A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?

2020. április 03., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!A kutyák sokszínűségéből fakadóan trükkös lehet, hogyan is értelmezzük a fülek állását. Valamivel könnyebb a dolgunk egy felálló fülű kutyánál, mint a lógó fülűeknél, de ott vannak még a felemás fülek (egyik felfelé mutat, a másik lelóg), az apró fülek és a keverékeknél oly jellemző, szinte félig megtört fülek. A fülek állásának elemzésekor tehát különösen igaz az, hogy a test egészét kell nézni: a kutya tekintetét, arckifejezését, hangadását, viselkedését.

 

Semleges, laza fülek

 

Ahhoz, hogy megérthessük, mi mindent fejez ki a kutya fülei segítségével, fontos tisztában lennünk azzal, hogyan néznek ki nyugodt, ellazult állapotban, azaz semleges pozícióban. Egy nyugodt kutyának a fülei is nyugodtan, lazán állnak, nem húzza őket sem előre, sem hátra. Ez széles változatosságot mutat a fajták és keverékek között is, idézzük csak fel egy német juhászkutya felfelé mutató füleit, egy spániel lelógó füleit, egy Jack Russell Terrier apró füleit vagy egy francia bulldog Mickey egér-szerű kerek füleit. A semleges fültartásból kiindulva egy bizonyos érzelemhez társuló fülállás enyhe eltérést mutathat más-más kutyánál. Na de akkor mire is kell figyelni? 

 

Egyik füle felfelé mutat, másik lelóg, tekintetét a gazdira szegezi - figyelmes, érdeklődő kutya
Egyik füle felfelé mutat, másik lelóg, tekintetét a gazdira szegezi - figyelmes, érdeklődő kutya
Fotó: Twitter

 

A füleknek a semleges mellett alapvetően két állása van: előre vagy hátrafelé mutatnak.

 

1. Előreálló fülek 

 

Az előreálló fülek általában azt jelentik, hogy a kutya figyelmét felkeltette valami, az előtte lévő dologra vagy hangra összpontosít. Ez lehet a kedvenc játéka, a gazdi kezében lévő finomság, egy másik kutya, macska vagy madár, és természetesen valamilyen nesz vagy zaj, amit érdekesnek talál. Éber, figyelmes fülek mellett tekintete, arckifejezése tükrözhet nyugalmat, ha kényelmesen, egykedvűen nézelődik (ilyenkor pupillái a fényviszonyokhoz igazodva normálisak), de ha homlokát is ráncolja és szemeit le sem veszi a figyelem tárgyáról, akkor intenzíven fókuszál. 

 

Éber fülek - ez a kutya előrefelé hegyezi a fülét, figyelmét felkeltette valami
Éber fülek - ez a kutya előrefelé hegyezi a fülét, figyelmét felkeltette valami
Fotó: pennlive.com

 

Játék közben is megfigyelhetjük ezt a fültartást, amikor tekintete azon nyugszik, akivel/amivel játszik. Arckifejezése, testtartása árulkodhat izgatottságról (tág pupillák, heves testmozgás) vagy önfeledtségről (csillogó szemek, normál pupillák, laza test), amikor jól érzi magát, boldog az adott helyzetben.

 

Hegyezheti fülét akkor is, ha valamilyen szokatlan, számára furcsa hangot hall (sziréna, autóduda, madárvijjogás, nyávogás vagy a gazdi gügyögése, stb.), nem ritka, hogy még a fejét is elfordítja eközben. Testének súlypontját előrébb is helyezheti, farkát megemelheti, miközben a hallott/látott információt dolgozza fel.

 

Az előremutató fülek tehát jelezhetik azt, hogy a kutya éber, figyelmes, de azt is, ha vélt vagy valós veszély esetén a támadást fontolgatja. Utóbbinál az egész teste megfeszül, izmai merevek, tekintete kemény (tág pupillák), ajkait összezárja - egész megjelenése fenyegető, ellentmondást nem tűrő, ugrásra kész.

 

Laza fültartás - ez a kutya kíváncsian figyel, fejét enyhén oldalra dönti
Laza fültartás - ez a kutya kíváncsian figyel, fejét enyhén oldalra dönti
Fotó: mnn.com

 

2. Hátrafelé álló fülek

 

Ha éppen csak egy picit húzódnak hátrafelé a fülek, lazán lógnak, arra utalhat, hogy a kutya barátságos hangulatban van. Enyhén lehajtott fej, csóváló farkinca mellett általában ez az a fültartás, amikor békés szándékkal közelít gazdájához, hogy a kezébe vagy ölébe hajtsa a fejét egy kis simogatásra, dögönyözésre. Vagy csak odabújjon hozzá, érezze a szeretett személy érintését, közelségét. Jó jel, ha így köszönti családtagjainkat, barátainkat is.

 

Laza fültartás, hátrafelé mutató fülek - ez a kutya örömmel fogadja a simogatást
Laza fültartás, hátrafelé mutató fülek - ez a kutya örömmel fogadja a simogatást
Fotó: Pinterest

 

Fülek szorosan a fej mellett

 

Ha a fülek szorosan a fej oldalához simulnak és hátrafelé állnak, figyeljük meg, milyen irányba mutat a végük. Szorongást, félelmet jelezhet, ha vége lefelé hajlik, a kutya szemei tágra nyílnak (ld. bálnaszem), teste megfeszül, emellé hátát domborítja, farkát lábai közé húzza, lábait is behajlítja és a talajhoz közelít (vagy teljesen le is lapul). Ha szeretne szabadulni a helyzetből, lassú, kúszó mozgást végezve távolodhat, de ha erre nincsen lehetősége (pl. zárt helyen), akkor inkább elfordítja fejét, nyakát és vállát is. Ha saját kutyánkon tapasztaljuk mindezt egy olyan helyzetben, mely stresszeli, a legjobb, amit tehetünk, ha kivonjuk a szituációból, hogy megnyugodhasson

 

Másrészt viszont, ha a félénk kutya szeretne kapcsolatot létesíteni az emberrel, de tart tőle, lassan közeledő mozgás is végezhet, miközben megadó, alázatos pózt vesz fel, feltartja egyik mellső mancsát, jelezve bátortalanságát, kapcsolatteremtésre irányuló békés szándékát. Megfigyelhető bántalmazott kutyáknál, akik új helyükön eleinte így reagálnak az ember barátságos közeledésére is, míg lassacskán feloldódnak és bízni kezdenek gondozóikban. 

 

Hátrafelé mutató fülek, sima homlok, nagy szemek - ez a kutya szorong, félelmet mutat
Hátrafelé mutató fülek, sima homlok, nagy szemek - ez a kutya szorong, félelmet mutat
Fotó: dogpsychology101.com

 

Ha a kutya feszesen hátracsapja a füleit, szorosan hozzásimulnak a fej oldalához, hegye egyenesen hátrafelé mutat, legyünk éberek, és figyeljük meg, milyen egyéb jeleket ad: ha tartja a szemkontaktust, súlypontját előrehelyezi, izmai megmerevednek, esetleg morog vagy vicsorog, agresszív lépésre készülhet. Ismeretlen kutyával szemben jobb óvatosan eljárni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mitől vált át támadó üzemmódba. 

 

 

Itt is fontos megjegyezni, hogy testbeszédét egészben kell nézni ahhoz, hogy megfelelően értelmezhessük viselkedését, hangulatát és eldönthessük, mi lenne a helyes lépés. Egy félénk, alázatos kutya homloka például általában sima, míg egy támadást fontolgató eb ráncolhatja is homlokát, miközben ajkait hátrahúzza, kivillantja fogait. Ha fenyegetve érzi magát, megpróbálhat elmenekülni, s ha ez lehetetlen, sarokba szorítva érzi magát, támadhat is.

 

Fülei hátrafelé mutatnak, fogait kivillantja - ez a kutya fenyegetve érzi magát, támadhat, ha nem hagyják békén
Fülei hátrafelé mutatnak, fogait kivillantja - ez a kutya fenyegetve érzi magát, támadhat, ha nem hagyják békén
Fotó: cesarsway.com

 

Hátrasimíthatja füleit testmozgás közben is: idézzünk csak fel egy sebesen vágtázó kutyát, aki a füleit is úgy tartja, hogy igazodjanak áramvonalas mozgásához. Ugrás közben is megfigyelhetjük, és természetesen a játékos húzódzkodás közben is állhat így a füle az izgalom hevében.

 

Hátracsaphatja füleit akkor is, ha szaglásával és tekintetével előre figyel, de hátulról érkezik valamilyen érdekes hang (pl. mögötte állva szólítjuk). Jó esetben vagyunk annyira érdekesek, hogy felénk fordítsa figyelmét, reagáljon hívásunkra, és odajöjjön hozzánk. Akik kipróbálták már a kutyájukkal közös futást, tapasztalhatják, hogy mozgás közben a kutya füleit lazán hátrahelyezi, ily módon is figyel a mellette vagy mögötte futó gazdira. 

 

Futás közben is hátracsaphatja füleit a kutya
Futás közben is hátracsaphatja füleit a kutya
Fotó: Twitter

 

Fülpozíciók változtatása - „radarozás”

 

Ha a kutya fülei előre-hátra mozognak, gyorsan változtatja pozíciójukat, mi is elbizonytalanodhatunk, hogyan is kell pontosan értelmezni a látottakat? Ebben az esetben nagyjából hasonlóan érezhetjük magunkat, hiszen ez a fajta fülmozgatás arra utalhat, hogy ő maga sem tudja, hogyan is érezze magát a helyzettel kapcsolatban. Tanácstalan, össze van zavarodva, de érezheti magát kényelmetlenül is. Ha arckifejezésre, testtartása aggodalomról, szorongásról árulkodik, igyekezzünk kivonni a helyzetből, hogy visszanyerhesse nyugalmát.

 

Radarozhat akkor is, ha különböző irányokból érkező hangokat próbál meg értelmezni, az információ sűrűjében - például városi nyüzsgésben vagy erdei sétán – próbál meg eligazodni, rendet teremteni. Füleinek gyors mozgatása segíthet neki kiszűrni a lényeget, így ha eltávolodunk egymástól a parkban/futtatón vagy kutyás rendezvényen vagyunk, ahol sokan vesznek minket körül, hallását is segítségül hívhatja, hogy megtaláljon minket.

 

Egyik fül hátrafelé mutat, másik oldalra - a kutya arckifejezése tanácstalanságról árulkodik
Egyik fül hátrafelé mutat, másik oldalra - a kutya arckifejezése tanácstalanságról árulkodik
Fotó: Pinterest

 

Fülbetegség

 

Ne feledjük, hogy a fülek betegsége esetén a fültartás is megváltozhat: rendellenes szögben lógathatja vagy eltartja a fejétől, ha fájdalmat érez, viszket vagy irritálja valami. Rendszeresen nézzük meg alaposan a kutya fülét, belsejét is, és ha bármilyen elváltozást (pl. kipirosodás, hámlás, váladékozás), idegentestet (pl. toklász, kullancs) látunk, vagy furcsa szagot érzünk, mutassuk meg kedvencünket állatorvosunknak.

Különösen igaz ez a nyári időszakban, amikor a séták során toklásszal is találkozhatunk vagy – vízimádó ebek esetében – pancsolás közben víz kerül a fülébe. A tavakban, patakokban lévő szennyeződés is okozhat fülgyulladást, irritációt. A bűzmirigy telítettsége, gyulladásos állapota miatt is vakarhatja, rázhatja füleit, de étel-, pollen- vagy környezeti allergia is állhat a hátterében.

 

Mi van, ha hiányzik a fülének egy része?

 

A kutyakommunikáció alapvetően a testjelekre épül, így ha füleit sérülés érte vagy szándékosan kurtították meg azokat, netán mindkét fülét elveszítette, még mindig támaszkodhatunk arckifejezésére, tekintetére, testbeszédére ahhoz, hogy megértsük, hogyan is érzi magát.

 

A kutya arckifejezései - miről mesélnek a fülek
Jókedvű tacskó - egészséges fülek, vidámságról árulkodó tekintet
Fotó: Pinterest

 

És a szelektív hallás?

 

Ha a kutya figyelmét leköti valami, és nem reagál a hívásra, nézzük meg, milyen irányba tekint, merre állnak a fülei. Lehet, hogy tökéletesen hallja, hogy hívjuk (egy-egy pillanatra visszanéz, vagy felénk fordítja egyik vagy mindkét fülét), csak éppen sokkal fontosabb dolga akadt.  

 

Hallásproblémás vagy süket kutyáknál egyébként enyhén eltérhetnek a füljelek, de ugyanúgy támaszkodhatunk rájuk a kutya hangulatának megértésében, hiszen a testbeszéd évezredek óta beléjük ivódott, ösztönös, szerves részét képezi kommunikációjuknak mind kutyatársaik, mind az ember felé.

 

Szeretnél többet tudni arról is, miről mesél a kutya mimikája? Tarts velünk a folytatásban!

 


Kapcsolódó cikkek:

Forrás: dogtime.com, whole-dog-journal.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel
Egy kutatás szerint rendkívül jótékony hatással van a gyerekek fejlődésére, ha van a családban kutya, akivel ők is foglalkoznak és szoros barátságba kerülnek. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, ilyen kimagasló különbségre nem számítottak a kutatás során.

10 elképesztő tény kutyáinkról 10 elképesztő tény kutyáinkról
Híresek kiváló szaglásukról, de mi a helyzet a kutyák látása és hallása terén? Vajon nekik is van ujjlenyomatuk? És tényleg mindent megértenek, amit mondunk nekik?

A kutyáknak is van humorérzéke? A kutyáknak is van humorérzéke?
Kedvesek, együttérzőek, szeretnivalók és hihetetlenül mókásak tudnak lenni. Bearanyozzák mindennapjainkat, jókedvükben mintha velünk együtt nevetnének. Vajon a kutyák is értik a tréfát?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka
Plüssjáték, koszos zokni, összenyálazott cipő, egy fél rágócsont… amit kedvencünk a legnagyobb örömmel hoz oda nekünk, mikor hazaérkezünk. Vagy csak úgy. A Tiéd is ajándékozós típus?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek? Álvemhesség kutyáknál - hogyan segítsünk kedvencünknek?
Ha a tüzelés elmúltával szuka kutyánk vackolni kezd, begyűjtögeti játékait vagy nyoma vész kedvenc papucsunknak, nagy valószínűséggel álvemhességgel van dolgunk.

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Brimo partysátor Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Sikerült feltérképezni a német juhászkutyák teljes genomját Hírek - Címlapon
Sikerült feltérképezni a német juhászkutyák teljes genomját
Félősebbek a városi kutyák, mint a vidékiek Hírek - Címlapon
Félősebbek a városi kutyák, mint a vidékiek