A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?

2021. július 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?Kíváncsiságuk határtalan és legszívesebben bármibe belekóstolnának, ami ínycsiklandó illatot áraszt.  Az édességek, kekszek és sütemények sem kivételek ez alól, ám a csokoládét is tartalmazó finomságok minden esetben kerülendők számukra!

 

Miért nem ehet a kutya csokoládét?

 

A legtöbben tudják, hogy a kutya és a csokoládé nem jó párosítás, de vajon azt is tudjuk-e, miért van ez így? A csokoládé a kakaónövény pörkölt magjaiból származik, a benne lévő vegyületek némelyike pedig mérgező kedvenceink számára. A koffein és a teobromin a metilxantinok csoportjába tartozik, melyeket az emberi szervezet képes lebontani, ám a kutyák nem. Felezési ideje 2-3 óra, vagyis az elfogyasztott koncentráció mennyiségének fele ennyi idő alatt bomlik le a testben.

 

A kutyák esetében a teobromin felezési ideje átlagosan 18 óra. Éppen a hosszú ideig tartó feldolgozás teszi veszélyessé számukra a csokoládét, hiszen ezen időintervallum alatt a mérgező anyagok keringenek szervezetükben. A koffein és a teobromin stimulálják a kutya szívét és központi idegrendszerét, melynek köszönhetően gyakran a hiperaktivitás (feldobott állapot) az első árulkodó jel. Szerencsére a csokoládémérgezés viszonylag ritkán fordul elő, de ettől még fontos tudnunk róla, hogy baj esetén segíthessünk kedvencünknek!

 

A csokoládétorta nem kutyának való - mérgezést okozhat
A csokoládétorta nem kutyának való - mérgezést okozhat
Fotó: alwayspets.com

 

Mi is az a teobromin?

 

A koffeinnel együtt a metilxantinok csoportjába tartozó alkaloid vegyület. Fokozza az éberséget, hasonlóan ahhoz, amikor megiszunk egy csésze kávét vagy egy bögre fekete teát. Legalábbis emberek esetében, a kutyáknál ugyanis ezen anyagok metabolizmusa lassan történik. A teobromin elsődlegesen a központi idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer működését befolyásolja, ám vízhajtó hatással rendelkezik.

 

Mennyi csokoládé számít mérgezőnek?

 

A kutya méretétől, életkorától és fajtájától, továbbá a csokoládé típusától is függ, hogy mi az a mennyiség, amely végzetes lehet számára. Összehasonlítva: egy 5 kg-os kutya kisebb mennyiségű étcsokoládé elfogyasztását követően súlyosabb tüneteket tapasztalhat, és komolyabb állatorvosi ellátást igényelhet, mint egy ugyanakkora súlyú kutya, amely valamivel több tejcsokoládét fogyasztott. Ugyanígy az a mennyiség, ami egy csivava szempontjából már halálosnak számít, egy német dog esetében lehet, hogy csupán enyhe tüneteket okoz. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb, minél keserűbb a csokoládé, annál veszélyesebb, mivel jóval több teobromint és koffeint tartalmaz, mint a tej- és fehércsokoládék.

 

Kis mennyiségben is ártalmas lehet a csokoládé, ha a kutya megeszi például kekszben, süteményben
Kis mennyiségben is ártalmas lehet a csokoládé, ha a kutya megeszi például kekszben, süteményben
Fotó: eatingwell.com

 

A teobromin mennyisége különböző típusú csokoládékban:

 • kakaóbab: 10,58– 52,91 mg/g
 • kakaópor: 14-26 mg/g
 • sütőcsokoládé (cukrozatlan): 13,75-15,87 mg/g
 • étcsokoládé: 4,76 mg/g
 • tejcsokoládé: 1,55-2,11 mg/g
 • fehércsokoládé: 0,0088 mg/g

Testsúlykilogrammonként 92-136 mg teobromin már mérgezőnek számít. Azok a kutyák, akik ennél nagyobb mennyiséget fogyasztanak (220-450 mg/ttkg) életveszélyes állapotba kerülhetnek, egyéni érzékenységük függvényében.

 

Milyen hatásai lehetnek a csokoládénak a kutyára?

 

A mérgezés tünetei az elfogyasztást követő 1-2 órán belül jelentkezhetnek, de akár 24 óra múltán is, és három napig is fennállhatnak. Változatosságuk megnehezítheti a korai felismerést, hiszen más problémára is utalhatnak a tünetek. Az első gyanús jel gyakran a hányás (mely lehet véres is), emellett a kutya a szokásosnál sokkal többet ihat és vizelhet. További tünetek:

 • hányinger és/vagy hányás
 • hasmenés
 • letargia, bágyadtság
 • szaporább lihegés, megemelkedett légzési ráta
 • nyugtalanság, szokatlanul izgatott/ideges viselkedés
 • megnövekedett szomjúságérzet és fokozott vízfogyasztás (polidipszia)
 • gyakoribb vizelés
 • szapora szívverés, magas pulzus
 • abnormális szívritmus
 • alacsony vérnyomás
 • fokozott reflexválasz
 • izomremegés, izomrángás (tremor)
 • megemelkedett testhőmérséklet
 • súlyos mérgezés esetén: rohamok, a kutya összeesik, kóma, halál
Finom illata miatt a kutya szívesen megenné a csokoládét, de mérgező lehet számára
Finom illata miatt a kutya szívesen megenné a csokoládét, de mérgező lehet számára
Fotó: annandalevets.com.au

 

Allergiás is lehet a kutya csokoládéra?

 

Csakúgy, mint nálunk, kedvenceinknél is allergiás reakciót válthatnak ki a különféle élelmiszerek. A csokoládé esetében azonban éppen annak mérgező hatása ad okot aggodalomra. Ha kutyánkon allergiás reakciót észlelünk, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Mit tegyek, ha a kutyám csokoládét evett?

 

Célszerű értesíteni állatorvosunkat. Ő segíteni fog meghatározni, hogy az elfogyasztott csokoládémennyiség mérgező lehet-e, és abban is útmutatást nyújt, hogyan járjunk el. Ha négylábú barátunk bizonyíthatóan evett csokoládét, nem érdemes várni, induljunk a rendelőbe, hogy mielőbb megkaphassa a szükséges ellátást. Teremtsünk számára nyugodt körülményeket, otthon és a rendelőbe történő utazás során is. Ne pánikoljunk, ne kapkodjunk, bármennyire is nehéz nyugalmat erőltetnünk magunkra! A kutya megérzi hangulatunkat, és ez felesleges stresszt jelent az amúgy is megterhelt szervezete számára.

 

Diagnózis és kezelési lehetőségek

 

Állatorvosunk a komplett fizikális vizsgálat mellett labortesztek (vér, vizelet, elektrolit-panel) elvégzését rendelheti el, melyek segítségével megállapítható, hogy fennáll-e a koffein és teobromin túladagolásának veszélye a kutyánál. A szív érintettségének ellenőrzéséhez elektrokardiográfiára (EKG) lehet szükség.

 

A csokoládémérgezésnek nincsen ellenszere, jobb, ha a kutya nem eszik belőle
A csokoládémérgezésnek nincsen ellenszere, jobb, ha a kutya nem eszik belőle
Fotó: rd.com

 

Az állatorvosi ellátás részét képezhetik alábbiak is:

 • aktivált szén adása, mely megelőzi a mérgező anyagok bélrendszerből történő felszívódását
 • gyomorszonda behelyezése a gyomorban lévő toxikus anyagok eltávolításához
 • intravénás folyadék bekötése, mely támogatja a keringést és megelőzi a kiszáradást
 • egyéb terápiás lehetőségek a klinikai tünetek enyhítése és megszüntetése céljából.

Fontos, hogy a kutya sok vizet igyon, és ki is pisilje, mert hosszú felezési ideje miatt a teobromin a húgyhólyagból újra felszívódhat. A bőséges folyadékfogyasztás segít eltávolítani a káros anyagokat.

 

Prognózis

 

A csokoládémérgezés hosszú távú hatásai a tünetek súlyosságától függnek, ám a legtöbb esetben a felépülés teljes, megfelelő ellátást mellett a kutya meggyógyul. Ha a mérgezés újból bekövetkezik, tehát ismételten csokit fogyaszt az eb, a központi idegrendszerét érő túlzott stimulációnak további káros hatásai lehetnek egészségére nézve (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, valamint túlsúly és elhízás egyes csokoládék magas cukor, zsír- és kalóriatartalma miatt).

 

Megelőzés

 

Tároljuk a csokoládét olyan helyen, ahol a kutya nem férhet hozzá. Ha megkívántunk egy kis csokis édességet, kekszet, süteményt, fagylaltot vagy jégkrémet, ne hagyjuk elől fogyasztás közben. Ha gyermekünknek ilyen finomságokat adunk, ügyeljünk arra, hogy a kutya még véletlenül se egyen azokból (pl. ha kiesik a kezéből). 

 

Ünnepek alkalmával fokozott a veszély - ne egyen a kutya csokit
Ünnepek alkalmával fokozott a veszély - ne egyen a kutya csokit!
Fotó: shirinmerchant.com

 

Ünnepek alkalmával fokozottan oda kell figyelnünk, legyen akár születésnap, névnap, Valetin-nap, Húsvét vagy Karácsony, bármilyen apropóból is köszöntjük fel egymást édességekkel, a kutya inkább ne egyen azokból! 

 

A velünk egy háztartásban élőknek és a hozzánk látogató barátainknak, vendégeknek is mondjuk el, hogy a csokoládé a kutya számára tilos! Nem létezik rá azonnal bevethető ellenszer, ezért a megelőzés a legjobb, amit tehetünk.

 


 

Tipp: Az állatorvosok által jegyzett PetMD honlapon elérhető Csokoládémérgezés Kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, mi az a mennyiség, ami kutyánk egészségére nézve már káros. Egy összefoglaló táblázattal is találkozhatunk az alábbi oldalon: Dog Chocolate Toxicity Meter .

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, treehugger.com
Indexkép forrás: rd.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma - már két kutya is áldozatul esett Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma - már két kutya is áldozatul esett
Negyedik hete küzdenek a madarakért a természetvédők, kutyás kereső egységek és az önkéntesek: a mérgezett csalétkek és az áldozatok után kutatnak a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok száma folyamatosan nő, a kár már több mint hat és fél millió forint!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti! Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?

Súlyos madármérgezés: óvatosságra intenek a hatóságok Súlyos madármérgezés: óvatosságra intenek a hatóságok
Nagyon fontos: semmiképp se nyúljunk gyanús húsdarabokhoz, tyúktojásokhoz, vagy elpusztult állathoz! Különösen figyeljünk oda kutyánkra is! Ha az előbbiek közül bármelyiken megakadna a szemünk, értesítsük a hatóságokat!

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul Sorozatos kutyamérgezés Somogy megyében: már 20 kutya esett áldozatul
A Somogy megyei Gigén ismeretlen tettes mérgezi sorra a kutyákat. Két hét alatt 20 kutya esett áldozatául a szívtelen kutyagyilkosnak.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Vizslatúra MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Amikor ajánlást kapok Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Amikor ajánlást kapok
Kutyás barangolások – Pihenés egy ízig-vérig kutyabarát helyen Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Pihenés egy ízig-vérig kutyabarát helyen