A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja

2024. március 02., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?



Az e-cigaretta népszerűsége világszerte folyamatosan növekszik, sokan kellemesebb ízvilága miatt döntenek mellette - további előnye, hogy segíthet a dohányzásról történő leszokásban. Ezzel párhuzamosan azonban az e-cigarettát használók kisállatai is fokozott veszélynek lehetnek kitéve a potenciális nikotinmérgezés miatt:

 

Ivy, a 14 hetes Staffordshire bullterrier kölyök életébe került gazdája figyelmetlensége. Az elöl hagyott e-cigaretta folyadékának megkóstolása után prüszkölni kezdett, és pillanatokon belül feketére színeződött a nyelve. Néhány perc múlva összerogyott, már felkelni sem volt ereje. A vegyszer a központi idegrendszerét támadta, szemei tágra nyíltak, majd kipattantak a helyükről, végül öntudatlan állapotba került. Az állatkórházban azonnal megkezdték a kezelését, ám a kicsi kölyök órákon belül elpusztult: tüdeje és szíve feladta a küzdelmet...

 

Ugyanennek a fajtának a képviselője, Leonardo életét a nyolc hónapon át tartó gondos kezelés sem mentette meg, miután alaposan belekóstolt egy utántöltő patronba...

 

Ivy, a Staffordshie Bull Terrier kölyök az e-cigaretta egyik áldozata
Ivy, a Staffordshie Bull Terrier kölyök az e-cigaretta egyik áldozata
Fotó: independent.co.uk

 

Mi is az az e-cigaretta?

 

A technikai fejlődés alól a cigaretták sem maradtak ki, a 21. század szinte magától értetődő módon hozta magával az elektromos változat elterjedését. Az akkumulátorral működő készülékek a nikotintartalmú folyadékot (ún. e-liquid) elpárologtatva keltik a hagyományos cigaretta elszívásához hasonló füst-élményt. A kémiai úton előállított folyadékba mesterséges ízeket is vegyítenek (pl. mentás, gyümölcsös), mely a dohányos és környezete számára is kellemesebb érzetet kelt. A passzív és a harmadlagos dohányzás négylábú elszenvedőinek szempontjából sem elhanyagolható az e-cigaretta előnye mindaddig, amíg nem kerül mancsaik közé!

 

Passzív dohányzás, avagy okozhat-e gondot az e-cigaretta gőze?

 

Az e-cigaretta használata során keletkező füst is tartalmaz mérgező anyagokat, de sokkal kisebb mennyiségben, mint a hagyományos dohányfüst. Nem mindegy ugyanakkor, mekkora mennyiség jut be a kutya szervezetébe. Kellemes illata csábító lehet kedvencünk számára, éppen ezért járjunk el óvatosan, ne fújjuk közvetlenül a pofájára, szőrére, sem eledelére, itatótáljára és olyan tárgyakra, melyekkel gyakran érintkezik (pl. játékok, fekhely, takaró, stb.).

 

A nikotinmérgezés veszélye

 

Édeskés illatanyagainak köszönhetően az e-cigaretta készüléke és utántöltője is könnyedén felkeltheti kedvenceink kíváncsiságát. Ha lehetőségük van rá megkaparintani, megrágcsálhatják és a kiáramló folyadékba is belekóstolhatnak  - ez a csínytevés azonban az életükbe is kerülhet!

 

A nikotin toxikus szintje kutyák és macskák esetében is 1,0-2,0 mg nikotin/testtömegkilogramm, vagyis testsúlykilogrammonként már 10 mg nikotin elfogyasztása is halálos kimenetellel bírhat. Egy szál hagyományos cigarettában 15-25 mg nikotin található márkától függően, a csikkben pedig meglepően magas koncentrációban van jelen (4-8 mg) - akár egy szál nikotintartalmának 25%-a is! A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy egy 10-12 kg-os kutyának elég 4-5 szál cigaretta elrágcsálása, egy 25 kg-osnak pedig csupán fél doboznyi is ahhoz, hogy életveszélyes állapotba kerüljön!

 

E-cigaretta - életveszélyes lehet a kutya számára
E-cigaretta - életveszélyes lehet a kutya számára
Fotó: thinkstockphotos.com

 

Az e-cigaretta utántöltő patronjának nikotintartalma két doboz hagyományos cigarettáéval is megegyezhet! Egyetlen teáskanálnyi adagja pedig akár 80 mg nikotint is tartalmazhat! Fentiekkel összehasonlítva tehát sokkal komolyabb veszéllyel bír kedvenceinkre: míg egy utántöltő patron elfogyasztása egy 25 kg-os kutyánál súlyos tüneteket okoz, addig egy 2-5 kg testsúlyú apróságnál rövid időn belül is életveszélyes állapot következhet be!

 

nikontinmérgezés tünetei e-cigaretta esetében 15-60 percen belül, de a kutya korától, testsúlyától és az elfogyasztott mennyiségtől függően akár perceken belül is megjelenhetnek:

  • fokozott nyálzás
  • rángás, remegés, tremor
  • hányás, hasmenés
  • ataxia (az akaratlagos izommozgások koordinációs zavara)
  • izomgyengeség
  • agitáció
  • rohamok
  • szapora szívverés, légzés
  • hangulatváltozás: kedvetlenség, levertség, fásultság 
  • légzésbénulás
  • szívmegállás
  • eszméletvesztés, kóma

 

Veszélyesebb, mint a hagyományos cigaretta?

 

A hagyományos cigaretta esetében a dohányfüstből származó káros molekulák a májban rakódnak le, a felszívódás során innen kerülnek be a vérkeringésbe. Az e-cigarettánál azonban a folyékony nikotin a bőrön és a szájnyálkahártyán át azonnal felszívódhat, ily módon kikerüli a májat és közvetlenül a vérkeringésbe jut. Helyi irritáció, bőrgyulladás mellett sajnos a folyamat gyorsasága miatt pillanatokon belül orvosi vészhelyzet alakulhat ki. Minél több folyadékot fogyasztott el a kutya, annál súlyosabb tünetek jelennek meg, ezért gyanú esetén nincs idő habozni, mielőbb állatorvoshoz kell vinni! Nem elegendő az otthoni ellátás, hánytatás!

 

Mindezek mellett a szétrágott e-cigaretta készülék vagy patron, üvegcske darabjai felsérthetik a kutya száját, az emésztőrendszerén áthaladva pedig akadályt is képezhetnek, mely adott esetben csak műtéti beavatkozással orvosolható. 

 

Az e-cigaretta gőze kevésbé káros, ám az utántöltő folyadék elfogyasztása veszélyes lehet kutyáinkra
Az e-cigaretta gőze kevésbé káros, ám az utántöltő folyadék elfogyasztása veszélyes lehet kutyáinkra
Fotó: comparefactory.com

 

Hogyan előzzük meg a bajt?

 

Mi sem egyszerűbb, mint gondosan elcsomagolni mind az e-cigarettát, mind az utántöltő patronokat és üvegcséket olyan helyre, ahol kutyánk semmilyen körülmények között nem tud hozzáférni! Furfangosabb ebek esetében tehát nem elegendő betenni az éjjeli szekrénybe, vagy eldugni a polc mélyére, kíváncsiságában ugyanis addig-addig kutathatja, míg kinyítja az ajtaját, és már kész is a baj.

Ügyeljünk arra is, hogy a szemetesbe dobott patronokat se kaparinthassa meg.

Ha sűrűbben cseréljük a patront, ügyeljünk arra, hogy a zsebünkben, táskánkban hordott utántöltőkhöz se férhessen hozzá. A legjobb, ha zárható dobozban tartjuk, melyet nem tud sem kinyitni, sem szétrágni.

 

Nikotinmentes e-cigarettára történő áttéréssel is jelentősen csökkenthetjük a veszélyt. Csak annyira járjunk el gondosan, mint egy gyermek esetében tennénk. Négylábú kedvenceink egészsége és jólléte is a mi felelősségünk!

Forrás: ecigarettedirect.co.uk, healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: comparefactory.com
Cikk első megjelenése: 2019. február 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez Hírek - Címlapon
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában Hírek - Címlapon
Kölyök vizslákat mentett ki egy égő házból Arnold Schwarzenegger új videójában