A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutyám brokkolit?

2023. december 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Tápanyagokban és fitokemikáliákban rendkívül gazdag, és még finom is! Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb zöldségünk, mely méltán érdemelte ki az ún. superfood, vagyis szuperegészséges étel jelzőt. De vajon a kutyák is ehetik?



 

Sokan kedvelik, és legalább annyian ódzkodnak tőle sajátos íze miatt. Annyi azonban bizonyos, hogy antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, bioaktív vegyületekben és növényi rostokban is gazdag, kalóriatartalma viszont alacsony. Egészséges, tápláló zöldségünk, a brokkoli a vadkáposzta (Brassica oleracea) termesztett változata. A mediterrán régióból származó zöldséget már az ókori Rómában is nagyra értékelték, ám hazánkban a 20. század vége felé terjedt el széles körben, különösen az egészséges táplálkozásra vágyók között.

 

A jó hír, hogy a brokkoli négylábú barátaink esetében is megannyi jótékony hatással bír. Jutalomfalatként vagy az eledelbe keverve hozzájárulhat a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, különösen akkor, ha kedvencünk főtt étrenden van.

 

 

Antioxidánsokban gazdag

 

Antioxidáns tulajdonságokkal bíró C-vitamin, karotinoidok és tokoferolok egyaránt megtalálhatóak a brokkoliban. 100 gr brokkoliban 89 mg C-vitamin van, ami az átlag 2000 Kcal-ás étrend mellett már önmagában is fedezi a javasolt C-vitaminszükségletet. Egy evőkanál brokkoli 5.08 mg C-vitamint tartalmaz, mely megköti a szabadgyököket, egyúttal gátolja az oxidációt, megelőzi a sejtek károsodását. Számos anyagcsere funkcióban játszik fontos szerepet, például a szövetek növekedését és karbantartását.

 

 

Brokkoli - Egészséges zöldség a kutyák számára is
Brokkoli - Egészséges zöldség a kutyák számára is
Fotó: k9web.com

 

 

A karotinoidok közül lutein, zeaxanthin és béta-karotin is van a brokkoliban, melyek jótékony hatása antioxidáns tulajdonságaikon is túlmutat. A béta-karotin az A-vitamin előfutára: támogatja a látást, a megfelelő csontnövekedést, reprodukciót, sejtműködést és immunválaszt. A lutein és zeaxanthin emellett hozzájárulhat a szem sejtjeinek és szöveteinek védelméhez a fototoxikus károsodás és oxidatív stressz ellen.

 

A tokoferolok pedig olyan E-vitaminok, melyek gátolják a lipidek oxidációját azáltal, hogy „levadásszák” a szabadgyököket. A brokkoli nemcsak vitaminokban, hanem ásványi anyagokban is gazdag, például magnézium, kalcium, cink és vas.

 

 

Méregtelenítés és harc a szabadgyökök ellen

 

A brokkoliban többféle bioaktív vegyület (fitokemikália) is található, kiemelten gazdag a káposztafélék családjába tartozó növényekre jellemző glükozinolátokban. Az egyik ilyen vegyület a glükorafanin, mely a szulforafán előanyaga. Tanulmányok kimutatták, hogy a szulforafán közvetlen antioxidáns hatást fejt ki, és olyan enzimeket generál, melyek elősegítik a szervezet méregtelenítését. A szabadgyökök megkötése által lelassítja a kutya öregedésének folyamatát, és csökkenti az idős korral összefüggő betegségeket.

Kutatások szerint még a rákmegelőzésben is segíthet ez a vegyület, ugyanis gátolja a rákos sejtek (pl. a karcinogének) termelődését, burjánzását. Bár további vizsgálatok szükségesek ehhez, elképzelhető, hogy kutyák esetében is fellelhető e jótékony hatás. A szulforafán gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított.

 

 

Brokkoli - Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi rostokban, bioaktív vegyületekben is gazdag
Brokkoli - Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi rostokban, bioaktív vegyületekben is gazdag
Fotó: tasteandselblog.com

 

 

A megfelelő immunválasz elősegítése

 

A brokkoliban lévő természetes C-vitamin számos módon segíti kedvencünk immunrendszerét: támogatja a sejtfunkciót, erősíti a sejtek védelmét a kórokozók ellen, védelmet nyújt a környezeti stresszhatások ellen, elősegíti a kórokozók pusztulását. A lutein pedig az emberi és állati szervezetben is fokozza az immunválaszt.

 

 

Egészséges tápanyagok a brokkoliban

 

Folsav: A B9-vitamin természetes formája fontos szerepet játszik a DNS-szintézisben, a sejtek növekedésében és anyagcsere működésében is. Egy evőkanálnyi brokkoliban 3.58 mg folsav található.

 

K-vitamin: Egy evőkanálnyi brokkoli 5.8 mg-ot tartalmaz belőle, mely támogatja a megfelelő véralvadási folyamatokat.

 

Növényi rostok: Egy teáskanálnyi brokkoliban 49.37 mg rost található. Hozzájárul az egészséges bélműködéshez (elősegítve a rendszeres ürítést), továbbá javítja a bél mikrobiomját. Ügyeljünk arra, hogy kedvencünk megfelelő mennyiségű rosthoz juthasson a táplálkozás során, bővebben:

 

 

Jutalomfalatként és a kutya eledelének kiegészítőjeként is kiváló a brokkoli
Jutalomfalatként és a kutya eledelének kiegészítőjeként is kiváló a brokkoli
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Hogyan adjunk a kutyánknak brokkolit?

 

Mint minden egészséges eledelnél, e zöldségre is érvényes, hogy jóból is megárthat a sok. A brokkoliban lévő izotiocianát emésztőrendszeri irritációt okozhat, túlzásba vitt fogyasztás esetén. Ezért is fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő mennyiségre, legyen szó akár jutalomfalatról vagy a táplálék kiegészítéséről.

 

Egyes feltevések szerint a káposztafélék fogyasztása hozzájárulhat a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához – laboratóriumi vizsgálatok során e lehetséges hatás nem nyert bizonyítást. Kiderült azonban, hogy a brokkoli jótékony hatással bír a pajzsmirigy megfelelő antioxidáns egyensúlyára.

 

Ha most készülünk arra, hogy első alkalommal kóstoltassunk kedvencünkkel brokkolit, kezdjük kis mennyiséggel. Szedjük szét a brokkolit rózsákra, majd forró víz alatt alaposan mossuk meg a szennyeződések eltávolítása érdekében. Ha nyersen szeretnénk adni, legyalulhatjuk vékony szeletekre, vagy vágjuk akkora kockákra, hogy a kutya könnyen el tudja rágni. Ez esetben különösen fontos, hogy biokertészetből vásároljuk a zöldséget. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport listáján például sajnos igen előkelő helyet foglal a vegyszerrel kezelt növények között.

 

 

Nyersen, párolva, főzve is finom a brokkoli
Nyersen, párolva, főzve is finom a brokkoli
Fotó: culinaryhill.com

 

 

Ha a kutya nem szívesen ropogtatja el, vagy nem tudja megenni a brokkolit (pl. fogprobléma, idős kora, stb. miatt) tálalhatjuk párolt, főtt és pürésített formában is.

 

Virágzata mellett zsenge szára és egészséges levelei is fogyaszthatóak. Válasszuk azt a brokkolit, amelynek feje tömör, sötétzöld színű – a frissessége ránézésre is jól megállapítható. Ha a zöld rózsák halványodnak, sárgásra fakul, a zöldség nemcsak színéből, de tápanyagtartalmából is veszített. Hűtőben tárolva ugyan eláll néhány napig, de a legjobb, ha vásárlást követően rövid időn belül elkészítjük és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Tipp: Ügyeljünk arra, hogy a jutalomfalatok a kutya napi kalóriabevételének legfeljebb 10%-át tegyék ki!

 

 

 

Forrás: petfoodfacts.mercola.com
Indexkép forrás: tasteandsellblog.com/k9web.com
Cikk első megjelenése: 2022. március 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Téli napok Szilvásváradon a kedvenceinkkel Hírek - Címlapon
Téli napok Szilvásváradon a kedvenceinkkel
A kutyák is lehetnek csiklandósak? Hírek - Címlapon
A kutyák is lehetnek csiklandósak?