A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?

2021. november 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.Kedélyesen sétálunk kedvencünkkel, élvezzük az együtt töltött időt. De elég egyetlen óvatlan pillanat, és máris élvezettel hengergőzik a fűben. Ó ne, már megint milyen „finomságra” bukkant? Jobb esetben „csak” magára ölti a szagot, de ha nincs szerencsénk, még falatozik is belőle.

 

Mitől olyan érdekes a kutya számára kakiban hemperegni?

 

Bármennyire is furcsának és iszonyatosnak is tűnik, ez a tevékenység egyszerűen egy újabb tétel a kutyadolgok listáján. Ha létezne statisztika erről, valószínűleg az „elég gyakori” jelzővel illethetnénk, és amint az lenni szokott, előszeretettel folyamodnak hozzá akkor, amikor nagyon nem kellene:

  • Nemrég jártunk kutyakozmetikában, ahol gyönyörűen rendbe tették a bundáját
  • Vendégségbe megyünk vagy vendégek jönnek hozzánk
  • Fontos jelenésünk van (pl. kutyaiskola tanfolyam, kiállítás, verseny, vizsga, stb.)
  • Tegnap fürdettük (és most kezdhetjük előlről)

Jót mulathatunk magunkban, ha még nem jártunk így, de azokban, akiknek ismerős a helyzet, bizony kevésbé kellemes érzéseket hozhat fel e röpke lista. Néha olybá tűnik, mintha kedvencünk egyenesen bosszút állna rajtunk, amiért elkövettünk ellene valamit (például az utálatos fürdetést). Nos, ez korántsincs így – sokkal, de sokkal messzebbre nyúlik vissza e szokás.

 

Hempergés a fűben, ürülékben - teljes áhítattal művelheti a kutya
Hempergés a fűben, ürülékben - teljes áhítattal művelheti a kutya
Fotó: honestpaws.com

 

Honnan ered a viselkedés?

 

Felnőtt kutyáknál és kölyköknél egyaránt megfigyelhetjük, ahogy a legnagyobb örömmel, szinte már teljes extázisban belefetrengenek ebbe-abba. Gondosan ügyelve arra is, hogy minél nagyobb felületen húzza magára a csábító illatot: feje búbja, fülei, nyaka és válla, marja után addig-addig ügyeskedik, míg végül háta és oldala is büdi lesz. Szuper. De miért?!

 

1. Egyszerűen szereti az illatát

 

Nem könnyű elfogadni e gondolatot, de a jelek szerint a kutyák szeretik más állatok (és az ember) ürülékének szagát. Kicsit olyan, mint amikor mi befújjuk magunkat kedvenc parfümünkkel – míg egyikünk a finomabb, lágyabb illatokat kedveli, addig mások az erősebb, már-már tolakodót. A kutyáknál is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy amit ők illatosnak vélnek, attól a gazdi gyomra rendszerint liftezni kezd. Négylábú barátaink érdeklődése is eltérő lehet: akad, aki kizárólag állati kakiban szeret fetrengeni, mások a kiszáradt gilisztákat kedvelik, a dögszagtól „indulnak be”, a többiek pedig… kutyája válogatja. Sokan mesélhetnének erről is.

 

Hempergés kakiban - Néha egyszerűen jól esik a kutyának
Hempergés kakiban - Néha egyszerűen jól esik a kutyának
Fotó: hypropremium.com.au

 

2. Megpróbálja elfedni saját szagát

 

Őseiktől eredhet ez: minél kevésbé érezni szagukat, annál nagyobb az esélye, hogy a préda nem vagy csak akkor fedezi fel a rá leselkedő ragadozót, amikor már késő. A szagazonosító elrejtése taktikai előnyt adhat, mint a mimikri. Ugyanakkor érdekes megfigyelésekről is olvashatunk az utóbbi időkben: egyes vadállatok a számukra ismeretlen, nem természetes szagokat is vonzónak találhatják. Lehetőség szerint például meghempereghetnek parfüm vagy motorolaj illatanyagait tartalmazó dolgokban is. Márpedig ha egy ragadozó ilyen erőteljes szagokat áraszt, az valószínűleg a prédának is hamar is gyanús lesz.

 

3. Elmeséli, merre járt

 

Mi képeslapot küldünk vagy különféle csecsebecséket viszünk haza nyaralásunkról, a kutya pedig újonnan felfedezett, különleges szagokat gyűjthet be szuvenírként a séták, kirándulások során. Ez is egyfajta örökség a vadon élő rokonoktól: a portyázásról hazatérve az egyed megmutatja falkája tagjainak a magára öltött szagokat, így ők könnyedén lekövethetik a társuk által megtett útvonalat, mely elvezethet egy elejtett prédához, vízforráshoz vagy bármilyen egyéb, a túlélés szempontjából fontos helyre. Az ürülékben és szagos dolgokban való hempergés tehát a kommunikáció részét is képezi, mintegy üzenőfalként szolgál ("erre jártam, ezt találtam, ezt láttam, kóstoltam...").

 

Sok kutya szeret büdös dolgokban meghemperegni
Sok kutya szeret büdös dolgokban meghemperegni
Fotó: Unsplash

 

4. Megjelölheti területét

 

A falkában élő és territoriális állatok vizeletükkel és ürülékükkel húzzák meg a határvonalat birodalmuk körül. A szag arról is tájékoztatja az arra tévedő falkákat és egyedeket, hogy ez a terület már foglalt, és jobb, ha távol maradnak tőle, különben harcra kerülhet sor. Ha egy farkas vagy vadon élő kutyaféle meghempereg ama bizonyos szagban, ily módon próbálhatja meg elfedni saját szagát egy másik állatéval, vagy éppenséggel saját szagát igyekszik hátrahagyni azon a helyen, amelyet jelölésre alkalmasnak tart, mintegy figyelmeztető jelzésként a többiek számára.  

 

5. Valami izgalmasra vágyik

 

Jól tudjuk, hogyha egy kutya unatkozni kezd, abból bármi kisülhet. Többnyire a gazdi szemszögéből nézve kellemetlen dolog, például a bútorok megrágása, a szemetes kirámolása, a kert felásása, a folytonos ugatás, és olykor még a kakiban történő boldogságos fetrengés is felkerül a listára. Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy a kutya saját szórakoztatására csinálja. Hiányzik neki valami, amivel feldobhatja a napját? Tegyünk róla, hogy ne unatkozzon, töltsünk el vele minőségi időt: dolgoztassuk meg elméjét egy kis tanulással, vezessük le felesleges energiáit testmozgással, játsszunk vele minél többet, és a szeretgetést se hagyjuk ki.

 

A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
Fotó: familypet.com

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
A napfény áldásos hatásai mellett talán nem is gondolnánk arra, hogy kedvenceinknek is meggyűlhet vele a bajuk. De hát a szőr megvédi őket, nem?

Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka Szuperszimat? A kutyák orra és agya közötti egyedülálló kapcsolat lehet az oka
Páratlan szaglás - Információs útvonalak új hálózatát fedezték fel a kutyák agyában egy nemrég közzétett tanulmányban.

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás elleni fellépés jogszabályi környezete Hírek - Címlapon
Áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás elleni fellépés jogszabályi környezete
A kutyák a csecsemőkhöz hasonlóan fedezik fel a szóhatárokat Hírek - Címlapon
A kutyák a csecsemőkhöz hasonlóan fedezik fel a szóhatárokat