A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt

2023. április 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?



Fontos, hogy a szobakennel egy biztonságos, kényelmes kuckó legyen a kutya számára, ahova elvonulhat pihenni. Egy üres box egyáltalán nem csalogató hely, sem a kemény műanyag alja, oldala, sem a zörgő rácsok. Képzeljük csak bele magunkat kedvencünk helyébe: ugye semmi kedvünk sem lenne akár csak egy pillanatot eltölteni odabent ilyen zord körülmények között? Szerencsére egy kis odafigyeléssel kellemesebbé tehetjük számára a szobakennelben töltött időt!

 

 

1. Legyen kellően tágas

 

Itt bizony nem állja meg a helyét a mondás, miszerint "nem a méret lényeg". Egy benti box esetében a méret (is) a lényeg: a kutya tudjon benne kényelmesen felállni, megfordulni, nyújtózni, és olyan pozícióban pihenhessen benne, ahogy tetszik.

 

Ha túl kicsi a ketrec, mindezt nem teheti meg, és a szűkös hely nyomasztónak hathat amellett, hogy korlátozza a mozgásban. Hosszú távon pici helyen kuporogni mentálisan és érzelmileg is káros, továbbá egészségügyi gondokhoz vezethet (pl. ízületi problémák, emésztési panaszok, stb.).

 

 

Most még elfér benne, de idővel kinövi a szobakennelt a kölyök
Most még elfér benne, de idővel kinövi a szobakennelt a kölyök
Fotó: bluecross.co.uk

 

 

Ha viszont túlontúl nagy a kennel, ronthat a „kuckó-élményen”. Adott esetben biztonságban érezheti magát annyira a kutya, hogy egyik sarkába végezze el a dolgát, ami higiéniai szempontból nem előnyös, valamint a kennel sem éri el célját, ha éppen szobatisztaságra szeretnénk szoktatni az ebet.

 

 

2. Legyenek benne a kutya kedvenc játékai

 

Bár ideje nagy részét alvással töltheti a boxban, azért jó, ha van mihez hozzábújni szundikálás közben. Ha pedig játszani támad kedve, egy plüssel vagy rágcsálós játékkal elfoglalhatja magát, amíg a gazdi hazatértét várja. Ügyeljünk arra, hogy olyan játékot tegyünk a kennelbe, amivel biztonságosan játszhat, nem tudja szétrágni és lenyelni a darabjait, ami fulladáshoz, életveszélyes állapothoz vezethet.

 

 

3. Legyen benne rágcsálnivaló

 

A rágás fontos tevékenység a kutyák számára, különösen kölyökkorban, a fogváltás heteiben, de remek unaloműző program minden életkorban. Ha vannak olyan rágcsálnivaló játékai, amiket csak a kennelben kap meg, akkor várni fogja a lehetőséget, és a kennelben töltött időt jutalomként is megélheti.

 

 

Fontos, hogy a kutya jól érezze magát a kennelben
Fontos, hogy a kutya jól érezze magát a kennelben.jpg
Fotó: be.chewy.com

 

 

4. Legyen kellemes a hőmérséklet

 

Függetlenül attól, mennyi időt kell a kennelben töltenie a kutyának, fontos, hogy otthonunk olyan pontjára helyezzük el, ahol megfelelő a hőmérséklet. Se nem túl hideg, se nem túl meleg, így elkerülhető a megfázás és a túlhevülés is. Ha napközben melegszik a szoba, elhelyezhetünk a közelben egy párologtató készüléket vagy egy kisebb, csendes ventilátort, de ne irányítsuk közvetlenül a kennelre. Ha viszont hűvösebb a hőmérséklet, tegyük a kennelt a fűtőtest, radiátor közelébe.

 

Ügyeljünk a megfelelő szellőzésre is, hogy friss levegőhöz juthasson a kutya. Kerüljük a huzatos helyeket! Ne takarjuk le teljesen a kennelt, egyik oldala, célszerűen a bejárat, maradjon mindig tiszta, hogy azon át nézelődhessen, szimatolhasson a kutya.

 

 

5. Mozogjon eleget, amikor nincs a kennelben

 

Minden kutya igényli a testmozgást; életkortól és egészségi állapottól függően ennek mennyisége lehet több vagy kevesebb. Nem számít, mennyire kényelmes az a kennel, ha egyébként nem tudja kimozogni magát, és a felgyülemlett energia miatt szorongani kezd, stresszesnek éli meg a helyzetet. Hasonlóan érezhet, ha nem volt lehetősége elvégezni dolgát: egy szobatiszta kutyának komoly frusztrációt okozhat, ha pisilnie, kakilnia kell, miközben a ketrecben vár gazdijára.

 

 

A szobakennel biztonságos kuckó lehet a kutya számára
A szobakennel biztonságos kuckó lehet a kutya számára.jpg
Fotó: rspca.org.au

 

 

Ilyenkor egy-egy óra is rettenetesen soknak tűnhet a kutya szemszögéből, és feszültsége levezetéséhez nemkívánatos módot találhat, például rágcsálhatja mancsát, farkát, kitépkedheti szőrét (önpusztító tevékenység), vagy végső kétséégbeesésében megpróbálhat kiszabadulni a ketrecből. Nem egy videó található az interneten, ahol a frusztrált kutya a rácsokat rágta, beakadt a foga, és kimentéséhez szakszerű segítséget kellett igénybe venni. Végzetes sérülés is következhet ebből!

 

Ha beszédes típus, sajnos a szomszédok sem fogják értékelni, ha a levezetés módja a hangos nyüszítés, ugatás. Mozgassuk le a kutyát, mielőtt becsuknánk a ketrecbe, hogy a bezártság idejét pihenéssel tölthesse.

 

 

6. Tegyünk egy puha takarót, párnát a kennelbe

 

Minden kutya megérdemli, hogy a lehető legkellemesebbé varázsoljuk a kennelben töltött idejét. Ehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy jól elférjen benne, és kényelmesen le tudjon feküdni. Egy puha pléd, egy kispárna vagy ha kicsi a kutya, egy méretes fekhely is mind-mind hozzájárulhat a pihentető alváshoz. Ha a kutya hajlamos szétrágni ezeket is, kipróbálhatunk egy vastagabb szövettel fedett fekhelyet, matracot, ami jobban bírja a strapát.

 

 

Kényelmes fekhely a szobaketrecben - a kutya is értékelni fogja
Kényelmes fekhely a szobaketrecben - a kutya is értékelni fogja.jpg
Fotó: charleychau.com

 

 

Figyelem!

 

Ne feledjük, hogy a szobakennelt nem arra találták ki, hogy a kutya hosszú órákat legyen benne bezárva! Bizonyos esetekben, például súlyos sérülés után, komoly műtétet követően viszont előírhatják a kennelnyugalmat a kutyának, ami szintén nem egyenlő azzal, hogy betesszük, becsukjuk, és majd ellesz magában. Fizikai korlátozás mellett különösen fontos, hogy elméjét megdolgoztassuk, és lehetőségeihez mérten játsszunk vele. Ezzel kapcsolatosan kérjük ki állatorvosunk és kutyatréner tanácsát!

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: rspca.org.au
Cikk első megjelenése: 2022. február 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kizárták a kutyát az udvarra – ő mégis megoldotta, hogy rajta legyen a családi fotón Hírek - Címlapon
Kizárták a kutyát az udvarra – ő mégis megoldotta, hogy rajta legyen a családi fotón
Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Hírek - Címlapon
Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya