A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pózok, ahogy a kutyák szeretik...

A 7 leggyakoribb alváspóz


2018. október 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Hason, háton, oldalt vagy összegömbölyödve? Kedvenc alváspóza érdekes titkokat árulhat el kutyád személyiségéről! Tudj meg többet!



Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is megvan a kedvenc testhelyzetük, amelyben kényelmesen ki tudják pihenni magukat alvás közben. Fő szempont a kényelem és a biztonság! A következő 7 póz mindegyike a kutya személyiségének bizonyos jellemzőit mutatja.

 

1. Oldalt, lábak elől

Ez a póz inkább szundikálásra alkalmas, de hosszabb ideig is alhatnak benne. Azok a kutyák kedvelik, akik a nap folyamán is ellazultak, különösebb stresszhatások nem érik őket. Ha a kutyád az oldalán alszik, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól érzi magát, kellő önbizalommal rendelkezik, és nem igényel különösebb extra odafigyelést. Ébrenléti állapotban figyelmes, jelzi, ha veszély közeleg. Szereti a társaságodat és mindennél jobban megbízik benned. Alapvetően vidám természetű, könnyen meg lehet találni vele a közös hangot, szeretteihez végtelenül hűséges.

 

Kanapén alvó kutya - fő a kényelem
Kanapén alvó kutya - fő a kényelem
Fotó: ploughyourownfurrow.wordpress.com

 

2. Gombócban

Az egyik leggyakoribb alvópóz, amikor a kutya összegömbölyödik, teste alá bújtatja mancsait, farka a teste előtt húzódik, vége megérinti az orrát. Ez a pozíció segít megtartani a test melegét, védi a kutya végtagjait, torkát, pofáját és létfontosságú belső szerveit, így a legkevésbé sebezhető. Ebből a helyzetből könnyen és gyorsan fel tud kelni, azonnal akcióba tud lendülni, ha veszélyt érez. Éppen ezért nem ez a legellazultabb alvópóz, az izmok feszültek maradnak.

Új környezetben vagy idegenekkel körülvéve általában ezt a testhelyzetet választják a kutyák - mivel bizalmatlanok, szinte éberen alszanak. A kint tartott kutyák gyakran így alszanak, s a bántalmazott ebeknél is megfigyelhető ez az alvópóz. Az anyakutyák így védelmezik kicsinyeiket, a kölykök is szívesen összegömbölyödnek egymás mellett. Mindazonáltal ezek a kutyák kedves és barátságos természetűek, akik bár éberebbek társaiknál, de könnyen ki lehet velük jönni.

 

Összegömbölyödve alvó vizsla kölyök
Összegömbölyödve alvó vizsla kölyök
Fotó: forwallpaper.com

 

3. “A repülő kutya” - Hason, lábak kinyújtva

Sok kutya szeret hason fekve aludni, mégis a legaranyosabbak azok, amelyek mellső lábaikat maguk előtt, hátsó lábaikat pedig maguk mögött teljesen kinyújtják. Fejük előre mutat, ezáltal úgy néznek ki, mintha szuperhősként siklanának a levegő hullámain. Ez az alváspóz lehetővé teszi, hogy melegben gyorsabban lehűtsék magukat, továbbá könnyen felpattanjanak és mozgásba lendüljenek, ha meghallják a nevüket (vagy a tányérjukba hulló táp zörgését). Ezek a kutyák kíváncsiak, könnyen motiválhatóak és aktívak, társaiknál magasabb energiaszinttel rendelkeznek. 

 

Hason alvó husky kölyök
Hason alvó husky kölyök
Fotó: hdwallpapers.com

 

4. Lábak az égben

Elnézve igen mulattató, amikor a kutya a hátán alszik, mellső lábait az ég felé nyújtja, hátsó lábait pedig lazán széttárja, s álmodás közben néha hevesen kalimpál mancsaival. Ez az alvópóz elősegíti a felhevült test gyors lehűtését, mivel kevés szőrzet takarja a pocakot, és a kutya hátizmai is teljesen el tudnak lazulni így. 

A természetben valószínűleg sohasem látnánk így aludni egy farkast, mert a sebezhetőség és alávetettség tipikus üzenetét közvetíti. Ebben a pozícióban ugyanis a legsebezhetőbb egy kutya alvás közben, ami viszont arra enged következtetni, hogy biztonságban érzi magát otthon és az életterében is. Ezek a kutyák jókora adag önbizalommal bírnak, függetlenek, öntörvényűek, szívesen mennek a saját fejük után, környezetük iránt néha közömbösek is lehetnek. Ha a mancsok védelmeően a kutya mellkasára esnek, azt jelentheti, inkább ne zavarjuk álmában. Óvatosan ébresszük fel!

 

Háton alvó kutya, lábak az égben (Bordeaux-i dog)
Háton alvó kutya, lábak az égben (Bordeaux-i dog)
Fotó: petsforhomes.co.uk

 

5. Hason fekve, fej oldalra fordítva

Ez az alváspóz inkább a félénk, visszahúzódó kutyákra jellemző. Nehezen lazulnak el, izmaik enyhén megfeszülnek, alvás közben nem igazán tudnak átkapcsolni a REM fázisba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kutya természete mellőzne minden lazagásot. Sőt! Inkább energikusak, a “falka felfedezői”, akik szinte bármikor kaphatóak egy kis játékra, bolondozásra.

 

 

6. Hátsó lábak az égben

A lakásban tartott kutyáknál figyelhető meg leginkább. Gyakran választják ezt az alvópózt nyáron, főleg hőség idején, mivel rövid idő alatt le tudják hűteni felhevült testüket. Ezek a kutyák jellemzően boldogok, kiegyensúlyozottak, nyugodtak és lazák. Nem kell a szomszédba menniük egy kis önbizalomért. Könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez és a megváltozott környezethez.

 

Hátsó lábak az égben - A kutya kiegyensúlyozott, boldog
Hátsó lábak az égben - A kutya kiegyensúlyozott, boldog
Fotó: reddit.com

 

7. Összebújva

A falkában élő vadkutyák és farkasok egymás mellett, gyakran összebújva alszanak, mellyel összetartozásukat fejezik ki. A szeretet és ragaszkodás egyértelmű jele, ha alvás közben a kutyád szorosan hozzád vagy pajtásához bújik. Még a legmélyebb álmában is tudtodra adja, hogy egy falka, egy család vagytok, és boldog, hogy a közeledben lehet.
 
Összebújva alvó golden retriever kölykök
Összebújva alvó golden retriever kölykök
Fotó: wallpaperist.net
 
A kényelmes testhelyzet egészségesebb, mélyebb, hosszabb alvást biztosít. Mindegy, milyen pozíciót kedvel a kutyád, gondoskodj róla, hogy fekhelyén biztonságban hajthassa álomra a fejét, s zavartalanul alhasson, amennyit szeretne. Ne feledjük: egy kipihent kutya boldogabb és egészségesebb is!
 

 

 

Forrás: dogsbestlife.com, littlethings.com, nextgendog.com
Indexkép forrás: chelseadogs.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 23.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hősként ünneplik a buszsofőrt, aki az autópályán mentett meg egy kutyát Hírek - Címlapon
Hősként ünneplik a buszsofőrt, aki az autópályán mentett meg egy kutyát
Ebzárlat 2018 őszén - településlistával és időpontokkal frissítve! Hírek - Címlapon
Ebzárlat 2018 őszén - településlistával és időpontokkal frissítve!