A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?

2023. szeptember 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan? 

Kutyáink egyik szuperképessége a számos közül, hogy szinte bárhol, bármikor képesek álomba szenderülni. Elhelyezkednek kényelmesen, behunyják a szemüket, és még két perc sem telik bele, mire 'a világát sem tudja', ahogy mondani szoktuk. Mi pedig szinte irigykedve nézzük, miközben azon morfondírozunk – mégis hogy csinálja?

 

De tényleg... Mi a titka? Vajon mi is szert tehetünk erre a képességre? A kérdés megválaszolásához szakértőkre* támaszkodtak, akik első körben kiemelték, hogy a kutyáknak sokkal több alvásra van szükségük, mint nekünk. Életkortól és az egészségi állapottól függően változó, mekkora ez az alvásigény, de egy felnőtt, egészséges kutya esetében átlagosan 12-14 óráról beszélhetünk. 

 

 

Alvás kutyáknál - Szinte bárhol, bármikor képesek szundítani egyet
Alvás kutyáknál - Szinte bárhol, bármikor képesek szundítani egyet
Fotó: Unsplash/@pemery33

 

 

Ezzel szemben a kölyökkutyák akár napi 20 órán át is képesek „durmolni”, hiszen rengeteg élmény éri őket, amit agyuknak mind-mind fel kell dolgoznia. Természetesen a növekedéshez, fizikai és szellemi fejlődéshez is sok-sok alvás kell.

 

Alvási szokásaik java részét őseiktől örökölték, márpedig a vadonbeli életmódhoz hozzátartozott az is, hogy veszély esetén pillanatokon belül készenlétbe tudja helyezni magát az állat. Tehát amilyen gyorsan képesek elaludni a kutyák, legalább olyan gyorsan képesek felébredni és talpra ugrani, ha érzékeik jeleznek nekik.

 

Ebből fakadhat az is, hogy például napközben is előszeretettel szundikálnak. Gyakrabban iktatnak be rövidke alvásokat, emiatt viszont jóval kevesebb időt töltenek az ún. REM-fázisban. Ez az, amikor álmodunk - és ma már azt is tudjuk, hogy a kutyák is álmodnak.

 

Kedvenceinknél is megfigyelhetjük ennek jeleit: nyüszöghetnek és dünnyöghetnek, csipogó hangokat adhatnak ki vagy horkolhatnak, bajszuk megremeg, mancsaik mozognak, mintha futnának álmukban, olykor egész testünkben megrezzennek.

 

 

Alvás kutyáknál - A kölykök sokkal többet alszanak mint a felnőtt kutyák
Alvás kutyáknál - A kölykök sokkal többet alszanak mint a felnőtt kutyák
Fotó: Unsplash/@joseignaciopompe

 

 

Ami az éjszakai alvást illeti, nagyjából lefedi a sötétedés idejét, vagyis (ha tehetik) alkonyat után aludni térnek, majd a hajnal első napsugaraira elkezdenek ébredezni.

 

A kutyák biológiai óráját ugyanis nagyban befolyásolja az, mennyire van világos, így értelemszerűen az is, mennyi fény szűrődik be kintről, ha benti kutyáról beszélünk.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egyedi, igazi egyéniség, és alvásigénye attól is függ, mennyire él aktív életmódot. A kölykök például hamarabb elfáradnak, hiszen annyi mindent kell megtapasztalniuk a világról, és benne egymásról és önmagukról is. Mi is lenne kézenfekvőbb az „újratöltéshez” mint egy kiadós szundi?

 

A sport- és munkakutyáknak is több alvásra van szükségük, de a segítő- és terápiás kutyák is boldogan pihennek le, miután elfáradtak a napi tevékenységek közepette. Nem méláznak el azon, mi volt, hogy volt, vagy hogy mi lesz, hogy lesz. Még ha úgy látjuk is, rosszat álmodik, legtöbbször az a jobb, ha hagyjuk tovább aludni. 

 

 

 

Alvás kutyáknál - Pillanatok alatt képesek álomba merülni
Alvás kutyáknál - Pillanatok alatt képesek álomba merülni
Fotó: Unsplash/@irenemanso

 

 

„Míg mi, emberek hajlamosak vagyunk átgondolni, mi minden történt a nap folyamán, addig a kutyák, ha úgy érzik, hogy itt az ideje aludni egyet, akkor alszanak egyet. Aztán folytatják teendőiket” - mondta el Dr. Corinne Wigfall állatorvos.

 

Összegezve tehát nincs abban semmi kivetnivaló, hogy kutyusunk sokat alszik. Arra viszont érdemes odafigyelni, ha megváltoznak alvási szokásai, és átalussza az egész napját (és az éjszakát is), vagy ha éppen ennek ellenkezője történik, és valami zavarja, nem tud elaludni esetleg gyakran felriad álmából.

 

Számos oka lehet ez utóbbinak is, például az időskori demencia egyik jellemzője, hogy a kutya nappal többet alszik, éjjel viszont sűrűn felébred, nyugtalanul fel-alá járkál. Ez lehet betegség, ízületi fájdalom vagy a szellemi hanyatlás jele is.

 

Ha kedvencünk alvási szokásaiban furcsa változást észlelünk, mindenképpen keressük fel vele állatorvosunkat!

 

 


* Forrás: https://www.thedodo.com/dodowell/how-do-dogs-sleep-so-fast?

Forrás: kutyabarathelyek.hu, thedodo.com
Indexkép forrás: Unsplash/@joseignaciopompe

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló! Életében először alhatott ágyban a mentett kutya - egyszerűen imádnivaló!
A boldogsághoz kevés is elég: csend, nyugalom és egy puha ágyikó egy biztonságos helyen.

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt? Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt?
Három-négy lerótt kör a kutyaágyon, vagy épp annak kaparása lefekvés előtt - sok kutyánál figyelhető meg ez, de vajon mi lehet ennek az oka?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyél pizzát és ments kutyát! Hírek - Címlapon
Egyél pizzát és ments kutyát!
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Hírek - Címlapon
Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson