A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát

2024. február 11., 15:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.Bármennyire is szeretjük kedvenceinket, időnként meglepődhetünk furcsaságaikon, és ez valószínűleg fordítva sincs másként. Ha beszélni tudnának, talán ők is szép számmal sorolhatnák azokat az emberi dolgokat, amikkel az őrületbe lehet kergetni őket. Lássunk néhányat!

 

1. Cseverészés

 

Emelje fel a kezét, aki még nem folytatott hosszas beszélgetéseket kedvencével. Senki? Szuper! Főzőcskézés, takarítás vagy pihenés közben jólesik megosztani gondolatainkat, érzéseinket valakivel, aki meghallgat. Kutyánk még ebben is jó partner, kíváncsian fülel, mintha igyekezne megérteni mondandónkat. Elmeséljük neki a napunkat, mi történt a munkahelyünkön, mit finomat ettünk, mit tervezünk estére, holnapra… Lelkesen figyel ránk, olyan kifejezéseket keresve, melyeknek tudja az értelmét.

 

Ám a szavak áradata kutyánkat is magával sodorhatja. Séta? Vacsi? Játék? Suli? Vajon melyiket mondod ki előbb, milyen jó dolgokkal kecsegtethetnek szavaid? Így hát egyre csak figyel, hallgat és vár, mintha teljesen lekötné mindaz, ami a fejünkben van... Figyelmét háláljuk meg dicsérettel („ügyes kutyus”, „jófiú”), simogatással, egy kis játékkal, sétával, amely az ő hangulatát is feldobja.

 

Ha pedig pihenni szeretne, vagy nem érzi jól magát, teremtsünk békés, nyugodt környezetet, és beszéljünk hozzá halk, megnyugtató hangon. Vagy csak legyünk ott mellette és élvezzük a csendet.

 

Kutyánk mindig meghallgat minket
Kutyánk mindig meghallgat minket - Vagy csak a varázsszavakra vár?
Fotó: welt.de

 

2. A kutya is ember – vagy nem?

 

Kedvenceink legalább olyan közel állnak szívünkhöz, mint szeretteink. De az sem ritka, hogy jobban szeretjük a kutyákat, mint embertársainkat. Más-más fajhoz tartozunk, mégis egy családot alkotunk. Ettől azonban a kutya még kutya marad, és akként is fog viselkedni, bármennyire is szeretjük őket emberi tulajdonságokkal felruházni. Igen, tudnak „úgy nézni”, és érzelmeik tárháza is igen gazdag, de értelmetlen elvárni olyan dolgokat tőle, amelyek távol állnak jellemétől és olyasmit is, amit még nem ismer, hiszen tőlünk, általunk tanul, a mi segítségünkkel alkalmazkodik világunkhoz, környezetünkhöz.

 

Nem várhatjuk el tőle, hogy mindenkivel barátkozzon, ha inkább magának való típus, vagy egyszerűen csak az minden vágya, hogy velünk legyen, velünk játsszon. Nem várhatjuk el azt sem, hogy tudja az alapvető engedelmességet (gyere, ül, fekszik, marad, stb.) vagy a szobatisztaságot, ha nem szántunk arra bőségesen időt, hogy megmutassuk neki a helyes viselkedést. Előtérbe helyezve a kutya igényeihez, képességeihez mérten történő tanulást, pozitív megerősítéssel.

 

"Én próbállak megérteni gazdi, de igazán elmondhatnád kutyául is."
Fotó: Pinterest

 

3. Következetlenség, a rutin hiánya

 

A kutyák szeretik a megszokott dolgokat, szükségük van a rutinra a mindennapokban. Biztonságot nyújt számukra, ha tudják, mire számíthatnak tőlünk, gazdiktól. Etetés, játék, tanulás vagy edzés, séta és a pihenés(ek) ideje – ha mindezek nap nap után megjósolható menetrend szerint zajlanak, kedvencünk is magabiztosabban érezheti magát életében, életünkben. Váratlan események persze bármikor adódhatnak, és a napirendben is lehetnek kisebb-nagyobb elcsúszások, például az időjárás miatt tolódhat a séta, vagy egy hosszasabb bevásárlás után késhet a vacsora. De ha törekedünk arra, hogy betartsuk a megszokott rutint, kutyánk is könnyebben megbirkózhat azzal, ha időnként változás áll be a rendszerben.

 

A kutyák szeretik tudni a szabályokat, és minket is szeretnek boldognak látni, így hát megteszik, ami tőlük telik, hogy megfeleljenek nekünk. Megérdemlik, hogy odafigyeljünk rájuk, és elősegítsük azt, hogy biztonságban érezzék magukat.

 

Ennek fontos része a következetesség, vagyis tartsuk magunkat az általunk felállított szabályokhoz. Például, ha egyszer eldöntöttük, hogy nem adunk neki az asztalnál, a családtagok és a vendégek se lássák el titokban finom falatkákkal. Ha szeretnénk a közelünkben tudni, de nem szeretnénk, hogy az ágyunkban aludjon, alakítsunk ki számára egy kényelmes kuckót a hálónkban.

 

A kutyák szeretik a rutint, a séták idejét is várják
A kutyák szeretik a rutint, a séták idejét is várják
Fotó: dogstrend.com

 

4. Értékes és értéktelen tárgyak

 

Egy rakás játékot vettünk már neki, mégis a cipőnkért van oda. Netán a kanapé felé veszi az irányt, és darabjaira szedi? Már megint megette a pénztárcánkat? Vagy „csak” a legkedvesebb, nagyitól örökölt gyűrűt, nyakláncot nyelte le? Képtelenebbnél képtelenebb dolgok válhatnak vonzóvá kutyánk szemében… Remekül elfoglalhatja magát, majd értetlenül néz ránk, amikor a romok láttán szomorúan csóváljuk a fejünket. Na de gazdi, most mi ezzel a baj?

 

Attól, hogy valaminek mérhetetlen eszmei vagy anyagi értéke van, a kutya szemében csupán valami, ami felkeltette érdeklődését, és „jó mókának tűnt megcsócsálni”. Ha szeretnénk biztonságban tudni értékes tárgyainkat, pakoljuk el azokat olyan helyre, ahol a kutya nem férhet hozzá. Szerezzünk be számára olyan játékokat, amelyeken biztonságosan kiélheti rágás iránti vágyát. És a séták, edzés, fizikai lefárasztás mellett dolgoztassuk meg elméjét is szórakoztató feladatokkal.

 

Ruhalopás - a puha dolgok rágcsálása hasonló érzetet kelt a kutyában, mintha préda puha bundáját rágná
Ruhalopás - a puha dolgok rágcsálása hasonló érzetet kelt a kutyában, mintha préda puha bundáját rágná
Fotó: healhtypup.org

 

Minden kutya egyéniség, ezért nagyon is elképzelhető, hogy bizonyos dolgok másként hatnak rájuk. Listánk egy-egy pontja talán nem is zavarja kedvencünket annyira, mint társait, de azért jó, ha észben tartjuk azokat a harmonikus kapcsolat, örömteli hétköznapok érdekében. 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2021. január 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát? A Te kedvenced felismeri, ha ugyanolyan fajtájú kutyát lát?
Nem titok, hogy a gazdik erős érzelmeket táplálnak kedvenceik iránt, és gyakran úgy vélik, különleges szuperképességeknek vannak birtokában. Van, aki esküdni merne rá, hogy bundása bármikor felismerné, ha saját fajtájának képviselője jönne szembe az utcán. Valóban így van, vagy puszta ábránd?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Hírek - Címlapon
Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Hírek - Címlapon
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára