A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná

2024. február 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?



 

A közhiedelemmel ellentétben egy kutya bizalmát elnyerni gyakran korántsem olyan egyszerű. A feltétel nélküli bizalmat bizony ki kell érdemelni. Nem elég néhány finom falat és pocakvakargatás Hetekbe, hónapokba, akár évekbe is telhet, mire az iránta tanúsított odaadásod, törődésed és szeretetet végre megnyitja a kaput kis lelkéhez. Akik már eljutottak ide, tudják, milyen felemelő érzés ez: ha a kutyád 100%-ban bízik benned. Lássuk, milyen jelek utalhatnak erre!

 

 

1. Belenéz a szemedbe

 

Az emberi kommunikációban a szemkontaktus egészen apró, árnyalt jelentésekkel bírhat. Befolyásolja a kontextus, kimondott szavaink, mozdulataink, hiszen testbeszédünk is árulkodik arról, mi jár a fejünkben, hogyan érezzük magunkat.

 

A lélek tükrén át megannyi üzenetet közvetíthetünk a másik személy felé, de általánosságban elmondható, hogy ha valakinek belenézünk a szemébe, akkor őt helyezzük fókuszba, figyelünk rá. Kutyanyelvben a szemkontaktus alapvetően mást jelent. Lehet fenyegető, és a béke fenntartása érdekében az egyik fél elfordítja tekintetét. Lehet felhívás is a küzdelemre, vagy éppen játékra, attól függően, milyen viszonyban állnak egymással a kutyák.

 

 

Bizalom jelei - A kutya szívesen néz a gazdi szemébe
Bizalom jelei - A kutya szívesen néz a gazdi szemébe
Fotó: sniffingforthecure.com

 

 

Mi viszont emberek vagyunk, és négylábú társaink évezredek alatt megtanultak „olvasni bennünk”. Azzal, hogy belenéz a szemünkbe, bizalmának ad jelet. Alexandra Horowitz állatviselkedéskutató, A kutya szerint a világ című könyvében például leírja: „... a kutyának az a képessége, hogy viszonozza a pillantásunkat, a háziasítás egyik első lépése lehetett: azokat a példányokat választottuk ki, akik ránk néztek.”

 

Felismerték, hogy az emberek szívesen néznek azok szemébe, akiket kedvelnek, vagyis a szemkontaktus nagyszerű kifejeződése a két fél között fennálló értékes, szeretetteljes kapcsolatnak. Ha kedvenced is szívesen tekint rád, ily módon is tudtodra adhatja, hogy bízik benned, fontos vagy a számára.

 

 

2. Odabújik hozzád

 

Alvás közben különösen sebezhetőek vagyunk, nem különben kutyáink. A farkasok és vadon élő kutyafélék biztonságuk érdekében gyakran egymáshoz bújva alszanak vagy olyan, védett helyen, amelyet nehéz megközelíteni. Ezért is szeret a legtöbb kutya „kuckózni”, ami jelenthet egy, a sarokba állított fekhelyet vagy szobakennelt, amely 3 oldalról és alulról-felülről is védett. 

 

 

Bizalom jelei - A kutya keresi a gazdi társaságát, szívesen bújik hozzá
Bizalom jelei - A kutya keresi a gazdi társaságát, szívesen bújik hozzá.jpg
Fotó: scitechdaily.com

 

 

De jelentheti a gazdi közelségét is alvás közben, összegömbölyödve lábánál vagy a takaró alatt, esetleg lazán elnyújtózva mellette, befoglalva a fél ágyat. Tudja, hogy nem fogjuk bántani, és ha betoppanna az ellenség, akkor jobb, ha közel van hozzánk, így megvédhetjük egymást. Biztonságban érzi magát mellettünk, és valljuk be, nemcsak őt, de minket is áthat az összetartozás, „egy-csapat-vagyunk” érzés.

 

Ha kutyánk napközben is odabújik hozzánk, akár otthon, akár sétán, egyfelől kimutathatja irántunk érzett szeretetét, másfelől jelezheti, ha valami kellemetlenül érinti. Védelmet is kereshet olyan helyzetben, amit egyedül nem tud megoldani. Tőlünk várja, hogy átsegítsük ezen, hiszen tudja, hogy nyugodtan ránk bízhatja magát.

 

 

3. Magabiztos és nyugodt a társaságunkban

 

Testbeszédéből sok mindent leolvashatunk: egy ijedt vagy szorongó kutya fel-alá járkálhat, összehúzhatja magát, farkát maga alá kanyarítja, ásítozik (holott nem álmos), erősen liheg, és még sorolhatnánk*. Számos jel utalhat még arra, hogy a kutya valami miatt nem érzi jól magát az adott helyen, környezetben, bizonyos illető mellett.

 

*Ne feledjük, hogy betegséget is jelezhet, ha a kutya viselkedése megváltozásik - ilyen esetben mielőbb vigyük el kedvencünket állatorvoshoz!

 

 

Bizalom jelei - A kutya jól érzi magát társaságunkban
Bizalom jelei - A kutya jól érzi magát társaságunkban
Fotó: dogtime.com

 

 

Teljesen másként viselkedik akkor, ha tudja, nincs mitől, kitől tartania, nyugodt és magabiztos, boldog: testtartása laza, tekintete kíváncsi, érdeklődő, füleit a figyelem tárgya (például a gazdi, játék, stb.) felé hegyezi, csóvál – összességében látszik rajta, hogy jókedvű, pozitív érzelmeket él meg. Nagyon jó jel, ha mellettünk általában véve így viselkedik, jól érzi magát a társaságunkban. Bízik bennünk és abban is, hogy bármi történjék, tudjuk, mi a teendő - ránk mindig, minden körülmények között számíthat.

 

 

4. Szívesen dolgozik velünk

 

A kutya nevelése és képzése legalább annyira szól rólunk és kettőnk kapcsolatáról, mint kutyánkról. A póráz két élőlényt köt össze: gazdit és kedvencét, a láthatatlan erő akkor is érezhető, amikor lecsatoljuk a pórázt. Bizalom nélkül a tanulás is nehezebb, a büntetésen és félelmen alapuló módszerek pedig soha nem visznek előre. Egy idő után a kutya teljesítheti a parancsokat, hogy elkerülje a büntetést, de nem fog bízni gazdájában.

 

A viselkedéskutatók szerint az ilyen típusú „engedelmesség” nagyon is távol áll attól, ahol a képzés az egymás iránti bizalomra, tiszteletre és megbecsülésre épül. Ilyenkor a kutya már alig várja, hogy tanulhasson, boldogan mutatja be trükktárát, figyel ránk, és ha mi is ügyesek vagyunk, a közös tanulás igazi élmény mindkettőnk számára!

 

 

Bizalom jelei - A kutya szívesen dolgozik velünk
Bizalom jelei - A kutya szívesen dolgozik velünk
Fotó: patasdacasa.com

 

 

Egy mentett kutya örökbefogadásakor kezdetben nehézségekbe ütközhet a tanítás, hiszen az első és legfontosabb, hogy elnyerjük a kutya bizalmát. Márpedig ez néha nem is olyan egyszerű, ha korábban bántották, éheztették, az embertől jót nem tapasztalt. Látnia, éreznie kell, hogy mellettünk biztonságban van, nem fogjuk magára hagyni, vigyázni fogunk rá, mert ezt is felvállaltuk, amikor beengedtük őt szívünk kapuján.

 

Sokan számolnak be arról, hogy a frissen befogadott kutya napokon, heteken át csak pihen, alszik, miközben elengedi múltját, és felkészül új életére. Legyünk türelmesek, és kérjünk pozitív megerősítéssel dolgozó, tapasztalt kutyatréner segítségét!

 

 

5. Nyugodt, amikor egyedül van otthon

 

A szeparációs szorongás élen jár a viselkedési problémák között: a kutyán úrrá lehet a pánik, minden egyes alkalommal, amikor magára hagyják otthon. Ez megmutatkozhat folytonos nyüszögésben, ugatásban, rombolásban, amellyel veszélybe sodorhatja magát a kutya. Legalább ilyen káros szervezetére, egészségére nézve, ha „csak” szorong, stresszel. Idézőjelbe téve, mert látható jelek nélkül is borzasztóan érezheti magát egy kutya, tehát a helyzet mindenképpen megoldásra szorul!

 

 

Bizalom jelei - A kutya nyugodt, amikor egyedül van otthon
Bizalom jelei - A kutya nyugodt, amikor egyedül van otthon
Fotó: Pixabay

 

 

A bizalom itt is alapvető: azt kell elérni, hogy a kutyában fel se merüljön, hogy nem térünk haza hozzá. Érezze, tudja, hogy mi gondoskodunk róla, és akárhányszor lépünk ki az ajtón, mindig visszajövünk, aztán jöhet a séta, játék, tanulás, pocaksimi... mindazok a jó dolgok, amik a napi rutinunk részét képezik. A cél, hogy a kutya nyugodtan töltse idejét távollétünkben is. A jó hír, hogy létezik megoldás, ehhez kérjünk szakértő segítséget!

 

 

6. Rád néz, amikor megerősítésre, útmutatásra van szüksége

 

Séta közben, vagy amikor a parkban játszunk, a kutyám és én egy csapat vagyunk. Talán nem mindig értünk egyet abban, melyik fát illik megjelölni, milyen bokor alá szimatoljon be, és a hazaindulás kérdése is vitatémát adhat, de a legtöbb kutya boldogan vesz részt gazdijával a leghétköznapibb kalandokban. Egy félénk kutya számára viszont ijesztő lehet az „odakint”, az új környezet, ahol rengeteg olyan inger érheti, amihez még nem szokott hozzá.

 

A gazdi iránti bizalom szembetűnő jele lehet az, ha ilyenkor közelebb megy hozzá, nekidől, odabújik, felnéz rá. Biztonsággal tölti el az érzés, hogy van kinek átadni a stafétabotot, innentől már nem kell egyedül megoldania a kis életét, hiszen mi ott vagyunk, segítünk neki ebben.

 

 

Bizalom jelei - A kutya a gazditól várja a megerősítést, útmutatást
Bizalom jelei - Bizalom jelei - A kutya a gazditól várja a megerősítést, útmutatást
Fotó: dogsbestlife.com

 

 

Jó jel az is, ha a kutya gyakran visszacsekkol, odajön hozzánk, miután lekerült a póráz. Megerősítést kérhet, mielőtt megtenné a következő lépést (várjon be minket vagy haladhat tovább az ösvényen, odamehet-e egy másik kutyához, emberhez, stb.). Még a legőrültebb játék, kergetőzés közben is odaszaladhat hozzánk, vagy időnként ránk pillant, ha nagyon el van foglalva. Sőt, még nagydolga közben is keresheti tekintetünket, olyannyira bízik bennünk!

 

 

Összegzés

 

Időbe telhet elnyerni egy kutya bizalmát, de ha elértük, hihetetlenül jó érzés! Erősen kötődünk egymáshoz, ez azonban nagy felelősséggel is jár, hiszen mindig hozzánk fog fordulni, nemcsak akkor, amikor minden jó, hanem akkor is, amikor nem érzi jól magát, fáj valamije, beteg, fél vagy szomorú. Nemcsak ők csempésznek vidámságot a mi életünkbe, de fordítva is így kell lennie.

 

Ne vegyük készpénznek azt, ha valami jó, hiszen bármikor elromolhat, akár egy külső hatás, ijesztő inger vagy baleset miatt. Becsüljük meg a legapróbb dolgokat is, tiszteljük és szeressük kedvencünket – egy életen át!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: scitechdaily.com
Cikk első megjelenése: 2022. március 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hamis adatokkal szállított kölyökkutyákat koboztak el egy bolgár férfitól Hírek - Címlapon
Hamis adatokkal szállított kölyökkutyákat koboztak el egy bolgár férfitól
Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Hírek - Címlapon
Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!