A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?

2024. március 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Még csak most tette le a fejét, és már hortyog is békésen. Netán álmodik is. De ilyen gyorsan? 

Kutyáink egyik szuperképessége a számos közül, hogy szinte bárhol, bármikor képesek álomba szenderülni. Elhelyezkednek kényelmesen, behunyják a szemüket, és még két perc sem telik bele, mire 'a világát sem tudja', ahogy mondani szoktuk. Mi pedig szinte irigykedve nézzük, miközben azon morfondírozunk – mégis hogy csinálja?

 

De tényleg... Mi a titka? Vajon mi is szert tehetünk erre a képességre? A kérdés megválaszolásához szakértőkre* támaszkodtak, akik első körben kiemelték, hogy a kutyáknak sokkal több alvásra van szükségük, mint nekünk. Életkortól és az egészségi állapottól függően változó, mekkora ez az alvásigény, de egy felnőtt, egészséges kutya esetében átlagosan 12-14 óráról beszélhetünk. 

 

 

Alvás kutyáknál - Szinte bárhol, bármikor képesek szundítani egyet
Alvás kutyáknál - Szinte bárhol, bármikor képesek szundítani egyet
Fotó: Unsplash/@pemery33

 

 

Ezzel szemben a kölyökkutyák akár napi 20 órán át is képesek „durmolni”, hiszen rengeteg élmény éri őket, amit agyuknak mind-mind fel kell dolgoznia. Természetesen a növekedéshez, fizikai és szellemi fejlődéshez is sok-sok alvás kell.

 

Alvási szokásaik java részét őseiktől örökölték, márpedig a vadonbeli életmódhoz hozzátartozott az is, hogy veszély esetén pillanatokon belül készenlétbe tudja helyezni magát az állat. Tehát amilyen gyorsan képesek elaludni a kutyák, legalább olyan gyorsan képesek felébredni és talpra ugrani, ha érzékeik jeleznek nekik.

 

Ebből fakadhat az is, hogy például napközben is előszeretettel szundikálnak. Gyakrabban iktatnak be rövidke alvásokat, emiatt viszont jóval kevesebb időt töltenek az ún. REM-fázisban. Ez az, amikor álmodunk - és ma már azt is tudjuk, hogy a kutyák is álmodnak.

 

Kedvenceinknél is megfigyelhetjük ennek jeleit: nyüszöghetnek és dünnyöghetnek, csipogó hangokat adhatnak ki vagy horkolhatnak, bajszuk megremeg, mancsaik mozognak, mintha futnának álmukban, olykor egész testünkben megrezzennek.

 

 

Alvás kutyáknál - A kölykök sokkal többet alszanak mint a felnőtt kutyák
Alvás kutyáknál - A kölykök sokkal többet alszanak mint a felnőtt kutyák
Fotó: Unsplash/@joseignaciopompe

 

 

Ami az éjszakai alvást illeti, nagyjából lefedi a sötétedés idejét, vagyis (ha tehetik) alkonyat után aludni térnek, majd a hajnal első napsugaraira elkezdenek ébredezni.

 

A kutyák biológiai óráját ugyanis nagyban befolyásolja az, mennyire van világos, így értelemszerűen az is, mennyi fény szűrődik be kintről, ha benti kutyáról beszélünk.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy minden kutya egyedi, igazi egyéniség, és alvásigénye attól is függ, mennyire él aktív életmódot. A kölykök például hamarabb elfáradnak, hiszen annyi mindent kell megtapasztalniuk a világról, és benne egymásról és önmagukról is. Mi is lenne kézenfekvőbb az „újratöltéshez” mint egy kiadós szundi?

 

A sport- és munkakutyáknak is több alvásra van szükségük, de a segítő- és terápiás kutyák is boldogan pihennek le, miután elfáradtak a napi tevékenységek közepette. Nem méláznak el azon, mi volt, hogy volt, vagy hogy mi lesz, hogy lesz. Még ha úgy látjuk is, rosszat álmodik, legtöbbször az a jobb, ha hagyjuk tovább aludni. 

 

 

 

Alvás kutyáknál - Pillanatok alatt képesek álomba merülni
Alvás kutyáknál - Pillanatok alatt képesek álomba merülni
Fotó: Unsplash/@irenemanso

 

 

„Míg mi, emberek hajlamosak vagyunk átgondolni, mi minden történt a nap folyamán, addig a kutyák, ha úgy érzik, hogy itt az ideje aludni egyet, akkor alszanak egyet. Aztán folytatják teendőiket” - mondta el Dr. Corinne Wigfall állatorvos.

 

Összegezve tehát nincs abban semmi kivetnivaló, hogy kutyusunk sokat alszik. Arra viszont érdemes odafigyelni, ha megváltoznak alvási szokásai, és átalussza az egész napját (és az éjszakát is), vagy ha éppen ennek ellenkezője történik, és valami zavarja, nem tud elaludni esetleg gyakran felriad álmából.

 

Számos oka lehet ez utóbbinak is, például az időskori demencia egyik jellemzője, hogy a kutya nappal többet alszik, éjjel viszont sűrűn felébred, nyugtalanul fel-alá járkál. Ez lehet betegség, ízületi fájdalom vagy a szellemi hanyatlás jele is.

 

Ha kedvencünk alvási szokásaiban furcsa változást észlelünk, mindenképpen keressük fel vele állatorvosunkat!

 

 


* Forrás: https://www.thedodo.com/dodowell/how-do-dogs-sleep-so-fast?

Forrás: kutyabarathelyek.hu, thedodo.com
Indexkép forrás: Unsplash/@joseignaciopompe
Cikk első megjelenése: 2023. szeptember 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők Hírek - Címlapon
Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők
Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett! Hírek - Címlapon
Igazi happy end: a láncról mentett magyar kutya nemzetközi reklámarc lett!