A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól!

2020. november 01., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?A kutyák fertőző felsőlégúti megbetegedése - összefoglaló nevén kennelköhögés - kialakulásában baktériumok és vírusok egyaránt szerepet játszhatnak. A járvány leggyakrabban olyan helyeken üti fel a fejét, ahol több kutya van összezárva zsúfolt körülmények között, például menhelyeken, tenyészetekben (innen is a „kennel” név), szaporítótelepeken, de panziókban és kutyakiállításokon is találkozhatunk vele. A stresszes környezet, a szegényes szellőztetés, állott levegő, valamint a hőmérsékleti szélsőségek is hozzájárulhatnak a betegség terjedéséhez.

 

Korábbi cikkünkben már írtunk a betegségről, ezúttal viszont azt szeretnénk körbejárni, hogyan hat a kölyökkutyákra, és mit tehetünk a felépülés ideje alatt?

 

A kennelköhögés okai

 

A kennelköhögés tüneteiben hasonló az emberi megfázáshoz, az állapot összetettsége különféle vírusoknak és baktériumoknak köszönhető, például: kutya parainfluenza vírus, kutya adenovírus-2, a szopornyica kórokozói, de szinte minden esetben jelen van a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium is. Önállóan vagy kombinációban is eredményezhetnek kennelköhögést.

 

A fertőzött kutya szervezete, erős immunrendszer esetén némely esetben magától is képes leküzdeni a betegséget, míg másoknál igen súlyossá válhat, főleg a kölyökkutyák és idős egyedek, valamint a gyengébb immunrendszerű ebeknél. A gyógyulás sajnos nem ad életre szóló védettséget, vagyis ha az eb már átesett a kennelköhögésen, évek múltán újra elkaphatja azt.

 

Kennelköhögés kölyökkutyáknál - elegendő a fertőzéshez, ha összeszimatolnak
Kennelköhögés kölyökkutyáknál - elegendő a fertőzéshez, ha összeszimatolnak
Fotó: wagwalkingweb.com

 

A kennelköhögés terjedése

 

A kórokozók hozzátapadnak a kutya légcsövét borító finom csillószőrökhöz, melyek a légutak és a hörgők útvonalát védik az irritáló anyagoktól. Hullámzó mozgásuk segítségével eltávolítják a veszélyes mikroorganizmusokat, ám ha károsodnak, a védőmechanizmus megtörik, mely a légutak irritációjához vezethet. Így képesek megtelepedni rajtuk a kórokozók.

A fertőzés főként nyállal és orrváladék útján terjed: elegendő, ha két kutya összedugja az orrát, s ahogy megszimatolják egymást, a fertőzött kutya légutaiból már át is kerültek a kórokozók az egészséges kutya szervezetébe. Ám a kórokozók a köhögés, tüsszentés során is kikerülnek a levegőbe. Emellett a kutya környezetében is képesek túlélni, pl. játékok, etető- és itatótálak, felszerelés felületén, mely érintkezésbe került beteg kutyával.

 

Nem érdemes tehát félvállról venni, ha a kutyánk köhög, mindenképpen ajánlatos ellátogatni az állatorvoshoz, hogy tudjuk, milyen betegséggel állunk szemben, és milyen kezelés szükséges a gyógyulásához. A torkot, gégét, légcsövet, hörgőket érintő tünetek általában a fertőzés követő 5-10 napon belül mutatkoznak meg, de akár 14 napig is lappanghatnak. Hetekbe telhet, mire mérséklődni kezdenek, általában 3 hét múltán már nem tapasztalhatók, ám fontos tudni, hogy a kutyák még hónapokig üríthetik a szervezetükben visszamaradt kórokozókat, annak ellenére, hogy tünetmentesek.

 

A kennelköhögés jelei kölyökkorban:

 • tartós, erőteljes, erőltetett köhögés
 • száraz köhögés, melyet libagágogáshoz hasonló hang kísér
 • a köhögéssel átlátszó nyálkás vagy fehéres habos váladék távozhat
 • öklendezés, levegő kapkodása, nyeldeklés, mintha valami lenne a kutya torkában
 • száraz, gyulladt torok
 • orrfolyás, tüsszögés
 • gyulladt szemek, váladékozás
 • fordított tüsszentés
 • étvágytalanság
 • csökkent energiaszint, bágyadtság
 • általános levertség, nem mutat érdeklődést a séta, tevékenységek, otthoni történések iránt

Ha a csillapíthatatlan köhögés mellett a kutya étvágytalanná válik, hőemelkedése van vagy lázas, kedvetlenné válik, ne habozzunk az állatorvosi látogatással, mert tüdőgyulladásra is utalhanak a tünetek. Kölyköknél különösen veszélyes lehet, ha a tüdőt a fejlődése szakaszában éri fertőzés!

 

A kennelköhögés különösen megviselheti a fiatal kutyák és a kölykök szervezetét
A kennelköhögés különösen megviselheti a fiatal kutyák és a kölykök szervezetét
Fotó: thesprucepets.com

 

Diagnózis

 

A kennelköhögést a kórtörténet, klinikai tünetek és fizikai vizsgálat alapján lehet diagnosztizálni. Kockázati tényezőnek számít az is, ha a kölyökkutyát nemrég fogadták örökbe menhelyről vagy zsúfolt környezetből származik, esetleg kiállításon vagy panzióban járt - ne feledjük megemlíteni! A szemek és az orrjáratok vizsgálata, a szív és a tüdő meghallgatása mellett árulkodó jel, ha a nyak alsó részére finom nyomást gyakorolva a kutya elkezd köhögni. Súlyosabb tünetek esetén további tesztek válhatnak szükségessé (vérvizsgálat, mellkasröntgen, stb.). 

A váladékozó szem és orr például a leishmaniasis nevű betegség tünete is lehet, a száraz köhögés pedig a torokban, légutakban akadt idegen testet, kinövést, de szívférgességet is jelezhet!  

 

Kezelés

 

A kennelköhögés sajnos ördögi körbe csaphat át, melyet szakszerű segítség nélkül nehéz meggyógyítani. A fertőzés okozta irritáció köhögéssel jár, amely tovább fokozza az irritációt… Éppen ezért fontos a köhögéscsillapítók alkalmazása a gyulladáscsökkentő antibiotikumok mellett, és a probiotikumokról se feledkezzünk meg!

A jól működő szaglás egy kutya mindennapjainak elengedhetetlen része, segíti a tájékozódásban, környezete felmérésében, a táplálék megszerzésében és számtalan egyéb területen. Orra kifinomultsága miatt rendkívül kellemetlen tud lenni számára, ha eldugulnak az orrjártai, rányomhatja bélyegét hangulatára, akár az evéstől, ivástól is elmehet a kedve. Márpedig a gyógyuláshoz fontos az is, hogy élelmet és vizet vegyen magához az eb, különösen kölyökkorban, a növekedés, erősödés ideje alatt!

 

Otthoni ápolás

 

A kennelköhögés nagy riadalmat kelthet az újdonsült gazdikban, mikor felfedezik, hogy a kölyökkutya vagy a frissen örökbefogadott eb kínzó köhögéssel járó tüneteket produkál. Kicsi korban különös odafigyelés szükséges a felépülés ideje alatt, ehhez szeretnénk tanácsokat nyújtani:

 

1.  A fertőzött kutyát tartsuk otthon! Ha potenciálisan járványos területen járt, huzamosabb időn át ott tartózkodott, de még nem mutatja a tüneteket, a biztonság kedvéért figyeljük meg néhány napig, és kerüljük más kutyák társaságát, nehogy továbbadja a kórokozókat! Tartsuk kellemesen meleg környezetben, szellőztessük át rendszeresen a szobát, és kerüljük a stresszt!

 

2. Biztassuk arra, hogy minél többet igyon. Ha az időjárás hideg, tegyünk elé langyos vizet vagy fűszerezzük meg egy kis tyúkhúslevessel, persze azért ne hagyjuk, hogy együltő helyében megigya az egész tállal. Tegyünk inkább egy csészényi mennyiséget egy kis tálkába a kölyök elé, hogy kényelmesen kilefetyelhesse. Keltsük fel az érdeklődését az ivás és evés iránt, hogy megőrizhesse erejét!

 

A köhögést kölyökkutyáknál sem szabad félvállról venni - látogassunk el állatorvoshoz
A köhögést kölyökkutyáknál sem szabad félvállról venni - látogassunk el állatorvoshoz
Fotó: Twitter

 

3. Az étvágytalanság súlyosbíthatja a kölyökkutya állapotát. Fontos, hogy a növekedés fáziásban elegendő tápanyaghoz jusson, ezért ha elutasítja az ételt, keverjünk eledelébe ínycsiklandó falatkákat, pl. nedves tápot, főtt csirkehús levét és pár darabka húst. Felmelegíthetjük az ételt pár másodpercig közepes hőfokon, így felszabadulnak belőle az aromák, melyek az eldugult orron át is felkelthetik kíváncsiságát. A fájdalmas torokgyulladás enyhíthető egy kevés mézzel, melytől az étvágya is megjöhet.

 

4. A köhögő kutyát kíméljük meg a füsttől! Ne engedjük, hogy cigaretta, e-cigaretta, kandalló vagy szabadtéri tűz füstjét beszippantsa, mert a káros anyagok indokolatlan irritációt jelentenek a már amúgy is túlterhelt légutakra!

 

5. A lábadozás idején használjunk hámot a séták során. A nyakörv nyomása és a póráz húzása irritálhatja a légcsövet, köhögésrohamot okozhat.

 

6. Tudjuk, hogy nem könnyű, de próbáljuk meg minimalizálni a kölyökkutya izgatottságát. A szaladgálás, játék és az olyan tevékenységek is, mint az ugatás szintén irritálhatják a gyulladt légutakat, fokozzák a köhögést. A nyugalmi állapot és a pihenés, például ha fekhelyéről nézegeti, ahogy a gazdi tesz-vesz otthon, már önmagában is hozzájárul a gyógyuláshoz.

 

7. A jó alvás fél egészség. A nyugodt, pihentető alvás is elengedhetetlen, viszont az állandó köhögés megnehezíti ezt. Szívszaggató látvány nyújthat egy pici test, ahogy a köhögés rázza, amelytől még aludni sem tud, és bágyadt tekintettel néz ránk segítségünkért könyörögve. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát köhögéscsillapítókkal kapcsolatosan!

 

8. Bevethetünk párologtató eszközt a légutak szabaddá tételére, ahogy egy náthás kisgyermek esetében tennénk. A hűvös, sós pára segíthet kinyitni az eldugult orrot, a nedvesség jótékonyan hathat a száraz, gyulladt szemekre is. A házi praktikák közé tartozik a gőzölés is, melyről emberi vonatkozásban is számtalan véleményt lehet hallani. Inkább kérjük ki állatorvosunk véleményét erről, mert a meleg levegő nehezítheti a légzést, különösen rövid orrú fajtáknál és keverékeiknél!

 

A kölyökkutyák érzékenyebbek lehetnek a fertőzésekre, vigyázzunk rájuk, ha kennelköhögés van a környékünkön
A kölyökkutyák érzékenyebbek lehetnek a fertőzésekre, vigyázzunk rájuk, ha kennelköhögés van a környékünkön
Fotó: pets4homes.co.uk

 

9. A szemek környékén és az orrlyukakra tapadt váladék eltávolításához használjunk egy nedves vattapamacsot. Ne kapargassuk körömmel a rászáradt darabkákat, mert fájdalmat okozhat, és egy óvatlan mozdulattal meg is sérthetjük az érzékeny részeket! A száraz, kicserepesedett, töredezett szövetek ápolására használhatunk kutyák számára is biztonságos krémeket.

 

10. A gyógyulás ideje alatt és a rákövetkező néhány hétben kerüljük kutyák társaságát, nehogy továbbadjuk a fertőzést! A rendelőben se engedjük, hogy összeszimatoljon a többiekkel, bármennyire is kíváncsi. Azokon a területeken, ahonnan járványt jelentettek, fokozatos óvatossággal járjunk el, vigyük magunkkal saját itatótálkát és vizet, és ne engedjük, hogy a futtatóra, parkba kitett tálból igyon. Otthon rendszeresen fertőtlenítsük kedvencünk etető- és itatótálját, játékait.

 

Megelőzés

 

A kennelköhögés megelőzésének leghatékonyabb módja az oltás, mely injekciós és csepp formájában adható. Az orr nyálkahártyájára cseppentett oldat hatása abban rejlik, hogy védetté teszi a sejteket, melyek nem engedik tovább a légutakba a betegséget, ha találkoznak vele. Az oltással minimalizálhatjuk annak esélyét is, hogy kutyánk tünetmentes hordozóvá váljon.

 • Figyeljünk oda kutyánk általános egészségi állapotára, ne kompromittáljuk az immunrendszerét. Kerüljük a stresszt és a szélsőséges időjárásnak való kitettséget.
 • Ügyeljünk arra, hogy a kutya tartózkodási helyét rendszeresen átszellőztessük.
 • Próbáljuk meg csökkenteni az érintkezést olyan kutyákkal, amelyek nemrégiben zsúfolt, zárt helyen tartózkodtak, fertőzött környezetből származnak.
 • Ha kutyapanzióba, bentlakásos iskolába tervezzük adni, vagy kiállításra, utazásra készülünk kutyánkkal együtt, mindenképpen érdemes megfontolni az oltás lehetőségét!

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: pets4homes.co.uk, whole-dog-journal.com
Indexkép forrás: wagawlkingweb.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet
Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért ül rám a kutyám? Miért ül rám a kutyám?
Ha Te is azok közé tartozol, akik szeretik dédelgetni kutyájukat, örömmel tölthet el, ha kedvenced időnként az öledben kucorodik össze. De mit is jelent ez a viselkedés valójában?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Kicsi a bors, de erős - akárcsak kedvencünk bűzmirigye, mely kellemetlen szagok és bajok forrása lehet. Mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk betegsége esetén?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Jutalomfalatot hív vissza a forgalomból a Fressnapf Jutalomfalatot hív vissza a forgalomból a Fressnapf
Kutyáknak szánt jutalomfalatot hív vissza a Fressnapf - a terméket vissza lehet vinni az üzletekbe, ahol kicserélik, vagy visszatérítik annak vételárát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Elsősegélycsomag minden esetre! Hírek - Címlapon
Elsősegélycsomag minden esetre!
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése Hírek - Címlapon
Bizonyos területeken hasonlít a kutya és az ember agyműködése
fb-text