A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka

2023. augusztus 20., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?



„Nézd, mit hoztam neked, gazdi!” - Akár egy hosszabb nap után lépünk be az ajtón, akár csak öt percre ugrottunk ki, kutyánk szükségét érezheti annak, hogy üdvözlésünkkor meglepjen valamilyen ajándékkal. Ez lehet az első dolog, ami a mancsa ügyébe kerül a bejárat közelében, például egyik cipőnk, egy rég elkallódott zokni, amit most cibált ki a kanapé alól, hogy aztán büszkén megmutassa nekünk szerzeményét.

 

Van, aki inkább kedvenc labdáját vagy plüssjátékát prezentálja a gazdinak, míg mások a furcsábbnál-furcsább dolgokkal lephetnek meg: egy bankjegy, egy földre pottyant alma, virág vagy faág, esetleg a kukából előhalászott penészes falat. Nagyjából mindegy mi az, maga a cselekvés a lényeg. Tagadhatatlanul aranyos, de kínos is lehet, ha például vendégeink előtt mutogatja koszos alsónkat... Mi lehet az oka?

 

 

Mindenféle ajándékokkal meglepheti gazdáját a kutya, például virággal vagy cipővel
Mindenféle ajándékokkal meglepheti gazdáját a kutya, például virággal vagy cipővel
Fotó: Twitter / Reddit

 

Honnan eredhet ez a viselkedés?

 

Többféle elmélettel álltak elő a szakértők, az egyik népszerű elgondolás szerint a kutya természetes vadászösztönének köszönhető az ajándékozó viselkedés. A vadonban hazaviszik a falkának a megszerzett zsákmány egy részét, megmutatják a vezérnek és az éhes kölyköknek is adhatnak belőle. A háziasított kutyák falkája a család, melynek megbízható, felelősségteljes vezetője a gazdi (jó esetben). Az ajándékozással kifejezheti iránta érzett tiszteletét, bizalmát és alázatát is.

 

Egy másik vélekedés szerint mi, emberek alakítottuk ki a viselkedést a szelektív tenyésztés során. A vadászkutyafajták közül jónéhányat arra képeztek ki, hogy a zsákmányt „puha szájjal” fogják meg, és sértetlenül vigyék vissza a vadásznak. Az évszázadok során lényük részévé vált a tárgyak cipelése, beléjük ivódott és ösztönössé vált. Láthatjuk a retrievereknél, spánieleknél, vizsláknál, stb., ahogy felkapnak valamit, és boldogan riszálva viszik oda a gazdinak, kifejezve örömüket.

 

Pórázát is odahozhatja a kutya, mintegy jelzésként, hogy szeretne sétálni
Pórázát is odahozhatja a kutya, mintegy jelzésként, hogy szeretne sétálni
Fotó: Twitter

 

Az ajándékozás nem korlátozódik néhány fajtára, szinte bármely kutyánál, így keverékeknél, bármely életkorban megjelenhet. Lehet tanult viselkedés is, melyet „elővesz”, ha szeretné felhívni magára a gazdi figyelmét vagy játszani támad kedve. Ha szeretne sétálni menni, felkaphatja pórázát vagy nyakörvét is, mintegy jelezve: "itt az idő, induljunk!". Jelzésértékkel bírhat az is, ha kedvenc párnáját vagy takaróját húzza oda hozzánk, talán éppen mellettünk szeretne szundítani egyet.

 

Ügyes megfigyelők lévén észrevehetik azt is, hogy a gazdi örül az ajándéknak, és egyszerűen az a célja, hogy boldoggá tegye általa. Ennek felismeréséhez akár már egy alkalom is elég, amikor a gazdi mosolyogva, izgatottan fogadja a kutya ajándékát, a pozitív megerősítés pedig felbátorítja a viselkedést, így az a jövőben is megismétlődik.

 

Olyan esetekről is olvashatunk az interneten, ahol a kutya hálája jeléül visz ajándékot gondozójának, mint az alábbi képeken látható kóbor eb, aki egy falevéllel "köszöni meg" a mindennapi élelmet. A csereajándék sem ritka, ám annál különlegesebb megoldás: Negro, a fekete labrador-keverék arról vált híressé, hogy évek óta egy falevéllel "vásárol" magának jutalomfalatokat kolumbiai oktatási intézet büféjében.

 

Ez a kóbor kutya minden nap egy levelet visz a gondozójának az élelemért cserébe
Ez a kóbor kutya minden nap egy levelet visz a gondozójának az élelemért cserébe
Fotó: BoredPanda

 

Bátorítsuk-e a viselkedést?

 

Az ajándékozás általában véve a tisztelet, bizalom, hála és szeretet jele. Rajtunk múlik, hagyjuk-e, hogy kutyánk ily módon kedveskedjen nekünk, és miért is ne tennénk? Ha szájában játékkal vár minket, mikor belépünk az ajtón, amolyan hazaérkezési szertartást is csinálhatunk belőle. Amellett, hogy örömet okoz mindkettőnk számára, lenyugtathatja a kutyát, segíthet csökkenteni izgatottságát, megelőzve a túlzott izgalmi állapotot, ami egy szorongásra hajlamos kutyánál érzelmileg is megterhelő lehet, nemkívánatos viselkedések alapját adhatja. Érdemes lehet kikérni állatorvosunk véleményét is, ha aggasztónak találjuk a helyzetet, hogy megtudjuk, áll-e a viselkedés hátterében egészségügyi probléma.

 

 

Mi van, ha furcsa ajándékokat hoz?

 

Előfordulhat, hogy szokatlan, akár ijesztő meglepetéseket hoz nekünk kutyánk, például egy megrágott zoknit, összenyálazott cipőt, döglött kisállatokat vagy a kertből előásott féléves szendvicset, amely nemcsak otthonunk tisztaságára, hanem egészségünkre nézve is ártalmas lehet. Jobb átgondolni a dolgot, és ha szeretnénk megszüntetni, kérjük ki kutyakiképző vagy kutyaviselkedési szakember tanácsát, hogy elejét vegyük a gondoknak.

 

Furcsa ajándékokkal is meglepheti gazdáját a kutya - kertből előásott gyökerekkel vagy egy köteg pénzzel
Furcsa ajándékokkal is meglepheti gazdáját a kutya - kertből előásott gyökerekkel vagy egy köteg pénzzel
Fotó: Twitter / Pinterest

 

Összegzés

 

A kutyák viselkedése részben öröklött, részben tanult, melyben fontos szerepe van az emberektől érkező reakcióknak is. Gondoljuk át, mit szeretne üzenni kedvencünk az ajándékozással. Tőlünk eltérően ők ugyanis sohasem adnak ajándékot olyannak, akit nem kedvelnek, akit nem tisztelnek. Akár ösztönös, akár tanult, örömmel tölthet már maga a tudat, hogy boldoggá szeretne tenni minket.

 

Legyünk következetesek a mindennapokban, útmutatásunkkal meg fogja tanulni a kutya, mit várunk el tőle, és mi az, amit kerülendő. Vezetőjeként felelősek vagyunk érte, és azért is, hogy kapcsolatunk mindkettőnk számára kielégítő és örömteli legyen.

 

Egyes kutyák azt viszik a gazdinak ajándékként, amit találnak, például egy brokkolit, míg mások a kedvenc párnájukat
Egyes kutyák azt viszik a gazdinak ajándékként, amit találnak, például egy brokkolit, míg mások a kedvenc párnájukat
Fotó: Imgur / Reddit

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: Twitter / Reddit
Cikk első megjelenése: 2020. július 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Hírek - Címlapon
Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Hírek - Címlapon
Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?