A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pózok, ahogy a kutyák szeretik...

A 7 leggyakoribb alváspóz


2018. október 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Hason, háton, oldalt vagy összegömbölyödve? Kedvenc alváspóza érdekes titkokat árulhat el kutyád személyiségéről! Tudj meg többet!



Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is megvan a kedvenc testhelyzetük, amelyben kényelmesen ki tudják pihenni magukat alvás közben. Fő szempont a kényelem és a biztonság! A következő 7 póz mindegyike a kutya személyiségének bizonyos jellemzőit mutatja.

 

1. Oldalt, lábak elől

Ez a póz inkább szundikálásra alkalmas, de hosszabb ideig is alhatnak benne. Azok a kutyák kedvelik, akik a nap folyamán is ellazultak, különösebb stresszhatások nem érik őket. Ha a kutyád az oldalán alszik, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól érzi magát, kellő önbizalommal rendelkezik, és nem igényel különösebb extra odafigyelést. Ébrenléti állapotban figyelmes, jelzi, ha veszély közeleg. Szereti a társaságodat és mindennél jobban megbízik benned. Alapvetően vidám természetű, könnyen meg lehet találni vele a közös hangot, szeretteihez végtelenül hűséges.

 

Kanapén alvó kutya - fő a kényelem
Kanapén alvó kutya - fő a kényelem
Fotó: ploughyourownfurrow.wordpress.com

 

2. Gombócban

Az egyik leggyakoribb alvópóz, amikor a kutya összegömbölyödik, teste alá bújtatja mancsait, farka a teste előtt húzódik, vége megérinti az orrát. Ez a pozíció segít megtartani a test melegét, védi a kutya végtagjait, torkát, pofáját és létfontosságú belső szerveit, így a legkevésbé sebezhető. Ebből a helyzetből könnyen és gyorsan fel tud kelni, azonnal akcióba tud lendülni, ha veszélyt érez. Éppen ezért nem ez a legellazultabb alvópóz, az izmok feszültek maradnak.

Új környezetben vagy idegenekkel körülvéve általában ezt a testhelyzetet választják a kutyák - mivel bizalmatlanok, szinte éberen alszanak. A kint tartott kutyák gyakran így alszanak, s a bántalmazott ebeknél is megfigyelhető ez az alvópóz. Az anyakutyák így védelmezik kicsinyeiket, a kölykök is szívesen összegömbölyödnek egymás mellett. Mindazonáltal ezek a kutyák kedves és barátságos természetűek, akik bár éberebbek társaiknál, de könnyen ki lehet velük jönni.

 

Összegömbölyödve alvó vizsla kölyök
Összegömbölyödve alvó vizsla kölyök
Fotó: forwallpaper.com

 

3. “A repülő kutya” - Hason, lábak kinyújtva

Sok kutya szeret hason fekve aludni, mégis a legaranyosabbak azok, amelyek mellső lábaikat maguk előtt, hátsó lábaikat pedig maguk mögött teljesen kinyújtják. Fejük előre mutat, ezáltal úgy néznek ki, mintha szuperhősként siklanának a levegő hullámain. Ez az alváspóz lehetővé teszi, hogy melegben gyorsabban lehűtsék magukat, továbbá könnyen felpattanjanak és mozgásba lendüljenek, ha meghallják a nevüket (vagy a tányérjukba hulló táp zörgését). Ezek a kutyák kíváncsiak, könnyen motiválhatóak és aktívak, társaiknál magasabb energiaszinttel rendelkeznek. 

 

Hason alvó husky kölyök
Hason alvó husky kölyök
Fotó: hdwallpapers.com

 

4. Lábak az égben

Elnézve igen mulattató, amikor a kutya a hátán alszik, mellső lábait az ég felé nyújtja, hátsó lábait pedig lazán széttárja, s álmodás közben néha hevesen kalimpál mancsaival. Ez az alvópóz elősegíti a felhevült test gyors lehűtését, mivel kevés szőrzet takarja a pocakot, és a kutya hátizmai is teljesen el tudnak lazulni így. 

A természetben valószínűleg sohasem látnánk így aludni egy farkast, mert a sebezhetőség és alávetettség tipikus üzenetét közvetíti. Ebben a pozícióban ugyanis a legsebezhetőbb egy kutya alvás közben, ami viszont arra enged következtetni, hogy biztonságban érzi magát otthon és az életterében is. Ezek a kutyák jókora adag önbizalommal bírnak, függetlenek, öntörvényűek, szívesen mennek a saját fejük után, környezetük iránt néha közömbösek is lehetnek. Ha a mancsok védelmeően a kutya mellkasára esnek, azt jelentheti, inkább ne zavarjuk álmában. Óvatosan ébresszük fel!

 

Háton alvó kutya, lábak az égben (Bordeaux-i dog)
Háton alvó kutya, lábak az égben (Bordeaux-i dog)
Fotó: petsforhomes.co.uk

 

5. Hason fekve, fej oldalra fordítva

Ez az alváspóz inkább a félénk, visszahúzódó kutyákra jellemző. Nehezen lazulnak el, izmaik enyhén megfeszülnek, alvás közben nem igazán tudnak átkapcsolni a REM fázisba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutya természete mellőzne minden lazagásot. Sőt! Inkább energikusak, a “falka felfedezői”, akik szinte bármikor kaphatóak egy kis játékra, bolondozásra.

 

 

6. Hátsó lábak az égben

A lakásban tartott kutyáknál figyelhető meg leginkább. Gyakran választják ezt az alvópózt nyáron, főleg hőség idején, mivel rövid idő alatt le tudják hűteni felhevült testüket. Ezek a kutyák jellemzően boldogok, kiegyensúlyozottak, nyugodtak és lazák. Nem kell a szomszédba menniük egy kis önbizalomért. Könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez és a megváltozott környezethez.

 

Hátsó lábak az égben - A kutya kiegyensúlyozott, boldog
Hátsó lábak az égben - A kutya kiegyensúlyozott, boldog
Fotó: reddit.com

 

7. Összebújva

A falkában élő vadkutyák és farkasok egymás mellett, gyakran összebújva alszanak, mellyel összetartozásukat fejezik ki. A szeretet és ragaszkodás egyértelmű jele, ha alvás közben a kutyád szorosan hozzád vagy pajtásához bújik. Még a legmélyebb álmában is tudtodra adja, hogy egy falka, egy család vagytok, és boldog, hogy a közeledben lehet.
 
Összebújva alvó golden retriever kölykök
Összebújva alvó golden retriever kölykök
Fotó: wallpaperist.net
 
A kényelmes testhelyzet egészségesebb, mélyebb, hosszabb alvást biztosít. Mindegy, milyen pozíciót kedvel a kutyád, gondoskodj róla, hogy fekhelyén biztonságban hajthassa álomra a fejét, s zavartalanul alhasson, amennyit szeretne. Ne feledjük: egy kipihent kutya boldogabb és egészségesebb is!
 

 

 

Forrás: dogsbestlife.com, littlethings.com, nextgendog.com
Indexkép forrás: chelseadogs.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 23.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hősként ünneplik a buszsofőrt, aki az autópályán mentett meg egy kutyát Hírek - Címlapon
Hősként ünneplik a buszsofőrt, aki az autópályán mentett meg egy kutyát
Ebzárlat 2018 őszén - településlistával és időpontokkal frissítve! Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2018 őszén - településlistával és időpontokkal frissítve!