A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?

2020. december 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?Ahogy hidegebbre fordul az idő, előkerülnek a melegebb ruhadarabok – nemcsak a gazdiknál, hanem kedvenceiknél is. Míg a tavasztól-őszig tartó időszakban nagy hasznát vehetjük egy esőkabátnak, addig a didergős sétákon kifejezetten jól jöhet egy bélelt télikabát a fázósabb ebeknek. Vajon mit gondolhatnak arról, ha felöltöztetjük őket? Örülnek neki vagy inkább csak elviselik a hóbortot?

 

Ruhát a kutyának - igen vagy nem?

 

Nos, erre a választ leginkább kedvencünk tudná megadni. Míg egyesek szívesen viselik a kényelmes pulóvert, kabátkát, akár még a vicces jelmezt is, addig társaiknál szorongást, félelmet válthat ki a fura felszerelés. Megannyi típus közül választhatunk, az egyszerű pólóktól kezdve, a mókás kalapokon át a legkülönfélébb jelmezekig. Ma már minden alkalomra találhatunk legalább egyféle kutyaruhát: esküvőre mennyasszonynak és vőlegénynek egyaránt, diplomaosztóra talárt, halloweenre valami ijesztőt és persze a karácsonyi piros vagy rénszarvasos pulóvereket se felejtsük el. A kreatív darabokat és kiegészítőket (nyakkendő, szárnyak, stb.) azonban nem mindegyik kutya viseli jól.

 

Fentiekkel szemben egy vízálló esőkabát, polárbéléses télikabát kifejezetten praktikus lehet a kistestű kutyák, mérettől függetlenül a rövidszőrű ebek, valamint a kisöregek számára, akiknek a hőháztartása már kevésbé funkcionál megfelelően.

 

Mentett kutyáknál láthattuk már, hogy az összetapadt, filces, sáros szőr alól csak kutyakozmetikus és/vagy állatorvos által altatásban elvégzett nyírással lehetett "kiszabadítani" a kutya testét. Ilyenkor is hálásak lehetnek egy meleg pulcsiért, kabátért. 

 

Hideg időjárás esetén a kutyáknak is jól jöhet egy bélelt kabát
Hideg időjárás esetén a kutyáknak is jól jöhet egy bélelt kabát
Fotó: akc.org

 

Amikor jól jön a kutyaruha

 

1. Hideg időjárás

 

A kistestű és rövidszőrű kutyák többsége nagyra értékelheti, ha a hűvösebb napokon (pláne a téli fagyos időben) egy kényelmes kabát melegen tartja a sétákon. Ha kedvencünk korosodik és már lassabban mozog vagy szőrzete betegség okán megfogyatkozott, szintén örülni fog néhány extra rétegnek, mely megvédi a széltől, esőtől, hidegtől.

 

Abban is biztosak lehetünk, hogyha kedveli a ruhát, akkor értésünkre fogja adni azt is, hogy szeretné felhúzni. Ha kellemes időben szívesen tölti a szabadban az idejét, szeret sétálni, kirándulni, de inkább ki sem lép az ajtón, amikor a hőmérő higanyszála lefele mutat, adjunk rá kabátot. Megoldás lehet az is, ha magunkkal visszük a ruhát a hátizsákunkban, így csak elő kell vennünk, ha kedvencünk dideregni kezd, és már folytathatjuk is a sétát. Nem kell hazasietni azért, mert fázik.

 

Egyes kutyafajták alapjában véve fázósabbak, például a kistestű rövidőszőrű kutyák (pl. csivava, kis olasz agár, terrierek), az agarak, de a hosszabb szőrűek között is akadnak páran (pl. yorkshire terrier), akik az aljszőrzet hiánya miatt igénylik az öltözéket hideg időben. Ők otthon is hasznát vehetik egy pulóvernek. Tudtunkra adhatja azzal, ha remeg és/vagy a lehető legkisebbre húzza össze magát pihenés, alvás közben.

 

Magas nyakkal ellátott télikabát - agaraknak
Magas nyakkal ellátott télikabát - agaraknak
Fotó: caninelane.co.uk

 

2. Egy kis extra figyelem

 

A kutyák remek megfigyelők és hamar megtanulják azt is, mivel tehetnek a gazdi kedvére. Ha egy-egy ruhadarab viselésekor folyton megdicsérjük, mennyire aranyos benne, kedvencünk össze fogja kötni a ruhát a dicsérettel és a tőlünk érkező figyelemmel. Némelyek egyenesen imádnak a reflektorfényben tündökölni, és az öltözködést sem vetik meg.

 

3. Stresszoldás

 

A szorongással küzdő kutyák számára elérhetőek ma már olyan mellények, melyek testük bizonyos pontjaira nyomást gyakorolva nyugtató hatással bírnak. Legismertebb a „Thundershirt”, melyet kifejezetten olyan ebeknek alkottak meg, akik félnek a vihartól, tűzijátéktól, és egyéb szorongást keltő szituációktól. Egy hasonló ruhadarab viselése is előhozhatja a mellény keltette érzést.

 

Thundershirt - Nyugtató hatással bíró speciális mellény kutyáknak szorongás, stressz esetére
Thundershirt - Nyugtató hatással bíró speciális mellény kutyáknak szorongás, stressz esetére
Fotó: amazon.com

 

 

Amikor zavaró lehet a kutyaruha

 

1. Ha túl szoros

 

Ha nem passzol a méret és a ruha túl szűk, még az egyébként ruhához szokott kutya is ficeregni kezdhet, és legszívesebben megszabadulna tőle. Ismerős, amikor megpróbáltuk belepasszírozni magunkat ezeréves kedvenc nadrágunkba, és csak kínok-kínján sikerült vagy még úgy sem? Nem volt kellemes, ugye? Kutyánk viszont nem fogja elviselni a szűk ruhát, minél előbb szeretne kibújni belőle. Ezért is fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk!

 

2. Ha korlátozza a kutya látását, hallását, mozgását

 

Egy szembe lógó kapucni, a füleket eltakaró sapka, vagy a fejdísszel és egyéb kiegészítőkkel rendelkező jelmezek (pl. angyalszárnyak, póklábak és társaik) lehet, hogy mulatságosan néznek ki, de igencsak zavarhatják kutyánk mozgását, közérzetét. Ettől megijedhet, lefagyhat vagy agresszívan is reagálhat. Kerüljük azokat az öltözékeket, melyek akadályozzák látását, hallását, mozgását.

 

Mindenféle jelmez elérhető kutyáknak, de valóban szükség van rá?
Mindenféle jelmez elérhető kutyáknak, de valóban szükség van rá?
Fotó: Twitter

 

Milyen ruhát válasszunk?

 

A különféle jelmezek ugyan mulatságosak, de inkább a gazdiknak okoznak örömet. Egy meleg pulóver vagy kabát azonban rendkívül hasznos lehet egy kistestű vagy rövidszörű, idős kutya esetében, ahogy már említettük. 

 

A pulóver anyaga legyen mosható pamut, gyapjú vagy akril. Az esőkabátok és télikabátok jellemzően vízálló vagy vízlepergető tulajdonsággal készülnek, utóbbiakban puha thermo vagy polár bélés látja el a melegítő funkciót.

 

A megfelelő mérethez lehetőség szerint próbáljuk rá kutyánkra a ruhát az üzletben, mielőtt megvásárolnánk. Ha az interneten szeretnénk rendelni, mérjük le kutyánkat a termék leírásánál megadott módon. Ez általában a nyak körméretét, a mellkas körméretét és a kutya hátának hosszát veszi alapul, illetve táblázatban sorolja fel az elérhető méreteket. Nem baj, ha picivel nagyobb méretet választunk, azt biztosan kényelmesen rá tudjuk adni kedvencünkre, és könnyen tud majd benne mozogni.

 

Műtétet követően szükségessé válhat egy "műtét utáni kutyaruha" viselése. A rugalmas anyagból varrt ruha eltakarja a sebeket és a varratokat, egyfelől megakadályozza, hogy a kutya elérje azokat, és kárt tegyen bennük, másfelől védelmet nyújt a szennyeződésektől és véletlen sérülésektől. A biztonság kedvéért jó, ha gallért adunk kedvencünkre, ha egyedül kell hagynunk, akár csak pár perc erejéig is.

 

Egy kényelmes pulóver, kabát nem akadályozza a kutya mozgását
Egy kényelmes pulóver, kabát nem akadályozza a kutya mozgását
Fotó: dogotopia.com

 

Télen a kutyacipő segítségével megelőzhetőek a jég és a felsózott, vegyszerekkel kezelt járda okozta sérülések a mancsokon. Ha rendszeresen túrázunk kedvencünkkel, beszerezhetünk egy masszív talppal ellátott túracipőt, így a kavicsos, sziklás és egyéb nehezített terepen is könnyebben járhat-kelhet.

 

Hogyan szoktassam hozzá a kutyámat a ruhához?

 

Ha testfelépítése, szőrzete, betegség vagy az időjárás miatt szeretnénk kutyánkra ruhát adni, tartsuk be a fokozatosság elvét. Mutassuk meg neki a ruhát, hagyjuk, hadd szimatolja meg, dicsérjük folyamatosan, ha nyugodt és kíváncsi, érdeklődő. Érintsük hozzá testéhez a ruhát, hogy megszokja az anyagát, meg is simogathatjuk vele, hiszen az a cél, hogy a ruhában is jól érezze magát. Adjuk rá lassan, és jutalmazzuk meg pár finom falattal.

 

Eleinte beletelhet egy kis időbe, mire megtalálja, hogyan is mozogjon benne kényelmesen, de a legtöbben elfogadják, sőt, még örülnek is egy kényelmes pulcsinak vagy kabátnak, és izgatottan várják a sétát. Mintha tudnák, hogy a ruha hasznos dolog, melegen tartja őket a hidegben, megvédi őket az esőtől, széltől, és még csinosan is mutatnak benne.

 

Milyen jelek utalnak arra, hogy a kutya nem szereti a ruhát?

 

Kutyánk testbeszéde rögtön elárulja nekünk, ha nincs ínyére a ruha viselése. Feltűnő, ha a ruha ráadását követően lecövekel, megmoccanni sem mer/akar, vagy hevesen fetreng a földön, mintha szeretne tőle mielőbb megszabadulni. Félelmet is mutathat, például riadtan néz, összehúzza magát, izmai megfeszülnek, maga alá húzza a farkát, esetleg igyekszik elbújni. Reagálhat agresszívan már a ruha látványára és arra is, amikor megpróbáljuk felhúzni rá. Ilyenkor jobb, ha eltesszük a ruhát, míg megnyugszik, és feledtessük a stresszt egy kis sétával, játékkal.

 

Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Fotó: dogcarehelp.com

 

Mire ügyeljünk, ha ruhát adunk kedvencünkre?

 

Figyeljük kutyánk viselkedését. Ha vakarózni kezd, elképzelhető, hogy a ruha anyaga allergiás reakciót váltott ki nála, de maga az anyag súrlódása is kellemetlen lehet számára, ha húzza a szőrét, karcolja a bőrét (például a pocakját), vagy csiklandozza itt-ott. Ha feltűnően vakarózik, vagy testének egy-egy pontja kipirosodik, vegyük le a ruhát. Ha nem múlik a gond, érdemes megmutatni állatorvosnak.

 

Gondot okozhat, ha a kutya előszeretettel rágja szét a fellelhető dolgokat, hiszen a ruha sem lesz ez alól kivétel. Ha lenyeli a darabjait, az emésztőcsatornában megrekedve elzáródást okozhatnak a gyomorban és a belekben, amely életveszélyes állapothoz vezethet – gyakran csak műtéttel orvosolható!

 

Összegzés

 

Minden kutya egyéniség, sajátos jellemzőkkel – vannak, akik örömmel hordják a ruhát, míg másoknak egyáltalán nincsen kedvére az öltözködés. Figyeljünk kutyánk testbeszédére, milyen jeleket ad, és ha úgy véljük, rosszul érzi magát a ruhában, zavarja, vegyük le. Ha szőrzete, egészségi állapota vagy az időjárás miatt szükséges ruhát viselnie, lépésről-lépésre szoktassuk hozzá, sok-sok jutalom kíséretében.

Forrás: cuteness.com
Indexkép forrás: akc.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Jégbe szakadt kutyát mentettek a tűzoltók Székesfehérváron Jégbe szakadt kutyát mentettek a tűzoltók Székesfehérváron
A Sóstó mellett sétált a kutya gazdijaival szombaton. A kutya a tó jegére szaladt, ami beszakadt alatta és gazdija alatt.

Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége
A hóesés gyönyörű, a legtöbb gazdi szereti, a kutyák pedig egyenesen imádják! A hóval azonban megérkezik a kutyások bosszankodásának fő oka is: az útszóró só. Komoly sérülést is okozhat, ha nem figyelünk oda!

Kutyahideg jön: vigyázzunk kutyáinkra is! Kutyahideg jön: vigyázzunk kutyáinkra is!
Megérkezik az igazi, kemény tél. Fogcsikorgató hideg jön a következő napokban: az előrejelzések szerint akár még -10 foknál lejjebb is eshet a hőmérséklet éjszaka. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Borongós hangulat - kutyáknál is felléphet depresszió az őszi és téli hónapokban? Borongós hangulat - kutyáknál is felléphet depresszió az őszi és téli hónapokban?
Az évszakok változásai hatással vannak ránk: a borongós őszi, téli hónapokban kevesebb időt tölthetünk kint és a nappalok is rövidebbek. Vajon kutyáink is megérzik e változásokat?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Hírek - Címlapon
Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök Hírek - Címlapon
A legcukibb tűzoltókutya - még edzeni is segít barátainak a dalmata kölyök