A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya arckifejezései II. – Miről mesélnek a fülek?

2023. november 12., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kicsi, nagy, kerek, háromszög alakú, felfelé mutat vagy lelóg - ahogy a kutya tekintete, úgy füle és fültartása is rengeteg dolgot elárul érzelmi állapotáról, szándékairól. Tudj meg többet!



 

A kutyák sokszínűségéből fakadóan trükkös lehet, hogyan is értelmezzük a fülek állását. Valamivel könnyebb a dolgunk egy felálló fülű kutyánál, mint a lógó fülűeknél, de ott vannak még a felemás fülek (egyik felfelé mutat, a másik lelóg), az apró fülek és a keverékeknél oly jellemző, szinte félig megtört fülek. A fülek állásának elemzésekor tehát különösen igaz az, hogy a test egészét kell nézni: a kutya tekintetét, arckifejezését, hangadását, viselkedését.

 

 

Semleges, laza fülek

 

Ahhoz, hogy megérthessük, mi mindent fejez ki a kutya fülei segítségével, fontos tisztában lennünk azzal, hogyan néznek ki nyugodt, ellazult állapotban, azaz semleges pozícióban. Egy nyugodt kutyának a fülei is nyugodtan, lazán állnak, nem húzza őket sem előre, sem hátra. Ez széles változatosságot mutat a fajták és keverékek között is, idézzük csak fel egy német juhászkutya felfelé mutató füleit, egy spániel lelógó füleit, egy Jack Russell Terrier apró füleit vagy egy francia bulldog Mickey egér-szerű kerek füleit. A semleges fültartásból kiindulva egy bizonyos érzelemhez társuló fülállás enyhe eltérést mutathat más-más kutyánál. Na de akkor mire is kell figyelni? 

 

 

Egyik füle felfelé mutat, másik lelóg, tekintetét a gazdira szegezi - figyelmes, érdeklődő kutya
Egyik füle felfelé mutat, másik lelóg, tekintetét a gazdira szegezi - figyelmes, érdeklődő kutya
Fotó: Twitter

 

 

A füleknek a semleges mellett alapvetően két állása van: előre vagy hátrafelé mutatnak.

 

 

1. Előreálló fülek 

 

Az előreálló fülek általában azt jelentik, hogy a kutya figyelmét felkeltette valami, az előtte lévő dologra vagy hangra összpontosít. Ez lehet a kedvenc játéka, a gazdi kezében lévő finomság, egy másik kutya, macska vagy madár, és természetesen valamilyen nesz vagy zaj, amit érdekesnek talál. Éber, figyelmes fülek mellett tekintete, arckifejezése tükrözhet nyugalmat, ha kényelmesen, egykedvűen nézelődik (ilyenkor pupillái a fényviszonyokhoz igazodva normálisak), de ha homlokát is ráncolja és szemeit le sem veszi a figyelem tárgyáról, akkor intenzíven fókuszál. 

 

 

Éber fülek - ez a kutya előrefelé hegyezi a fülét, figyelmét felkeltette valami
Éber fülek - ez a kutya előrefelé hegyezi a fülét, figyelmét felkeltette valami
Fotó: pennlive.com

 

 

Játék közben is megfigyelhetjük ezt a fültartást, amikor tekintete azon nyugszik, akivel/amivel játszik. Arckifejezése, testtartása árulkodhat izgatottságról (tág pupillák, heves testmozgás) vagy önfeledtségről (csillogó szemek, normál pupillák, laza test), amikor jól érzi magát, boldog az adott helyzetben.

 

Hegyezheti fülét akkor is, ha valamilyen szokatlan, számára furcsa hangot hall (sziréna, autóduda, madárvijjogás, nyávogás vagy a gazdi gügyögése, stb.), nem ritka, hogy még a fejét is elfordítja eközben. Testének súlypontját előrébb is helyezheti, farkát megemelheti, miközben a hallott/látott információt dolgozza fel.

 

Az előremutató fülek tehát jelezhetik azt, hogy a kutya éber, figyelmes, de azt is, ha vélt vagy valós veszély esetén a támadást fontolgatja. Utóbbinál az egész teste megfeszül, izmai merevek, tekintete kemény (tág pupillák), ajkait összezárja - egész megjelenése fenyegető, ellentmondást nem tűrő, ugrásra kész.

 

 

Laza fültartás - ez a kutya kíváncsian figyel, fejét enyhén oldalra dönti
Laza fültartás - ez a kutya kíváncsian figyel, fejét enyhén oldalra dönti
Fotó: mnn.com

 

 

2. Hátrafelé álló fülek

 

Ha éppen csak egy picit húzódnak hátrafelé a fülek, lazán lógnak, arra utalhat, hogy a kutya barátságos hangulatban van. Enyhén lehajtott fej, csóváló farkinca mellett általában ez az a fültartás, amikor békés szándékkal közelít gazdájához, hogy a kezébe vagy ölébe hajtsa a fejét egy kis simogatásra, dögönyözésre. Vagy csak odabújjon hozzá, érezze a szeretett személy érintését, közelségét. Jó jel, ha így köszönti családtagjainkat, barátainkat is.

 

 

Laza fültartás, hátrafelé mutató fülek - ez a kutya örömmel fogadja a simogatást
Laza fültartás, hátrafelé mutató fülek - ez a kutya örömmel fogadja a simogatást
Fotó: Pinterest

 

 

Fülek szorosan a fej mellett

 

Ha a fülek szorosan a fej oldalához simulnak és hátrafelé állnak, figyeljük meg, milyen irányba mutat a végük. Szorongást, félelmet jelezhet, ha vége lefelé hajlik, a kutya szemei tágra nyílnak (ld. bálnaszem), teste megfeszül, emellé hátát domborítja, farkát lábai közé húzza, lábait is behajlítja és a talajhoz közelít (vagy teljesen le is lapul). Ha szeretne szabadulni a helyzetből, lassú, kúszó mozgást végezve távolodhat, de ha erre nincsen lehetősége (pl. zárt helyen), akkor inkább elfordítja fejét, nyakát és vállát is. Ha saját kutyánkon tapasztaljuk mindezt egy olyan helyzetben, mely stresszeli, a legjobb, amit tehetünk, ha kivonjuk a szituációból, hogy megnyugodhasson

 

Másrészt viszont, ha a félénk kutya szeretne kapcsolatot létesíteni az emberrel, de tart tőle, lassan közeledő mozgás is végezhet, miközben megadó, alázatos pózt vesz fel, feltartja egyik mellső mancsát, jelezve bátortalanságát, kapcsolatteremtésre irányuló békés szándékát. Megfigyelhető bántalmazott kutyáknál, akik új helyükön eleinte így reagálnak az ember barátságos közeledésére is, míg lassacskán feloldódnak és bízni kezdenek gondozóikban. 

 

 

Hátrafelé mutató fülek, sima homlok, nagy szemek - ez a kutya szorong, félelmet mutat
Hátrafelé mutató fülek, sima homlok, nagy szemek - ez a kutya szorong, félelmet mutat
Fotó: dogpsychology101.com

 

 

Ha a kutya feszesen hátracsapja a füleit, szorosan hozzásimulnak a fej oldalához, hegye egyenesen hátrafelé mutat, legyünk éberek, és figyeljük meg, milyen egyéb jeleket ad: ha tartja a szemkontaktust, súlypontját előrehelyezi, izmai megmerevednek, esetleg morog vagy vicsorog, agresszív lépésre készülhet. Ismeretlen kutyával szemben jobb óvatosan eljárni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mitől vált át támadó üzemmódba. 

 

 

Itt is fontos megjegyezni, hogy testbeszédét egészben kell nézni ahhoz, hogy megfelelően értelmezhessük viselkedését, hangulatát és eldönthessük, mi lenne a helyes lépés. Egy félénk, alázatos kutya homloka például általában sima, míg egy támadást fontolgató eb ráncolhatja is homlokát, miközben ajkait hátrahúzza, kivillantja fogait. Ha fenyegetve érzi magát, megpróbálhat elmenekülni, s ha ez lehetetlen, sarokba szorítva érzi magát, támadhat is.

 

 

Fülei hátrafelé mutatnak, fogait kivillantja - ez a kutya fenyegetve érzi magát, támadhat, ha nem hagyják békén
Fülei hátrafelé mutatnak, fogait kivillantja - ez a kutya fenyegetve érzi magát, támadhat, ha nem hagyják békén
Fotó: cesarsway.com

 

 

Hátrasimíthatja füleit testmozgás közben is: idézzünk csak fel egy sebesen vágtázó kutyát, aki a füleit is úgy tartja, hogy igazodjanak áramvonalas mozgásához. Ugrás közben is megfigyelhetjük, és természetesen a játékos húzódzkodás közben is állhat így a füle az izgalom hevében.

 

Hátracsaphatja füleit akkor is, ha szaglásával és tekintetével előre figyel, de hátulról érkezik valamilyen érdekes hang (pl. mögötte állva szólítjuk). Jó esetben vagyunk annyira érdekesek, hogy felénk fordítsa figyelmét, reagáljon hívásunkra, és odajöjjön hozzánk. Akik kipróbálták már a kutyájukkal közös futást, tapasztalhatják, hogy mozgás közben a kutya füleit lazán hátrahelyezi, ily módon is figyel a mellette vagy mögötte futó gazdira. 

 

 

Futás közben is hátracsaphatja füleit a kutya
Futás közben is hátracsaphatja füleit a kutya
Fotó: Twitter

 

 

Fülpozíciók változtatása - „radarozás”

 

Ha a kutya fülei előre-hátra mozognak, gyorsan változtatja pozíciójukat, mi is elbizonytalanodhatunk, hogyan is kell pontosan értelmezni a látottakat? Ebben az esetben nagyjából hasonlóan érezhetjük magunkat, hiszen ez a fajta fülmozgatás arra utalhat, hogy ő maga sem tudja, hogyan is érezze magát a helyzettel kapcsolatban. Tanácstalan, össze van zavarodva, de érezheti magát kényelmetlenül is. Ha arckifejezésre, testtartása aggodalomról, szorongásról árulkodik, igyekezzünk kivonni a helyzetből, hogy visszanyerhesse nyugalmát.

 

Radarozhat akkor is, ha különböző irányokból érkező hangokat próbál meg értelmezni, az információ sűrűjében - például városi nyüzsgésben vagy erdei sétán – próbál meg eligazodni, rendet teremteni. Füleinek gyors mozgatása segíthet neki kiszűrni a lényeget, így ha eltávolodunk egymástól a parkban/futtatón vagy kutyás rendezvényen vagyunk, ahol sokan vesznek minket körül, hallását is segítségül hívhatja, hogy megtaláljon minket.

 

 

Egyik fül hátrafelé mutat, másik oldalra - a kutya arckifejezése tanácstalanságról árulkodik
Egyik fül hátrafelé mutat, másik oldalra - a kutya arckifejezése tanácstalanságról árulkodik
Fotó: Pinterest

 

 

Fülbetegség

 

Ne feledjük, hogy a fülek betegsége esetén a fültartás is megváltozhat: rendellenes szögben lógathatja vagy eltartja a fejétől, ha fájdalmat érez, viszket vagy irritálja valami. Rendszeresen nézzük meg alaposan a kutya fülét, belsejét is, és ha bármilyen elváltozást (pl. kipirosodás, hámlás, váladékozás), idegentestet (pl. toklász, kullancs) látunk, vagy furcsa szagot érzünk, mutassuk meg kedvencünket állatorvosunknak.

Különösen igaz ez a nyári időszakban, amikor a séták során toklásszal is találkozhatunk vagy – vízimádó ebek esetében – pancsolás közben víz kerül a fülébe. A tavakban, patakokban lévő szennyeződés is okozhat fülgyulladást, irritációt. A bűzmirigy telítettsége, gyulladásos állapota miatt is vakarhatja, rázhatja füleit, de étel-, pollen- vagy környezeti allergia is állhat a hátterében.

 

 

Mi van, ha hiányzik a fülének egy része?

 

A kutyakommunikáció alapvetően a testjelekre épül, így ha füleit sérülés érte vagy szándékosan kurtították meg azokat, netán mindkét fülét elveszítette, még mindig támaszkodhatunk arckifejezésére, tekintetére, testbeszédére ahhoz, hogy megértsük, hogyan is érzi magát.

 

 

A kutya arckifejezései - miről mesélnek a fülek
Jókedvű tacskó - egészséges fülek, vidámságról árulkodó tekintet
Fotó: Pinterest

 

 

És a szelektív hallás?

 

Ha a kutya figyelmét leköti valami, és nem reagál a hívásra, nézzük meg, milyen irányba tekint, merre állnak a fülei. Lehet, hogy tökéletesen hallja, hogy hívjuk (egy-egy pillanatra visszanéz, vagy felénk fordítja egyik vagy mindkét fülét), csak éppen sokkal fontosabb dolga akadt.  

 

Hallásproblémás vagy süket kutyáknál egyébként enyhén eltérhetnek a füljelek, de ugyanúgy támaszkodhatunk rájuk a kutya hangulatának megértésében, hiszen a testbeszéd évezredek óta beléjük ivódott, ösztönös, szerves részét képezi kommunikációjuknak mind kutyatársaik, mind az ember felé.

 

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:

 

Forrás: dogtime.com, whole-dog-journal.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. április 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Hírek - Címlapon
Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Hírek - Címlapon
Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés