A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya és gazdi között is ragadós az ásítás

2020. augusztus 10., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A ragadós ásítás jelensége mindenkinek ismerős. Sőt, lehet elég csak egy jóleső ásításra gondolnunk, ahogy ezeket a sorokat olvassuk, és már jön is… Gazdiként sokunk fejében megfordulhatott már, hogy vajon ez a jelenség kutyáink esetében is működik-e - a kutatók kiderítették!



Ásítok. Ásít a kutyám. Jé, mintha egyszerre ásítottunk volna. Eltelik kis idő. Ismét ásítok, ismét ásít a kutya is. Véletlen lenne? 

Az ásítás ember-ember között ragadós, ezt talán már az ovisok is tudják, de mi a helyzet kedvencünkkel?

 

A válasz igen, jól sejtjük, valóban képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is! A kutatók szerint azért is különleges ez a jelenség, mert ilyen viselkedésre csak az ember és a főemlősök képesek - és mint kiderült, kutyáink! 

 

Az Aucklandi Egyetem kutatói nem csak arra voltak kíváncsiak vizsgálatuk során, hogy tapasztalható-e ez a jelenség ember és kutya között is, hanem arra is, van-e összefüggés a jelenség kapcsán az állat és az ember viszonyában. Az emberek ugyanis hajlamosabbak átvenni az ásítást olyan emberektől, akikhez érzelmileg közelebb állnak. Ebből kiindulva úgy gondoltá, a kutyáknál is ezt tapasztalják majd, ám nem így lett: a kutyák esetében nagyjából mindegy, ki ásít, a gazda, egy ismerős, vagy egy ismeretlen ember. Az sem befolyásolta az ásítás “ragadósságát”, hogy az ásító ember férfi, vagy nő volt. A tanulmány egyébként hat korábbi vizsgálat eredményeit gyűjtötte össze és vizsgálta meg, melyek során összesen 257 állat viselkedését figyelték meg. 

 

 

Képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is!
Képes átragadni az ásításunk a kutyánkra és akár fordítva is!
Fotó: petsmagazine.com

 

 

De miért “ragad” át az ásítás? Korábban az ásítást empatikus gesztusnak tekintették: a hipotézis szerint valamikor az emlősök fejlődésének hajnalán jött létre az a képesség, amely átveszi a másik fél érzéseit vagy hangulatait, így az állat maga is megtapasztalja a másik helyzetét - írja a qubit.hu. A ragadós ásításban egyes kutatók ennek a mechanizmusnak a működését vélték felfedezni.



 


Cikk első megjelenése: 2020. február 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kezdődik a kennel köhögés szezonja! Mit érdemes tudni róla? Hírek - Címlapon
Kezdődik a kennel köhögés szezonja! Mit érdemes tudni róla?
Letöltendő börtönre ítélték a mohácsi állatviadal szervezőit Hírek - Címlapon
Letöltendő börtönre ítélték a mohácsi állatviadal szervezőit