A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?

2024. február 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre. 

Kedélyesen sétálunk kedvencünkkel, élvezzük az együtt töltött időt. De elég egyetlen óvatlan pillanat, és máris élvezettel hengergőzik a fűben. Ó ne, már megint milyen „finomságra” bukkant? Jobb esetben „csak” magára ölti a szagot, de ha nincs szerencsénk, még falatozik is belőle.

 

 

Mitől olyan érdekes a kutya számára kakiban hemperegni?

 

Bármennyire is furcsának és iszonyatosnak is tűnik, ez a tevékenység egyszerűen egy újabb tétel a kutyadolgok listáján. Ha létezne statisztika erről, valószínűleg az „elég gyakori” jelzővel illethetnénk, és amint az lenni szokott, előszeretettel folyamodnak hozzá akkor, amikor nagyon nem kellene:

  • Nemrég jártunk kutyakozmetikában, ahol gyönyörűen rendbe tették a bundáját
  • Vendégségbe megyünk vagy vendégek jönnek hozzánk
  • Fontos jelenésünk van (pl. kutyaiskola tanfolyam, kiállítás, verseny, vizsga, stb.)
  • Tegnap fürdettük (és most kezdhetjük előlről)

Jót mulathatunk magunkban, ha még nem jártunk így, de azokban, akiknek ismerős a helyzet, bizony kevésbé kellemes érzéseket hozhat fel e röpke lista. Néha olybá tűnik, mintha kedvencünk egyenesen bosszút állna rajtunk, amiért elkövettünk ellene valamit (például az utálatos fürdetést). Nos, ez korántsincs így – sokkal, de sokkal messzebbre nyúlik vissza e szokás.

 

 

Hempergés a fűben, ürülékben - teljes áhítattal művelheti a kutya
Hempergés a fűben, ürülékben - teljes áhítattal művelheti a kutya
Fotó: honestpaws.com

 

 

Honnan ered a viselkedés?

 

Felnőtt kutyáknál és kölyköknél egyaránt megfigyelhetjük, ahogy a legnagyobb örömmel, szinte már teljes extázisban belefetrengenek ebbe-abba. Gondosan ügyelve arra is, hogy minél nagyobb felületen húzza magára a csábító illatot: feje búbja, fülei, nyaka és válla, marja után addig-addig ügyeskedik, míg végül háta és oldala is büdi lesz. Szuper. De miért?!

 

1. Egyszerűen szereti az illatát

 

Nem könnyű elfogadni e gondolatot, de a jelek szerint a kutyák szeretik más állatok (és az ember) ürülékének szagát. Kicsit olyan, mint amikor mi befújjuk magunkat kedvenc parfümünkkel – míg egyikünk a finomabb, lágyabb illatokat kedveli, addig mások az erősebb, már-már tolakodót. A kutyáknál is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy amit ők illatosnak vélnek, attól a gazdi gyomra rendszerint liftezni kezd. Négylábú barátaink érdeklődése is eltérő lehet: akad, aki kizárólag állati kakiban szeret fetrengeni, mások a kiszáradt gilisztákat kedvelik, a dögszagtól „indulnak be”, a többiek pedig… kutyája válogatja. Sokan mesélhetnének erről is.

 

 

Hempergés kakiban - Néha egyszerűen jól esik a kutyának
Hempergés kakiban - Néha egyszerűen jól esik a kutyának
Fotó: hypropremium.com.au

 

 

2. Megpróbálja elfedni saját szagát

 

Őseiktől eredhet ez: minél kevésbé érezni szagukat, annál nagyobb az esélye, hogy a préda nem vagy csak akkor fedezi fel a rá leselkedő ragadozót, amikor már késő. A szagazonosító elrejtése taktikai előnyt adhat, mint a mimikri. Ugyanakkor érdekes megfigyelésekről is olvashatunk az utóbbi időkben: egyes vadállatok a számukra ismeretlen, nem természetes szagokat is vonzónak találhatják. Lehetőség szerint például meghempereghetnek parfüm vagy motorolaj illatanyagait tartalmazó dolgokban is. Márpedig ha egy ragadozó ilyen erőteljes szagokat áraszt, az valószínűleg a prédának is hamar is gyanús lesz.

 

3. Elmeséli, merre járt

 

Mi képeslapot küldünk vagy különféle csecsebecséket viszünk haza nyaralásunkról, a kutya pedig újonnan felfedezett, különleges szagokat gyűjthet be szuvenírként a séták, kirándulások során. Ez is egyfajta örökség a vadon élő rokonoktól: a portyázásról hazatérve az egyed megmutatja falkája tagjainak a magára öltött szagokat, így ők könnyedén lekövethetik a társuk által megtett útvonalat, mely elvezethet egy elejtett prédához, vízforráshoz vagy bármilyen egyéb, a túlélés szempontjából fontos helyre. Az ürülékben és szagos dolgokban való hempergés tehát a kommunikáció részét is képezi, mintegy üzenőfalként szolgál ("erre jártam, ezt találtam, ezt láttam, kóstoltam...").

 

 

Sok kutya szeret büdös dolgokban meghemperegni
Sok kutya szeret büdös dolgokban meghemperegni
Fotó: Unsplash

 

 

4. Megjelölheti területét

 

A falkában élő és territoriális állatok vizeletükkel és ürülékükkel húzzák meg a határvonalat birodalmuk körül. A szag arról is tájékoztatja az arra tévedő falkákat és egyedeket, hogy ez a terület már foglalt, és jobb, ha távol maradnak tőle, különben harcra kerülhet sor. Ha egy farkas vagy vadon élő kutyaféle meghempereg ama bizonyos szagban, ily módon próbálhatja meg elfedni saját szagát egy másik állatéval, vagy éppenséggel saját szagát igyekszik hátrahagyni azon a helyen, amelyet jelölésre alkalmasnak tart, mintegy figyelmeztető jelzésként a többiek számára.  

 

5. Valami izgalmasra vágyik

 

Jól tudjuk, hogyha egy kutya unatkozni kezd, abból bármi kisülhet. Többnyire a gazdi szemszögéből nézve kellemetlen dolog, például a bútorok megrágása, a szemetes kirámolása, a kert felásása, a folytonos ugatás, és olykor még a kakiban történő boldogságos fetrengés is felkerül a listára. Ritkábban ugyan, de előfordulhat, hogy a kutya saját szórakoztatására csinálja. Hiányzik neki valami, amivel feldobhatja a napját? Tegyünk róla, hogy ne unatkozzon, töltsünk el vele minőségi időt: dolgoztassuk meg elméjét egy kis tanulással, vezessük le felesleges energiáit testmozgással, játsszunk vele minél többet, és a szeretgetést se hagyjuk ki.

 

 

A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
A kölyökkutyák is szeretnek a fűben hemperegni
Fotó: familypet.com

 

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2021. november 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Hírek - Címlapon
Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát Hírek - Címlapon
4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát