A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok

2021. november 21., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?



 

A természetes vedlési időszakokon kívül megjelenő, fokozott szőrhullás (alopécia) hátterében számos tényező állhat: fertőzésektől kezdve hormonális eltéréséken át olyan állapotokig, melyek a kutya általános egészségére is kihatnak. A részleges vagy teljes szőrhullás akkor is megjelenhet, ha a szőrtüszők növekedésében zavar keletkezik, fentieken túl például trauma vagy immunproblémák esetén. A szőrtüszők gyulladásos állapota miatt a kutya testén több szőrhiányos terület is kialakulhat, a kiterjedt szőrhiányos terület azonban betegségre is utalhat. Alopécia szinte bármely életkorban kialakulhat, mérettől, fajtától és nemtől függetlenül. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok, és milyen tünetek esetén érdemes állatorvoshoz fordulnunk!

 

 

1. Szezonális vedlés

 

A szőrhullás gyakran a természetes vedlés része, néhány fajta esetében fokozott mértékben tapasztalható. Az elöregedett vagy károsodott szőrszálak rendszerint maguktól kihullanak, s míg a vedlés általában évente kétszer – tavasszal és ősszel – jellemző, számos fajta és keverékeik egész éven át hullatják szőrüket. Ősszel a legtöbb kutya szőrzete vastagabbra vált, s a meleg idő beköszöntével jelentős mértékű bundától szabadulhatnak meg, különösen a hidegtűrő kutyafajták s a kinti tartásra is alkalmas ebek. Léteznek hipoallergén fajták is, melyek nem vagy minimálisan hullatják szőrüket, viszont gyakoribb ápolásra, kozmetikázásra szorulhatnak.

 

Mérsékelt éghajlaton a szezonális vedlés enyhébb mértékű lehet, mivel az enyhe telek miatt a kutyának nincsen szüksége olyan vastag szőrzetre. Benti tartás esetén télen a fűtés hatására fokozódhat a szőrhullás. Fontos, hogy ismerjük a kutya fajtájának szőrtípusát, hogy a megfelelő ápolásban részesíthessük egész éven át, legyen szó a bunda rendszeres átfésüléséről vagy a néhány hetente esedékes kutyakozmetikai látogatásról.

 

 

Szőrhullás kutyáknál - bizonyos fajták fokozottabban vedlenek
Szőrhullás kutyáknál - bizonyos fajták fokozottabban vedlenek
Fotó: Pinterest

 

 

2. Genetika

 

A veleszületetten kopasz fajtáknál, így a mexikói meztelen kutya és a kínai meztelen kutya esetében a szőrhiány genetikailag meghatározott, kívánatos fajtajellemző. Ugyanakkor a kopaszodás, illetve a szőr szimmetrikus elvékonyodása más fajtáknál is kialakulhat (pl. tacskó, csivava, boston terrier, whippet, stb.). A színmutációs alopécia (Color Dilution Alopecia, CDA) genetikailag öröklött állapot, melynek következtében a szőr foltokban elvékonyodhat, kihullhat. Korpásodás és viszketés is megfigyelhető. Főként a kék vagy fakó színeket hordozó kutyáknál jelentkezik. A kölykök rendszerint normális szőrzettel jönnek világra, majd 6 hónapos koruktól testük bizonyos részein (pl. a fülek külső részén, a mellkason, háton, combokon vagy a nyak alsó részén) elvékonyodik vagy kihullik a szőr, az érintett területeken teljes szőrhiányhoz is vezethet. A kutya nem érez fizikai fájdalmat, kényelmetlenséget.

 

A veleszületetten szőrhiányos kutyákhoz hasonlóan annyit tehetünk, hogy bőrtápláló kiegészítőkkel segítjük a bőr védelmét, regenerálódását, s az időjáráshoz mérten ápoljuk: nyáron óvjuk a napégéstől, esőben vízálló kabáttal védjük, s ahogy hűvösre vált az idő, pulóvert vagy bélelt kabátkát húzunk rá, hogy ne fázzon. 

 

 

3. Jóindulatú, átmeneti állapot

 

A szőrhullás megmutatkozhat átmeneti formában is. Ahogy mi, gazdik is átmehetünk olyan időszakokon, mikor a szokásosnál nagyobb mértékű hajhullást tapasztalunk, kutyáinknál is változhat a vedlés mértéke. A betegségben szenvedő, váratlan vagy tartós stresszhatásnak (baleset, sokk, bántalmazás, stb.) kitett kutyák úgymond „ledobhatják a szőrüket”. Érzékenyebb ebek például egy egyszerű állatorvosi látogatástól vagy ijedtség, félelem (pl. vihar, tűzijáték) hatására is megválhatnak némi extra szőrtől. Gyakran múló állapotról van szó, a stresszes szituáció elmúltával a kutya megnyugszik, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

 

 

A szőrhullásnak genetikai eredetű okai is lehetnek kutyáknál
A szőrhullásnak genetikai eredetű okai is lehetnek kutyáknál
Fotó: vcahospital.com

 

 

4. Tápanyaghiány

 

A bőr a szervezet legnagyobb szerve, rengeteg tápanyagra van szüksége, hogy egészséges maradhasson. Hiány esetén szőrhullás jelentkezhet, ezért is fontos, hogy bármilyen étrendet is követünk – akár száraz, nyers vagy főtt –, törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálásra. Vemhesség és szoptatás alatt például különös gondot kell fordítani a mamakutya etetésére annak érdekében, hogy kölykeivel együtt elegendő tápanyaghoz juthasson. Ez az időszak szervezetét is megterhelheti, a hiányos táplálás jelei pedig szőrén is megmutatkozhatnak.

 

A minőségi eledelek javarészt megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, de ha bizonytalanok vagyunk, pontosan mit igényel kutyánk szervezete, kérjük ki állatorvos és/vagy kisállatdietetikus tanácsát, hogy az életkorának, testsúlyának és egészségi állapotának megfelelő táplálásban részesíthessük.

 

 

 

5. Hormonális eltérések

 

Az endokrin-rendszert érintő betegségekkel összefüggő szőrhullás rendszerint a kutya törzsén tapasztalható, általában szimmetrikusan jelenik meg. Tipikus, hogy a kutya nem érez fájdalmat, kellemetlenséget, nem viszket, nem vakarózik. Lehetséges okai:

  • pajzsmirigy-alulműködés: a pajzsmirigy által termelt hormon szintje abnormálisan alacsony
  • Cushing-kór, vagyis a mellékvesék működésének zavara: a mellékvesék által termelt kortizol hormon szintje túl magas, mely elnyomja a szőrnövekedést. A szőrhullás mellett jellemző tünetek a bőr sötét pigmentálódása és az alhas puffadása. Középkorú és idős kutyáknál, valamint kortikoszteroidos kezelésben tartósan vagy sűrűn részesült kutyáknál is kialakulhat, bármely életkorban.
  • nemi hormonok egyensúlyának kibillenése, például emelkedett ösztrogénszint vagy hirtelen lecsökkenő tesztoszteronszint esetén megváltozhat a szőr minősége és fokozott vedlés jelenhet meg

A diagnózis felállításához vérvételre, bőrmintavételre és további vizsgálatokra lehet szükség, melyek fényében a megfelelő terápia is elkezdhető.

 

 

A foltokban megjelenő szőrhullás fertőzések és betegségek esetén is kialakulhat kutyáknál
A foltokban megjelenő szőrhullás fertőzések és betegségek esetén is kialakulhat kutyáknál
Fotó: thehonestkitchen.com

 

 

6. Bakteriális és gombás fertőzések

 

A baktériumok és gombák természetes lakói a kutya szervezetének, így bőrének is. Segítik a bőr védelmét a külső kórokozóktól, melyek a bőr sérülése esetén könnyen betegséget okozhatnak. Jellemző tünetek: a bőr kipirosodik, begyullad, viszket, és kellemetlen szagot áraszt, esetenként hámlik, a szőr foltokban kihullik. Az elviselhetetlen viszketést a kutya állandó vakarózással próbálja enyhíteni, az érintett területet - például mancsáthevesen nyalogatja, rágcsálja, harapdálja, ám ezáltal súlyosbíthatja is az állapotot.

 

A bakteriális vagy gombás fertőzés diagnosztizálása és a megfelelő terápia kiválasztása általában mintavétel (bőrkaparék, biopszia) és laboratóriumi tesztek alapján történik, de a teljes képhez szükség lehet vérvételre és egyéb vizsgálatokra is. A fertőzések azonban másodlagosan is kialakulhatnak, ezért a tünetek kezelése mellett az elsődleges okok (pl. paraziták jelenléte, hormonális eltérés, allergia, stb.) feltárása és megcélozása is elengedhetetlen. A terápia részeként gyógysamponos fürdetést, helyileg alkalmazandó kenőcsöt, krémet és gyógyszereket írhat elő állatorvosunk.

 

 

7. Rühesség

 

Gyakori gyulladásos oka a szőrhullásnak a külső paraziták okozta fertőzés. A rühatkák a bőrben és a szőrtüszőkben élősködnek, állandó viszketést okoznak, ahogy járatokat vájnak a bőrben és sejtjeiből táplálkoznak. A szőr gyakran foltokban hullik ki: a szemek körül, a fülek külső részén, a mellkason, alhason, a lábakon és a lágyékon. A kutya rágcsálja magát, fájdalmas sebek alakulnak ki, utat engedve a bakteriális fertőzéseknek.  

A rühességet okozó atkák két részre oszthatók: a Demodectic és Sarcoptic egyaránt viszketést, a bőr kipirosodását, szőrhullást és a vakarózás következtében sebeket, hegeket okozhatnak. Míg a Demodex canis kutyák között terjed, a Sarcoptes scabies kutyára és emberre egyaránt fertőz, ezért kiemelten fontos a beteg kutya elkülönítése és mielőbbi kezelése!

 

 

A paraziták okozta szőrhullás kezelésének részét képezheti a gyógysamponos fürdetés kutyáknál
A paraziták okozta szőrhullás kezelésének részét képezheti a gyógysamponos fürdetés kutyáknál
Fotó: wagwalkingweb.com

 

 

8. Allergia

 

A kutyáknál kialakuló allergiák három fő kategóriába sorolhatók: környezeti vagy atópiás, amikor a környezetben található anyag (pl. vegyszer, háziporatka, pollen) okoz irritációt, étel- és bolhaallergia. Az allergiás reakció tipikus tünetei a viszketést enyhítendő vakarózás, a bőr kipirosodása és a szőrhullás.

 

Ha az irritáció a környezetből származik, és megleltük a kiváltó okot, segíthet az allergén eltávolítása: a háztartási vegyszerek, takarítószerek, mosószer lecserélése környezet- és kutyabarát szerekre. Allergiás reakció léphet fel műanyagra és bizonyos textilekre, ilyenkor az etető- és itatótál, valamint a kutya játékainak, fekhelyének, ruháinak lecserélése is beválhat. Pollenallergia esetén már nehezebb dolgunk van, hiszen nem kerülhetjük ki a levegőben szálló allergéneket, viszont mérsékelhetjük kutyánk kitettségét. Otthonunkban levegőtisztító berendezéssel, a séták során pedig a pollenekkel erősen tarkított helyek kerülésével. (További tippek elérhetőek itt.)

 

A bolhaallergia a bolhák nyálában található fehérjékre adott túlzott immunválasz, ám az allergiák közül talán még ezt a legkönnyebb kiküszöbölni bolhaellenes szerek (csepp, nyakörv, tabletta) bevetésével. Fertőzöttség esetén az állatorvos által ajánlott speciális samponos fürdetéssel jól eltávolíthatóak a bolhák, majd a szükséges kezeléssel távol tarthatók az élősködők. Fontos a kutya környezetének bolhamentesítése is! Ha a vakarózás következtében másodlagos fertőzés és szőrhullás is kialakult, az előírt gyógyszerek is krémek alkalmazásával gyógyítható az állapot, és idővel a szőr is vissza fog nőni.

 

Az ételallergia okának feltárása és kezelése komolyabb vizsgálatokat igényelhet. Az általunk tapasztalt tünetek és a kutya táplálásának fényében állatorvosunk ajánlhat hipoallergén eledeleket. Léteznek speciális tesztek is, melyekkel meghatározható, pontosan mely összetevőkre érzékeny a kutya, a megfelelő étrend betartásával néhány héten belül javulás tapasztalható. Immunerősítő kiegészítők is elérhetőek, melyek elősegítik a bőr és a szőr regenerálódását.

 

 

Felfekvés - a fekvés közben tartósan nyomásnak kitett testrészeken a kutya szőre kihullhat, bőre megkeményedhet
Felfekvés - a fekvés közben tartósan nyomásnak kitett testrészeken a kutya szőre kihullhat, bőre megkeményedhet
Fotó: Pinterest

 

 

9. Belső szervi betegségek, rák

 

A belső szervek megbetegedése és daganat jelenléte esetén is előfordulhat, hogy a bőr és szőr minősége szenved kárt, mert a forrásokat a szervezet elveszi a bőrtől és a belső szervek felé irányítja. Máj- és vesebetegség, de rák is okozhat tehát megmagyarázhatatlan szőrhullást. Gyanú esetén ne habozzunk kivizsgálást kérni!

 

 

10. Felfekvés

 

A kutya testének azon területein alakul ki, ahol a csontok közel vannak a bőrfelszínhez, rendszeresen és tartósan érintkezésbe kerülnek kemény felületekkel, pl. padlón vagy betonon fekszik, alszik. A bőrre ható nyomás miatt a szőr kihullik, bőrkeményedés alakul ki, mely idővel kérgessé válik. Gyakori óriás fajtáknál, túlsúlyos és idősebb kutyáknál.

 

 

 

Összegzés

 

Ha kutyánknál fokozott szőrhullás mutatkozik, kopasz foltok alakulnak ki, egyéb tünetekkel is párosul, jegyezzük fel az általunk tapasztaltakat, és látogassunk el állatorvosunkhoz. Tartsuk be az előírt kezelést, tápláljuk kedvencünket az igényeinek megfelelő, minőségi eledellel, ügyeljünk a külső-belső paraziták elleni folyamatos védelemre, valamint a megfelelő bőr- és szőrápolásra, hogy észrevehessük a korai jeleket.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: pethealthnetwork.com, petmd.com
Indexkép forrás: petassure.com
Cikk első megjelenése: 2019. augusztus 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Hírek - Címlapon
Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Hírek - Címlapon
Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez