A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A túlzott lihegés lényeges tünet!

Okok, betegségek, kezelések


2018. május 17., 08:45


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Térdig ér a nyelve, zihál és az egész kutya olyan fura! Bizony a lihegés tünetként jelenik meg számos betegségnél, ezért jó, ha felfigyelünk rá!



Démon, a család dobermannja, igen csak szereti a tűző napsütést. Amikor már minden ember és állat egy árnyas helyet keresett magának, akkor Démi elnyúlik a forró betonon. A 30 fokos melegek meg se kottyannak neki! Miközben Marci sírva könyörög egy kis bebocsájtásért, a nagy melegre való tekintettel (igaz, okot mindig talál arra, hogy be kelljen jönnie), és télimádó Pötyink is látványosan szenved egy kis kintléttől, addig a dobos kéjesen szívja magába a forróságot. Fekete szőre izzik a napsütésben. 

Aztán 35 foknál éles váltás következik, és Démon kísértetiesen átalakul. Olyan sűrűn kapkodja a levegőt, mintha sokkos állapotba kerülne. Lihegése gyors és felületes, triplája lesz a normálisnak. Elkezd bolyongani, nem találja a helyét, nem tud lecsillapodni. Látszik rajta, hogy rosszul van. Ilyenkor kell résen lennünk. A ház szuterénjébe levezetjük, ezekre a napokra beköltözhet. Itt kap vizet, és csak dolgát végezni kell kimennie. 

Az első fél órában nem hagyjuk felügyelet nélkül. Egy vízzel teli itató társaságában várjuk, hogy normalizálódjon a légzése, és engedjük neki megkeresni a legideálisabb pihenőhelyet. Ilyenkor éjszakára is bent maradhat. Tavaly olyan jól sikerült a nyári-benti-buli, hogy a gyerekek közé költözött az ágyba. Szerencsére ezek a lihegések mindig idejében figyelmeztetnek minket, hogy cselekednünk kell!

 

A szapora légvétel azonban több egészségügyi probléma jele, tünete is lehet. Összegyűjtöttük azokat az okokat, betegségeket és otthoni kezelési módszereket, melyek irányt adnak akkor, ha légzés-változást észlelünk a kutyánknál.

 

Térdig érő nyelv
Térdig érő nyelv
Fotó: http://3.bp.blogspot.com/

 

A kutya ha lógó nyelvvel veszi a levegőt, mely gyorsabb az átlagos légvételnél, akkor beszélünk lihegésről. Ez náluk teljesen normális, mivel nem tudnak izzadni, és ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy hűtsék a testüket például futkározás, játék, melegebb idő estén. Ők izgalom hatására is így reagálnak.

 

Komoly problémát akkor jelent a túlzott lihegés, ha nem szűnik meg magától, vagy egyik pillanatról a másikra alakul ki, illetve, ha egyéb tünetek is társulnak hozzá. Minden gazda a saját kutyáját ismeri a legjobban, ezért mindenki maga tudja, hogy mikor kell elkezdenie aggódni, hogy a lihegés mögött súlyos egészségügyi probléma áll. 

 

Legáltalánosabb okok:

 

1. A hőguta:

A túlhevült test esetén fellépő lihegés komoly figyelmeztető jel! Ha nem törődünk vele, az agykárosodást, vagy halált okozhat a kutyánál! Ha az állat nyelve piros, esetleg lila, vagy kék, valamint ragadós a nyála, akkor gyaníthatjuk a hőgutát. 

Kezelése: Vigyük hűvös helyre a kutyát. Fújjunk rá hűvös levegőt, a gyomorhoz és a lábak közé helyezzünk nedves rongyot. Sosem szabad a felhevült testű ebet hideg vízbe dobni, küldeni, úszatni! Ugyanolyan hirtelen szívmegállást okozhat, mint az embernél! 

 

2. Láz

Az immunrendszer válasza bizonyos betegségek meglétekor. Általában egyéb tünet is kíséri, mint az étvágytalanság, levertség, magatartásbeli változások. Ha túl forrónak tűnik a kutya teste, azonnal keressük fel az állatorvost. A háttérben fertőzés is állhat. 

 

A lihegés mindig valaminek a tünete
A lihegés mindig valaminek a tünete
Fotó: http://www.the-dog-dish.com/

 

3. Elhízás:

Bármennyire is fura, de a túlsúly is komoly egészségügyi probléma, melynek egyik jele a lihegés. Mivel a hőleadása egy nagyobb testnek magasabb, ezért változik meg a légzése is a kutyának. A krónikus testsúlyzavar olyan betegségek melegágya mint a szív- és érrendszer problémái, hasnyálmirigy-gyulladás, ízületi elváltozások. Ezért ezt is kezelni kell megfelelő táplálkozással és testmozgással.

 

4. Légzési problémák

Az abnormális zihálás olyan egészségügyi zavarokra is utalhat, melyek az állat légzőrendszerét érinti. Ezek mindegyike nagyon súlyos elváltozás, ezért csak az orvos felügyeletével érdemes megkezdeni a kezelésüket. 

Ilyen légzési megbetegedés lehet 

  • az összeszűkült légcső,
  • a felső légútban található akadály, például csont, 
  • a tüdővizenyő,
  • a hörghurut, 
  • vagy a tüdőgyulladás.

5. Szív- és érrendszeri betegségek:

Legszembetűnőbb tünete, hogy az egyszerűbb testmozgást követően - még tíz perc múlva is -, a kutya ugyanolyan erősen liheg, és ez nem csillapodik. A szívbetegségek csinálhatnak ok nélküli szapora légvételt is. Tehát, ebben az esetben is lényeges, hogy orvosnak megmutassuk kedvencünket, 

 

Izzadás helyett
Izzadás helyett
Fotó: http://i.ytimg.com/

 

6. Fájdalom:

A lihegés lehet válasz egy hirtelen fellépő fájdalomra. Akár a talpba is beleállhatott idegen tárgy, vagy gyomorrontás okozza a kellemetlen érzést. A felfúvódás, bélcsavarodás első tünetei közt is lehet a lihegés, mely végzetes állapottá fajulhat. 

 

7. Hormonális változások:

A hormonális megbetegedéseknél a lihegés mellé egyéb tünetek társulnak: étvágytalanság, súlygyarapodás, szőrzet megváltozása. Ebben az esetben gyógyszeres kezelésre van szüksége a kutyánknak. 

 

Bármennyire is jelentéktelennek tűnő dolog a szapora légzés, és a nyelv lógatása, akkor is oda kell figyelnünk rá. Tartsuk szem előtt, hogy a kutyánkat mi ismerjük, így ha a lihegését nem normálisnak érzékeljük, vagy csak egyszerűen felfigyelünk rá, mert valami miatt változást vélünk benne felfedezni, akkor forduljunk az állatorvoshoz. Minél előbb zárjunk ki minden súlyos, vagy életveszélyes okot!

 

 

Forrás: dawgbusiness.blogspot.hu
Indexkép forrás: singingmastermind.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 07.

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem sikerült megmenteni a kutyát, akit másfél órára a napon parkoló autóban hagytak gazdái Hírek - Címlapon
Nem sikerült megmenteni a kutyát, akit másfél órára a napon parkoló autóban hagytak gazdái
Kölyökkutyából medve - megjárta a kínai család a kutyavásárlással Hírek - Címlapon
Kölyökkutyából medve - megjárta a kínai család a kutyavásárlással