A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért fut álmában a kutyám?

2024. január 29., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Előfordult már, hogy kedvenced dünnyögött, morgott és mocorgott, miközben az igazak álmát aludta? Vajon hova szalad? Álmodik talán vagy valami komolyabb zajlik le a testében?



 

Órákig el tudnánk nézegetni kedvencünket, hiszen annyira édesen alszik! Eközben különféle hangokat adhat ki, nyüszöghet, moroghat, ugathat, de még vonyíthat is. Időnként meg-megremeg egy-egy izma, de az sem ritka, hogy lábaival olyan hevesen kalimpál, mintha futna, közben pedig még fújtathat is. Nagy munkában van, bizony. Furcsának tűnhet, de belegondolva körülbelül annyira az, mint a gazdi, aki álmában beszél és/vagy mocorog. Legtöbbször ártalmatlan jelenség.

 

Az álmok mezején

 

Minden kutya álmodik; míg egyeseknél szép csendben zajlik mindez, a többiek viselkedése gyakran felhívja magára figyelmünket. Izmai megfeszülhetnek, megrezzenhetnek, mancsával tempózhat, akár még rugdoshat is, amire persze mi is felébredünk, ha kedvencünk mellettünk alszik. Miről álmodhat? Épp a labdája után fut, vagy egy mókust kerget lelkesen a parkban? Netán őt üldözik? Rémálmokkal küzd? A választ talán sosem fogjuk megtudni, de annyi bizonyos, hogy gyakran álmodnak velünk.

 

Lehet, hogy éppen egy nyulat kerget álmában a kutya
Lehet, hogy éppen egy nyulat kerget álmában a kutya
Fotó: thelabradorsite.com

 

 

Kutyáknál is lejegyezték már alvás során a REM-fázist, amelyben mi, emberek álmodunk. Alvásidejüknek mindössze 10%-át töltik el benne (nálunk ez 25%), ugyanakkor többet alszanak, nemcsak éjjel, hanem a nap folyamán is. A hangadás és különféle mozgások is ilyenkor jelennek meg, feltéve, hogy a kutya alvását nem zavarja sem családja, kutyatársai, sem a környezetből érkező ingerek.  

Kölyköknél is megfigyelhető az izomrángás alvás közben. Elképzelések szerint ez elősegíti, hogy életük első hónapjaiban erős és megfelelő tónusú izmaik fejlődjenek. Ez pedig fontos ahhoz, hogy egészséges, erős kutyává cseperedhessenek. Ha mégis aggódnánk alvási szokásai vagy viselkedése miatt, forduljunk állatorvoshoz.

 

 

A kölyökkutyák is álmodnak, mozoghatnak alvás közben
A kölyökkutyák is álmodnak, mozoghatnak alvás közben
Fotó: popsugar.com

 

 

Rohamok alvás közben

 

A futást imitáló viselkedés mögött egészségügyi probléma is állhat. Ha a roham alvás közben kezdődik, a kutya testmozgása lényegesen különbözik attól, mint amikor csak álmodik. Utóbbinál jellemző, hogy izmai ugyan meg-megrezdülnek pár alkalommal, de összességében lazább, kevésbé feszes az „álmodó mozgás”, és könnyű felébreszteni belőle a kutyát. Roham esetén viszont sokkal erőteljesebb mozdulatokat végez, lábai merevebbek, és hosszú percekbe telhet, mire a kutya magához tér. Ébredésnél megfigyelhető az is, hogy kutya dezorientált, vagyis nem igazán tudja, hol van, és mi történik vele, még gazdáját is nehezebben ismerheti fel.

 

Roham közben nem ajánlott felébreszteni a kutyát, inkább tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megóvjuk a sérülésektől. Maradjunk mellette, vigyázzunk rá, nehogy beüsse lábát, fejét a padlóba vagy a falba az öntudatlan mozgás közben. Várjuk meg, míg magától felébred. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mi a teendő, és egyeztessünk időpontot egy alapos kivizsgálásra. Ha a kutya betegsége ismert és kezelés alatt áll, kövessük az állatorvos útmutatását.

 

 

A kutyák is álmodnak, és alvás közben mocoroghatnak, mintha futnának
A kutyák is álmodnak, és alvás közben mocoroghatnak, mintha futnának
Fotó: rd.com

 

 

Mit tehetünk?

 

Ha előfordult már roham alvás közben, és lehetséges, hogy visszatér, alakítsunk ki kedvencünk számára egy biztonságos pihenőhelyet. Ez lehet egy kényelmes, tágas fekhely a talajon. Kanapéról, ágyról, fotelből is könnyen leeshet, ha épp ott éri egy roham. Ébredéskor dezorientáltan viselkedhet, ezért jó, ha mellette tudunk lenni. Adjunk neki teret és időt, hogy magához térhessen. Beszéljük át állatorvosunkkal, hogyan segíthetünk kutyánk állapotán.

 

Összegzés

 

Az álmodás teljesen természetes jelenség, olyasmi, amit nehezen tudnánk kontrollálni. Fontos a mentális egészség szempontjából, az agy ilyenkor dolgozza fel a nap folyamán átélt eseményeket, érzéseket, így csökkenti a ránk rakódó terheket. Hagyjuk, kedvencünk is had pihenje ki magát! Ha valami miatt szükséges felébreszteni, legyünk gyengédek és nyugodtak. Ne rázzuk fel álmából, ne ijesszünk rá. Szólítsuk a nevén, simogassuk lágyan, míg kinyitja a szemét, ránk pillant, és felébred.

 

 

 

Forrás: mentalfloss.com, wagwalking.com
Indexkép forrás: thelabradorsite.com
Cikk első megjelenése: 2021. április 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség? Hírek - Címlapon
Albínó vagy fehér kutya – Mi a különbség?
Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Hírek - Címlapon
Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért