A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára

2020. szeptember 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?Reggelente indíthatjuk a napot egy csésze forró kávéval, teával, ám kutyáinknak (és macskáinknak) nincs rá szükségük, hogy élettel telve vágjanak bele a napba. Nem éreznek bűntudatot akkor sem, ha napközben kedvük támad szunyókálni, ahelyett, hogy egy fenséges cappuccino-hoz vagy hosszúkávéhoz folyamodnának az ébrenmaradás érdekében. Jobb is így, hiszen szervezetük a miénkhez hasonlóan reagál a koffeinre, de mivel testsúlyuk kisebb, mint a miénk, ezért már egészen kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy nagy gondot okozzon.

 

Ártalmatlannak tűnhet 1-2 korty a finom tejeskávénkból vagy gyümölcsteánkból, ám mérgező hatása miatt nem érdemes kockázatni, ha kutyánkra/macskánkra gondolunk. A koffein ugyanis bizonyos mennyiségben komoly gondokat okozhat, az elfogyasztást követő 30-60 percen belül eléri maximális koncentrációját a vérben és az állat klinikai tüneteket mutathat. Súlyossága függ az életkortól, a testmérettől és a szervezetbe jutó koffein mennyiségétől. Magától értetődő, hogy ugyanaz a mennyiség másként hat egy 5 kg-os és egy 25 kg-os kutya egészségére. Jó, ha tudjuk, kb. mekkora kutyánk testsúlya, milyen koffeinforrásból mennyit fogyaszthatott el, így állatorvosunk is pontosabb képet kaphat vészhelyzet esetén.

 

Kávé és kutyák - A koffein mérgező lehet kedvenceink számára
Kávé és kutyák - A koffein mérgező lehet kedvenceink számára
Fotó: Pinterest

 

Koffeinforrások

 

Most már tudjuk, hogy a koffein ártalmas lehet kedvenceink számára. Elsődleges koffeinforrásként legtöbben a kávét neveznénk meg, de otthonunkban egyéb élelmiszerek, italok és termékek is tartalmazhatnak koffeint, melyek csábítónak tűnhetnek kutyánknak/macskánknak:

 • desszertek (kávés sütemények, kekszek, torták, fagylaltok, jégkrémek)
 • édességek (csokoládé, koffeines cukorkák)
 • a koffeinmentes kávé is tartamaz kis mennyiségben koffeint
 • rágógumik
 • csokoládés italok, kakaó
 • alkoholos italok (pl. kávélikőr, krémlikőr)
 • szénsavas üdítőitalok (pl. kóla)
 • energiaitalok, sportitalok
 • étrendkiegészítők, súlycsökkentők (pl. koffein tabletta)
 • vény nélkül kapható gyógyszerek, melyek koffeint is tartalmaznak (pl. fájdalomcsillapítók)
 • szépségápolási termékek (koffeintartalmú krémek, samponok, stb.)

 

Milyen tünetekkel járhat a túlzott koffeinfogyasztás?

 

A koffein természetes stimuláns, megtalálható kávéban, teafélékben és a kakaóbabban. Kedvenceink esetében éppen a stimuláló tulajdonsága okozhat kellemetlen tüneteket. Gondoljunk csak bele, hogyan érezzük magunkat 2-3 csésze kávé vagy fekete tea után - bár sokaknak már egy is elegendő, hogy pulzusok felgyorsuljon és éberebbnek érezzék magukat. Kellő koffeinadag mellett még a beszéd tempója is felgyorsulhat.

 

A koffein hasonlóan hat a kutyákra és macskákra, a tünetek az elfogyasztott koffeinmennyiségtől függnek. Felpöröghetnek tőle, erőteljesebben vokalizálhatnak (nyüszögés, vakkantás, ugatás, macskáknál nyávogás), izgatottak és nyugtalanok lehetnek; fel-alá járkálhatnak, mintha alig bírnának megmaradni egy helyben. Vérnyomásuk megemelkedhet, tapasztalhatnak szaporább szívverést, és szívritmusuk rendszertelenné válhat. Minél több koffein jutott szervezetükbe, annál súlyosabb tüneteket észlelhetünk rajtuk:

 • izomremegés, izomrángás (tremor)
 • hányinger, hányás (ami valójában jótékony mellékhatás, hiszen segít eltávolítani a toxinokat)
 • esetenként hasmenés (attól is függ, milyen formában fogyasztotta a koffeint, milyen összetevőket tartalmazott az étel, ital, egyéb termék)
 • fokozott vizelési inger
 • hőemelkedés, láz
 • rohamok
 • kóma
Egy fekete kávét - Jobb, ha a nagytestű kutyák is kerülik a koffeint
Egy fekete kávét? Jobb, ha a nagytestű kutyák is kerülik a koffeint
Fotó: flipboard.com

 

A tünetek általában a koffein bevitelét követő 30-60 percen belül jelentkeznek, és akár 12 órán át, vagy még hosszabb ideig is eltarthatnak. A kutya/macska szívritmusát kitapintva érezhetjük, hogy szaporábban ver. Ha szívbetegséggel, vérnyomás-problémákkal küzd, a rendszertelen szívritmus akár életveszélyes állapotot is előidézhet, mely azonnali ellátást igényel!

 

A mérgezés mértékét befolyásolja az elfogyasztott koffein mennyisége, a kutya/macska mérete és általános egészségi állapota. Egy nagytestű, egészséges felnőtt kutya esetében a kockázat is kisebb lehet, mint egy kistestű, idős kutyánál, akinek szív- és/vagy veseproblémája van. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a koffein károsíthatja a főbb szerveket, így a szívet, tüdőt, májat, veséket és a központi idegrendszerre is hatással lehet.

 

Mi számít túl soknak?

 

Testsúlykilogrammonként (ttk) 30 mg koffein elfogyasztásától a kutya/macska nyugtalanná és izgatottá válhat, ennél nagyobb mennyiség (50-60 mg/ttk) kardiológiai gondokat okozhat (ld. kardiotoxicitás). 150-200 mg/ttk mennyiségnél pedig már rohamok is felléphetnek, és kezelés hiányában a kutya életveszélyes állapotba kerülhet. A Mayo Clinic számításai szerint egy 2,5 dl-es koffeintartalmú italban alábbi mennyiségek találhatóak:

 • főtt kávé: 95-165 mg koffein (típustól, elkészítéstől függően)
 • leforrázott fekete tea: 25-48 mg koffein
 • szénsavas italok: 24-46 mg
 • energiaitalok: 27-164 mg

Lássuk, mit is jelent ez: egy csésze eszpresszóban nagyjából 100 mg koffein van. Egy 0,6 dl-es csészével számolva egy 7 kg-os kutyának legalább 10 csészével kellene elfogyasztania ahhoz, hogy életveszélyes állapotba kerüljön. És akkor még nem számoltuk hozzá a csészénként 1-2-3 teáskanálnyi cukrot (vagy ennek megfelelő mennyiségű folyékony édesítőszert), mely szintén károsan hatna a kutya szervezetére. Remélhetőleg, ilyen mértékű kávéfogyasztásra egyik kutya sem vetemedne önszántából, de azért jobb az óvatosság, hogy elkerüljük a bajt. Különös tekintettel a csokoládéba mártott kávészemekre, amelyeket nem csak a koffein, hanem a csokoládéban található teobromin nevű anyag is mérgezővé tesz a kutyák számára.

 

Fentiekkel összehasonlítva pedig egyetlen szem koffein tabletta akár 200 mg koffeint is tartalmazhat, elfogyasztása is súlyos állapotot idézhet elő egy 4-5 kg testsúlyú kutya/macska esetében.

 

Kutyák és a koffein - A kávé mellé szokásos édességek, kekszek és sütemények is tartalmazhatnak káros összetevőket
Kutyák és a koffein - A kávé mellé szokásos édességek, kekszek és sütemények is tartalmazhatnak káros összetevőket
Fotó: Pinterest

 

Kezelés

 

Gyanú esetén induljunk az állatorvosi rendelőbe, hiszen a korai beavatkozás hatására a felépülés esélyei is sokkal jobbak lehetnek. Ha még nem telt el túl sok idő a koffein fogyasztása óta, hánytatással megelőzhető, hogy még több mérgező anyag szívódjon fel az emésztőrendszerben, és a véráramlásba kerüljön. Bízzuk állatorvosra, mert tapasztalatlan kezek között akár aspirációs tüdőgyulladás is kialakulhat a kutyánál (ha a gyomortartalom hányás közben a légutakba kerül, majd a tüdőkbe vándorol).

 

Fenti eljárás nem minden esetben alkalmazható, ilyenkor a támogató terápia részeként infúzióval segítenek a szervezetnek a mérgek eltávolításában, valamint a megemelkedett vérnyomást, szapora szívverést, rendszertelen szívritmust gyógyszerekkel stabilizálhatják. Izomremegés, -rángások, rohamok fellépése esetén célzott kezelést adnak azok megszüntetésére.

 

Az elfogyasztott koffein mennyiségétől függően akár 24-48 órán át is eltarthat, mire a toxinok kiürülnek a szervezetből, tehát minél előbb kapja meg a kutya a szakszerű ellátást, annál jobbak a kilátások is. Előfordulhat, hogy a kutyának ez idő alatt az állatkórházban kell maradnia megfigyelés alatt.

 

Megelőzés

 

Kedvencünk biztonsága érdekében tartsuk a kávéőrleményt, -port, kapszulákat, teát, csokoládét és minden egyéb koffeintartalmú ételt, italt, terméket olyan helyen, ahol még véletlenül sem férhet hozzá. Kíváncsiságuk és mohóságuk okán szinte bármibe képesek beledugni orrukat, és ha ízletesnek találják, az előttük lévő mennyiséget is eltüntetik. A koffein esetében azonban pár finom falat vagy nyalintás is gondot okozhat, nemcsak a koffein, hanem egyéb összetevői (pl. nyírfacukor - xilit, mesterséges anyagok) miatt, melyek mérgezőek lehetnek a kutya, macska számára. 

 

Bármennyire is szépen néz ránk azokkal a tündéri szemekkel, miközben forrón gőzölgő presszókávénkat vagy tejhabos cappuccinonkat kortyolgatjuk, inkább ne adjunk neki belőle kóstolót. Vigyázzunk egészségére, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 

Kávé és kutyák - Bármennyire is szeretné, inkább ne igyon belőle
Kávé és kutyák - Bármennyire is szeretné, inkább ne igyon belőle
Fotó: Pinterest

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Kutyánkra is veszélyes a mérgező kaukázusi medvetalp Kutyánkra is veszélyes a mérgező kaukázusi medvetalp
Az utóbbi években hazánkban is megjelent az Ázsiából származó lágyszárú növényfaj, kiszorítva ezzel az éghajlat őshonos növényeit. Azonban nem csak a természetvédőknek okoz fejtörést, ugyanis a kirándulókra legalább akkora veszélyt jelent, mint a hazai növénytársulásokra.

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti! Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet Szép időben vízparton: a kék-zöld alga okozta mérgezés a kutyákra is veszélyes lehet
Napfényes órákban az erdő, mező felfedezése mellett vízparton is szívesen eltöltenénk szabadidőnket. Érdemes odafigyelni, mielőtt kedvencünk megmártózna a hűs vízben.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?

Ébernek kell lennie az állattartóknak: sorozatos mérgezések Dombóváron Ébernek kell lennie az állattartóknak: sorozatos mérgezések Dombóváron
Kutya- és macskaéletet is követelt már a szívtelen ismeretlen áldatlan tevékenysége. Az emberi gonoszság határtalan.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Praktiker Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is Hírek - Címlapon
Medve cammog Észak-Magyarországon: a Nemzeti Park figyelmezteti a kutyásokat is
Börtönbüntetést kapott a férfi, aki lelőtte kutyáját Hírek - Címlapon
Börtönbüntetést kapott a férfi, aki lelőtte kutyáját