A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van

2022. november 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem? 

1. Nem mindegyik kutya barátságos

 

Attól, hogy a miénk az, még nem szabad abból kiindulni, hogy „biztosan a többi kutya is szeret barátkozni”. Még akkor sem, ha a szóban forgó kutya gazdája lelkesen állítja. Lehet, hogy egyébként szereti a társaságot, és szívesen ismerkedik, játszik másokkal, de egészen másként fog viselkedni, amikor pórázra van kötve.

 

Sok kutyában feszültséget kelt a póráz, a „megkötöttség” érzése, és ha ehhez hozzávesszük a környezeti tényezőket, melyek tovább növelik a szorongást, nem kell csodálkozni azon, ha balul sül el a „barátkozás” (a gazdik jószándéka ellenére).

 

Egyes kutyák jobban érzik magukat a náluk kisebbek társaságában, de ha a másik kutya mérete hasonló vagy nagyobb, az már gondot számukra (pl. félelmet kelt bennük). Vannak kutyák, akik szívesen odamennek másokhoz ismerkedni, de ha más kutya jön oda hozzájuk hívatlanul, amíg pórázon vannak, egyből nekirontanának.

 

 

Ismerkedés pórázon - A kisebb kutyák megijedhetnek a nagyobbaktól
Ismerkedés pórázon - A kisebb kutyák megijedhetnek a nagyobbaktól
Fotó: thehyperpup.com

 

 

Ha kedvencünk félős, érzékeny, bizonytalan más kutyák (pláne ismeretlenek) közelében, vagy fájdalommal, betegséggel küzd, kérjük meg a gazdikat, hogy kerüljenek el minket. Figyelemfelkeltésként használhatunk egy, a pórázra erősített sárga szalagot is. Ha ilyet látunk egy kutya pórázán, tartsuk be a kérését, hagyjunk neki teret!

 

A másik fontos dolog, hogy mi se erőltessük rá kutyánkra, hogy barátkozzon. Ellenkező esetben, ha elvesszük tőle a kontrollt, hogy a saját tempójában fedezze fel a világot, és rákényszerítjük akaratunkat, megrendülhet bennünk a bizalma, amit nagyon nehezen lehet visszaszerezni – márpedig a bizalom elengedhetetlen a harmonikus kutya-gazdi kapcsolathoz.

 

 

2. Mert így nem is lehet normálisan ismerkedni

 

A kutyák általában véve jobban szeretik megközelíteni egymást oldalról. Leírhatnak egymás közül néhány kört, miközben megszaglásszák egymás hátsóját fontos információkat szerezve. A feszes póráz ezt nem teszi lehetővé, és hamar feszültté válhat a helyzet, ha szemtől-szemben találkozik össze a két kutya. Agresszívan is reagálhatnak egymásra, ha a gazdik nem jól értelmezik testbeszédüket, és nem lépnek közbe. A legjobb, ha megelőzzük az ilyen helyzeteket!

 

 

Ismerkedés pórázon - Agressziót válthat ki a kutyából
Ismerkedés pórázon - Agressziót válthat ki a kutyából
Fotó: bestlifeonline.com

 

 

Ha mindkét kutya pórázon van, abból csak nagy gabalyodás lesz, és a kínos közelség (és a megkötöttség) is feszültséget kelt. Még a barátságos kutyák is megijedhetnek ilyenkor, hiszen nem tudnak arrébb menni, nem tudják növelni egymástól a távolságot, emiatt pedig egymásnak is ugorhatnak. Az összetekeredett pórázok pedig csak megnehezítik, hogy a gazdik szétválasszák őket. Kinek van erre szüksége?

 

 

3. Megerősítheti a nemkívánatos viselkedést

 

Még ha mindkét kutya barátságos is, a találkozástól annyira izgatottá válhatnak, hogy elfelejtik, pórázon vannak. Ugathatnak, és lelkesen odahúzhatnak a másik kutyához. Ha megengedjük kedvencünknek, hogy minden kutyát köszöntsön a sétán, azzal egy dolgot biztosan megerősítünk benne: a póráz húzását. És azt is, hogy nem baj, ha nem figyel oda ránk. Meg azt is, hogy bárkihez és bármihez odahúzhat, ha szeretné – hiszen úgyis megengedjük.

 

 

Pórázhúzás - megerősítést nyer a nem kívánt viselkedés, ha engedjük kutyánknak
Pórázhúzás - megerősítést nyer a nem kívánt viselkedés, ha engedjük kutyánknak
Fotó: petsmagazine.rs

 

 

A pórázhúzás az egyik leggyakoribb probléma, amivel a gazdik küszködnek. Nem vicces akkor sem, ha egy 5 kilós kutyáról van szó, akkor meg pláne nem, ha 40-50 kilót nyom. De egy 15 kilós kutya után is repülhet a gazdi, ha nem tudja megtartani... Nagyon könnyen lehet így nagyon csúnya sérüléseket szerezni – nemcsak az ember, hanem a kutya részéről is, ha kitépi a pórázt a gazdi kezéből, és világgá szalad. Vagy csak a szembejövő kutyát „csócsálja meg”, esetleg a totyogó kisgyereket vagy a biciklist, motorost kergeti meg a forgalmas úton. Ugye, mennyivel jobb megelőzni?

 

 

De akkor hol barátkozhat más kutyákkal biztonságosan?

 

A kutyapark, futtató jó ötletnek tűnhet, de azt sem szereti mindegyik kutya. Itt sem garantált a rózsás hangulat – elég egyetlen figyelmetlen gazdi, aki nem ismeri fel, hogy kutyája a többieknek egyszerűen sok. Ha azt halljuk, „majd lerendezik egymást közt” vagy „csak játszani akar” (miközben ellenkező jeleket mutat), sürgősen hagyjuk el a terepet. Erről bővebben itt írtunk: 

 

Ismerkedés pórázon - Nem mindegyik kutya szereti
Ismerkedés pórázon - Nem mindegyik kutya szereti
Fotó: pawsandrewards.com

 

 

Az első és legfontosabb, hogy megismerjük kutyánk jellemét. Lehet, hogy barátságosnak hisszük, de inkább csak elviseli a többiek társaságát? Vagy annyira imád barátkozni, hogy inkább arra kell figyelnünk, nehogy a lelkesedése sodorja bajba?

 

A kutyaiskolákon elérhető felügyelt futtató segíthet ebben: nemcsak kutyánk találhat magának játszópajtásokat, de mi is rengeteget tanulhatunk a kutyák viselkedéséről az oktatóktól. A sétákhoz pedig keressünk olyan helyet, ahol kedvencünk biztonságban szaladgálhat, és mindig kérdezzük meg a másik gazdit, hogy szeretne-e barátkozni a kutyája. Fogadjuk el azt is, ha nemet mond, megvan rá az oka.

 


 

 

Tipp

 

Ha kedvencünk már „húzós”, ideje ellátogatni egy kutyaiskolába, vagy felkérni egy kutyatrénert, aki segít nekünk megtanulni a séta helyes módját. Nem kell hozzá „speciális” nyakörv sem, ne dőljünk be annak, hogy „majd a fojtón meg a szögesen nem fog húzni – egyre többen hívják fel a figyelmet az averzív eszközök káros hatásaira (mentális, fizikai, érzelmi szinten is). A hám pedig nem egyenlő azzal, hogy húz a kutya, hiszen a nyakörvön is nagyon szépen tudnak húzni, köhögni, fulladozni, ami maradandó károsodásokat okozhat. Megsérülhet a kutya bőre, nyaka, nyakcsigolyái, légcsöve, nyelőcsöve, a nyak területén futó erek, ami kihat a vérkeringésre, végső soron az egész szervezetre. Belegondoltunk már ebbe?

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: pawsandrewards.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja Hírek - Címlapon
Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai fajtaprofilja
Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat! Hírek - Címlapon
Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat!