A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon?

2023. április 16., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Kedvenceink nagyon is válogatósak tudnak lenni, amikor a „nagy dologra” kerül sor. De miért? 

Szaglászik, forgolódik, arrébb lép, szaglászik, forgolódik, ééés... nem, mégsem jó. Másik helyet kell keresni, de gyorsan! - Minél sürgetőbb a helyzet, annál kétségbeesettebben tudnak keresgélni egyesek, és micsoda megkönnyebbülés (szó szerint), mikor végre megtalálják a tökéletes pontot! Persze nem mindenki van vele így, de ha megkérdeznénk a gazdikat, biztos lenne olyan, aki tudna mesélni arról, hogy kutyusának hol, mikor és mitől „jön meg az ihlet”.

 

 

Mi lehet az oka?

 

Ha szakértők véleményét kérnék, valószínűleg többféle választ kapnánk a miértekre vonatkozóan, abban azonban egyet érthetünk, hogy a megfelelő hely kiválasztása a legtöbb kutya számára nagyon is fontos. Az egyik feltevés szerint a jelölés egyik módja lehet ez. Mivel ürülékével együtt saját szagát is hátrahagyja a kutya, fontos, hogy olyan helyen tegye mindezt, ahol lehetőleg sok fajtársa megfordul. „Itt jártam” - jelezheti a kaki formájában a kutya, mintegy territóriuma megjelöléseként.

 

 

Vannak kutyák, akik sokáig keresik a megfelelő helyet az ürítéshez
Vannak kutyák, akik sokáig keresik a megfelelő helyet az ürítéshez
Fotó: animals.howstuffworks.com

 

 

"Idegen hely" szindróma

 

Persze minden kutya más, és nem mindenkit izgat a territórium témája. Azok, akik ritkán hagyják el lakóhelyüket, nap, mint nap a környező utcákon, parkokban sétálnak, a megszokott környezetből kiszakítva (pl. rokonlátogatás, utazás, stb. miatt) bizony gondolkodóba eshetnek, hova is ürítsenek. Előfordul, hogy a szokásosnál sokkal tovább tartogatja, és már alig várja, hogy hazaérve könnyíthessen magán.

 

Ez rendszerint megfigyelhető azoknál a kutyáknál, akiket kivesznek eddigi életterükből: kölyköknél, frissen örökbefogadott ebeknél is gyakori, hogy csak az érkezés másnapján végzik el dolgukat, amikor kezdenek felengedni (vagy már nagyon bírják tartani). Abban az esetben, ha 2-3 napon át elmarad a kaki, mindenképpen vigyük állatorvoshoz a kutyát!

 

 

Fűre lépni … muszáj!

 

Aztán ott vannak azok, akik egyszerűen nem kedvelnek bizonyos felületeket (például a betont, járdát), és inkább megvárják, amíg füves részre érnek séta közben. Vagy jobb szeretnek elbújni egy bokor mögé, ahol csendben, békében végezhetik el dolgukat. Ha a séta elején húzza a pórázt a kutya, igen nyomós oka lehet rá (kakilni keeelll!). Ilyenkor a cél, hogy mielőbb eljussunk olyan helyre, ahol nyugodtan könnyíthet magán. Hálás lesz érte!

 

 

Beton, őszi levélkupac - nem mindenk kutya találja kényelmesnek az ürítéshez
Beton, őszi levélkupac - nem mindenk kutya találja kényelmesnek az ürítéshez
Fotó: pixabay.com

 

 

Mit tehetünk, hogy segítsünk neki?

 

Először is, ne siettessük a kutyát. Elvégre azt senki sem szereti, ugye? Ha folyton azt ismételgetjük neki „menj már, intézzed, naa”, azzal csak növeljük a szorongását. Őrizzük meg a nyugalmunkat, mert kedvencünk azt is megérzi, ha összeszorított foggal mosolygunk rá, miközben belül csak arra tudunk gondolni, miért nem tud már végre kakilni?!... Ha városban élünk, vigyük olyan helyre séta közben, ahol csendesebb a környezet, ahol van zöld fű vagy legalább egy talpalatnyi föld, ami kicsit is közelebb viszi a természethez.

 

Köthetünk hozzá egy szót is (pl. kaki), bár ha ezt sokszor használjuk, mondjuk kisgyerekes család lévén, akkor inkább válasszunk mást. Amikor elvégzi a dolgát, dicsérjük meg érte („Nagyon ügyes vagy!”), és már mehetünk is tovább. Némi gyakorlással érteni fogja, mit kérünk tőle, és ha tényleg kell ürítenie, lehet, hogy legközelebb egy picit gyorsabban – vagy legalábbis nyugodtabban, magabiztosabban – fogja intézni a dolgát. 

 

 

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? - Kutyabarát helyek

Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: thebark.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Ebugatta Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt Hírek - Címlapon
Négylábú őrangyal – Egy kóbor kutya vigasztalta meg a temetőben a síró nőt
Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Hírek - Címlapon
Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött