A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra?

2020. november 28., 14:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ételeink kedvelt alapanyagai, konyhánk nélkülözhetetlen fűszernövényei. De nem árt észben tartani, hogy ami számunkra finom és egészséges, az kedvenceinknél bajt is okozhat.



Legyen bár nyers, főtt vagy sült, porított formában, előszeretettel használjuk ételeink elkészítéséhez a hagymaféléket. Jótékony hatással bírnak egészségünkre, segíthetnek szívbetegségek, magas koleszterinszint, magas vérnyomás esetén, általános immunerősítés céljából, valamint élősködők ellen. Antibakteriális, gombaölő tulajdonságai miatt is ajánlják fogyasztásukat, különösen a fokhagymáét. Mindezekből kiindulva megfordulhat fejünkben, hogy kedvencünknek is adjunk belőle. Tegyük vagy sem?

 

Mi teszi mérgezővé a hagymaféléket?

 

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjának fűszerliliomfélék nemzetségébe tartozik. Jellegzetes szaga a benne található kénes vegyületeknek köszönhető, melyek kutyák és macskák szervezetében vérképzési problémákat okozhatnak. Az emésztőrendszerben történő felszívódás során e vegyületek reaktív oxidánsokká átalakulva károsíthatják a vörösvértesteket. Szerkezetük törékennyé válik, sejthártyájuk megsérül, át is szakadhat, így az oxigénszállításért felelős hemoglobin kicsapódik a vörösvértestek felületére (hemolízis), következményeként vérszegénység léphet fel. Súlyos vérveszteség esetén a belső szervek károsodhatnak, az állapot kezelés hiányában akár halálos kimenetelű lehet.

 

Fokhagyma - adható a kutyáknak?
Fokhagyma - adható a kutyáknak?
Fotó: Twitter

 

Mennyi mérgező?

 

Kutatások alapján testtömegkilogrammonként 15-30 g hagyma elfogyasztása klinikailag mérhető hematológiai eltéréseket eredményezett kutyáknál. Tehát egy 14-15 kg-os kutya esetében kb. 70 g hagyma/fokhagyma elfogyasztása is tüneteket okozhat. Macskáknál már 5 g/ttk is elegendő mennyiségnek bizonyult. Érdekes, hogy japán kutyafajták esetében fokozott a kockázat; érzékenységük feltehetően genetikai okokra vezethető vissza. 

 

Milyen tünetek utalhatnak hagymamérgezésre?

 

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek nem minden esetben jelennek meg azonnal. Akár napokba is telhet, mire megmutatkoznak a fokhagyma/hagyma elfogyasztását követően.

  • általános gyengeség
  • letargia
  • alhasi érzékenység
  • ataxia (mozgáskoordinációs zavar)
  • sápadt fogíny
  • hányás és/vagy hasmenés
  • szapora légzés
  • szapora szívverés
  • elszíneződött vizelet (vörös vagy barna)
  • máj érintettsége esetén sárgás elszíneződés a szemeken, bőrön
  • túlzott nyálzás

A tüneteket befolyásolja a kutya mérete és az elfogyasztott mennyiség, nagyobb mennyiség esetén tehát hamarabb észrevehetjük, hogy gond van. Jellemző ugyanakkor az is, hogy a tünetek hosszú távon jelentkeznek, ha több alkalommal kisebb adagokat vett magához a kutya.

 

Mit tegyek, ha a kutyám fenti tüneteket mutatja?

 

Ha a kutya vélhetően hagymát/fokhagymát evett, és láthatóan nem érzi jól magát, mielőbb látogassunk el az állatorvosi rendelőbe. Szedjük össze egy listára, mi mindennel kerülhetett érintkezésbe otthon, a kertben vagy sétán (egyéb mérgek, vegyszerek), beleértve az asztalról kapott falatokat, esetlegesen elcsent étrendkiegészítőket (pl. fokhagymapor, -kapszula).

 

Fokhagyma és hagyma - fogyasztásuk mérgezést is okozhatnak kutyáknál
Fokhagyma és hagyma - fogyasztásuk mérgezést is okozhatnak kutyáknál
Fotó: dogcarion.com

 

Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

 

Az általános állapotfelmérés keretében állatorvosunk meghallgathatja a kutya szívét, tüdejét, megvizsgálhatja reflexeit, megmérheti testhőmérsékletét, pontosabb eredményekért pedig vérvételre, laborvizsgálatra is sor kerülhet. Szükség lehet folyadékpótlásra, a mérgek eltávolítása céljából hánytatásra, aktív szén beadására. Súlyos vérszegénység fellépése esetén vérátömlesztésre is sor kerülhet. Szerencsére korai beavatkozás és megfelelő kezelés esetén a gyógyulás esélyei jók.  

 

Hogyan előzhetem meg a problémát?

 

Mi sem egyszerűbb! Gondosan zárjuk el azokat az ételeket és étrendkiegészítőket otthon, melyek hagymát, fokhagymát tartalmaznak. Ügyeljünk arra, hogy a konyhai sürgés-forgás közepette se csenhessen el kedvencünk falatokat a pultról, vágódeszkáról, ne rendezkedhessen a kamrában, és a szemetesben való turkálásra se legyen lehetősége. Ha kertünkben hagymaféléket is termesztünk, kerítsük el a területet, hogy kutyánk ne férhessen hozzá.

 

Bármilyen szépen is bámul ránk gyönyörű szemeivel, ne adjunk neki vacsoránkból. Tudjuk jól, hogy a pizza, melegszendvics és egyéb finomságok (pl. fokhagymás kenyér, pirítós) mennyei illata a kutya orrát is csiklandozza, ám a zsíros, fűszeres ételek, édességek kellemetlen gyomorrontást okozhatnak neki, nem beszélve a túlsúlyról és rendszeres fogyasztás esetén kialakuló betegségekről (hasnyálmirigy-problémák, cukorbetegség, stb.).

 

Ha mégis szeretnénk hagyma- vagy fokhagymatartalmú jutalomfalatot, egyéb kiegészítőt adni kutyánknak, minden esetben kérjük ki állatorvosunk és/vagy kisállatdietetikus szakember tanácsát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, wagwalkingweb.com
Indexkép forrás: dogcarion.com
Cikk első megjelenése: 2020. február 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Hírek - Címlapon
Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
Igazságok a jutifalatról Hírek - Címlapon
Igazságok a jutifalatról