A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha helyreáll a rend - így készítsd fel kutyádat a korlátozások utáni időszakra

2020. május 14., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés
Nagy nyertesei a „Maradj otthon” felhívásnak a kutyák, hiszen most sokkal több időt tölthetnek a gazdival, mint egyébként. Na de mi lesz velük, ha lecseng a járvány és minden visszatér a megszokott kerékvágásba? 

Hosszú hetek óta otthon dolgozunk „home office”-ban, vagy ha nem, akkor is csak dolgozni indulunk el otthonról. Kevesebbet szaladgálunk el otthonról mindenféle ügyintézés, vagy épp shoppingolás, nézelődés miatt. Egyszerűen többet vagyunk otthon. Kutyánk ennek nagyon örül: végre nem kell hosszú órákra nélkülöznie a gazdit, sokkal kevesebb a magányosan otthon töltött órák száma. Ez elsőre lehet, hogy inkább fárasztotta is kedvencünket, de ahogy telt az idő, biztosan beleszokott már az új rendszerbe, és élvezi a javára megváltozott körülményeket.

 

Nem fog azonban örökké tartani a home office, a karantén, a járvány. Bízzunk, benne, hogy minél előbb visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, és helyre áll a rend – igen ám, de ekkor kutyánknak ismét bele kell tanulnia az ismét megváltozott helyzetbe. Egyes kutyák, akik jobban viselik a magányt, (sőt, néhányuk kifejezetten igényli a nyugis órákat), kiegyensúlyozottabbak, könnyebben bele fognak rázódni a helyreállt hétköznapokba, de nekik is furcsa lesz az új szituáció. Hát még a ragaszkodóbb, esetleg labilisabb kutyák számára, akik érzékenyebben reagálnak a változásra, esetleg hajlamosak a szeparációs szorongásra.

 

 

Segíthetünk könnyebbé tenni kutyánknak a régi kerékvágásba való visszaszokást néhány gyakorlattal
Segíthetünk könnyebbé tenni kutyánknak a régi kerékvágásba való visszaszokást néhány gyakorlattal
Fotó: Unsplash - Hayes Potter

 

 

A jó hír, hogy tudunk tenni ellene, egyszerű tréninggel segíthetünk kutyánknak a „felkészülésben”, így kevésbé fogja megviselni őket a gazdi hirtelen megnövekedett távolléte.

Ezzel a néhány gyakorlattal könnyedén felkészíthetjük kutyánkat az ismételt átállásra. Nem mellesleg nekünk is segíteni fog visszaállni a megszokott hétköznapokra.

 

  • Tartsuk a napi rutint! Nem azt, amit esetleg most, az otthon töltött hetekben kialakítottunk, amikor is össze-vissza ugrottunk le az egészségügyi sétákra, amikor épp eszünkbe jutott, vagy épp kellett tíz perc szünet. Azokban az időpontokban vigyük le kutyánkat, amikor azt egyébként is tesszük a normál hétköznapokon.

 

  • Hagyjuk egyedül kutyánkat a lakásban! Akár csak fél órára, ha tehetjük többre is. Körülményeink persze korlátozzák ezt a gyakorlatot, de egy kis kreativitással meg tudjuk oldani. Erre a fél órára üljünk ki a folyosóra, vagy menjünk el egyedül sétálni, futni (természetesen a távolságtartás és egyéb szabályok betartásával!) Így kutyánk szép lassan meg tudja szokni, hogy egyedül kell maradjon bizonyos időtartamokra. Ha meg tudjuk oldani, fokozatosan növeljük ezeket az időtartamokat!

 

Ha tehetjük, hagyjuk magára kutyánkat fél órára, vagy akár hosszabb időre is
Ha tehetjük, hagyjuk magára kutyánkat fél órára, vagy akár hosszabb időre is
Fotó: Unsplash -  Brina Blum

 

 

  • Hagyjuk néha „magára” kutyánkat, akkor is, ha együtt vagyunk otthon. Nem kell állandóan macerálnunk, simogatnunk, kommunikálnunk vele. Hagyjuk pihenni, legyenek olyan órák, amikor mindenki a maga dolgával foglalkozik. Kutyánk is kezdeményezhet akár játékot, akár kérhet egy kis  pocaksimit, de ezt se fogadjuk el minden esetben. Ezzel mi is és kutyánk is megtanulhatjuk, hogy oda-vissza tiszteletben tartsuk egymás igényeit, amibe a nyugalom is beletartozik. Emellett a későbbiekben kevésbé fogja a gazdival való kommunikáció hiányát érezni a kutya.

 

 

Ezt a „tréninget” kezdjük el mielőbb, adjunk időt kedvencünknek, hogy stresszmentesen beleszokhasson újra az egyedüllétbe. Megelőzhetjük ezzel, hogy hosszan sírjon utánunk kutyánk, vagy azzal vezesse le feszültségét, hogy szétkapja a díszpárnákat, vagy a kanapét. Nem mellesleg őt is és kedvencünket is rengeteg stressztől kímélhetjük meg!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2020. április 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné?

Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon? Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon?
Kedvenceink nagyon is válogatósak tudnak lenni, amikor a „nagy dologra” kerül sor. De miért?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod, ha mindent rágcsál
Nem is mindent! Csak egy picit a tapétát, meg az étkezőasztal lábát. Ja és a kanapé bal sarkát a nappaliban, de az már úgyis régi volt, megérett a cserére. Amúgy a párnájukat a kölykök szétrágják legalább egyszer, nem? Ez igazán nem számít rombolásnak. Ő csak kétszer rágta szét. A távirányítót meg a gyerek hagyta elöl, csak megvizsgálta picit, pár fognyom maradt rajta…

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban Hírek - Címlapon
Munkaruhás tacskók segítenek a futárként dolgozó gazdijuknak a csomagszállításban
Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók Hírek - Címlapon
Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Alapvető tudnivalók