A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás

2021. május 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?



Az átlagos családi kutya nagyjából ideje felét tölti alvással, a fennmaradó 30%-ban ébren van, de pihen, és 20%-ban aktív. A családban élő kutyák hajlamosak aludni, amikor nem esznek, játszanak, vagy azt figyelik, mi lesz a gazdi következő lépése, és őket érinti-e. A megfelelő mennyiségű, pihentető alvás legalább annyira fontos a kutyák számára, mint nekünk, hiszen a nap folyamán beérkező ingerek, élmények feldolgozására biztosít lehetőséget. A jó alvás támogatja az agy fejlődését és működését, a tanulási képességet, a memóriát és az immunrendszert, továbbá hozzájárul a mentális és érzelmi kiegyensúlyozottsághoz is. Ezt pedig több tényező is befolyásolja.

 

Hogyan befolyásolja az életkor és a testméret azt, mennyi alvásra van szüksége a kutyának?

 

A fiatal kutyák és az idős ebek több alvást igényelnek egészséges növendék és felnőtt társaiknál. A kölyökkutyák az ébren töltött idejüket felfedezéssel, evéssel, játékkal és növekedéssel töltik, így legalább 18-20 órányi alvást igényelnek naponta, hogy „feltöltsék elemeiket”.

Más kutyáknak azért van szükségük több alvásra, mert a mindennapokban több kihívással kerülnek szembe, és hamarabb kifáradnak. A nagytestű kutyák is többet alszanak, az óriásfajták pedig gyorsabban öregednek, így élettartamuk is rövidebb. A kistestű fajták mellett a munkakutyák is kevesebbet alszanak.

 

Édes a pihenés - Számos tényező van hatással a kutya alvásigényére
Édes a pihenés - Számos tényező van hatással a kutya alvásigényére
Fotó: jack-russel.fr

 

A fajta és az aktivitásszint befolyásolja az alvásigényt

 

A kutya alvásszükségletét befolyásoló másik tényező a feladat, melyre kitenyésztették. A munkára tenyésztett kutyák, mint az őrző-védő, terelő és vadászkutyák, hajlamosabbak kevesebbet aludni, mert olyan tevékenységet végeznek, mely figyelmet és odaadást kíván. A skála másik végén találhatjuk azokat a fajtákat, melyek elsődleges feladata, hogy társaságot nyújtsanak az embernek és aranyosan mutassanak - képviselőik kimagaslóan teljesíthetnek az álomszuszékok versenyében.

 

Az egyenletnek szerves része természetesen a gazdi, a család. Azoknál, akik aktívan élik életüket és kedvencüket is bevonják a tevékenységekbe (legyen szó egy baráti beszélgetésről egy kutyabarát étteremben vagy kutyás programokról, nyaralásról), feladatokat adnak neki, sokat tesznek-vesznek otthon, vagy kedvelik a szabadtéri tevékenységeket - tehát mindent egybevéve többet vannak mozgásban - , megfigyelhető, hogy a kutyáik is alkalmazkodnak ehhez az aktív életmódhoz. Kevesebbet alhatnak azon társaiknál, akiknek nyugodtabb gazdikat szánt a sors, vagy sokat vannak egyedül, mert családjuk napközben távol van munka, iskola, stb. miatt.

 

Alvó angol bulldog - A kutya testfelépítése is befolyásolhatja, mennyi és hogyan alszik
Alvó angol bulldog - A kutya testfelépítése is befolyásolhatja, mennyi és hogyan alszik
Fotó: dogmessenger.com

 

A napi rutinban bekövetkező változások hatása az alvásszükségletre

 

A kutyák szeretik a rutint, ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, ezért fontos, hogy legyen egy rendszer az életükben. Az élet biztonságosabb és kiszámíthatóbb, vagyis nyugodtabb egy megbízható napirend és gazdi mellett.

 

Komoly hatással lehet rá, ha a napi rutinban, a kutya családjában vagy környezetében dinamikus változás történik. Ez jelentheti egy új családtag érkezését (akár két-, akár négylábú) vagy egy szeretett személy elvesztését. Ide tartozik a költözés, a kutyapanziós elszállásolás, idegen helyen (pl. reptéren) történő karantén, de a gazdi napirendjében történő változás is: otthonlét betegség vagy sérülés miatt, váltakozó műszakos beosztás, túlóra a munkahelyen vagy az iskolai, egyetemi órarend felborulása. A járvány hatása is éreztetheti magát kutyás családoknál: ha hosszabb időn át arra kényszerültek, hogy otthon töltsék napjaikat, az ebeknek is segítségre lehet szükségre akkor, amikor vissza kell térni a „régi” napirendhez.

 

A változás tehát a kutyánál is stresszt válthat ki; ennek egyik fő jele lehet, hogy átmenetileg többet alszik, mint általában, hogy újra egyensúlyba kerüljön és visszanyerje normális energiaszintjét.

 

A felnőtt, egészséges kutya is eltöltheti idejének felét alvással
A felnőtt, egészséges kutya is eltöltheti idejének felét alvással
Fotó: Pinterest

 

A sérült és beteg kutya több alvást igényel

 

A beteg, sérült vagy krónikus állapottal élő kutyák általában véve többet alszanak az átlagosnál. Ahogy nekünk is jól esik ledőlni, ha betegség gyötör vagy fájdalmat élünk át, a kutyáknak is több pihenésre van szüksége ilyen helyzetben. Ha álomba merülünk, nem érezzük a fájdalmat, sérülések után pedig a több alvás segít a gyógyulásban, regenerálódásban.

 

Az anatómiai felépítés, az időskori kognitív működészavar (demencia), vagy neurológiai rendellenességek (narkolepszia, REM alvási viselkedészavar) is jelentősen befolyásolja a kutya alvási szokásait és kihatással van életminőségére, egészségi állapotára. (A tünetekről és teendőkről korábban már olvashattatok tőlünk, ld. a cikk végén.)

 

 

Hogyan segíthetjük hozzá kedvencünket a jó alváshoz? 

 

Ügyeljünk arra, hogy kutyánknak legalább napi 8-10 órán tartó, pihentető alvásban lehessen része, csendes helyen. A normális cirkadián ritmus és az általános egészség megőrzéséhez fontos az is, hogy éjjelente nyugodtan alhasson, sötétebb helyen, míg nappal bőséges időt tölthessen el kint, friss levegőn, napfényben.

 

Feltételezhető, hogy a rossz alvás és az alvásmegvonás a kutyákra is hatással van, tünetei lehetnek: ingerlékenység, dezorientáció, képtelen összpontosítani és végrehajtani normális feladatokat. Jó, ha ismerjük kutyánk normális alvási szokásait, így bármilyen eltérés esetén gyorsan tudunk reagálni, pl. ha hirtelen jóval többet vagy kevesebbet alszik a megszokottnál. Ha a kutya alvásigénye megváltozik, ne habozzunk kivizsgálást kérni állatorvosunktól.

 

További hasznos tippeket alábbi cikkeinkben találsz:

Édes a pihenés - A kutyák számára létfontosságú a pihentető, jó alvás
Édes a pihenés - A kutyák számára létfontosságú a pihentető, jó alvás
Fotó: kukksi.de

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: kukksi.de
Cikk első megjelenése: 2020. június 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Férgesség? Van megoldás! Hírek - Címlapon
Férgesség? Van megoldás!
Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hírek - Címlapon
Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez