A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság

2024. január 07., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ételeink, italaink édesítője, süteményeink ínycsiklandó hozzávalója. Gyógyító ereje évezredek óta közismert; és kedvenceink is szívesen megkóstolnák. Ők is érezhetik a méz jótékony hatásait, de vajon ehetnek belőle?



Egyszerűen ennivaló, és még gyógyhatású összetevőkkel is rendelkezik: a méz. Szeretjük vagy sem, mindez tagadhatatlan. De mi a helyzet a kutyákkal? Ők is biztonsággal fogyaszthatják? Kis mennyiség még nem okoz gondot, a mézet beépíthetjük a kiegyensúlyozott étrendbe, de magas cukortartalma miatt bizony résen kell lennünk. A túl gyakori, testsúlynak nem megfelelő mézmennyiség ugyanis idővel elhízáshoz vezethet, különösen akkor, ha a kutya keveset mozog. A cukor, mint tudjuk, a fogak épségét is károsíthatja, ezért – és egyébként is – érdemes rendszeresen mosni kutyánk fogait.

 

A méz jótékony hatásai

 

A benne található természetes cukrok, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok hozzájárulhatnak gazdik és kedvenceik egészségéhez egyaránt. Gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, a néphagyomány szerint segít leküzdeni a kórokozókat, enyhíti a torokfájást, a bőrproblémákat, az emésztési panaszokat, az allergiás tüneteket és kisebb-nagyobb felületi sebek gyógyulásához is hozzájárul. Annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e, rábízzuk a kedves olvasók egyéni tapasztalatára, ám a méz töretlen népszerűségét aligha lehet kétségbe vonni.

 

Évezredek óta ismert a méz gyógyító hatása
Évezredek óta ismert a méz gyógyító hatása
Fotó: Twitter

 

1. Allergia

 

Egyes elgondolások szerint a méz segíthet a szezonális allergia tüneteinek enyhítésében. Ha a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá a pollenekhez, serkenthetjük az antitestek létrejöttét, melyek csökkenthetik az immunválaszt, így a tavasz kezdetétől könnyebben megbirkózhatunk az allergiával. Ha a mézet helyi termelőktől szerezzük be, fokozott hatás érhető el, mivel olyan polleneket tartalmazhat, melyekkel mi magunk is találkozhatunk lakóhelyünkön és annak közelében. Feltehetően kedvenceinknél is kialakulhat ez a reakció „szénanátha” esetén, mindenesetre jobb, ha kikérjük állatorvosunk véleményét, mielőtt alkalmaznánk!

 

2. Bőrproblémák

 

Forró foltok, ekcéma, rovarcsípés, karcolások, vágások, sebek… Antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően a méz hozzájárulhat a kutya bőrét érintő problémák gyógyulásához. Alacsony nedvességtartalma miatt a baktériumok kevésbé tudnak szaporodni, továbbá kis mennyiségben hidrogén-peroxidot tartalmaz, mely fertőtlenítő hatással bír. Méghozzá oly módon fertőtleníti a kezelt bőrfelületet, hogy eközben nem akadályozza a sejtek regenerálódását. Nem csíp, nem éget, ellenkezőleg: enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Táplálja az egészséges szöveteket, a benne található enzimek pedig hozzájárulnak a bőr általános egészségéhez is.

 

Tipp: Ha a méz túl sűrű vagy kikristályosodott, helyezzük bele az üveget vagy csuprot egy tál meleg vízbe. Hatására a méz megolvad, könnyebben kenhetővé válik. Mézes pakolás alkalmazásakor ügyeljünk arra, hogy a kutya ne nyalja le a felvitt mézet; kössük be óvatosan a kezelt bőrfelületet!

 

Méz kutyáknak? Különféle problémáknál segíthet
Méz kutyáknak - Különféle problémáknál segíthet
Fotó: metamorphosis.com

 

3. Köhögés, torokfájás, irritáció

 

A méz csodákat tehet megfázás, torokgyulladás, - kaparás esetén – nemcsak embereknél, hanem kutyáknál is. Ha kedvencünknek fáj a torka felsőlégúti fertőzés (pl. kennelköhögés) vagy egyéb probléma miatt, és állatorvosunk megállapította a probléma okát, az előírt kezelés betartása mellett egy kis mézet is adhatunk kisbetegünknek. Enyhítheti a gyulladást, a fájdalmat, a torok szárazságát, az irritációt és a viszketést, de ha ebben éppen csak egy parányit segít, legalább kedvencünk figyelmét elterelhettük egy kis időre némi egészséges nyalánksággal.

 

4. Emésztés

 

Gyomorbántalmak, emésztési panaszok, hasmenés, székrekedés tünetei esetén is bevethető a méz. Prebiotikumok és probiotikumok egyaránt találhatóak benne, melyek fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer megfelelő működésében.

 

5. Egészséges testsúly

 

A mézben található cukrokat a kristálycukortól eltérően bontja le szervezetünk. A folyamat kevesebb inzulint igényel, és a cukor lassabban szívódik fel a vérkeringésből, vagyis a glükóz lassabban emésztődik és alakul át energiává. Hatása hosszantartóbb, így csökkentheti a kutya éhségérzetét is. Ha a kutya hajlamos a hízásra, egy kis méz adásával segíthetünk neki megőrizni egészséges testsúlyát.

 

Többféle méz közül válogathatunk kutyánk számára is
Többféle méz közül válogathatunk kutyánk számára is
Fotó: naturaforce.com

 

Mennyi mézet ehet a kutya?

 

A méz igazi ínyencség lehet kedvencünk megszokott étrendjében, de ne feledjük, hogy magas cukortartalma miatt legyünk óvatosak! Ha az alábbi listához tartjuk magunkat, elkerülhetjük, hogy az ajánlottnál több mézet egyen kutyánk:  

  • 5 kg-ig ¼ teaskanál méz/nap
  • 5-10 kg: ½ teáskanál méz/nap
  • 10-25 kg: 1 teáskanál méz/nap
  • 25 kg felett: legfeljebb 2 teáskanál méz/nap

Mint a legtöbb újdonsággal tennénk, a mézhez is lassan szoktassuk hozzá kedvencünket. Ha ódzkodik az illatától vagy ízétől, tehetünk egy cseppnyit eledelébe, s ha már szívesebben fogyasztja, testsúlyának megfelelő mennyiséget is hozzákeverhetjük. Működhet jutalomként is, ha egy teáskanálról nyalogatja le vagy táljába csurgatjuk bele, melyen „elnyammoghat”. Figyelemelterelésként is beválhat, például vihar, tűzijáték idején, ha odavan a mézért. Egy kis időre kikapcsolhat a félelem állapotából. Ha bármilyen betegséggel küzd, (pl. emésztési panaszok, bélproblémák), túlsúlyos vagy cukorbeteg, mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosával, mielőtt mézet adnánk neki!

 

Méz, egy kis egészséges finomság
Méz, egy kis egészséges finomság kutyáknak is
Fotó: dogsnaturallymagazine.com

 

A méz jótékony társai

 

Szorgos méhecskéink többféle csodálatos termékkel ajándékoznak meg bennünket: pollenek, méhpempő, méhviasz, propolisz. Lássuk, mi mindenben lehetnek segítségünkre!

 

1. Virágpollenek

 

A növények virágainak beporzása közben a méhekre tapadt pollenekből „hazára is jut”. Ezek a parányi részecskék fontos tápanyagforrásként szolgálnak a méhek számára. Így kerülhet bele a mézbe is ici-pici mennyiségben némi pollen. Egyes vélemények szerint éppen ez a tulajdonsága segíthet az allergia tüneteinek enyhítésében, akár az allergia leküzdésében. Emellett segíthet a káros szabadgyökök megkötésében. Ezek bekerülhetnek a szervezetbe táplálkozás során, valamint a környezetből is, például különféle vegyszerek, permetszerek, sugárzás, stb. révén. Életben maradásukhoz más, egészséges sejtektől vonnak el tápanyagot és energiát, s az egyensúlyt felborítva nemcsak betegségek (pl. rák) kialakulásához vezethetnek, de az öregedést is felgyorsíthatják.

Séta és szaglászás közben a kutya orrára és szőrére is rákerülhetnek a virágokon lévő és a levegőben szálló pollenek. Ha ezeket lenyalja, egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy a szervezetében keringő szabadgyököknek búcsút mondhasson – legalábbis jónéhánynak.

 

Bár csípésük kellemetlen, rengeteget köszönhetünk a méheknek
Bár csípésük kellemetlen, rengeteget köszönhetünk a méheknek
Fotó: thefarmersdog.com

 

2. Propolisz

 

A pollenek mellett gyanta is kerülhet a méhek testére, ahogy megpihennek a fákon munka közben. Ebből a gyantából készül a propolisz, mely stabilabbá, erősebbé teszi a kaptár szerkezetét is. Természetes antibiotikum, évezredek óta használják a sebgyógyításban, különös tekintettel az elfertőződött sebekre. Segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. A mézes pakoláshoz hasonlóan a tiszta, minőségi propolisz is alkalmazható helyileg, a sebre téve (fertőtlenítést követően).

 

3. Méhpempő

 

A méhek lárváinak fő eledele, mely nemcsak az egészséges fejlődés, hanem az erőnlét és állóképesség fenntartásához is hozzájárul. Kutyáknál is hasonló a hatás, akár még rossz közérzet, depresszió, levertség és szorongás, stressz esetén is segíthet.

 

4. Méhviasz

 

A kaptár felépítésének elengedhetetlen alapanyaga. Gyógyírként szolgálhat gazdik és kutyák számára is. Ha megolvasztjuk a méhviaszt, a megfelelő gyógynövényekkel elkeverve a pakolásként felvihetjük a száraz bőrre, például felfekvés esetén, valamint töredezett orra, talppárnára.

 

Nem minden kutya szereti a mézet
Bármennyire is egészséges, nem minden kutya szereti a mézet
Fotó: thehappypuppysite.com

 

Hogyan válasszuk ki a kutyánk számára megfelelő mézet?

 

Ahogy oly sok terméknél tapasztalhatjuk, a mézet sem kerülik el minőségbeli eltérések. Nem minden méz, ami annak látszik? Ennél azért szebben fest a helyzet, de érdemes körültekintően eljárni a méz vásárlásakor. Egyes termékek minimális mennyiségben tartalmaznak mézet, javarészüket cukor teszi ki, míg mások olyan helyről származhatnak, ahol gyakran használnak permetszereket. Akkor mégis hol vegyük meg a mézet? Például a helyi kistermelői piacon, ahol megfelelő tisztaságú, minőségű, nagy gonddal és szeretettel készült mézet kaphatunk. Beszélgessünk el a méhésszel, termelővel arról, milyen mézre van szükségünk és milyet ajánl. Sok érdekességet megtudhatunk a mézről és kis barátainkról, a méhecskékről is.

 

Tipp: az a méz, amelyik nem esett át a filtrálás és pasztörizálás folyamatán, sötétebb színű és kristályos szerkezetet vesz fel hűvös helyen tárolva. Gondoljunk rá úgy, mintha egyenesen a kaptárból juthatnánk hozzá a mézhez, annak minden jótékony tulajdonságával együtt.

 

Mikor ne adjunk kutyánknak mézet?

 

Cukorbetegség, illetve túlsúly esetén legyünk nagyon óvatosak, hogy mennyi mézet adunk kedvencünknek! Ma már diabetikus méz is kapható a boltokban – kérdezzük meg állatorvosunkat arról, hogy kedvencünk kaphat-e belőle!

 

Figyelmeztetés: kölyökkutyák, illetve az immunrendszert érintő problémákkal küzdő kutyák (pl. autoimmun betegség, immunszupresszív kezelés, stb.) esetében inkább kerüljük a méz adását, ugyanis a nem megfelelő forrásból származó méz szennyezett lehet (pl. a botulizmust okozó Clostridium botulinum spórákkal), mely az egészségükre nézve ártalmas lehet!

 

Ha szeretnénk mézet adni a kutyának, maradjunk kis mennyiségnél
Ha szeretnénk mézet adni a kutyának, maradjunk kis mennyiségnél
Fotó: Pinterest

 

Akiknek hálával tartozunk: a méz alkotói, vagyis a méhek

 

Rengeteget köszönhetünk e csodás kis lényeknek! A méz csupán egyik „vívmányuk”, de talán még ennél is fontosabb szerepet játszanak bolygónk életének fennmaradásában a növények beporzása által. A mezőgazdaságból származó termények 75%-a függ a méhek szorgoskodásától, ez a hihetetlen mennyiség látja el a Föld népességének jelentős részét élelemmel. Ha a méhek eltűnnének, márpedig számuk sajnos rohamosan csökken, a rendelkezésre álló élelmiszer mennyisége és változatossága is drasztikusan lecsökkenne. Ahogy azoknak az állatoknak a száma is, melyek a méhek által beporzott növényeket fogyasztják.

 

Mit tehetünk mi?

  • Kerüljük a vegyszereket tartalmazó növényvédők, gyomirtók, rovarölők, gyepápolók és egyebek használatát kertünkben. Használjunk természetbarát és méhecskebarát szereket.
  • Fűnyírás közben hagyjuk meg a méhek kedvenceit, a virágokat (pl. gyermekláncfű/pitypang).
  • Ültessünk sok-sok virágot és alakítsuk át kertünket olyan hellyé, ahol a méhecskék menedékre és táplálékra lelhetnek

Vigyázzunk aprócska társainkra, mert nekik köszönhetjük mindennapi élelmünk jó részét. Tegyünk róla, hogy békében élhessenek és továbbra is tevékenykedhessenek azon, hogy a Földön élhessünk!

Forrás: akc.org, dogsnaturallymagazine.com
Indexkép forrás: Pinterest/Metamorphosis
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újra kutyás reklámok hódítják meg a szívünket Hírek - Címlapon
Újra kutyás reklámok hódítják meg a szívünket
Megmenthették volna a kutyát... Hírek - Címlapon
Megmenthették volna a kutyát...