A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya és gazdi között is ragadós az ásítás

2020. augusztus 10., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A ragadós ásítás jelensége mindenkinek ismerős. Sőt, lehet elég csak egy jóleső ásításra gondolnunk, ahogy ezeket a sorokat olvassuk, és már jön is… Gazdiként sokunk fejében megfordulhatott már, hogy vajon ez a jelenség kutyáink esetében is működik-e - a kutatók kiderítették!



Ásítok. Ásít a kutyám. Jé, mintha egyszerre ásítottunk volna. Eltelik kis idő. Ismét ásítok, ismét ásít a kutya is. Véletlen lenne? 

Az ásítás ember-ember között ragadós, ezt talán már az ovisok is tudják, de mi a helyzet kedvencünkkel?

 

A válasz igen, jól sejtjük, valóban képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is! A kutatók szerint azért is különleges ez a jelenség, mert ilyen viselkedésre csak az ember és a főemlősök képesek - és mint kiderült, kutyáink! 

 

Az Aucklandi Egyetem kutatói nem csak arra voltak kíváncsiak vizsgálatuk során, hogy tapasztalható-e ez a jelenség ember és kutya között is, hanem arra is, van-e összefüggés a jelenség kapcsán az állat és az ember viszonyában. Az emberek ugyanis hajlamosabbak átvenni az ásítást olyan emberektől, akikhez érzelmileg közelebb állnak. Ebből kiindulva úgy gondoltá, a kutyáknál is ezt tapasztalják majd, ám nem így lett: a kutyák esetében nagyjából mindegy, ki ásít, a gazda, egy ismerős, vagy egy ismeretlen ember. Az sem befolyásolta az ásítás “ragadósságát”, hogy az ásító ember férfi, vagy nő volt. A tanulmány egyébként hat korábbi vizsgálat eredményeit gyűjtötte össze és vizsgálta meg, melyek során összesen 257 állat viselkedését figyelték meg. 

 

 

Képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is!
Képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is!
Fotó: petsmagazine.com

 

 

De miért “ragad” át az ásítás? Korábban az ásítást empatikus gesztusnak tekintették: a hipotézis szerint valamikor az emlősök fejlődésének hajnalán jött létre az a képesség, amely átveszi a másik fél érzéseit vagy hangulatait, így az állat maga is megtapasztalja a másik helyzetét - írja a qubit.hu. A ragadós ásításban egyes kutatók ennek a mechanizmusnak a működését vélték felfedezni.



 


Cikk első megjelenése: 2020. február 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elmarad a VII. Hivatalos Tacskó Találkozó Hírek - Címlapon
Elmarad a VII. Hivatalos Tacskó Találkozó
Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek? Hírek - Címlapon
Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek?