A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik

2024. március 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!



 

1. Csokoládé, kávé és koffein

 

Megannyi forrásból hallhattunk és olvashattunk arról, milyen veszélyeket rejthet magában e finomságok fogyasztása: szapora szívverés, általános izgatottság, idegrendszeri tünetek... A bennük található metilxantin-származékok hatására hányás, hasmenés, erős lihegés, fokozott szomjúság és vizelés jelentkezhet, a kutya hiperaktívvá válik, remeghet, reszkethet, súlyos esetben rohamok léphetnek fel.  

 

Az étcsokoládé veszélyesebb a tejcsokoládénál, s azt sem árt tudni, hogy minél sötétebb a színe, tehát minél több kakaót tartalmaz, annál nagyobb a kockázat kedvencünkre nézve. Az elfogyasztott mennyiség, a kutya testsúlya, egészségi állapota és egyéb tényezők is befolyásolják azt, hogyan reagál szervezete a csokoládéra. A teobromin nevű vegyület és a koffein egyaránt mérgező, már kis mennyiségben is életveszélyes állapotot idézhet elő!

 

 

Kávé és kutyák - A koffein mérgező lehet kedvenceink számára
Kávé és kutyák - A koffein mérgező lehet kedvenceink számára
Fotó: flipboard.com

 

 

Koffeinnel számos ételben és italban találkozhatunk: teák, energiaitalok, sütemények, édességek, fagylaltok és jégkrémek, stb. Kedvenceink azonban sokkal érzékenyebben reagálnak rá, ezért kis mennyiségben is igen komoly gondot okozhat. Gyanú esetén mielőbb induljunk az állatorvoshoz!

 

 

2. Szőlő és mazsola

 

Édes ízük miatt a kutyák is rákaphatnak e gyümölcsökre, de vigyázzunk! Habár a mérgezés kiváltója még nem teljesen ismert, jobb, ha kerüljük, hogy kedvencünk fogyasszon belőlük. Akadnak, akik jobban tolerálják társaiknál, míg mások akár pár szem szőlő vagy mazsola miatt is a rendelőben köthetnek ki, mivel - többek között - veseelégtelenséget okozhat. Helyettesítsük olyan gyümölcsökkel, melyek a kutya számára is egészségesek!

 

A szőlő és mazsola fogyasztása mérgezést okozhat kutyáknál
A szőlő és mazsola fogyasztása mérgezést okozhat kutyáknál
Fotó: wagwalking.com

 

 

3. Xilitol (nyírfacukor)

 

Mesterséges édesítőként a nyírfacukor az ételek és cukorkák mellett számtalan háztartási termék (pl. fogkrém, szájvíz, rágógumi) összetevője. Bár számunkra egészségesebb választás a cukornál, kedvenceink már kis mennyiségtől is megbetegedhetnek. A vércukorszint kóros csökkenése (hipoglikémia) mellett májelégtelenség is felléphet. Hányás, letargia, koordinációs problémák, rohamok szerepelhetnek a tünetek között. Ha mindenképpen szeretnénk az ételkészítés során xilitolt használni, tartsuk olyan helyen, ahol kutyánk nem érheti el. Természetesen a xilitolt tartalmazó finomságokból és egyéb termékekből sem kaphat parányi kóstolót sem!

 

 

4. Hagyma, fokhagyma

 

Legyen bár nyers, párolt, főtt, sült vagy porított formában, konyhánk kedvelt alapanyagai károsak lehetnek a kutyák számára. A bennük található kénes vegyületek vérképzési problémákat okozhatnak szervezetükben, továbbá az emésztőrendszerben történő felszívódás során - a vérkeringésbe jutva - károsíthatják a vörösvértesteket. Szerkezetük törékennyé válik, sejthártyájuk megsérül, át is szakadhat, így az oxigénszállításért felelős hemoglobin kicsapódik a vörösvértestek felületére (hemolízis), következményeként vérszegénység léphet fel. Súlyos vérveszteség esetén a belső szervek károsodhatnak, az állapot kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet.

 

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál - kis mennyiség is halálos lehet (Vizsla és sütemény)
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál - kis mennyiség is halálos lehet
Fotó: Pinterest

 

 

5. Fekete dió és makadámdió

 

A szőlőhöz és mazsolához hasonlóan egyelőre nem ismert, mi váltja ki a mérgező hatást, mindenesetre kerülendőek e diófélék. Az elfogyasztott mennyiségtől függően változatos tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben gyengeség, hányás, súlyosabb esetben azonban átmeneti bénulás is kialakulhat. Rendszerint 12 órán belül mutatkoznak a jelek, és 12-48 órán át is tarthatnak, ezért ha kedvencünk vélhetően fekete diót vagy makadámdiót evett, inkább látogassunk el időben az állatorvoshoz, ne várjunk a tünetek megjelenéséig.

 

 

6. Só és sós rágcsálnivalók

 

Ahogy nekünk sem tesz jót a túl sok só, kutyáink is hamar megérzik kellemetlen hatásait. A sóban található nátrium nagyobb mennyiségben szervezetükbe jutva alábbi tüneteket okozhatja: hányás, hasmenés, bágyadtság, elesettség, tremor (izomrángás és –remegés), hőemelkedés, rohamok. Hosszú távon a túlzott sóbevitel szív- és érrendszeri panaszok, vesekövesség, ödémák kialakulásához vezethet. Vagyis, ha leülünk a tévé elé egy tál ropogtatnivalóval a kezünkben, ne adjunk kutyánknak belőle. Chips, sózott mogyoró, popcorn, opi és társaik sajnos nem ebnek valók.

 

 

Diófélék és olajos magvak - nem mindegyik egészséges a kutya számára
Diófélék és olajos magvak - nem mindegyik egészséges a kutya számára
Fotó: treehugger.com

 

 

7. Élesztős tészta

 

Édes és sós ételek egyaránt készülhetnek belőle, ám az élesztős finomságok nyers formában komoly gondokat okozhatnak a kutyánál. Ha az étel előkészítése közben egy pillanatra elfordulunk, és kedvencünk bekebelez egy jókora adag élesztővel elkevert lisztet, a gyomorba érve a kellemes meleg környezetben az élesztő tovább folytatja munkáját, és hatalmasra „kelhet” odabent.

A gyomorfal rugalmassága azonban véges, csak bizonyos mértékig képes tágulni, ám eközben is erőteljes nyomást fejthet ki a rekeszizomra, a tüdőre és a szívre. A kutya egyre nehezebben kap levegőt, szíve küzd, hogy fenntartsa a keringést és a vérnyomást. Gyanú esetén figyeljük meg kutyánkat, és ha úgy látjuk, gyomortájékon, alhasi tájékon „dagadni”, puffadni kezd, értesítsük állatorvosunkat mielőbb!

 

 

8. Alkohol

 

Ahogy gyermekeinknek, úgy a kutyának sem adunk alkoholos italokat, ételeket. Ez magától értetődőnek tűnik, ám időről-időre mégis előfordul az ellenkezője… Ugyanúgy megterheli a májat és az agyat, mint az embereknél, ám a kutya testsúlyához viszonyítva már kisebb mennyiségű alkohol is súlyos tüneteket okozhat: émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, bizonytalan járás, mozgáskoordinációs gondok, egyensúlyproblémák, nehézlégzés, remegés, reszketés, szapora szívverés, kóma. Alkoholmérgezés kialakulhat a kutyáknál is, ez pedig életveszélyes állapotot jelent. Soha ne adjunk kedvencünknek alkoholtartalmú italokat, ételeket!

 

 

Az alkohol mérgezést okozhat kutyáknál is
Az alkohol mérgezést okozhat kutyáknál is - Soha ne adjunk nekik alkoholos italokat, ételeket
Fotó: Yahoo

 

 

9. Főtt csont

 

Főzés hatására megváltozik a csont szilárdsága, könnyebben törik, kisebb-nagyobb szilánkjai pedig felsérthetik a kutya száját, elakadhatnak a nyelőcsőben és emésztésük is megterheli a gyomrot. Az elfogyasztott csont típusától és mennyiségétől függően különböző problémákkal lehet számolni, egy méretes csülökcsonton ugyan elrágódhat pár órát a kutya, de ha megkezdi és lenyeli, a csontdarabok felhalmozódhatnak a gyomrában vagy beleiben. Többek között nyálkahártya-sérülés, fulladás, bélelzáródás, fájdalmas ürítés lehet a kimenetele a csontfogyasztásnak. Ha főtt húst szeretnénk adni neki, főzés után fejtsük le a húst és a porcokat a csontokról, ez utóbbit egyből dobjuk is ki méghozzá úgy, hogy a kutya ne férhessen hozzá a kukából sem.

 

 

10. Penészes ételek

 

Mégis ki adna ilyesmit imádott kedvencének? Szándékosan talán senki, ám ha a kutya előszeretettel turkál a szemetesben, bizony találkozhat „büdös kincsekkel”. Hányás, emésztőrendszeri panaszok, remegés, rohamok és egyéb tünetek utalhatnak arra, ha penészes élelmiszert fogyasztott. Előzzük meg a problémát, zárjuk el előle a kukát!

 

 

Főtt csont a kutyának? Ne adjunk neki, baj lehet belőle!
Főtt csont a kutyának? Ne adjunk neki, baj lehet belőle!
Fotó: loveyourdog.com

 

 

+1. Nyers hús és tojás? Csak okosan!

 

Rengetegen esküsznek a nyers etetés jótékony hatásaira, míg mások élből elutasítják. Mit, hogyan, mennyit ehet a kutya, és mi az, ami tilos? Érdemes a megfelelő forrásokból utánajárni a válaszoknak, hiszen figyelembe kell venni a kutya életkorát, eddigi táplálását, egészségügyi állapotát, egyéni igényeit és szükségleteit az étrend összeállításához. Állatorvosunkkal összedolgozva kisállatdietetikus, Barf-szakértő tanácsát is fontos kikérni. Egy biztos: ha a nyerset választjuk, csak ellenőrzött forrásokból származó húst és tojást adjunk kedvencünknek! A nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek különféle baktériumokat (pl. Szalmonella, E. Coli), gombákat, vegyszereket tartalmazhatnak.

 

Amit mindenképpen kerüljünk, az a nyers sertéshús! Az Aujeszky-betegség ("álveszettség") a kutyákra különösen veszélyes, súlyos idegrendszeri tüneteket okoz, és szinte minden esetben halálos kimenetelű. A vírus az agyat és a gerincvelőt támadja, ezért jelentkeznek a veszettséghez hasonló tünetek: kezdetben levertség és láz jelentkezik, majd a kutya egyre nyugtalanabb, izgatottabb és extrém mértékben vakarózik. Nyáladzás, dezorientáltság, rohamok lépnek fel, míg végül elpusztul. 

 

 

 

Válasszunk olyan élelmiszereket és eledeleket, melyek kedvencünk számára is egészségesek! Tápláljuk gondosan és szeretettel, egy életen át!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: iheartdogs.com, petmd.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. június 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep Kutyabarát húsvét – 6 tipp, hogy kutyánk szempontjából is biztonságos legyen az ünnep
Színes tojások a fűben, csokinyuszik, nyuszi-fészek… A Húsvét színes ünnepe nem csak a gyerkőcök számára tartogat izgalmakat, de bizony kutyánk számára is! A mi feladatunk, hogy odafigyeljünk kedvenceink biztonságára is a készülődés során!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól Hírek - Címlapon
"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban Hírek - Címlapon
5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban