A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából?

2021. május 31., 14:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bármit megtennénk, hogy kedvencünk boldog, egészséges legyen – a pihentető alvás elengedhetetlen ehhez. De mit tehetünk alvásproblémák esetén?



 

A kutyák átlagos alvásigénye napi 12-14 óra, de életkoruktól, testméretüktől, életmódjuktól és egészségi állapotuktól függően ennél több, vagy kevesebb is lehet. Igazság szerint az alvási szokások jelentős eltérést mutathatnak az egyedek között, hiszen minden kutya egyedi, egyedi igényekkel, szükségletekkel és szokásokkal. Idejük csaknem felét az alvás tölti ki, minőségét befolyásolhatják a fajtából eredő sajátosságok, betegségek és neurológiai problémák.

 

 

Honnan tudom, hogy a kutyám keveset alszik?

 

A kialvatlanság idővel fizikai, mentális és érzelmi szinten is megterhelő lehet számunkra – nincs ez másként kedvenceinknél sem. Figyelmetlenség, viselkedési problémák (ingerlékenység, szorongás, agresszió, félelem), dezorientáció, feledékenység és aluszékonyság, állandó fáradtságérzet mind-mind jelezheti, hogy kutyánk nem jut elegendő pihenéshez. Mit állhat a hátterében?

 

 

1. Alvási apnoe szindróma

 

A rövid orrú kutyák fizikai felépítésük miatt rövidebb és szűkebb orrjárattal, légutakkal rendelkeznek, hosszabb lágyszájpaduk miatt pedig extra szövet fedheti a gégefőt. Mindezek miatt nehezükre eshet a légzés egyenletes ritmusát fenntartani alvás közben, kimaradhat egy-egy légvétel. Túlsúlyos ebeknél is előfordulhat. A légzőizmok ellazulnak, a felsőlégút beszűkül vagy összezáródik, másodpercekig nem jut levegőhöz, oxigénhiány keletkezik. Ezt érzékelve az agy felébreszti az alvó ebet. Jellemző tünet, hogy a kutya alvás közben hangosan horkol, vagy a békés szuszogás közben egyszer csak elhalkul, és rövid csend után felhorkant egyet – ilyenkor vesz hirtelen, mély levegőt.

 

Emberek esetében ezt az állapotot nevezzük alvási apnoe-nak, mely megakadályozza, hogy az illető belépjen a mélyalvás állapotába. Ha egy kutya légzése kihagy alvás közben, és tovább álmodik, az apnoe időtartama is megnőhet, amelyből sokkal nehezebb felébreszteni a kutyát. Bármennyit is alszik, az agy nem tud pihenni, ezért napközben is aluszékonyság figyelhető meg.

 

A pihentető alvás elengedhetetlen a kutya jó közérzetéhez, egészségéhez - már kölyökkortól
A pihentető alvás elengedhetetlen a kutya jó közérzetéhez, egészségéhez - már kölyökkortól
Fotó: Twitter

 

Hosszú távon káros hatással bírhat közérzetére és életminőségére, hiszen nem tudja kellően kipihenni magát, ez pedig kikezdheti egészségét is (magas vérnyomás, cukorbetegség, éjszakai szívinfarktus és stroke kockázata). Fáradtság, a viselkedés megváltozása, figyelmetlenség, ingerültség, szorongás esetén a tünetek alapján e lehetőségre is gondolnunk kell. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni állatorvosunkkal, hogy áll-e a hátterében egyéb betegség.

 

 

2. Narkolepszia

 

Neurológiai rendellenesség, mely kórosan befolyásolja az ébrenlét és alvás ciklusát szabályozó agyi tevékenységet. Ritkán ugyan, de a kutyák is szenvedhetnek ettől a kellemetlen állapottól. Az alvás szinte bárhol, bármikor rátörhet a kutyára, a legváratlanabb helyzetekben merülhet álomba, például evés, játék közben. Az életkor előrehaladtával jellemzően csökkennek a tünetek. Kezelésre szorulhat, főleg, ha sűrűn (naponta vagy napjában többször) előfordul. Gyógymód jelenleg nem áll rendelkezésre.

 

 

3. REM alvási viselkedészavar

 

A kutyák alvásmintája két különböző szakaszra osztható, fázisai meghatározott sorrendben követik egymást. A REM („rapid eye movement”), vagyis a gyors szemmozgási fázis az alvásidő 20-30%-át teszi ki, ekkor az agyi tevékenység hasonló az ébrenlét folyamán mérhetőhöz. Elalvás után a kutya légzése lelassul, vérnyomása és szívverése lecsökken, úgy 10 perc múltán belép a REM szakaszba. Tipikus jele, ahogy a zárt szemhéjak alatt gyorsan mozognak a szemek, kísérheti hangadás, például nyüszögés, morgás, sírás, valamint a végtagok akaratlan mozgása is, mancsai meg-megremegnek, lábaival rúgkapálhat is. Ide köthető az álmodás is.

 

Normális esetben az izmok ellazulnak, ahogy az álmodás szakaszába lép, REM-alvási viselkedészavar esetén azonban az álomban megélt tevékenységet az alvó kutya imitálhatja: végtagjait erőteljesen mozgatja, mintha futna (üldözne valamit vagy menekülne valami elől), rémálom esetén felsír, vonyít, üvölt, akár fel is ugorhat, hirtelen kieshet fekhelyéből vagy leeshet az ágyról. Az interneten is fellelhetőek videók ilyen kutyákról; bármennyire is próbálják humorosként „eladni”, olyan problémára utalhatnak e tünetek, melyről érdemes kikérdezni állatorvosunk véleményét.

 

Aludnék, de nem tudok... Kutyáink is szenvedhetnek alvászavaroktól
Aludnék, de nem tudok... Kutyáink is szenvedhetnek alvászavaroktól
Fotó: rd.com

 

 

4. Időskori alvászavarok

 

Az életkor előrehaladtával természetes, hogy a kutya több alvást igényelhet, szívesebben tölti a nap javarészét szundikálással, és békésen átalussza az éjszakát. Ugyanakkor felléphetnek alvásproblémák, melyek nemcsak közérzetére, egészségére vannak kihatással, hanem a gazdi/család életére is.

 

Az ébrenlét-alvás ciklusának felborulása megmutatkozhat abban, hogy nappal többet alszik (akár az egész napot átalussza), míg éjjelente nyugtalan, fel-alá járkál. Súlyosabb esetben minden ok nélkül nyüszöghet, sírhat, ugathat, akár órákon át. E tünetek a demenciára is utalhatnak, mely kutyák esetében hasonló az Alzheimer-kórban szenvedő emberek által tapasztalthoz. Megzavarhatja az alvást az is, ha a záróizmok fokozatos gyengülése miatt idős(ödő) kedvencünk sűrűbben kikéredzkedik, hogy elvégezze kisebb-nagyobb dolgát.   

 

 

5. Stressz

 

Ha a kutya életkörülményei következtében állandó stressznek van kitéve, alvásán is meglátszik a negatív hatás. Zsúfolt menhelyeken, az utca kilátástalanságában élőknél csakúgy, mint azokban a családokban, ahol folyamatos a jövés-menés, vagy rendszeresek a nézeteltérések, hangos kiabálás, zajjal járó tevékenységek (pl. dübörgő zene, barkácsolás, stb.). Alvásproblémákhoz vezethet a szeparációs szorongás, és az is, ha a kutya túl sokat van magára hagyva.

Ha gyerekek vannak a családban, nekik is meg kell érteniük, hogy a kutya -  bármennyire is szeretik -, nem játékszer, nem "arra lett kitalálva, hogy egész nap nyúzzák". Pihennie kell, főleg, ha kölyök, idős vagy betegséggel küzd. 

 

 

6. Poszttraumás-stressz szindróma

 

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt az eshetőséget sem, hogy a kutya poszttraumás stressz szindrómával küzd. Érintheti a rendvédelemben szolgáló és katonai feladatokra kiképzett ebeket, valamint a megterhelő munkát végzőket, de nem ritka a bántalmazást elszenvedett állatoknál sem, ahol az átélt stressz, fájdalom, testi/lelki trauma maradandó károsodásokat okoz. Kérjük ki állatorvosunk és kiképzőnk tanácsát arról, hogyan segíthetünk kutyánk állapotán.

 

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) miatt a kutya alvása is zavart, nyugtalan lehet
A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) miatt a kutya alvása is zavart, nyugtalan lehet
Fotó: Twitter

 

Tippek a nyugodt alváshoz

 

A pihentető alvás hozzájárul a jó közérzethez és az általános egészséghez – gazdinál és kedvencénél egyaránt. Gondoskodjunk arról, hogy a kutya éjjelente legalább 8 órán át zavartalanul alhasson, s ha kedve szottyan egy kis szundikáláshoz napközben, legyen hová elvonulnia.

 

Mindenekelőtt alakítsunk ki egy napi rutint. A kutyák szeretik a rendszerességet, ha a dolgok a megszokott mederben folynak. Ez nem azt jelenti, hogy minden áldott nap pontban ugyanakkor kell sétálni vinni, etetni, játszani, tanítani, hiszen adódhatnak váratlan teendők. Az ismert napirend betartása viszont segíthet kutyánknak abban, hogy biztonságban érezze magát, csökkenti a stresszt és a nyugodt alvást is elősegíti.

 

Biztosítsuk számára a testmozgás lehetőségét, igazítsuk igényeihez. Egy fiatal, aktív kutya esetében legalább napi egyórás intenzív mozgás szükséges – ez lehet egy tempós séta, futás a gazdival, játék a kutyafuttatóban pajtásaival. A birkózás, pihenőszakaszokkal tűzdelt kergetőzés, sprintelés nemcsak testét mozgatja át, hanem örömmel tölti el, és hazaérve egy fáradt, ám annál boldogabb kutya társaságában tölthetjük napunk további részét.

 

A mentális stimuláció legalább ennyire fontos: látogassunk el kutyaiskolába, ahol együtt tanulhatunk kedvencünkkel. Jellemét megismerve később folytathatjuk olyan tevékenységgel, mely mindkettőnk számára örömet okoz. Az aktivitást kedvelők kiélhetik energiáikat agility, flyball, canicross (kutyás futás) edzés során. A szimatmunka szerelmeseinek ideális lehet a személykeresés és nyomkövetés. Ösztöneit figyelembe véve számos terület körül választhatunk a terápiás tevékenységtől kezdve az őrző-védő tréningekig. A családi kutyák is rengeteg élményt szerezhetnek nap, mint nap, legyen szó kirándulásról, túrázásról, engedelmességi gyakorlásról, trükk-tanulásról és természetesen a gazdival közös játékról (labdázás, apport, stb.). Rossz időben pedig bent is remekül elfoglalhatjuk magunkat interaktív, jutalomfalatos eszközökkel, keresős feladatokkal.

 

Minden kutya egyedi - egyedi igényekkel, szükségletekkel, alvási szokásokkal - gondoskodjunk a pihentető alvásról
Minden kutya egyedi - egyedi igényekkel, szükségletekkel, alvási szokásokkal - gondoskodjunk a pihentető alvásról
Fotó: petdogowner.com

 

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre, hogy kutyánk korának, egészségi állapotának megfelelő tápanyagokhoz juthasson hozzá. Az ételérzékenység és –allergia tünetei (pl. viszketés, puffadás, hasmenés, alhasi fájdalmak, stb.) az alvásra is kihathatnak, nem hagyják pihenni a kutyát.

 

Ha kutyánk nagyobb biztonságban érzi magát mellettünk, engedjük be a hálószobába. Tetszés szerint elhelyezkedhet az ágyban, de mindenképpen legyen egy (vagy több) fekhelye a földön is. A gazdi közelsége enyhítheti a kutya szorongását, félelmét, mely szintén megzavarhatja alvását, nyugtalanná teheti.

 

Csábító alvóhely? Ó, igen, hogy mennyire kedvelik a kutyák is a kényelmet…! A hideg kőre, csempére ledobott rongy, törölköző persze egyszerű megoldás, vagy „aludjon csak a padlón, annyival is kevesebbet koszol”. A vérbeli kutyások azonban legalább annyira odafigyelnek kedvencünk pihenésére, mint saját kényelmükre. Egy méretes párna, puha fekhely, kuckó vagy anatómiai matrac (pl. ízületi problémák esetén) olyan beruházás, ami már rövidtávon is megtérül. Kutyánk békésen szundít majd benne, és mi is nyugodtan alhatunk éjjelente. Kinti tartás esetén egy megfelelő méretű, széltől, esőtől, hótól védett helyen felállított, szigetelt kutyaház/kennel nyújthat biztonságos kuckót, pokrócokkal/szalmával bélelve.

 

Az alternatív megoldások kedvelőinek elérhető már az ún. földelő kutyamatrac is. Kutyáink ősei a földön vagy saját maguk által kikapart vacokban hajtották álomra fejüket, közel a föld energiáihoz. A talajjal való közvetlen érintkezés (mezítláb sétálás a fűben, heverészés a réten, stb.) során minket is átjárhat a természettel, anyafölddel való kapcsolódás érzése, ez pedig jótékony hatással van egészségünkre. Kutyák számára megalkották a föld energiáival összeköttetésben lévő matracot, mely pihentető alvást biztosít, és a fájdalmat is enyhítheti.

 

A modernkori technológiának hála elektromos kütyükkel vagyunk körülvéve – kutyáink szervezetét is megviselheti a folyamatos sugárzás. Kikapcsolhatjuk a tévékészüléket, wifit ott, ahol a kutya alszik, hogy teste pihenhessen.

 

Az évente kötelező oltások alkalmával kérhetünk általános állapotfelmérést kutyánk részére, még akkor is, ha nem tapasztalunk különösebb problémát. Olyan rejtett dolgokra is fény derülhet, melyek nem járnak szemmel látható tünetekkel. Bármilyen furcsaságot észlelünk kutyánk viselkedésében, megváltoznak alvási szokásai, kérjük ki állatorvosunk tanácsát (a természetes alapanyagokból álló nyugtató készítményekről is).

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, sleephelp.org
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. január 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya Hírek - Címlapon
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya
Kezdődik a toklász-szezon! Hírek - Címlapon
Kezdődik a toklász-szezon!