A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban szereted a kutyád, mint az embereket?

Ez már beteges…?


2019. május 27., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Elizabeth Anderson szeretett lányát Grace-t ápolta, vitte magával nyaralni, kikapcsolódni, kellemes társasága volt a családnak. Anderson állítja, hogy ő volt a legjobb barát a világon, míg egy napon, 14 éves korában váratlanul meghalt…



A történetben a csavar, hogy Grace egy kutya volt. Andersont meglepte, hogy milyen elviselhetetlen fájdalom tölti el kutyája halála után. Már-már szégyellte magát, hiszen elmondása alapján erősebb volt a fájdalom, mintha egy rokona hagyta volna itt őt. Azonban Lori Kogan szerint ez a fajta szomorúság, és ragaszkodás természetes, és abból adódik, hogy a kutyákkal sokkal egyenesebb, és bonyodalmaktól mentes kapcsolatot tudunk kialakítani, mint embertársainkkal. Egyesek ezt igaz szerelemnek hívják.

 

„Eb szerelem”

 

A tudósok megállapították, hogy a kutyák iránt érzett szeretet sok mindenben egyezik a szerelemmel. A legújabb kutatások igazolták, hogy a kialakult érzelmekben ugyanaz a hormon, az oxitocin játszik szerepet, ez vakítja el az egész emberiséget. Ugyanez az érzelmi kötődés nem fűz minket a farkasokhoz, vagy más állatokhoz. Az eredmény tehát egyértelműen az ember és kutya közötti koevolúcióban rejlik, ez az oka a szoros köteléknek is.

 

Stanley Coren professzor szerint a kutya az ember legjobb barátja, hiszen ezzel a céllal tenyésztették ki az évezredek során. Feltaláltuk a kutyát, és az életünk részévé formáltuk- mondja Coren. 14000 év alatt sikerült alkotnunk egy olyan állatot, mely érti a kommunikációnkat, jelzéseinket, és kötődik hozzánk. Például, ha egy ember rámutat valamire a távolban, akkor a kutya abba az irányba fog figyelni, akárcsak mi. Ellenben a farkas az ujjat nézi, eszébe sem jut a jelzett tárgyra tekinteni.

 

Anderson egyértelműen úgy gondolja, hogy a négylábúak sokkal szerethetőbbek, mint az emberek, ugyanis feltett szándékuk, hogy örömet szerezzenek nekünk bármi áron.

 

Bensőséges kapcsolat már gyerekkorban is
Bensőséges kapcsolat már gyerekkorban is
Forrás: http://nordhope.com/

 

Vajon egészséges ez?

 

Teljesen beágyaztuk a kutyákat az emberi kultúrába. Személynevekkel illetjük őket, kidekoráljuk egy-egy vakációra, fodrászatba járatjuk, veszünk nekik ajándékokat, és ugyanúgy eltemetjük őket, mint bármely családtagot.

 

A legtöbb kutatás és statisztika mégis azt bizonyítja, hogy igen, egészséges a kutyaimádat. Állítják, hogy egy kedvencként tartott eb csökkenti a pulzust, kiegyensúlyozza a légzést, és nyugtatóan hat az egész szervezetre. Egy nyilvánosságra nem hozott kutatás azt igazolta, hogy már kéthónapnyi kutyatartás csökkenti a vérnyomást a korábbi, kutyamentes évek mérési adataihoz képest. Tehát a szőrös barát beszerzésének bizonyára köze lehet a szív és érrendszer jólétéhez.

 

Korábbi tanulmányok azt is igazolták, hogy a kutyák csökkentik a munkahelyi stresszt. Egy 550 foglalkoztatottal működő vállalat adatai alapján derült ki, hogy az alkalmazottak sokkal kiegyensúlyozottabbak, ha kutyájukat is magukkal vihetik a munkába. Ez azonban nem mondható el azokról, akiknek nincs, vagy nem tudták bevinni a négylábút.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a stressz káros az egészségre, hosszú távon legyengíti az immunrendszert, majd szívproblémákat, esetleg ritmuszavart okoz. Tehát a kutyák nyugtató szerepe gyógyszerként működik az emberi szervezetre nézve.

 

Nem lehet nem szeretni
Nem lehet nem szeretni
Forrás: http://stylonica.com/

 

„Lehet, hogy túlzottan is szeretem?”

 

Elképzelhető, hogy egyesek kutyafüggősége már túl messzire megy. Ahogy az emberekkel, úgy az állatokkal is létesíthető egészségtelen kapcsolat. Abban az esetben például, ha az ebet találjuk kifogásnak a társaságtól való elszigetelődésre, magunk ellen hívjuk ki a sorsot. A humán (és általában gyenge) kapcsolatok nagyban függnek a fizikális és mentális egészségtől. A szociális segítség hiánya pedig depressziót idézhet elő, így ne zárkózzunk el a világtól még akkor sem, ha kutyánk társasága sokkal vonzóbbnak bizonyul.

 

A négylábúaknak jótékony szerepe is lehet az emberi kapcsolatok kialakulásában. Gondoljunk csak a sétákra, kutyaiskolára, vagy találkozókra, ahol számos gazdival cseveghetünk kedvencünk szokásairól. A séta nyújtotta mozgáslehetőségekről nem is beszélve.

 

Ez különösen fontos napjainkban, amikor a szemtől szembe találkozásoknak egyre csökken az értéke, és átveszi helyét a digitális változat. Ebben az átalakuló társadalomban egyre nehezebb barátokat szerezni, erre lehet gyógyír egy kutya társasága. Kitölti a kapcsolatok után keletkezett űrt, és megtartja minden titkunkat.

 

 

Forrás: health.usnews.com
Indexkép forrás: www.pawprovince.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csomagtartóba zsúfolva próbált kölyökkutyákat kicsempészni két férfi az országból Hírek - Címlapon
Csomagtartóba zsúfolva próbált kölyökkutyákat kicsempészni két férfi az országból
Tanterme előtt várja elhunyt tanár barátját minden nap a hűséges kutya Hírek - Címlapon
Tanterme előtt várja elhunyt tanár barátját minden nap a hűséges kutya