A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így kerüld el a fagyálló mérgezést!

2023. november 28., 11:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!



A mérgezés tünetei

 

A legtöbb fagyálló folyadék etilénglikolt tartalmaz, mely a szervezetbe jutva különböző vegyületekre bomlik. Ezek agyvelő, valamint vesekárosító hatásúak. A kezdeti tünetek már néhány óra elteltével jelentkeznek. Ilyenek például az elesettség, nyáladzás, hányás, bágyadtság. Ha négylábúnk az első fázison túl van (Figyelem! Nem feltétlenül éli túl az első fázist sem a kutyus!), a mérgezés második szakaszában jelentkeznek a vesekárosodásra jellemző tünetek. Kezdetben megnő a folyadék fogyasztás, majd a vizelet mennyisége, utóbbi később teljesen megszűnik.

 

Így néz ki maga a folyadék
Így néz ki maga a folyadék
Fotó: wheelsca.s3.amazonaws.com

 

 

A mérgezés típusai

 

A fagyállóhoz kutyáink nem csak szándékos mérgezés okán, de saját hibánkból is hozzájuthatnak, a téli szezonban ugyanis megnő az autókba töltött folyadékok vásárlása. Ahhoz, hogy elkerüljük az általunk okozott mérgezést már a vásárlásnál is érdemes odafigyelni egy kicsit. Ha van lehetőségünk, olyan fagyállót válasszunk, melynek összetevőiben nem az etilén glikol, hanem a propilén glikol szerepel. Ez is mérgező ugyan, de a halálos kimenetel általában elkerülhető. Ügyeljünk rá, hogy a palackokhoz sehogy ne juthasson hozzá a kedvenc, és azok tartalma ne folyhasson állóvízbe, tócsába, vagy a talajra!

 

Szándékos mérgezés gyanúja állhat fenn, ha az utcán ismeretlen eredetű kiöntött kék, vagy zöld folyadékban húsdarabokat, belemártott kenyérdarabokat, vagy egyéb finomságokat találunk. A folyadék már önmagában is gyanús, mindenképpen kerüljük el! Abban az esetben, ha ételt találunk a folyadékban, mindenképpen szükséges bejelentést tenni a helyi hatóságoknak, állatvédő szervezeteknek, valamint értesíteni a környék állatorvosait, állattartó (kutya, macska) lakóit. Amennyiben ilyen információt kapunk, vagy mi tapasztalunk hasonlót, érdemes egy ideig pórázon sétáltatni az ebet, a macskákat pedig bezárva tartani. Az pedig nem is kérdés, hogy muszáj a kutyatartóknak minden erejükkel azon lenni, hogy kedvencüket az étel megtagadására, elkerülésére tanítsák a kezdetektől fogva!

 

Ne hagyjuk, hogy igyon a tócsából!
Ne hagyjuk, hogy igyon a tócsából!
Fotó: cdn.pet360.com

 

Teendők, ha már megtörtént a baj

 

Már kezdeti tünetek megjelenésekor, várakozás nélkül szaladjunk az állatorvoshoz!

 

Ekkor a legkönnyebben visszafordítható a folyamat, maradandó károsodások nélkül. A szakemberek vizelet-, vér-, és ultrahangos vizsgálatot követően állítják fel a diagnózist, és a mérgezés súlyosságához mérten végzik el a kezelést. Ez általában hánytatással, és vénába adott alkoholos infúzióval történik meg. Az alkohol ugyanis gátolja az etilén glikol lebomlását, nagy mennyiségben a szervezetbe juttatva elfoglalja azok bontó enzimjeinek kötőhelyét, tehát a mérgezés nem alakul ki. A magas alkoholtartalmú italok megitatásával otthon is megbirkózhatunk egy fecskendő segítségével, ha nem tudunk azonnal állatorvoshoz fordulni (folyamatos telefonos segítségkérés mellett!), de nagyon ügyeljünk, hogy csak kis mennyiséget juttassunk a szervezetbe.

 

Vesekárosodás esetén csak a dialízis, valamint a veseátültetés jelenthet megoldást. Ha azonnal állatorvoshoz fordulunk, ez nem történhet meg!

 

Az ősztől tavaszig terjedő hűvösebb időszakban fokozottan ügyelnünk kell kedvenceinkre, hogy merre szimatolnak, mit nyalnak fel, és körültekintően kell eljárnunk az utcán, vagy otthon található hulladékokkal. Ha mindent betartunk kicsi az esélye, hogy megtörténjen a baj.

 

 

Forrás: dogsnaturallymagazine.com, petcity.hu
Indexkép forrás: Unsplash
Cikk első megjelenése: 2016. január 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sorban állnak a kutyák az eledelért Ukrajnában Hírek - Címlapon
Sorban állnak a kutyák az eledelért Ukrajnában
Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül Hírek - Címlapon
Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül