciális diagnosztikai tesztekre is szükség lehet, például: székletvizsgálat, a végbélből vett minta vizsgálata (citológia), széklettenyésztés, vér- és vizeletvizsgálat, emésztőenzimek tesztelése, alhasi röntgen, alhasi ultrahang, gyomortükrözés, bélbiopszia.

 

Hogyan kezelhető a túlzott szellentés kutyáknál?

 

A szellentéssel járó panaszok kezelésének egyik kiindulópontja lehet kutyánk étrendjének megváltoztatása. Természetesen, mielőtt saját fejünk után mennénk, mindenképpen kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatban, mivel, mikor és hogyan etessük „pukizó” kedvencünket. Előnyben részesítendők a könnyen emészthető, alacsony rosttartalmú, zsírokban szegény és nem túl magas fehérjetartalmú eledelek. Segíthet, ha a táplálékot több, kisebb adagra elosztva adjuk kedvencünknek.

Egyéb tünetek megjelenése esetén (pl. hasmenés, hányás, stb.) gyógyszerekre is szükség lehet az esetleges gyulladások, fertőzések megszüntetésére. A kutya állapotától függően a kezelés ideje alatt speciális állatorvosi tápok is részét képezhetik a személyre szabott terápiának.

Ha emésztést segítő étrendkiegészítőkhöz folyamodnánk, tájékozódjunk a termékekről, alkalmazás előtt azonban minden esetben kérjük ki szakember véleményét!

 

Megelőzhető?

 

Tetszik vagy sem, a kutyapuki az élet természetes része, nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni. Ha a kutya általános jó egészségnek örvend, rendszeres állatorvosi ellenőrzéseken esik át és megkapja a szükséges oltásokat, külső-belső paraziták elleni kezeléseket, stb. eszközölhetünk néhány kisebb változtatást a gáztermelés csökkentésére.

 

1. Aktív életmód ösztönzése

Az emésztőrendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen a testmozgás, mely a kiválasztást is elősegíti. Nem kell feltétlen megerőltető dologra gondolni, egy kellemes séta is megmozgatja a belsőket, segítheti a felgyülemlett gázok távozását. Erre is érvényes, hogy „jobb kint, mint bent”, hiszen mindazt, ami a szabadban elpárolog, nem otthon, zárt térben kell elviselnünk.  Ügyeljünk arra, hogy étkezést követően 1-3 órán át kutyánk lehetőleg ne szaladgáljon és ne hemperegjen a talajon, mert ez gyomorcsavarodáshoz vezethet! Éppen elegendő kikísérni a kertbe, vagy pórázon pár percet sétálni, ha úgy véljük, szeretne könnyíteni magán.

 

A testmozgás hozzájárul a kutya emésztőrendszerének hatékony működéséhez
A testmozgás hozzájárul a kutya emésztőrendszerének hatékony működéséhez
Fotó: cvets.net

 

2. Étrendi változtatás

A gazdaságos eledelek némelyike megkérdőjelezhető minőségű összetevőket tartalmazhat, ezért mindenképpen célszerű minőségi teljes értékű eledelre, pl. az érzékeny gyomrú kutyák számára kifejlesztett „sensitive” száraztápra és/vagy konzervre váltani. Ha a kutya a prémium táplálék ellenére is erőteljes szagnyomot hagy maga után, előfordulhat, hogy ételallergiával- vagy intoleranciával küzd. Ennek pontos okát nehézkes és hosszadalmas folyamat lehet felderíteni, ajánlatos kikérni kisállat-dietetikus és állatorvos véleményét.

 

3. Ami a gazdinak jó, a kutyának mérgező lehet

… éppen ezért fő az óvatosság! Bármennyire is könyörög érte, inkább ne adjuk neki az utolsó falatot a tányérunkból vagy a vacsora maradékát. A fűszeres, csípős, zsíros ételek, mesterséges adalékanyagok, tartósítószerek és színezékek gyomorrontást is okozhatnak kedvencünknek, nem beszélve olyan összetevőkről, melyek mérgezőek számára, pl. a xilitol. A tejtermékek és a hüvelyesek, valamint a gyümölcsök is hozzájárulhatnak a fokozott gáztermeléshez.

 

4. A mohóság ára

Kutyáink bámulatos időérzékkel rendelkeznek, pontosan tudják, mikor érkezik az etetés ideje, feltéve, hogy nagyjából ugyanakkor vesszük elő a táljukat minden nap. Izgatottságuk az egekbe rúghat, egyetlen dolog lebeg szemük előtt: minél előbb felfalni a kaját! A habzsolás közben azonban jó sok levegőt is lenyelhet, melynek egyenes következménye lehet a böfögés és a szellentés. Bevethetünk evéslassító tálat ez ellen, és ha módunkban áll, osszuk el napi betevőjét több kisebb adagra, így emésztőrendszere is kisebb terhelésnek lesz kitéve.

 

5. Probiotikumok

A probiotikumok jótékony hatása nem csak antibiotikumok szedésének ideje alatt segíti a szervezetet, hanem a mindennapokban is. A hasznos baktériumok segítik az emésztést, a felszívódást és a bél regenerálódását. Válasszunk minőségi készítményeket, melyeket kutyánk is bátran fogyaszthat.

 

 

 

 

6. Egyszerre csak egyet!

Ha az étrendváltoztatás mellett döntünk, haladjunk lépésről-lépésre, hogy kiszűrhessük, mi okozza a gázos gondot, és megtalálhassuk a megfelelő táplálékot. Bátran forduljunk kisállatdietetikushoz és állatorvosunkhoz ez ügyben!

 

7. Biztonsági megoldások

Ügyeljünk arra, hogy kutyánk ne jusson romlott eledelekhez! Zárjuk el a szemetest vagy helyezzünk rá biztonsági zárat, hogy még véletlenül se turkálhasson benne. Kerüljük, hogy idegenek etessék a kutyát! Ha érzékeny a gyomra, ám szomszédunk finom falatokkal (pl. szalonnabőrkével, csonttal) szeretne kedveskedni neki, beszéljük meg vele, hogy ezzel csak árt a kutyának.

A kutya és környezete biztonsága szempontjából is fontos, hogy ne tudjon kiszökni a kertből! Kirándulóútján összezabálhat mindenfélét, amit talál, nem beszélve a balesetveszélyről.

 

8. A kakievés veszélyes szenvedély!

Sétákon figyeljük meg, hogy fogyaszt-e ürüléket. Erdőn-mezőn csábító csemegének bizonyulhat a vadállatok ürüléke, egyes ebek viszont éppen az emberi ürüléknek képtelenek ellenállni. A bokrok alján lapuló „finomságokkal” egy sima városi sétán is találkozhatunk, kerüljük el messzire!

A kutya- és macskakaki fanatikusokat is igyekezzünk lenevelni hobbijukról, hiszen az ürülék fertőző baktériumokat, vírusokat és férgeket is tartalmazhat, melyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek kutyánk és családunk egészségére nézve!

 

 

Végezetül: Megszabadulhatunk valaha is a problémától?

 

A legtöbb páciens jól reagál az étrendi és életmódbeli változtatásokra. Ha kiszűrtük az érzékenységet okozó táplálékokat, fontos ezek elkerülése a jövőben is, hogy megelőzhessük további problémák kialakulását. Ha az előírt változtatások ellenére sem történik javulás, forduljunk állatorvosunkhoz, hiszen az állapot háttérben állhat ételallergia, érzékenység vagy emésztőrendszeri irritáció.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: cartalk.com
Cikk első megjelenése: 2019. szeptember 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése
A gyomorcsavarodás súlyos és sajnos gyakori állapot, mégis keveset tudunk róla. Gazdiként kiemelten fontos tisztában lennünk tüneteivel és a szükséges teendőkkel.

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák a csecsemőkhöz hasonlóan fedezik fel a szóhatárokat Hírek - Címlapon
A kutyák a csecsemőkhöz hasonlóan fedezik fel a szóhatárokat
Így mondd el kutyádnak, hogy szereted Hírek - Címlapon
Így mondd el kutyádnak, hogy szereted