A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén

2023. december 02., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek? 

A hasnyálmirigy létfontosságú szerv, a has jobb oldalán foglal helyet, a gyomorral áll összeköttetésben. Enzimeket termel, melyek segítik az emésztést, valamint hormonokat, például inzulint, mely a vércukorszint szabályozásában és a glükóz-anyagcserében játszik fontos szerepet. Az emésztőenzimek a vékonybélbe választódnak ki, a hormonok pedig a vérkeringésbe kerülnek.

 

Gyulladása esetén hasnyálmirigy-gyulladásról beszélünk (pankreatitisz). Kutyáknál viszonylag gyakori betegség: az életkor, a nem és a fajta nincs rá hatással. Lehet heveny (akut) vagy krónikus.

 

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás: megjelenhet enyhe, közepesen súlyos (ödémás duzzanat) vagy súlyos formában, amikor már vérzés is fellép a szervben vagy a szerv környékén. A gyulladás következtében az emésztőenzimek a hasüregbe ürülnek, mely másodlagos fertőzést és szövődményeket eredményezhet a májnál, az epehólyagnál, az epevezetékben és a belekben is. Gyógyulást követően az érintett kutyáknál vissza-visszatérhet a betegség, krónikus formát öltve.

 

 

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál - Tüneteit nem mindig könnyű felismerni
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál - Tüneteit nem mindig könnyű felismerni
Fotó: Twitter

 

 

Mi okozhat hasnyálmirigy-gyulladást?

 

Normális esetben a hasnyálmirigy enzimek inaktív állapotban termelődnek, majd a hasnyálmirigyből a patkóbélbe jutva aktiválódnak, és megkezdik az emésztést. Gyulladásnál azonban ezek az enzimek már a hasnyálmirigyben működésbe lépnek, mielőtt még a vékonybélbe kerülnének. Olyan ez, mint egy időkapszula, amely a kitűzött időpont előtt nyílik ki, ebben az esetben tehát az emésztőenzimek már az emésztés előtt elkezdenek dolgozni. Ennek eredményeként magát a hasnyálmirigyet kezdik el felemészteni. Klinikai tünetei gyakran változatosak, a betegség intenzitása az idő előtt működésbe lépett enzimek mennyiségétől függ.

 

A hasnyálmirigy-gyulladás pontos oka egyelőre ismeretlen, habár bizonyos esetekben a zsíros ételek és egyes gyógyszerek (kortikoszteroidok) szerepet játszhatnak kialakulásában. Általában véve azonban úgy tűnik, a betegség spontán jelenik meg.

 

 

A hasnyálmirigy elhelyezkedése kutyáknál
A hasnyálmirigy elhelyezkedése kutyáknál
* A máj az alatta lévő szervek láthatósága miatt halvány
Ábra: vcahospitals.com / Szöveg: Kutyabarathelyek.hu

 

 

A hasnyálmirigy-gyulladás klinikai tünetei

 

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hőemelkedés, láz, letargia, alhasi fájdalom, hasmenés és a csökkent étvágy. Rohamszerű fellépésnél a kutya jellegzetes „imádkozó pózt” vehet fel, vagyis hátsó testfelével felfelé nyújtózik, míg mellső lábai és feje a földhöz közelítenek. Súlyos roham esetén (a tünetek egyidejű, erőteljes megjelenése), alábbiakkal számolhatunk: akut sokk, súlyos depresszió, akár halál.

 

 

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

 

A diagnózishoz elengedhetetlenek a laborvizsgálatok; a fehérvérsejtek és/vagy a hasnyálmirigy-enzimek megemelkedett száma jelezheti a gyulladást. Ma már specifikus tesztek is elérhetőek a gyógyászatban, az állatorvosi rendelő felkészültségétől függően akár egy gyors lipáz enzim mérést is el tudnak végezni. Az ultrahangos vizsgálat is segíthet a hasnyálmirigy-gyulladás vagy a lokális hashártyagyulladás (peritonitisz) megállapításában, mely gyakran az állapot velejárója.

 

Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amikor a kutya még krónikus pankreatitisz mellett sem mutat tipikus tüneteket, eredményeiben alig látszik eltérés. Ez megnehezítheti a diagnózist, a kórtörténet és a klinikai tünetek ilyenkor különösen nagy hangsúlyt kapnak.

 

 

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál
Ábra: vcahospitals.com / Szöveg: Kutyabarathelyek.hu

 

 

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigy-gyulladás?

 

A sikeres management függvénye a korai diagnózis és a szakszerű ellátás mielőbbi megkezdése. Az enyhe és ödémás forma esetén a cél a hasnyálmirigy pihentetése és támogatása, így a szervezet képessé válhat arra, hogy meggyógyítsa önmagát. Hányás esetén javasolhatják a kutya koplaltatását, amíg a hányás megszűnik. Akár néhány napra is visszatarthatják a táplálékot a kutyától, ha szükségesnek látják – eközben speciális kiegészítőkkel, infúzióval támogatják. Ha abbamaradt a hányás, alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető étrendet írnak elő számára a gyógyulás idejére.

 

A hasnyálmirigy-gyulladás erős fájdalommal járhat, ez ellen fájdalomcsillapítót adhatnak a kutyának. A kiszáradás ellen és az elektrolit-háztartás egyensúlyának megőrzése érdekében intravénás úton juttatnak be szervezetébe folyadékot. Sok esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerekre is szükség lehet a hányás, hasmenés csökkentésére. Fertőzés gyanúja esetén pedig antibiotikumok is a kezelés részét képezhetik.

 

Vannak helyzetek, amikor a betegség súlyossága megköveteli, hogy a kutyát néhány napig bent tartsák a kórházban. Ilyenkor az infúzió és a gyógyszerek mellett fokozatosan vezetik be a diétát, melyet a gazdinak is be kell tartania. Ha az állapot súlyos (pl. belső vérzés és/vagy fertőzés lép fel), intenzív ellátásban részesíthetik a kutyát, a sokkos állapot elkerülése érdekében.

 

 

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál - Gyakori tünet a letargia
Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál - Gyakori tünet a letargia
Fotó: topdogtips.com

 

 

Milyen a betegség prognózisa?

 

Ez függ a betegség súlyosságától, valamint attól is, hogyan reagál a kutya szervezete a kezelésre. A gyulladás enyhébb formáinál jobbak a kilátások, míg súlyos formájánál (sokk, depresszió, stb.) óvatosabban tekintenek a jövőbe. A kezelés mindenképpen fontos, ha a kutya ezt nem kapja meg, állapota nagyon hamar rosszabbodhat, belső vérzés és fertőzés léphet fel szervezetében, melynek súlyos következményei lesznek – az életébe is kerülhet, ha nem jut el időben állatorvoshoz!

 

 

Hosszú távon is adódhatnak problémák?

 

Szerencsére a betegség legtöbb esetben szövődmények nélkül gyógyul, ugyanakkor egy súlyos vagy visszatérő gyulladás esetén az alábbi gondokkal lehet számolni:

 

  • Ha az emésztőenzimeket termelő sejtek jelentős számban pusztulnak el, problémássá válhat az elfogyasztott táplálék megemésztése. Ezt az állapotot exokrin hasnyálmirigy-elégtelenségnek nevezik (exocrine pancreatic insufficiency – EPI), melynek kezelésére enzimpótló készítményt (kapszula, por) és speciális vitaminokat írnak fel a kutyának. Tipikus tünet, hogy a kutyának jó az étvágya, mégis veszít testsúlyából, szőre mattá válik, gyakrabban ürít (sárgás, nyálkás bélsár).
     
  • Ha az inzulintermelő sejtek száma jelentősen lecsökken, kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki.
     
  • Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy fájdalmas letapadások, összenövések alakulnak ki az alhasi szerveknél.

 

Fenti szövődmények megjelenése elsősorban a krónikus hasnyálmirigy-gyulladással küzdő kutyáknál várható, ezért különösen fontos, hogy idejekorán diagnosztizálják a betegséget!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2023. január 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák is lehetnek csiklandósak? Hírek - Címlapon
A kutyák is lehetnek csiklandósak?
Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit? Hírek - Címlapon
Miért szeretik a kutyák a koszos zoknit?