A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírus - Tanácsok kutyatartóknak

2020. március 13., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Veszélyhelyzet, korlátozások, elmaradó rendezvények - mind a megelőzést szolgálják, hisz hazánkban még nem beszélhetünk olyan riasztó számokról, mint Olaszországban. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, be kell tartsuk a rendeleteket, és nyugodtnak, fegyelmezettnek kell maradnunk. Jó azonban, ha józanésszel végiggondoljuk a helyzetünket, és felkészülünk minden eshetőségre. Különösen fontos ez gazdiként! 

 


Figyelem! Ez a cikk az elmúlt időszakban nem frissült, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, mára azonban elavultak lehetnek!


 

 

 

Továbbra sem kell attól félnünk, hogy kedvencünkre veszélyes lenne a COVID-19 koronavírus, illetve hogy egymástól elkaphatnánk.

Érdemes azonban néhány óvintézkedést megtennünk saját és kedvencünk érdekében is!

 

 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés!

Fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat, alaposan mossunk langyos vízzel, szappannal kezet, majd töröljük szárazra kezünket! 

Legyen otthon is fertőtlenítő, érdemes lehet a kilincseket időnként áttörölni vele, különösen a bejárati ajtóét és a kertkapuét, hiszen hazaérve azt még kézmosás előtt érintjük meg. 

 

 

Kutyaséták

Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt, és használjuk is! 

Kerüljük a nagy tömeget, tartsunk most egymástól legalább egy méter távolságot, kerüljük a kézfogást, puszit, egymás megölelését. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha más kutyás is tartózkodik a futtatón, be se mehetünk, mindössze a józanész diktálta szabályokat tartsuk szem előtt!

Bár a kutyákat nem támadja meg a vírus, de bundájukon megtapadhat a vírus, így jobb, ha egy időre nem engedjük másnak babusgatni, simogatni kedvencünket. 

Hazaérve langyos szappanos vízel töröljük át a kutya bundáját és mancsait!

 

 

 

 

 

Kutyás élet
Mint tudott, az óvintézkedések a kutyás eseményeket, programokat is érintették: sok esemény elmarad, vagy őszre halasztódott (erről itt írtunk részletesen). Ezek javarészt a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények, de saját és családunk biztonsága érdekében jobb, ha nem látogatunk kisebb volumenű kutyás összejöveteleket. Halasszuk el például a csoportos kutyaiskolai órákat, edzéseket és nagyobb csoportos sétákra, túrákra se menjünk. 

Minden nap mossuk el alaposan kedvencünk etető- és itatótálját!

Mossuk gyakrabban fekhelyét, takaróját is, valamint tisztítsuk gyakrabban a nyakörvét, pórázát!

 

 

Szerencsére kutyánkra nem veszélyes a koronavírus új típusa
Szerencsére kutyánkra nem veszélyes a koronavírus új típusa
Fotó: Justin Veenema - Unsplash

 

 

Tartalékok

Nem kell azonnal 150 kiló kutyatápot beszereznünk kiskutyánknak, de az hasznos lehet, ha plusz egy zsák tápot betárazunk. (Cicák esetében ugyanez a helyzet, de ne feledkezzünk meg a macskaalomról se!) Legyen legalább két-három hétre elegendő tartalékunk az eledelből!

Ha kedvencünk rendszeresen gyógyszert szed, ellenőrizzük, van-e otthon elegendő belőle, ne az utolsó pillanatban kelljen rohannunk az állatgyógyszertárba, legyen ebből is elegendő tartalékunk!

 

 

Ha állatorvoshoz kell menni…

Bár kedvencünk nincs veszélyeztetve a koronavírustól, az ördög nem alszik, sajnos előfordulhat, hogy pont most adódik olyan szituáció, ami miatt állatorvoshoz kell rohannunk. Ha tehetjük, ne a váróban várakozzunk, ha ott sokan vannak, jelentkezzünk be, és jelezzük, hogy kintebb várakozunk sorunkra. Legyünk türelmesek, és empatikusak egymással! Ha halasztható dolog miatt mennénk a rendelőbe, inkább hagyjuk a látogatást néhány héttel későbbre.

A veszettség elleni kötelező oltás halasztását, tolódását nem szankcionálja a hatóság, egy oltás miatt ne induljunk el a rendelőbe! Ha kérdésünk van, tanácsra van szükségünk, telefonon keressük először állatorvosunkat! Ilyen müdon időpontot is egyeztethetünk vele!

A Kutyavári Állatorvosi Rendelő 9 pontban összeszedte tanácsait, érdemes őket megfogadni: 

 

 

 

 

 

Felkészülés a legrosszabbra?

Bízzunk benne, hogy ez el sem jön, és nem lesz rá szükség. 

Mindenesetre érdemes lehet a kutyánk chipjén regisztrált adatainkat, elérhetőségeinket ellenőrizni, erre egyébként is érdemes olykor ránézni.

Beszéljük meg hozzátartózónkkal, barátunkkal, esetleg szomszédunkkal, ki tudna vigyázni kedvencünkre, ha ne adj’Isten arra kerülne sor, hogy házi, vagy kórházi karanténba kerülnénk. Ugyanerre felkészülve jó, ha szomszédunknál és/vagy az ismerősünknél, rokonunknál hagyunk pótkulcsot lakásunkhoz, hogy ha kedvencünk egyedül lenne otthon, be tudjanak jutni hozzá.  

 

Az Állatmentő Liga felhívta a figyelmet, hogy érdemes lehet az állatorvosunkkal kiegészíttetni a chipen szereplő adatokat: a megjegyzés rovatba beírathatjuk annak a nevét, akire baj esetén kutyánkat bíznánk, illetve ha kutyánknak gyógyszerre, vagy speciális étrendre van szüksége, ezt is feltüntethetjük. 

Ugyanezen tudnivalókat írjuk össze egy papírra is, ez legyen a lakásunkban feltűnő helyen hagyva, hogy ha napközben bármi történne, a lakásba belépő segítők megtalálhassák.

A Noé Állatotthon Alapítvány tanácsai:

 

 

 

 

 

Házi karantén esetén postai, csomagküldő által szállított csomagot az eddigi tájékoztatások szerint fogadhatunk, így akár internetről tudunk majd rendelni tápot, almot, bármit, ami elfogyott, már csak ezért sem érdemes mindenből ipari mennyiséget beszerezni. 

 

 

Ha senkire sem tudjuk bízni kedvencünket… 

Ha nincs olyan hozzátartozónk, barátunk, szomszédunk, akire rábízhatjuk kutyánkat, keressük fel a helyi állatvédő szervezeteket.

Már most jelezte néhány szervezet, hogy készek az ilyen esetekben segítséget nyújtani:
 

 

 

 

 

 

 

 

A Szurkolók az állatkínzás ellen csapata is felajánlotta a segítségét a jövőben esetlegesen elrendelt karantén esetére, részletek az alábbi posztban:

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: Justin Veenema - Unsplash

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Újabb unikornis-kutya bukkant fel a neten, akiért megőrülnek az emberek Hírek - Címlapon
Újabb unikornis-kutya bukkant fel a neten, akiért megőrülnek az emberek
Koronavírus - Kilenc nyelven készült tájékoztató turistáknak a vírus kapcsán Hírek - Címlapon
Koronavírus - Kilenc nyelven készült tájékoztató turistáknak a vírus kapcsán
fb-text