A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért remeg a kutyám?

2023. szeptember 23., 13:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?



 

I. Hőszabályozás (termoreguláció)

 

A remegés normális reakció csökkenő testhőmérséklet esetén, egyúttal hatékony módja annak, hogy a test hőt generáljon. A rövidszőrű vagy aljszőrzettel nem rendelkező fajták és keverékeik bizony hamar megérzik, ha a kellemesen meleg (pl. 25°C) otthonunkból kilépve hirtelen a mínuszokban találják magukat. Ekkora hőmérsékletkülönbséghez nem tudnak pillanatok alatt alkalmazkodni, s ha huzamosabb időt kell eltölteniük kint, meg is fázhatnak. Az esős időjárás és a hűvös, nyirkos napok is legalább ilyen kellemetlenül érinthetik őket. Fokozottan érvényes ez a kevés zsírtartalékkal rendelkező, vékonyabb bőrű ebekre, például az agarakra. Ha kutyánk fázós, a téli hónapokban adhatunk rá egy kabátot vagy pulóvert, mely a séták során is melegen tartja, és ne feledkezzünk meg a tappancsok téli védelméről sem!

 

Hőemelkedés, láz kísérő tünete is lehet a remegés, ahogy a szervezet megkísérli visszaállítani ideális testhőmérsékletét.

 

 

II. Betegségek

 

Megannyi állapot hozható összefüggésbe a remegéssel: a fertőzésektől kezdve a hormonális eltéréseken át a neurológiai rendellenességekig, ugyanakkor megjelenhet erős fájdalom hatására is.

 

Akut fájdalom

 

Baleset, sérülés vagy betegség következtében fellépő akut vagy krónikus fájdalom is vezethet remegéshez és erőteljes lihegéshez. Nem minden kutya mutatja e tüneteket fájdalom esetén, figyeljük meg, milyen tüneteket produkál. A fájdalom ijesztően hat a kutya számára, remegését érzelmi alapú szorongás is fokozhatja. Ajánlatos állatorvoshoz vinni, mivel olyan belső sérülés, trauma is érhette (pl. zuhanás vagy gázolás, autóbaleset esetén), melynek a lihegésen és/vagy remegésen kívül nincsenek szemmel látható tünetei.

 

 

Remegés kutyáknál - betegségre is utalhat, ha egyéb tünetekkel is párosul
Remegés kutyáknál - betegségre is utalhat, ha egyéb tünetekkel is párosul
Fotó: gopetplan.com

 

 

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

 

Az alacsony vércukorszint jellemző tünete a lihegés és a remegés. Nemcsak a cukorbeteg ebeket, hanem kistestű társaikat is érintheti. Az apró termetű kutyák cukortartalékai is alacsonyak, egy-egy étkezés kimaradása esetén hasonló állapot léphet fel, mint egy cukorbeteg kutyánál, ha nem megfelelő a szervezetbe juttatott inzulin és az elfogyasztott eledel aránya. Ha a cukrot felhasználja a szervezet, rövid idő alatt hipoglikémiás kóma léphet fel, közvetlenül előtte tapasztalható az erőteljes remegés, reszketés. Az állatorvos által előírt terápia pontos betartása megelőzheti ennek kialakulását. 

 

 

Alacsony vér-kálciumszint (hipokalcémia)

 

Speciális körülmények között léphet fel. A kálcium a megfelelő izomösszehúzódás miatt is fontos, alacsony szintje szabálytalan izomtevékenységet, így például remegést, reszketést okozhat. Szoptatós mamakutyák fokozottan veszélyeztetettek, mikor a kölykök elérik a 3-4 hetes kort és mohón veszik át anyjuk szervezetéből a tápanyagokat. Az anyatejjel együtt nagymennyiségű kálciumot fogyasztanak el, s ha a szuka vérében lecsökken a kálciumszint, alábbi tünetek jelenhetnek meg: izomremegés, izomrángás, izommozgások koordinációjának zavara, étvágytalanság, viselkedési változások, gyengeség, lihegés, súlyosabb esetben láz és rohamok kísérhetik. A vér kálciumszintje különböző egészségügyi állapotok miatt is lecsökkenhet, mindenképpen kivizsgálást és állatorvosi ellátást igényel!

 

 

Addison-kór

 

A mellékvese nem képes elegendő mennyiségű kortikoszteroid hormont termelni. A fiatal és a középkorú kutyákat gyakrabban érinti, ám a tünetek változatossága és rendszertelen felbukkanása, majd megszűnése nehezítheti a diagnózist. Az általános gyengeség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányás, hasmenés, reszketés, alacsony testhőmérséklet együttes megjelenése azonban ún. Addison-krízishez vezethet, mely azonnali ellátás nélkül életveszélyes állapotba sodorhatja a kutyát!

 

 

Időskori izomgyengeség

 

Bizonyos mértékű remegés és reszketés a korral jár, főként a hátsó lábaknál figyelhető meg. Okozhatja az idegsejtek közötti ingerületátvitelben keletkezett zavar, az elektromos jelek tovabbításának hibája, valamint az izmokat és a mozgást koordináló idegekre nehezedő nyomás is (pl. porckorong-probléma miatt). De a remegés hátterében az izmok és ízületek fokozatos gyengülése, fájdalma is állhat. Mindezek megnehezíthetik a mozgást, a kutya segítségre szorulhat lefekvéskor és fekvő helyzetből történő felálláskor, nem vagy csak nehezen, támaszkodva tud megülni, esetleg járás közben is a gazdi segítségét igényli. Beszéljük át állatorvosunkkal, hogyan javíthatunk állapotán. Igazítsuk a napi testmozgás mértékét kutyánk lehetőségeihez, kedvéhez. Csak addig és annyit sétáljunk vele, ami neki is jólesik.

 

 

Hányinger

 

Kedvenceink is küszködhetnek a „tengeri betegség” kellemetlen hatásaitól autózás közben. Vannak kutyák, akik egy életen át hányigert érezhetnek utazás során, mely alábbi tünetekkel párosulhat: nyálzás, nyeldeklés, a száj nyalogatása, cuppogás, kedvetlenség, rossz közérzet, ásítás, remegés, hányás. Hányinger felléphet gyógyszer mellékhatásaként vagy pusztán attól, hogy kedvencünk túlságosan teleette magát (ez esetben általában „kidobja” az alig megemésztett gyomortartalmat, majd újra elfogyasztja). Fokozatos tréningezéssel, adott esetben állatorvos által felírt nyugtató hatású készítményekkel segíthetünk kutyánknak, hogy számára is élmény legyen az utazás.

 

 

Remegés kutyáknál - a rövidszőrű kutyák fázhatnak a hidegben, télen húzhatunk rájuk egy meleg kabátot
Remegés kutyáknál - a rövidszőrű kutyák fázhatnak a hidegben, télen húzhatunk rájuk egy meleg kabátot
Fotó: wideopenpets.com

 

 

Mérgezés

 

Egy szelet csokoládé, Xylitol tartalmú édesség, cigarettacsikk, e-cigaretta patronja, mérgező növények, fagyálló… Hosszan sorolhatnánk, mely anyagok mérgezőek kutyánk számára. A kezdeti tünetek között az erős lihegést, nehézlégzést és remegést is megfigyelhetjük. Kísérheti általános elesettség, gyengeség, nyálzás, hányás és hasmenés is. Gyanú esetén azonnal induljunk az állatorvoshoz, mert rövid idő alatt életveszélyes állapot léphet fel! Megelőzésként pedig ügyeljünk arra, hogy kutyánk ne férhessen hozzá a mérgekhez!

 

 

Megerőltetés

 

Fizikai megerőltetés következtében kutyáink is érezhetnek izomlázat. Figyeljük meg, hogy egy bizonyos területre korlátozódik-e, kíséri-e csökkenő aktivitási szint, súlyosbodik-e érintésre? Fokozott izommunkát igénylő tevékenységek (sport, munka, vadászat, stb.) után pihentessük kutyánkat, hagyjunk neki 1-2 napot, hogy regenerálódhasson. Kérhetjük kutyamasszőr segítségét is – a masszázs jótékony hatásai kutyáinkra is ugyanúgy érvényesek, mint ránk.

 

 

Shaker-szindróma

 

Az angolul Generalized Tremor Syndrome (Generalizált Remegés Szindróma) vagy „Little White Shaker Syndrome” (Fehér Kiskutya Reszkető Szindróma) névvel is illetett betegséget elsőként kistestű, fehér színű kutyákon figyelték meg, például máltai selyemkutyákon, West Highland White Terriereken, ugyanakkor bármely fajtájú, színű és méretű kutyánál megjelenhet. A tünetek jellemzően 1-2 éves kor között mutatkoznak először. A remegés ritmikus, ismétlődő, akaratlan izommozgásokként írható le, mely reszketésnek tűnik. Korlátozódhat a test egy bizonyos részére, de egészére is kiterjedhet. Mértéke az enyhétől egészen odáig terjedhet, hogy a mindennapi tevékenységek is nehézségekbe ütköznek.

Izgalom, fizikai megterhelés hatására súlyosbodhat. Nyugalmi helyzetben javulás tapasztalható, átmenetileg meg is szűnhetnek a tünetek. Pontos oka egyelőre ismeretlen, feltélezhetően autoimmun eredetű, melynek következtében az immunrendszer saját sejtjei ellen fordul, ez esetben az agyat és/vagy a központi idegrendszert támadja. Szteroidos kezelésre jól reagál, rendszerint teljes gyógyulás várható. 

 

 

Szopornyica

 

Vírusos eredetű fertőzés, mely leggyakrabban a kölyök és fiatal felnőtt kutyákat érinti a megfelelő immunizálás (kombinált védőoltások) elmaradása esetén. Jellemző kezdeti tünetei többek között a szem- és orrváladékozás, köhögés, a remegés és a láz. A terápia során az immunrendszert támogatják a fertőzés leküzdésében és a tünetek enyhítésében: folyadékpótlás, infúzió, fájdalom- és lázcsillapítás, másodlagos bakteriális fertőzések elleni antibiotikumos kezelés.

 

Fentiek mellett további állapotokra is utalhat a remegés, például krónikus veseelégtelenség, neurológiai rendellenességek, az agy gyulladásos megbetegedése, melyeket természetesen egyéb, az adott betegségre jellemző tünetek is kísérik. Jegyezzük fel az általunk tapasztaltakat: megjelenik-e kedvencünknél étvágytalanság, hányás, hasmenés, letargia, hőemelkedés, stb. Változik-e viselkedése, hangulata, mozgása? Lehetőség szerint készítsünk videófelvételt kutyánkról, segíthet a diagnózis felállításában.

 

 

Lihegés és remegés kutyáknál - a két tünet megjelenhet önmagában, de együttesen is
Lihegés és remegés kutyáknál - a két tünet megjelenhet önmagában, de együttesen is
Fotó: wagwalking.com

 

 

Amikor a remegés erős lihegéssel párosul

 

A túlzott lihegés lényeges tünet: ha egy forró nyári napon huzamosabb időt tölt kint a kutya, nincs lehetősége védett, árnyékos helyre húzódni vagy lehűteni magát, fennáll a hőguta veszélye, melytől rövid idő alatt életveszélyes állapotba kerülhet. Ügyeljünk a megelőzésre, ám ha bekövetkezett a baj, vigyük kedvencünket hűvösebb helyre, adjunk neki vizet, szükség esetén induljunk az állatorvoshoz.

 

Ha az időjárási körülmények nem indokolják, az erős lihegést okozhatja stressz és/vagy fizikai megterhelés is. Ilyenkor biztosítsunk kutyánk számára nyugodt környezetet, hagyjuk, had pihenje ki magát. Lihegés és remegés megjelenhet fertőzéses eredetű láz tüneteként, a test ily módon próbálja meg csökkenteni megemelkedett testhőmérsékletét - súlyos állapotra utal, mely azonnali ellátást igényelhet! Ha a két tünet rendszeresen előfordul együttesen, szívprobléma, pl. szívmegnagyobbodás is állhat a hátterében. Ilyenkor a szív a tüdőket nyomja, és akadályozza a normális légzést. Mivel a vér nem képes elegendő oxigént szállítani a belső szervekhez, a kutya remegni kezdhet.

 

A lihegés és a remegés tehát megjelenhet önmagában vagy egyidejűleg is, hiperventillációs rohammá is alakulhat. Ha be tudjuk határolni a viselkedés kezdetét, segíthetünk leszűkíteni a potenciális okok körét is. Ha kedvencünket már diagnosztizálták valamilyen egészségügyi problémával, beszéljük át állatorvosunkkal, összefüggésben állhat-e viselkedése állapotával, mire számíthatunk a jövőben?

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: cesarsway.com, pets4homes.co.uk, vcahospitals.com
Indexkép forrás: gopetplan.com
Cikk első megjelenése: 2019. május 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik
Borzasztóan kellemetlen tud lenni, amikor „kellene, de nem megy”. Nemcsak a kutya egészsége láthatja kárát, de életét is veszélyeztetheti, ha elmarad a kezelés. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyagyilkosság Budapesten: már közel 1 millió a nyomravezetőnek! Hírek - Címlapon
Kutyagyilkosság Budapesten: már közel 1 millió a nyomravezetőnek!
New York megbecsüli a segítő- és munkakutyákat Hírek - Címlapon
New York megbecsüli a segítő- és munkakutyákat