A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Édes a pihenés - Ezért fontos kutyáknál is a jó (sok) alvás

2021. május 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A jó alvás fél egészség, márpedig napjaink felgyorsult világában a kutyáknak is nehézséget okozhat kellően kipihenni magukat. Hogyan segíthetünk kedvenceinknek?



Az átlagos családi kutya nagyjából ideje felét tölti alvással, a fennmaradó 30%-ban ébren van, de pihen, és 20%-ban aktív. A családban élő kutyák hajlamosak aludni, amikor nem esznek, játszanak, vagy azt figyelik, mi lesz a gazdi következő lépése, és őket érinti-e. A megfelelő mennyiségű, pihentető alvás legalább annyira fontos a kutyák számára, mint nekünk, hiszen a nap folyamán beérkező ingerek, élmények feldolgozására biztosít lehetőséget. A jó alvás támogatja az agy fejlődését és működését, a tanulási képességet, a memóriát és az immunrendszert, továbbá hozzájárul a mentális és érzelmi kiegyensúlyozottsághoz is. Ezt pedig több tényező is befolyásolja.

 

Hogyan befolyásolja az életkor és a testméret azt, mennyi alvásra van szüksége a kutyának?

 

A fiatal kutyák és az idős ebek több alvást igényelnek egészséges növendék és felnőtt társaiknál. A kölyökkutyák az ébren töltött idejüket felfedezéssel, evéssel, játékkal és növekedéssel töltik, így legalább 18-20 órányi alvást igényelnek naponta, hogy „feltöltsék elemeiket”.

Más kutyáknak azért van szükségük több alvásra, mert a mindennapokban több kihívással kerülnek szembe, és hamarabb kifáradnak. A nagytestű kutyák is többet alszanak, az óriásfajták pedig gyorsabban öregednek, így élettartamuk is rövidebb. A kistestű fajták mellett a munkakutyák is kevesebbet alszanak.

 

Édes a pihenés - Számos tényező van hatással a kutya alvásigényére
Édes a pihenés - Számos tényező van hatással a kutya alvásigényére
Fotó: jack-russel.fr

 

A fajta és az aktivitásszint befolyásolja az alvásigényt

 

A kutya alvásszükségletét befolyásoló másik tényező a feladat, melyre kitenyésztették. A munkára tenyésztett kutyák, mint az őrző-védő, terelő és vadászkutyák, hajlamosabbak kevesebbet aludni, mert olyan tevékenységet végeznek, mely figyelmet és odaadást kíván. A skála másik végén találhatjuk azokat a fajtákat, melyek elsődleges feladata, hogy társaságot nyújtsanak az embernek és aranyosan mutassanak - képviselőik kimagaslóan teljesíthetnek az álomszuszékok versenyében.

 

Az egyenletnek szerves része természetesen a gazdi, a család. Azoknál, akik aktívan élik életüket és kedvencüket is bevonják a tevékenységekbe (legyen szó egy baráti beszélgetésről egy kutyabarát étteremben vagy kutyás programokról, nyaralásról), feladatokat adnak neki, sokat tesznek-vesznek otthon, vagy kedvelik a szabadtéri tevékenységeket - tehát mindent egybevéve többet vannak mozgásban - , megfigyelhető, hogy a kutyáik is alkalmazkodnak ehhez az aktív életmódhoz. Kevesebbet alhatnak azon társaiknál, akiknek nyugodtabb gazdikat szánt a sors, vagy sokat vannak egyedül, mert családjuk napközben távol van munka, iskola, stb. miatt.

 

Alvó angol bulldog - A kutya testfelépítése is befolyásolhatja, mennyi és hogyan alszik
Alvó angol bulldog - A kutya testfelépítése is befolyásolhatja, mennyi és hogyan alszik
Fotó: dogmessenger.com

 

A napi rutinban bekövetkező változások hatása az alvásszükségletre

 

A kutyák szeretik a rutint, ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, ezért fontos, hogy legyen egy rendszer az életükben. Az élet biztonságosabb és kiszámíthatóbb, vagyis nyugodtabb egy megbízható napirend és gazdi mellett.

 

Komoly hatással lehet rá, ha a napi rutinban, a kutya családjában vagy környezetében dinamikus változás történik. Ez jelentheti egy új családtag érkezését (akár két-, akár négylábú) vagy egy szeretett személy elvesztését. Ide tartozik a költözés, a kutyapanziós elszállásolás, idegen helyen (pl. reptéren) történő karantén, de a gazdi napirendjében történő változás is: otthonlét betegség vagy sérülés miatt, váltakozó műszakos beosztás, túlóra a munkahelyen vagy az iskolai, egyetemi órarend felborulása. A járvány hatása is éreztetheti magát kutyás családoknál: ha hosszabb időn át arra kényszerültek, hogy otthon töltsék napjaikat, az ebeknek is segítségre lehet szükségre akkor, amikor vissza kell térni a „régi” napirendhez.

 

A változás tehát a kutyánál is stresszt válthat ki; ennek egyik fő jele lehet, hogy átmenetileg többet alszik, mint általában, hogy újra egyensúlyba kerüljön és visszanyerje normális energiaszintjét.

 

A felnőtt, egészséges kutya is eltöltheti idejének felét alvással
A felnőtt, egészséges kutya is eltöltheti idejének felét alvással
Fotó: Pinterest

 

A sérült és beteg kutya több alvást igényel

 

A beteg, sérült vagy krónikus állapottal élő kutyák általában véve többet alszanak az átlagosnál. Ahogy nekünk is jól esik ledőlni, ha betegség gyötör vagy fájdalmat élünk át, a kutyáknak is több pihenésre van szüksége ilyen helyzetben. Ha álomba merülünk, nem érezzük a fájdalmat, sérülések után pedig a több alvás segít a gyógyulásban, regenerálódásban.

 

Az anatómiai felépítés, az időskori kognitív működészavar (demencia), vagy neurológiai rendellenességek (narkolepszia, REM alvási viselkedészavar) is jelentősen befolyásolja a kutya alvási szokásait és kihatással van életminőségére, egészségi állapotára. (A tünetekről és teendőkről korábban már olvashattatok tőlünk, ld. a cikk végén.)

 

 

Hogyan segíthetjük hozzá kedvencünket a jó alváshoz? 

 

Ügyeljünk arra, hogy kutyánknak legalább napi 8-10 órán tartó, pihentető alvásban lehessen része, csendes helyen. A normális cirkadián ritmus és az általános egészség megőrzéséhez fontos az is, hogy éjjelente nyugodtan alhasson, sötétebb helyen, míg nappal bőséges időt tölthessen el kint, friss levegőn, napfényben.

 

Feltételezhető, hogy a rossz alvás és az alvásmegvonás a kutyákra is hatással van, tünetei lehetnek: ingerlékenység, dezorientáció, képtelen összpontosítani és végrehajtani normális feladatokat. Jó, ha ismerjük kutyánk normális alvási szokásait, így bármilyen eltérés esetén gyorsan tudunk reagálni, pl. ha hirtelen jóval többet vagy kevesebbet alszik a megszokottnál. Ha a kutya alvásigénye megváltozik, ne habozzunk kivizsgálást kérni állatorvosunktól.

 

További hasznos tippeket alábbi cikkeinkben találsz:

Édes a pihenés - A kutyák számára létfontosságú a pihentető, jó alvás
Édes a pihenés - A kutyák számára létfontosságú a pihentető, jó alvás
Fotó: kukksi.de

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: kukksi.de
Cikk első megjelenése: 2020. június 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Férgesség? Van megoldás! Hírek - Címlapon
Férgesség? Van megoldás!
Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hírek - Címlapon
Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez