A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez

2021. november 21., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.



 

Tágra nyílt szemek, fürkésző tekintet

 

A figyelmedet szeretné felhívni azzal, hogy így néz rád, és a reakciódat várja. A kutyák elég kitartóak tudnak lenni, ha éppen arra vágynak, ami a kezed ügyében van: étel vagy a kedvenc játéka. 

 

Figyelmes tekintet

 

 

 

Hunyorgás, pislogás

 

A kutya kellemesen érzi magát, boldog. Játékra is invitálhat, vagy egyszerűen örömét leli a szeretgetésben. Ám ha túl sokat pislog, lehet, hogy fáj a szeme allergia vagy gyulladás, esetleg sérülés miatt. Célszerű kivizsgáltatni a baj okát.

 

Hunyorgás, pislogás

 

 

 

Egyenesen álló, előremutató fülek

 

Kíváncsi, érdeklődő és figyelemmel kíséri a környezetében zajló dolgokat.

 

Előre álló, figyelő fülek

 

 

 

Lekonyuló fülek

 

A kutya elbizonytalanodott vagy megijedt. Előfordulhat, hogy egyik füle lefelé, másik felfelé vagy előrefelé áll, általában így reagálnak az idegenekre vagy azokra a személyekre, tárgyakra, melyektől tartanak.

 

Lekonyuló fülek

 

 

 

Ásítás

 

Kényelmetlenül érzi magát, feszült vagy szorong. A kölykök gyakran ásítanak, amikor például nagyobb, idősebb kutyákkal vannak körülvéve, akiket nem ismernek. Az úgynevezett nyugtató jelek közé tartozik az ásítás, ezzel a másik kutya felé jelzik, hogy ők nem szeretnének gondot, békességre törekszenek. De ha azt követően ásít, hogy Te ásítottál, akkor szorosan kötődik hozzád, és mint tudjuk, az ásítás ragadós.

 

Ásítás

 

 

 

Megnyalja a pofáját

 

Feszült, stresszel, nyomást vagy veszélyt érez.

 

Megnyalja a pofáját

 

 

 

Csendes vicsorgás

 

A kutya felhúzza a fogínyét, de nem morog. Ily módon jelzi a határokat, édi a területét. Gyakran láthatjuk ezt a viselkedést evés vagy játék közben is: egy-egy pillanatra megmutatja a fogait és mereven ránéz a másik kutyára, majd folytatja a játékot, evést. Általában elegendő ez az enhye jelzés, de ha nem egyértelmű a másik kutyának, komolyabb eszközökhöz is folyamodhat (morgás, ugatás, fogcsattogtatás).

 

Csendesen vicsorog

 

 

 

Alacsonyan tartja a farkát és csóválja

 

Ha lassan csóválja a farkát, nem igazán érti, mi történik éppen. Azt szeretné tudni, mit kérsz tőle, mit tegyen. Ha gyorsan csóválja a leengedett farkát, elfogadja, hogy Te vagy a főnök.

 

A kutya alacsonyan tartja a farkát, lazán csóválja

 

 

 

Megemelt enyhén remegő farok

 

A kutya éppen feljebbvalóságodat kérdőjelezi meg, úgy gondolja, ebben a helyzetben ő (is lehetne) a főnök.

 

A kutya magasan tartja a farkát, gyorsan csóválja

 

 

 

Lábak közé húzott farok

 

A félelem, ijedtség, fájdalom jele. A kutya kényelmetlenül érzi magát. Ha nincs különösebb oka arra, hogy így érezzen, mégis gyakran veszi fel ezt a pozíciót, érdemes megvizsgáltatni állatorvossal.

 

A kutya a lábai közé húzza a farkát

 

 

 

Hátára gördül és a pocakját mutatja

 

Bízik benned és a kedvedre szeretne tenni. Jutalomként éli meg, ha ilyenkor megvakarászod a pocakját. Ám ha behúzza a farkát és megfeszülnek izmai, kellemetlen számára az érintés, inkább hagyjuk abba a simogatást, hogy megnyugodhasson, ne érezze feszélyezve magát.

 

A kutya a hátára fordul és a hasát mutatja

 

 

 

A térdedre helyezi a fejét

 

A figyelmedre vágyik és igényli, hogy foglalkozz vele. Amikor egy kutya megérinti vagy megbökdösi a gazdája kezét az orrával, akkor azt szeretné, hogy megsimogassa, megszeretgesse.

 

A kutya gazdája térdére helyezi a fejét

 

 

 

Ráteszi a mancsát a térdedre

 

Ha mindezt egy magabiztos tekintet kíséretében teszi, akkor dominálni próbál. Ebben a helyzetben tegyük le a mancsát a térdünkről.

 

A kutya a gazdi térdére helyezi a mancsát

 

 

 

Felemeli az egyik mellső mancsát

 

Valamit kérdezni szeretne. Talán éhes, játszana vagy nem érti, miért kérsz tőle egy parancsot. Ha valami érdekeset vett észre, akkor is felemelheti a lábát, ugrásra készen. ahogy a vadászkutyáknál láthatjuk. Berögzült viselkedés is lehet a "mancsolás" - ha pacsit ad, jutalomfalatot kap. Az okos kutyák könnyedén manipulálhatják egy-egy aranyos trükk ismétlésével közönségüket.

 

A kutya felemeli egyik mellső mancsát

 

 

 

Hátat fordít neked

 

Tökéletesen megbízik benned, hiszen nem látja, mit csinálsz, mégsem tart attól, hogy váratlanul olyat teszel, amely kellemetlenül érintené. Persze lehet, hogy hátmasszázsra vágyik - egy kis dögönyözés nekik is jól tud esni.

 

A kutya hátat fordít a gazdinak

 

 

 

Reszketés, remegés

 

Ha a kutya teljes testében reszket, pedig nincs hideg, akkor feszültségét kívánja enyhíteni egy számára szokatlan helyzetben vagy ijesztő események közepette, pl. vihar, tűzijáték, hangzavar esetén, de ugyanígy riadalmat okozhat számára a családtagok veszekedése. Ha ezt tapasztalod kutyádon, igyekezz nyugodt körülményeket teremteni, próbálkozz figyelemeltereléssel vagy akár a nyugi-csomó bevetésével.

 

A kutya teljes testében reszket, remeg

 

 

 

Természetesen ahhoz, hogy egy kutya aktuális hangulatát megállapíthassuk, képesek legyünk leolvasni, mi járhat a fejében, érdemes figyelembe venni e jelek mellett a kutya jellemét, egészségi állapotát és a körülményeket is, melyek között az adott viselkedést mutatja. Probléma esetén kérjük ki szakember tanácsát!

 

 

 

Forrás: Sofia Kuznetsova/BrightSide.me
Indexkép forrás: Sofia Kuznetsova/BrightSide.me
Cikk első megjelenése: 2017. május 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Hírstart Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Hírek - Címlapon
Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
Kutyafon? A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert Hírek - Címlapon
Kutyafon? A magányos kutyák szorongásának oldására fejlesztenek távhívásos rendszert