A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Koronavírus - Tanácsok kutyatartóknak

2020. március 13., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Veszélyhelyzet, korlátozások, elmaradó rendezvények - mind a megelőzést szolgálják, hisz hazánkban még nem beszélhetünk olyan riasztó számokról, mint Olaszországban. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, be kell tartsuk a rendeleteket, és nyugodtnak, fegyelmezettnek kell maradnunk. Jó azonban, ha józanésszel végiggondoljuk a helyzetünket, és felkészülünk minden eshetőségre. Különösen fontos ez gazdiként!Továbbra sem kell attól félnünk, hogy kedvencünkre veszélyes lenne a COVID-19 koronavírus, illetve hogy egymástól elkaphatnánk.

Érdemes azonban néhány óvintézkedést megtennünk saját és kedvencünk érdekében is!

 

 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés!

Fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat, alaposan mossunk langyos vízzel, szappannal kezet, majd töröljük szárazra kezünket! 

Legyen otthon is fertőtlenítő, érdemes lehet a kilincseket időnként áttörölni vele, különösen a bejárati ajtóét és a kertkapuét, hiszen hazaérve azt még kézmosás előtt érintjük meg. 

 

 

Kutyaséták

Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt, és használjuk is! 

Kerüljük a nagy tömeget, tartsunk most egymástól legalább egy méter távolságot, kerüljük a kézfogást, puszit, egymás megölelését. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha más kutyás is tartózkodik a futtatón, be se mehetünk, mindössze a józanész diktálta szabályokat tartsuk szem előtt!

Bár a kutyákat nem támadja meg a vírus, de bundájukon megtapadhat a vírus, így jobb, ha egy időre nem engedjük másnak babusgatni, simogatni kedvencünket. 

Hazaérve langyos szappanos vízel töröljük át a kutya bundáját és mancsait!

 

 

 

 

 

Kutyás élet
Mint tudott, az óvintézkedések a kutyás eseményeket, programokat is érintették: sok esemény elmarad, vagy őszre halasztódott (erről itt írtunk részletesen). Ezek javarészt a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények, de saját és családunk biztonsága érdekében jobb, ha nem látogatunk kisebb volumenű kutyás összejöveteleket. Halasszuk el például a csoportos kutyaiskolai órákat, edzéseket és nagyobb csoportos sétákra, túrákra se menjünk. 

Minden nap mossuk el alaposan kedvencünk etető- és itatótálját!

Mossuk gyakrabban fekhelyét, takaróját is, valamint tisztítsuk gyakrabban a nyakörvét, pórázát!

 

 

Szerencsére kutyánkra nem veszélyes a koronavírus új típusa
Szerencsére kutyánkra nem veszélyes a koronavírus új típusa
Fotó: Justin Veenema - Unsplash

 

 

Tartalékok

Nem kell azonnal 150 kiló kutyatápot beszereznünk kiskutyánknak, de az hasznos lehet, ha plusz egy zsák tápot betárazunk. (Cicák esetében ugyanez a helyzet, de ne feledkezzünk meg a macskaalomról se!) Legyen legalább két-három hétre elegendő tartalékunk az eledelből!

Ha kedvencünk rendszeresen gyógyszert szed, ellenőrizzük, van-e otthon elegendő belőle, ne az utolsó pillanatban kelljen rohannunk az állatgyógyszertárba, legyen ebből is elegendő tartalékunk!

 

 

Ha állatorvoshoz kell menni…

Bár kedvencünk nincs veszélyeztetve a koronavírustól, az ördög nem alszik, sajnos előfordulhat, hogy pont most adódik olyan szituáció, ami miatt állatorvoshoz kell rohannunk. Ha tehetjük, ne a váróban várakozzunk, ha ott sokan vannak, jelentkezzünk be, és jelezzük, hogy kintebb várakozunk sorunkra. Legyünk türelmesek, és empatikusak egymással! Ha halasztható dolog miatt mennénk a rendelőbe, inkább hagyjuk a látogatást néhány héttel későbbre.

A veszettség elleni kötelező oltás halasztását, tolódását nem szankcionálja a hatóság, egy oltás miatt ne induljunk el a rendelőbe! Ha kérdésünk van, tanácsra van szükségünk, telefonon keressük először állatorvosunkat! Ilyen müdon időpontot is egyeztethetünk vele!

A Kutyavári Állatorvosi Rendelő 9 pontban összeszedte tanácsait, érdemes őket megfogadni: 

 

 

 

 

 

Felkészülés a legrosszabbra?

Bízzunk benne, hogy ez el sem jön, és nem lesz rá szükség. 

Mindenesetre érdemes lehet a kutyánk chipjén regisztrált adatainkat, elérhetőségeinket ellenőrizni, erre egyébként is érdemes olykor ránézni.

Beszéljük meg hozzátartózónkkal, barátunkkal, esetleg szomszédunkkal, ki tudna vigyázni kedvencünkre, ha ne adj’Isten arra kerülne sor, hogy házi, vagy kórházi karanténba kerülnénk. Ugyanerre felkészülve jó, ha szomszédunknál és/vagy az ismerősünknél, rokonunknál hagyunk pótkulcsot lakásunkhoz, hogy ha kedvencünk egyedül lenne otthon, be tudjanak jutni hozzá.  

 

Az Állatmentő Liga felhívta a figyelmet, hogy érdemes lehet az állatorvosunkkal kiegészíttetni a chipen szereplő adatokat: a megjegyzés rovatba beírathatjuk annak a nevét, akire baj esetén kutyánkat bíznánk, illetve ha kutyánknak gyógyszerre, vagy speciális étrendre van szüksége, ezt is feltüntethetjük. 

Ugyanezen tudnivalókat írjuk össze egy papírra is, ez legyen a lakásunkban feltűnő helyen hagyva, hogy ha napközben bármi történne, a lakásba belépő segítők megtalálhassák.

A Noé Állatotthon Alapítvány tanácsai:

 

 

 

 

 

Házi karantén esetén postai, csomagküldő által szállított csomagot az eddigi tájékoztatások szerint fogadhatunk, így akár internetről tudunk majd rendelni tápot, almot, bármit, ami elfogyott, már csak ezért sem érdemes mindenből ipari mennyiséget beszerezni. 

 

 

Ha senkire sem tudjuk bízni kedvencünket… 

Ha nincs olyan hozzátartozónk, barátunk, szomszédunk, akire rábízhatjuk kutyánkat, keressük fel a helyi állatvédő szervezeteket.

Már most jelezte néhány szervezet, hogy készek az ilyen esetekben segítséget nyújtani:
 

 

 

 

 

 

 

 

A Szurkolók az állatkínzás ellen csapata is felajánlotta a segítségét a jövőben esetlegesen elrendelt karantén esetére, részletek az alábbi posztban:

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: Justin Veenema - Unsplash

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Örömhírt tett közzé a MEOE Szövetség: ismét lehetővé vált a kiállítások rendezése, így meg is indult azok megszervezése.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját Három hónapig várta a hűséges kutya a kórháznál koronavírusban elhunyt gazdáját
A kórházi személyzet nem tudott mit kezdeni a kutyával, aki rendületlenül várta gazdija visszatértét: bármivel próbálkoztak, a kutya nem tágított.

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Kutyabarát munkahely kicsit másképp: a futárként dolgozó srác magával viszi két tacskóját a munkába. A munkaruhás kutyákat imádják a csomagokat váró címzettek – a négylábúak pedig élvezik, hogy gazdijukkal tölthetik a napot.

Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra
Nagy nyertesei a „Maradj otthon” felhívásnak a kutyák, hiszen most sokkal több időt tölthetnek a gazdival, mint egyébként. Na de mi lesz velük, ha lecseng a járvány és minden visszatér a megszokott kerékvágásba?

Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih Megkönnyíti a vényköteles állatgyógyszerek kiváltását a Nébih
A veszélyhelyzetre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatos támogató ellenőrzéseket tartanak az állatgyógyászati készítmények kiskereskedőinél. A vizsgálatok elsődleges célja a szektor koronavírus-járvány okozta nehézségeinek feltérképezése, majd azokra a hatósági támogatási lehetőségek kidolgozása. Az ellenőrzéssorozat eddigi tapasztalatait figyelembe véve a Nébih engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények kiváltásához. Az intézkedés a járványhelyzet megszűnéséig tart, azonban fontos, hogy nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre.

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére
A járvány helyzet nem csak a saját, de a kedvenceink életét is megváltoztatta. Vannak, akik emiatt többet foglalkoznak a kis kedvencükkel, mások a szokásos sétáikat is átszervezik a járvány miatt. Fontos azonban, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életükben, és a kialakult helyzetben is a megfelelő módon, felelősen gondoskodjunk róluk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál? Hírek - Címlapon
Kutya-ember dominancia – Ki az úr a háznál?
Levizsgáztak az ország első polgárőrkutyái Hírek - Címlapon
Levizsgáztak az ország első polgárőrkutyái