A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvásproblémák kutyáknál: Mit tegyek, ha rosszul alszik, gyakran felriad álmából?

2020. szeptember 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Bármit megtennénk, hogy kedvencünk boldog, egészséges legyen – a pihentető alvás elengedhetetlen ehhez. De mit tehetünk alvásproblémák esetén?A kutyák átlagos alvásigénye napi 12-14 óra, de életkoruktól, testméretüktől, életmódjuktól és egészségi állapotuktól függően ennél több, vagy kevesebb is lehet. Igazság szerint az alvási szokások jelentős eltérést mutathatnak az egyedek között, hiszen minden kutya egyedi, egyedi igényekkel, szükségletekkel és szokásokkal. Idejük csaknem felét az alvás tölti ki, minőségét befolyásolhatják a fajtából eredő sajátosságok, betegségek és neurológiai problémák.

 

Honnan tudom, hogy a kutyám keveset alszik?

 

A kialvatlanság idővel fizikai, mentális és érzelmi szinten is megterhelő lehet számunkra – nincs ez másként kedvenceinknél sem. Figyelmetlenség, viselkedési problémák (ingerlékenység, szorongás, agresszió, félelem), dezorientáció, feledékenység és aluszékonyság, állandó fáradtságérzet mind-mind jelezheti, hogy kutyánk nem jut elegendő pihenéshez. Mit állhat a hátterében?

 

1. Alvási apnoe szindróma

 

A rövid orrú kutyák fizikai felépítésük miatt rövidebb és szűkebb orrjárattal, légutakkal rendelkeznek, hosszabb lágyszájpaduk miatt pedig extra szövet fedheti a gégefőt. Mindezek miatt nehezükre eshet a légzés egyenletes ritmusát fenntartani alvás közben, kimaradhat egy-egy légvétel. Túlsúlyos ebeknél is előfordulhat. A légzőizmok ellazulnak, a felsőlégút beszűkül vagy összezáródik, másodpercekig nem jut levegőhöz, oxigénhiány keletkezik. Ezt érzékelve az agy felébreszti az alvó ebet. Jellemző tünet, hogy a kutya alvás közben hangosan horkol, vagy a békés szuszogás közben egyszer csak elhalkul, és rövid csend után felhorkant egyet – ilyenkor vesz hirtelen, mély levegőt.

 

Emberek esetében ezt az állapotot nevezzük alvási apnoe-nak, mely megakadályozza, hogy az illető belépjen a mélyalvás állapotába. Ha egy kutya légzése kihagy alvás közben, és tovább álmodik, az apnoe időtartama is megnőhet, amelyből sokkal nehezebb felébreszteni a kutyát. Bármennyit is alszik, az agy nem tud pihenni, ezért napközben is aluszékonyság figyelhető meg.

 

A pihentető alvás elengedhetetlen a kutya jó közérzetéhez, egészségéhez - már kölyökkortól
A pihentető alvás elengedhetetlen a kutya jó közérzetéhez, egészségéhez - már kölyökkortól
Fotó: Twitter

 

Hosszú távon káros hatással bírhat közérzetére és életminőségére, hiszen nem tudja kellően kipihenni magát, ez pedig kikezdheti egészségét is (magas vérnyomás, cukorbetegség, éjszakai szívinfarktus és stroke kockázata). Fáradtság, a viselkedés megváltozása, figyelmetlenség, ingerültség, szorongás esetén a tünetek alapján e lehetőségre is gondolnunk kell. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni állatorvosunkkal, hogy áll-e a hátterében egyéb betegség.

 

2. Narkolepszia

 

Neurológiai rendellenesség, mely kórosan befolyásolja az ébrenlét és alvás ciklusát szabályozó agyi tevékenységet. Ritkán ugyan, de a kutyák is szenvedhetnek ettől a kellemetlen állapottól. Az alvás szinte bárhol, bármikor rátörhet a kutyára, a legváratlanabb helyzetekben merülhet álomba, például evés, játék közben. Az életkor előrehaladtával jellemzően csökkennek a tünetek. Kezelésre szorulhat, főleg, ha sűrűn (naponta vagy napjában többször) előfordul. Gyógymód jelenleg nem áll rendelkezésre.

 

3. REM alvási viselkedészavar

 

A kutyák alvásmintája két különböző szakaszra osztható, fázisai meghatározott sorrendben követik egymást. A REM („rapid eye movement”), vagyis a gyors szemmozgási fázis az alvásidő 20-30%-át teszi ki, ekkor az agyi tevékenység hasonló az ébrenlét folyamán mérhetőhöz. Elalvás után a kutya légzése lelassul, vérnyomása és szívverése lecsökken, úgy 10 perc múltán belép a REM szakaszba. Tipikus jele, ahogy a zárt szemhéjak alatt gyorsan mozognak a szemek, kísérheti hangadás, például nyüszögés, morgás, sírás, valamint a végtagok akaratlan mozgása is, mancsai meg-megremegnek, lábaival rúgkapálhat is. Ide köthető az álmodás is.

 

Normális esetben az izmok ellazulnak, ahogy az álmodás szakaszába lép, REM-alvási viselkedészavar esetén azonban az álomban megélt tevékenységet az alvó kutya imitálhatja: végtagjait erőteljesen mozgatja, mintha futna (üldözne valamit vagy menekülne valami elől), rémálom esetén felsír, vonyít, üvölt, akár fel is ugorhat, hirtelen kieshet fekhelyéből vagy leeshet az ágyról. Az interneten is fellelhetőek videók ilyen kutyákról; bármennyire is próbálják humorosként „eladni”, olyan problémára utalhatnak e tünetek, melyről érdemes kikérdezni állatorvosunk véleményét.

 

Aludnék, de nem tudok... Kutyáink is szenvedhetnek alvászavaroktól
Aludnék, de nem tudok... Kutyáink is szenvedhetnek alvászavaroktól
Fotó: rd.com

 

4. Időskori alvászavarok

 

Az életkor előrehaladtával természetes, hogy a kutya több alvást igényelhet, szívesebben tölti a nap javarészét szundikálással, és békésen átalussza az éjszakát. Ugyanakkor felléphetnek alvásproblémák, melyek nemcsak közérzetére, egészségére vannak kihatással, hanem a gazdi/család életére is.

 

Az ébrenlét-alvás ciklusának felborulása megmutatkozhat abban, hogy nappal többet alszik (akár az egész napot átalussza), míg éjjelente nyugtalan, fel-alá járkál. Súlyosabb esetben minden ok nélkül nyüszöghet, sírhat, ugathat, akár órákon át. E tünetek a demenciára is utalhatnak, mely kutyák esetében hasonló az Alzheimer-kórban szenvedő emberek által tapasztalthoz. Megzavarhatja az alvást az is, ha a záróizmok fokozatos gyengülése miatt idős(ödő) kedvencünk sűrűbben kikéredzkedik, hogy elvégezze kisebb-nagyobb dolgát.   

 

5. Stressz

 

Ha a kutya életkörülményei következtében állandó stressznek van kitéve, alvásán is meglátszik a negatív hatás. Zsúfolt menhelyeken, az utca kilátástalanságában élőknél csakúgy, mint azokban a családokban, ahol folyamatos a jövés-menés, vagy rendszeresek a nézeteltérések, hangos kiabálás, zajjal járó tevékenységek (pl. dübörgő zene, barkácsolás, stb.). Alvásproblémákhoz vezethet a szeparációs szorongás, és az is, ha a kutya túl sokat van magára hagyva.

Ha gyerekek vannak a családban, nekik is meg kell érteniük, hogy a kutya -  bármennyire is szeretik -, nem játékszer, nem "arra lett kitalálva, hogy egész nap nyúzzák". Pihennie kell, főleg, ha kölyök, idős vagy betegséggel küzd. 

 

6. Poszttraumás-stressz szindróma

 

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt az eshetőséget sem, hogy a kutya poszttraumás stressz szindrómával küzd. Érintheti a rendvédelemben szolgáló és katonai feladatokra kiképzett ebeket, valamint a megterhelő munkát végzőket, de nem ritka a bántalmazást elszenvedett állatoknál sem, ahol az átélt stressz, fájdalom, testi/lelki trauma maradandó károsodásokat okoz. Kérjük ki állatorvosunk és kiképzőnk tanácsát arról, hogyan segíthetünk kutyánk állapotán.

 

A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) miatt a kutya alvása is zavart, nyugtalan lehet
A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) miatt a kutya alvása is zavart, nyugtalan lehet
Fotó: Twitter

 

Tippek a nyugodt alváshoz

 

A pihentető alvás hozzájárul a jó közérzethez és az általános egészséghez – gazdinál és kedvencénél egyaránt. Gondoskodjunk arról, hogy a kutya éjjelente legalább 8 órán át zavartalanul alhasson, s ha kedve szottyan egy kis szundikáláshoz napközben, legyen hová elvonulnia.

 

Mindenekelőtt alakítsunk ki egy napi rutint. A kutyák szeretik a rendszerességet, ha a dolgok a megszokott mederben folynak. Ez nem azt jelenti, hogy minden áldott nap pontban ugyanakkor kell sétálni vinni, etetni, játszani, tanítani, hiszen adódhatnak váratlan teendők. Az ismert napirend betartása viszont segíthet kutyánknak abban, hogy biztonságban érezze magát, csökkenti a stresszt és a nyugodt alvást is elősegíti.

 

Biztosítsuk számára a testmozgás lehetőségét, igazítsuk igényeihez. Egy fiatal, aktív kutya esetében legalább napi egyórás intenzív mozgás szükséges – ez lehet egy tempós séta, futás a gazdival, játék a kutyafuttatóban pajtásaival. A birkózás, pihenőszakaszokkal tűzdelt kergetőzés, sprintelés nemcsak testét mozgatja át, hanem örömmel tölti el, és hazaérve egy fáradt, ám annál boldogabb kutya társaságában tölthetjük napunk további részét.

 

A mentális stimuláció legalább ennyire fontos: látogassunk el kutyaiskolába, ahol együtt tanulhatunk kedvencünkkel. Jellemét megismerve később folytathatjuk olyan tevékenységgel, mely mindkettőnk számára örömet okoz. Az aktivitást kedvelők kiélhetik energiáikat agility, flyball, canicross (kutyás futás) edzés során. A szimatmunka szerelmeseinek ideális lehet a személykeresés és nyomkövetés. Ösztöneit figyelembe véve számos terület körül választhatunk a terápiás tevékenységtől kezdve az őrző-védő tréningekig. A családi kutyák is rengeteg élményt szerezhetnek nap, mint nap, legyen szó kirándulásról, túrázásról, engedelmességi gyakorlásról, trükk-tanulásról és természetesen a gazdival közös játékról (labdázás, apport, stb.). Rossz időben pedig bent is remekül elfoglalhatjuk magunkat interaktív, jutalomfalatos eszközökkel, keresős feladatokkal.

 

Minden kutya egyedi - egyedi igényekkel, szükségletekkel, alvási szokásokkal - gondoskodjunk a pihentető alvásról
Minden kutya egyedi - egyedi igényekkel, szükségletekkel, alvási szokásokkal - gondoskodjunk a pihentető alvásról
Fotó: petdogowner.com

 

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre, hogy kutyánk korának, egészségi állapotának megfelelő tápanyagokhoz juthasson hozzá. Az ételérzékenység és –allergia tünetei (pl. viszketés, puffadás, hasmenés, alhasi fájdalmak, stb.) az alvásra is kihathatnak, nem hagyják pihenni a kutyát.

 

Ha kutyánk nagyobb biztonságban érzi magát mellettünk, engedjük be a hálószobába. Tetszés szerint elhelyezkedhet az ágyban, de mindenképpen legyen egy (vagy több) fekhelye a földön is. A gazdi közelsége enyhítheti a kutya szorongását, félelmét, mely szintén megzavarhatja alvását, nyugtalanná teheti.

 

Csábító alvóhely? Ó, igen, hogy mennyire kedvelik a kutyák is a kényelmet…! A hideg kőre, csempére ledobott rongy, törölköző persze egyszerű megoldás, vagy „aludjon csak a padlón, annyival is kevesebbet koszol”. A vérbeli kutyások azonban legalább annyira odafigyelnek kedvencünk pihenésére, mint saját kényelmükre. Egy méretes párna, puha fekhely, kuckó vagy anatómiai matrac (pl. ízületi problémák esetén) olyan beruházás, ami már rövidtávon is megtérül. Kutyánk békésen szundít majd benne, és mi is nyugodtan alhatunk éjjelente. Kinti tartás esetén egy megfelelő méretű, széltől, esőtől, hótól védett helyen felállított, szigetelt kutyaház/kennel nyújthat biztonságos kuckót, pokrócokkal/szalmával bélelve.

 

Az alternatív megoldások kedvelőinek elérhető már az ún. földelő kutyamatrac is. Kutyáink ősei a földön vagy saját maguk által kikapart vacokban hajtották álomra fejüket, közel a föld energiáihoz. A talajjal való közvetlen érintkezés (mezítláb sétálás a fűben, heverészés a réten, stb.) során minket is átjárhat a természettel, anyafölddel való kapcsolódás érzése, ez pedig jótékony hatással van egészségünkre. Kutyák számára megalkották a föld energiáival összeköttetésben lévő matracot, mely pihentető alvást biztosít, és a fájdalmat is enyhítheti.

 

A modernkori technológiának hála elektromos kütyükkel vagyunk körülvéve – kutyáink szervezetét is megviselheti a folyamatos sugárzás. Kikapcsolhatjuk a tévékészüléket, wifit ott, ahol a kutya alszik, hogy teste pihenhessen.

 

Az évente kötelező oltások alkalmával kérhetünk általános állapotfelmérést kutyánk részére, még akkor is, ha nem tapasztalunk különösebb problémát. Olyan rejtett dolgokra is fény derülhet, melyek nem járnak szemmel látható tünetekkel. Bármilyen furcsaságot észlelünk kutyánk viselkedésében, megváltoznak alvási szokásai, kérjük ki állatorvosunk tanácsát (a természetes alapanyagokból álló nyugtató készítményekről is).

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com, sleephelp.org
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. január 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nehéz kivédeni az idős kutyák szellemi leépülését Nehéz kivédeni az idős kutyák szellemi leépülését
Nem védi meg az idős kutyákat a szellemi leépüléstől sem a tréning, sem a táplálkozás - állapították meg kutatásuk során bécsi kutatók.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

Etetőtáljával alszik az idős mentett kutya, akinek régen minden falatért meg kellett küzdenie Etetőtáljával alszik az idős mentett kutya, akinek régen minden falatért meg kellett küzdenie
"Roppant hálásnak tűnik, mintha a biztonságot és az otthont jelentené számára."

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány Babakorában elhagyták, most idős menhelyi kutyáknak segít örökbefogadókra találni a 14 éves lány
Mindenkinek jár egy második esély, vallja a fiatal lány, aki egészen kicsi korában megtapasztalta az elhagyatottság érzését. Ma már gazdátlan kutyáknak segít szerető otthonra találni, ahogy neki is sikerült.

Kutya és gazdi között is ragadós az ásítás Kutya és gazdi között is ragadós az ásítás
A ragadós ásítás jelensége mindenkinek ismerős. Sőt, lehet elég csak egy jóleső ásításra gondolnunk, ahogy ezeket a sorokat olvassuk, és már jön is… Gazdiként sokunk fejében megfordulhatott már, hogy vajon ez a jelenség kutyáink esetében is működik-e - a kutatók kiderítették!

Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni
Kedvence elvesztése miatt úgy érezte, képtelen lenne közel engedni magához egy új kutyát. Ám a magányos kiskutya szemeibe nézve megdobbant a szíve.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Hírek - Címlapon
Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után
10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni Hírek - Címlapon
10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni