A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt

2022. február 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?Fontos, hogy a szobakennel egy biztonságos, kényelmes kuckó legyen a kutya számára, ahova elvonulhat pihenni. Egy üres box egyáltalán nem csalogató hely, sem a kemény műanyag alja, oldala, sem a zörgő rácsok. Képzeljük csak bele magunkat kedvencünk helyébe: ugye semmi kedvünk sem lenne akár csak egy pillanatot eltölteni odabent ilyen zord körülmények között? Szerencsére egy kis odafigyeléssel kellemesebbé tehetjük számára a szobakennelben töltött időt!

 

1. Legyen kellően tágas

 

Itt bizony nem állja meg a helyét a mondás, miszerint "nem a méret lényeg". Egy benti box esetében a méret (is) a lényeg: a kutya tudjon benne kényelmesen felállni, megfordulni, nyújtózni, és olyan pozícióban pihenhessen benne, ahogy tetszik.

 

Ha túl kicsi a ketrec, mindezt nem teheti meg, és a szűkös hely nyomasztónak hathat amellett, hogy korlátozza a mozgásban. Hosszú távon pici helyen kuporogni mentálisan és érzelmileg is káros, továbbá egészségügyi gondokhoz vezethet (pl. ízületi problémák, emésztési panaszok, stb.).

 

 

Most még elfér benne, de idővel kinövi a szobakennelt a kölyök
Most még elfér benne, de idővel kinövi a szobakennelt a kölyök
Fotó: bluecross.co.uk

 

Ha viszont túlontúl nagy a kennel, ronthat a „kuckó-élményen”. Adott esetben biztonságban érezheti magát annyira a kutya, hogy egyik sarkába végezze el a dolgát, ami higiéniai szempontból nem előnyös, valamint a kennel sem éri el célját, ha éppen szobatisztaságra szeretnénk szoktatni az ebet.

 

2. Legyenek benne a kutya kedvenc játékai

 

Bár ideje nagy részét alvással töltheti a boxban, azért jó, ha van mihez hozzábújni szundikálás közben. Ha pedig játszani támad kedve, egy plüssel vagy rágcsálós játékkal elfoglalhatja magát, amíg a gazdi hazatértét várja. Ügyeljünk arra, hogy olyan játékot tegyünk a kennelbe, amivel biztonságosan játszhat, nem tudja szétrágni és lenyelni a darabjait, ami fulladáshoz, életveszélyes állapothoz vezethet.

 

3. Legyen benne rágcsálnivaló

 

A rágás fontos tevékenység a kutyák számára, különösen kölyökkorban, a fogváltás heteiben, de remek unaloműző program minden életkorban. Ha vannak olyan rágcsálnivaló játékai, amiket csak a kennelben kap meg, akkor várni fogja a lehetőséget, és a kennelben töltött időt jutalomként is megélheti.

 

 

Fontos, hogy a kutya jól érezze magát a kennelben
Fontos, hogy a kutya jól érezze magát a kennelben.jpg
Fotó: be.chewy.com

 

 

4. Legyen kellemes a hőmérséklet

 

Függetlenül attól, mennyi időt kell a kennelben töltenie a kutyának, fontos, hogy otthonunk olyan pontjára helyezzük el, ahol megfelelő a hőmérséklet. Se nem túl hideg, se nem túl meleg, így elkerülhető a megfázás és a túlhevülés is. Ha napközben melegszik a szoba, elhelyezhetünk a közelben egy párologtató készüléket vagy egy kisebb, csendes ventilátort, de ne irányítsuk közvetlenül a kennelre. Ha viszont hűvösebb a hőmérséklet, tegyük a kennelt a fűtőtest, radiátor közelébe.

 

Ügyeljünk a megfelelő szellőzésre is, hogy friss levegőhöz juthasson a kutya. Kerüljük a huzatos helyeket! Ne takarjuk le teljesen a kennelt, egyik oldala, célszerűen a bejárat, maradjon mindig tiszta, hogy azon át nézelődhessen, szimatolhasson a kutya.

 

5. Mozogjon eleget, amikor nincs a kennelben

 

Minden kutya igényli a testmozgást; életkortól és egészségi állapottól függően ennek mennyisége lehet több vagy kevesebb. Nem számít, mennyire kényelmes az a kennel, ha egyébként nem tudja kimozogni magát, és a felgyülemlett energia miatt szorongani kezd, stresszesnek éli meg a helyzetet. Hasonlóan érezhet, ha nem volt lehetősége elvégezni dolgát: egy szobatiszta kutyának komoly frusztrációt okozhat, ha pisilnie, kakilnia kell, miközben a ketrecben vár gazdijára.

 

 

A szobakennel biztonságos kuckó lehet a kutya számára
A szobakennel biztonságos kuckó lehet a kutya számára.jpg
Fotó: rspca.org.au

 

 

Ilyenkor egy-egy óra is rettenetesen soknak tűnhet a kutya szemszögéből, és feszültsége levezetéséhez nemkívánatos módot találhat, például rágcsálhatja mancsát, farkát, kitépkedheti szőrét (önpusztító tevékenység), vagy végső kétséégbeesésében megpróbálhat kiszabadulni a ketrecből. Nem egy videó található az interneten, ahol a frusztrált kutya a rácsokat rágta, beakadt a foga, és kimentéséhez szakszerű segítséget kellett igénybe venni. Végzetes sérülés is következhet ebből!

 

Ha beszédes típus, sajnos a szomszédok sem fogják értékelni, ha a levezetés módja a hangos nyüszítés, ugatás. Mozgassuk le a kutyát, mielőtt becsuknánk a ketrecbe, hogy a bezártság idejét pihenéssel tölthesse.

 

6. Tegyünk egy puha takarót, párnát a kennelbe

 

Minden kutya megérdemli, hogy a lehető legkellemesebbé varázsoljuk a kennelben töltött idejét. Ehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy jól elférjen benne, és kényelmesen le tudjon feküdni. Egy puha pléd, egy kispárna vagy ha kicsi a kutya, egy méretes fekhely is mind-mind hozzájárulhat a pihentető alváshoz. Ha a kutya hajlamos szétrágni ezeket is, kipróbálhatunk egy vastagabb szövettel fedett fekhelyet, matracot, ami jobban bírja a strapát.

 

 

Kényelmes fekhely a szobaketrecben - a kutya is értékelni fogja
Kényelmes fekhely a szobaketrecben - a kutya is értékelni fogja.jpg
Fotó: charleychau.com

 

 

Figyelem!

 

Ne feledjük, hogy a szobakennelt nem arra találták ki, hogy a kutya hosszú órákat legyen benne bezárva! Bizonyos esetekben, például súlyos sérülés után, komoly műtétet követően viszont előírhatják a kennelnyugalmat a kutyának, ami szintén nem egyenlő azzal, hogy betesszük, becsukjuk, és majd ellesz magában. Fizikai korlátozás mellett különösen fontos, hogy elméjét megdolgoztassuk, és lehetőségeihez mérten játsszunk vele. Ezzel kapcsolatosan kérjük ki állatorvosunk és kutyatréner tanácsát!

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: rspca.org.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához Fültisztítás okosan: praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához
A kutyafül: érzékeny terület, mely rendszeres ápolást igényelhet. A fülproblémák megelőzésének fontos része lehet a fültisztítás, ám kis odafigyeléssel mi magunk is gyakorlottá válhatunk e téren. Ehhez kínálunk tippeket, lépésről-lépésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatvédelmi szakállatorvos- és szakjogászképzés indul Magyarországon Hírek - Címlapon
Állatvédelmi szakállatorvos- és szakjogászképzés indul Magyarországon
Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák a macskakakit?