A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért dől nekem a kutyám?

2021. október 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!Szívmelengető érzés megélni azokat a pillanatokat, amikor kedvencünk a közelségünket keresi: odabújik hozzánk, lekucorodik mellénk a kanapén vagy egyszerűen csak nekidől lábunknak. A kutya lényéből áradó szeretet megtapasztalása felemelő, talán éppen ezért döntöttünk úgy egy szép napon, hogy beengedjük otthonunk, életünk és szívünk kapuján.

 

Persze ettől még nem válik emberré, és félreértésekre adhat okot, ha emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Elvégre mégiscsak kutya, akinek megvannak a maga furcsa szokásai, például ahogy lefekvés előtt kaparja a fekhelyét vagy álmában fut, megszaglássa fajtársai hátsóját, és olykor még idegenekkel is ezt teszi… De mi a helyzet azzal, amikor nekidől a gazdinak? Ez is csak egy újabb furcsaság, vagy komoly jelentéssel bír?

 

Bernipásztor - nagy mosoly kíséretében nekidől gazdija lábának
Bernipásztor - nagy mosoly kíséretében nekidől gazdija lábának
Fotó: eatwagplay.com

 

Kicsik, nagyok, kölykök, felnőttek, idősek – mérettől és életkortól függetlenül bármely kutyánál megjelenhet e viselkedés. Ami a motivációt illeti, három fő szempontot sorolhatunk fel: figyelem, szeretet és biztonság. Nagyon is elképzelhető, hogy kedvencünk ily módon tudatja velünk: a közelségünkre vágyik. Ahogy mi is szívesebben érintjük meg azokat, akiket szeretünk, a kutya is igényelheti a gazdival való kapcsolat e bensőséges formáját. Gondolhatunk rá úgy is, mint egy ölelésre. Nem a szó szoros értelmében véve, hanem inkább a kötődésünket kifejező, megfoghatatlan érintésre.

Lehet, hogy csak szeretne mellettünk lenni, vagy éppen egy kis törődés után áhítozik, s ha megsimogatjuk, megdögönyözzük, hamar rájön arra is, hogy egy kis kedveskedéssel hozzájuthat mindehhez. Ez nem jelenti azt, hogy mostantól mindig „matatnunk kell valamit” a kutyán, hogy jól érezze magát, de azt sem, hogy közeledését következetesen elutasítsuk. Tény, hogy egyesek hajlamosak erőteljesebb jelekkel értésünkre adni, mit szeretnének (mancsával piszkál, kaparja a nadrágszárunkat, ránk ugrik vagy akaratosan dünnyög, ugat), míg mások csendesen odabújnak, és élvezik a pillanatot.

 

Egy régi kép - a kiskutya szeretetteljesen nekidől gazdijának
Egy régi kép - a kiskutya szeretetteljesen nekidől gazdijának
Fotó: Pinterest

 

A viselkedés motivációjának megértéséhez ismernünk kell kedvencünk jellemét, egyéniségét, általános viselkedését, temperamentumát, szokásait, és persze életmódunk, napi rutinunk sem hiányozhat a képből. Otthon például nekidőlhet a lábunknak azért, mert unatkozik, és szívesen játszana velünk, vagy szeretne kimenni sétálni, netán csak gyorsan elvégezné „dolgát”, stb.

Ha éppen betegeskedik, fájdalma van, fél a vihartól vagy a tűzijátéktól, ily módon üzenheti, hogy nem érzi jól magát, segítségre, megnyugtatásra szorul. De így tehet akkor is, ha valami vagy valaki miatt szomorkodik, aggódik.

Kint a szabadban nekünk dőlhet azért, mert fázik a hidegben, vagy zavarja az eső, a szél, a hóesés. Így tehet akkor is, ha tart valamitől, valakitől, például új helyen az idegenektől, más kutyáktól, vagy ijesztően hat számára a látvány, a zajok, a szagok sokasága. Azáltal, hogy nekidől a gazdinak, vagy szorosan hozzábújik, kifejezheti azt, hogy kellemetlenül érzi magát adott helyzetben, és biztonságra, védelemre vágyik, amit a gazditól remél

 

Biztonságot kereshet gazdijánál sétán a kutya, ha odabújik hozzá
Biztonságot kereshet gazdijánál sétán a kutya, ha odabújik hozzá
Fotó: dogtime.com

 

Egy megnyugtató érintés ilyenkor rengeteget segíthet! Ahogy a kisgyermek is keresi édesanyja kezét, kutyánk bennünk keresheti a kapaszkodót, ha fél vagy csupán bizonytalan, tanácstalan. Útmutatást várhat tőlünk, s ha ezt megadjuk neki, még nagyobb bizalommal lesz irántunk. Különösen fontos ez kölykök és félénk kutyák esetében.

 

Figyeljük meg a kutya testbeszédét! Milyen jeleket ad? Látjuk-e rajta a szorongás, félelem, stressz jeleit? Milyen hangokat ad ki? Nyüszög? Vagy csak némán figyeli környezetét? Mit tükröz a tekintete? Feszültséget? Ijedtséget? Vagy meglepetést a sok újdonság láttán? Ha úgy véljük, nem tudunk megbirkózni a helyzettel, kérjünk tanácsot pozitív módszereket alkalmazó, a rehabilitáció terén is tapasztalt kutyatrénertől!

 

Egy kis szeretgetés, figyelem - ezekre is vágyhat a kutya, amikor nekidől gazdijának
Egy kis szeretgetés, figyelem - ezekre is vágyhat a kutya, amikor nekidől gazdijának
Fotó: GettyImages

 

Aggódjunk-e miatta?

 

A kutyák természetüktől fogva társas lények, és ahogy vadon élő rokonaik is keresik egymás társaságát, úgy a velünk élő négylábú családtag is igényli az ember közelségét. Ki jobban, ki kevésbé, de a magány, a tartós távolságtartás senkinek sem tesz jót – egy szeretetteljes kapcsolat egészen másról szól, kutya és gazdája között is. Kedvencünk megérzi, milyen hangulatban vagyunk, vagy szervezetünkben változás zajlik, amit megpróbálhat tudtunkra adni úgy is, hogy nekünk dől. 

A kistestű és közepes méretű ebeket persze könnyebb felvenni, ölbe venni (amennyiben ez nekik is kellemes élmény), míg a nagyobbak és óriásmancsok lelkesedése vicces pillanatokat szülhet, például amikor nemcsak nekidőlnek, hanem egyenesen ráülnek a gazdira.

 

Ha kutyánk túlzottan keresi társaságunkat, nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk otthon hagyni, és legszívesebben mindenhova követne minket, érdemes konzultálni állatorvossal és viselkedésterapeutával is. Fontos tisztázni, hogy egészségügyi probléma és/vagy egyéb áll-e a hátterében, így a tények ismeretében pozitívabb szemlélettel indulhatunk el a megoldás útján.

 

Miért ül rám a kutyám? - Kutyabarát helyek

Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretik dédelgetni kutyájukat, örömmel tölthet el, ha kedvenced időnként az öledben kucorodik össze. De mit is jelent ez a viselkedés valójában?

Forrás: rd.com
Indexkép forrás: greenfieldpuppies.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megsimogathatom a kutyád? Megsimogathatom a kutyád?
Nemcsak a gazdi, de a kutya beleegyezése is kell ehhez. Hogyan feleljünk a kérdésre, amikor a válasz nem is olyan egyszerű?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az extrém hideg a kutyákra is veszélyes! Hírek - Címlapon
Az extrém hideg a kutyákra is veszélyes!
Balesetveszélyesek az erdők a fagyos időjárás miatt - több területet is lezártak Hírek - Címlapon
Balesetveszélyesek az erdők a fagyos időjárás miatt - több területet is lezártak