A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát

2021. január 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.Bármennyire is szeretjük kedvenceinket, időnként meglepődhetünk furcsaságaikon, és ez valószínűleg fordítva sincs másként. Ha beszélni tudnának, talán ők is szép számmal sorolhatnák azokat az emberi dolgokat, amikkel az őrületbe lehet kergetni őket. Lássunk néhányat!

 

1. Cseverészés

 

Emelje fel a kezét, aki még nem folytatott hosszas beszélgetéseket kedvencével. Senki? Szuper! Főzőcskézés, takarítás vagy pihenés közben jólesik megosztani gondolatainkat, érzéseinket valakivel, aki meghallgat. Kutyánk még ebben is jó partner, kíváncsian fülel, mintha igyekezne megérteni mondandónkat. Elmeséljük neki a napunkat, mi történt a munkahelyünkön, mit finomat ettünk, mit tervezünk estére, holnapra… Lelkesen figyel ránk, olyan kifejezéseket keresve, melyeknek tudja az értelmét.

 

Ám a szavak áradata kutyánkat is magával sodorhatja. Séta? Vacsi? Játék? Suli? Vajon melyiket mondod ki előbb, milyen jó dolgokkal kecsegtethetnek szavaid? Így hát egyre csak figyel, hallgat és vár, mintha teljesen lekötné mindaz, ami a fejünkben van... Figyelmét háláljuk meg dicsérettel („ügyes kutyus”, „jófiú”), simogatással, egy kis játékkal, sétával, amely az ő hangulatát is feldobja.

 

Ha pedig pihenni szeretne, vagy nem érzi jól magát, teremtsünk békés, nyugodt környezetet, és beszéljünk hozzá halk, megnyugtató hangon. Vagy csak legyünk ott mellette és élvezzük a csendet.

 

Kutyánk mindig meghallgat minket
Kutyánk mindig meghallgat minket - Vagy csak a varázsszavakra vár?
Fotó: welt.de

 

2. A kutya is ember – vagy nem?

 

Kedvenceink legalább olyan közel állnak szívünkhöz, mint szeretteink. De az sem ritka, hogy jobban szeretjük a kutyákat, mint embertársainkat. Más-más fajhoz tartozunk, mégis egy családot alkotunk. Ettől azonban a kutya még kutya marad, és akként is fog viselkedni, bármennyire is szeretjük őket emberi tulajdonságokkal felruházni. Igen, tudnak „úgy nézni”, és érzelmeik tárháza is igen gazdag, de értelmetlen elvárni olyan dolgokat tőle, amelyek távol állnak jellemétől és olyasmit is, amit még nem ismer, hiszen tőlünk, általunk tanul, a mi segítségünkkel alkalmazkodik világunkhoz, környezetünkhöz.

 

Nem várhatjuk el tőle, hogy mindenkivel barátkozzon, ha inkább magának való típus, vagy egyszerűen csak az minden vágya, hogy velünk legyen, velünk játsszon. Nem várhatjuk el azt sem, hogy tudja az alapvető engedelmességet (gyere, ül, fekszik, marad, stb.) vagy a szobatisztaságot, ha nem szántunk arra bőségesen időt, hogy megmutassuk neki a helyes viselkedést. Előtérbe helyezve a kutya igényeihez, képességeihez mérten történő tanulást, pozitív megerősítéssel.

 

"Én próbállak megérteni gazdi, de igazán elmondhatnád kutyául is."
Fotó: Pinterest

 

3. Következetlenség, a rutin hiánya

 

A kutyák szeretik a megszokott dolgokat, szükségük van a rutinra a mindennapokban. Biztonságot nyújt számukra, ha tudják, mire számíthatnak tőlünk, gazdiktól. Etetés, játék, tanulás vagy edzés, séta és a pihenés(ek) ideje – ha mindezek nap nap után megjósolható menetrend szerint zajlanak, kedvencünk is magabiztosabban érezheti magát életében, életünkben. Váratlan események persze bármikor adódhatnak, és a napirendben is lehetnek kisebb-nagyobb elcsúszások, például az időjárás miatt tolódhat a séta, vagy egy hosszasabb bevásárlás után késhet a vacsora. De ha törekedünk arra, hogy betartsuk a megszokott rutint, kutyánk is könnyebben megbirkózhat azzal, ha időnként változás áll be a rendszerben.

 

A kutyák szeretik tudni a szabályokat, és minket is szeretnek boldognak látni, így hát megteszik, ami tőlük telik, hogy megfeleljenek nekünk. Megérdemlik, hogy odafigyeljünk rájuk, és elősegítsük azt, hogy biztonságban érezzék magukat.

 

Ennek fontos része a következetesség, vagyis tartsuk magunkat az általunk felállított szabályokhoz. Például, ha egyszer eldöntöttük, hogy nem adunk neki az asztalnál, a családtagok és a vendégek se lássák el titokban finom falatkákkal. Ha szeretnénk a közelünkben tudni, de nem szeretnénk, hogy az ágyunkban aludjon, alakítsunk ki számára egy kényelmes kuckót a hálónkban.

 

A kutyák szeretik a rutint, a séták idejét is várják
A kutyák szeretik a rutint, a séták idejét is várják
Fotó: dogstrend.com

 

4. Értékes és értéktelen tárgyak

 

Egy rakás játékot vettünk már neki, mégis a cipőnkért van oda. Netán a kanapé felé veszi az irányt, és darabjaira szedi? Már megint megette a pénztárcánkat? Vagy „csak” a legkedvesebb, nagyitól örökölt gyűrűt, nyakláncot nyelte le? Képtelenebbnél képtelenebb dolgok válhatnak vonzóvá kutyánk szemében… Remekül elfoglalhatja magát, majd értetlenül néz ránk, amikor a romok láttán szomorúan csóváljuk a fejünket. Na de gazdi, most mi ezzel a baj?

 

Attól, hogy valaminek mérhetetlen eszmei vagy anyagi értéke van, a kutya szemében csupán valami, ami felkeltette érdeklődését, és „jó mókának tűnt megcsócsálni”. Ha szeretnénk biztonságban tudni értékes tárgyainkat, pakoljuk el azokat olyan helyre, ahol a kutya nem férhet hozzá. Szerezzünk be számára olyan játékokat, amelyeken biztonságosan kiélheti rágás iránti vágyát. És a séták, edzés, fizikai lefárasztás mellett dolgoztassuk meg elméjét is szórakoztató feladatokkal.

 

Ruhalopás - a puha dolgok rágcsálása hasonló érzetet kelt a kutyában, mintha préda puha bundáját rágná
Ruhalopás - a puha dolgok rágcsálása hasonló érzetet kelt a kutyában, mintha préda puha bundáját rágná
Fotó: healhtypup.org

 

Minden kutya egyéniség, ezért nagyon is elképzelhető, hogy bizonyos dolgok másként hatnak rájuk. Listánk egy-egy pontja talán nem is zavarja kedvencünket annyira, mint társait, de azért jó, ha észben tartjuk azokat a harmonikus kapcsolat, örömteli hétköznapok érdekében. 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Sántítani kezdett az agár, mikor meglátta, hogy gazdája begipszelt lábbal jár Sántítani kezdett az agár, mikor meglátta, hogy gazdája begipszelt lábbal jár
Olyannyira együtt érzett lesérült gazdijával az agár, hogy lemásolta járását: "szimpátiasántításba" kezdett.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba Az idős kutya már nem tud felmenni a lépcsőn, ezért a gazdijai költöztek le hozzá a nappaliba
Betegsége miatt nehézkesen jár a 14 éves spániel - szerető családjának tagjai felváltva mellette vannak, hogy egy pillanatig se érezze magát magányosnak.

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket? Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket?
Szokatlan megjelenés, ijesztő hanghordozás, furcsa szagok... Kutyáink is zavarónak találhatnak olyan tulajdonságokat, mozdulatokat, melyek számunkra természetesek. Íme 5 dolog, ami miatt elkerülhetik az embert.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Vizslatúra Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért nem fázik a kutya talpa? Hírek - Címlapon
Miért nem fázik a kutya talpa?
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Hírek - Címlapon
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára