A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért olyan nehéz kiválasztania a kutyámnak, hova kakiljon?

2022. október 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Kedvenceink nagyon is válogatósak tudnak lenni, amikor a „nagy dologra” kerül sor. De miért? 

Szaglászik, forgolódik, arrébb lép, szaglászik, forgolódik, ééés... nem, mégsem jó. Másik helyet kell keresni, de gyorsan! - Minél sürgetőbb a helyzet, annál kétségbeesettebben tudnak keresgélni egyesek, és micsoda megkönnyebbülés (szó szerint), mikor végre megtalálják a tökéletes pontot! Persze nem mindenki van vele így, de ha megkérdeznénk a gazdikat, biztos lenne olyan, aki tudna mesélni arról, hogy kutyusának hol, mikor és mitől „jön meg az ihlet”.

 

 

Mi lehet az oka?

 

Ha szakértők véleményét kérnék, valószínűleg többféle választ kapnánk a miértekre vonatkozóan, abban azonban egyet érthetünk, hogy a megfelelő hely kiválasztása a legtöbb kutya számára nagyon is fontos. Az egyik feltevés szerint a jelölés egyik módja lehet ez. Mivel ürülékével együtt saját szagát is hátrahagyja a kutya, fontos, hogy olyan helyen tegye mindezt, ahol lehetőleg sok fajtársa megfordul. „Itt jártam” - jelezheti a kaki formájában a kutya, mintegy territóriuma megjelöléseként.

 

 

Vannak kutyák, akik sokáig keresik a megfelelő helyet az ürítéshez
Vannak kutyák, akik sokáig keresik a megfelelő helyet az ürítéshez
Fotó: animals.howstuffworks.com

 

 

"Idegen hely" szindróma

 

Persze minden kutya más, és nem mindenkit izgat a territórium témája. Azok, akik ritkán hagyják el lakóhelyüket, nap, mint nap a környező utcákon, parkokban sétálnak, a megszokott környezetből kiszakítva (pl. rokonlátogatás, utazás, stb. miatt) bizony gondolkodóba eshetnek, hova is ürítsenek. Előfordul, hogy a szokásosnál sokkal tovább tartogatja, és már alig várja, hogy hazaérve könnyíthessen magán.

 

Ez rendszerint megfigyelhető azoknál a kutyáknál, akiket kivesznek eddigi életterükből: kölyköknél, frissen örökbefogadott ebeknél is gyakori, hogy csak az érkezés másnapján végzik el dolgukat, amikor kezdenek felengedni (vagy már nagyon bírják tartani). Abban az esetben, ha 2-3 napon át elmarad a kaki, mindenképpen vigyük állatorvoshoz a kutyát!

 

 

Fűre lépni … muszáj!

 

Aztán ott vannak azok, akik egyszerűen nem kedvelnek bizonyos felületeket (például a betont, járdát), és inkább megvárják, amíg füves részre érnek séta közben. Vagy jobb szeretnek elbújni egy bokor mögé, ahol csendben, békében végezhetik el dolgukat. Ha a séta elején húzza a pórázt a kutya, igen nyomós oka lehet rá (kakilni keeelll!). Ilyenkor a cél, hogy mielőbb eljussunk olyan helyre, ahol nyugodtan könnyíthet magán. Hálás lesz érte!

 

 

Beton, őszi levélkupac - nem mindenk kutya találja kényelmesnek az ürítéshez
Beton, őszi levélkupac - nem mindenk kutya találja kényelmesnek az ürítéshez
Fotó: pixabay.com

 

 

Mit tehetünk, hogy segítsünk neki?

 

Először is, ne siettessük a kutyát. Elvégre azt senki sem szereti, ugye? Ha folyton azt ismételgetjük neki „menj már, intézzed, naa”, azzal csak növeljük a szorongását. Őrizzük meg a nyugalmunkat, mert kedvencünk azt is megérzi, ha összeszorított foggal mosolygunk rá, miközben belül csak arra tudunk gondolni, miért nem tud már végre kakilni?!... Ha városban élünk, vigyük olyan helyre séta közben, ahol csendesebb a környezet, ahol van zöld fű vagy legalább egy talpalatnyi föld, ami kicsit is közelebb viszi a természethez.

 

Köthetünk hozzá egy szót is (pl. kaki), bár ha ezt sokszor használjuk, mondjuk kisgyerekes család lévén, akkor inkább válasszunk mást. Amikor elvégzi a dolgát, dicsérjük meg érte („Nagyon ügyes vagy!”), és már mehetünk is tovább. Némi gyakorlással érteni fogja, mit kérünk tőle, és ha tényleg kell ürítenie, lehet, hogy legközelebb egy picit gyorsabban – vagy legalábbis nyugodtabban, magabiztosabban – fogja intézni a dolgát. 

 

 

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? - Kutyabarát helyek

Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: thebark.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek? Költözés kutyával – Mit tehetsz, hogy stresszmentes legyen kedvencednek?
Biztos ismerős a helyzet: a lakásban egymás hegyén-hátán a papírdobozok, a vállra akasztható műanyag táskák teletömve ruhákkal, kutyusod pedig elégedett képpel trónol egy nagyobbacska halom tetején. Ő felkapaszkodott, megtette a magáét.

6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet 6 ok, amiért a kutyád nyüszíthet
A szűkölés különböző okainak megismerése segíthet jobban megérteni a kutyát és erősítheti a kötődést. Segíthet továbbá a kiképzésben is, mert ha rosszul értelmezzük a kutya nyüszítő jelzéseit, előfordulhat, hogy nem megfelelően reagálunk rá. Az alábbiakban felsoroljuk a hat legfontosabb okot, amiért a kutyák ehhez a hangjelzési formához fordulnak.

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról? Hagyjunk égve lámpát kutyánknak a sötétben, ha elmegyünk otthonról?
Kedvenceink jobban látnak a sötétben, mint mi, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy jól is érzik magukat, amikor egyedül kell lenniük napnyugta után. Kapcsoljuk fel nekik a lámpát vagy szükségtelen?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Rehabportál MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében Hírek - Címlapon
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen Hírek - Címlapon
Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen