A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?

2023. augusztus 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Zavarba ejtőnek tűnhet, ám a kutyák számára a kommunikáció lényeges részét képezi az, hogy megszimatolják egymás intim területeit. Miben segíti ez őket? 

Egy kérdés, amit aligha lehetne finomabban megfogalmazni. Maga a téma is legalább annyira érzékeny, mint a kutyák szaglása, így hát érdemes óvatosan megközelíteni. A válaszhoz pedig nemcsak a szaglásról, hanem a kutyák kommunikációjában betöltött szerepéről is beszélnünk kell.

 

Egy páratlan szerkezet, avagy a kutyaorr

 

Hozzánk hasonlóan kedvenceink is 5 alapvető módon érzékelik a világot: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás. Kifinomult orruknak köszönhetően a szaglás áll első helyen, mely egy átlagos kutya esetében is nagyjából százezerszer érzékenyebb a miénknél. Részben azért, mert a kutyaorr megközelítőleg 150 millió szaglóreceptornak ad otthont, szemben a mi 5 milliónkkal. Ehhez jön még hozzá, hogy agyának kb. egyharmadát fordítja a szagok és illatok megtalálására és beazonosítására. Nálunk ez a szám csupán szerény 5%.

 

A kutyákat az orrüregben elhelyezkedő Jacobson-szerv is segíti, mely másodlagos szaglószervként is szolgál. Kifejezetten a kémiai úton történő kommunikációra lett „megalkotva”, összeköttetésben áll a kutya orrával, agyával és a szájpadláson át a szájüregével is (a felső metszőfogak mögötti területen). A Jacobson-szervben található idegek közvetlenül az agyba futnak, felépítésükben némileg eltérnek az orrban lévő szaglósejtektől, méghozzá abban, hogy a megszokott szagokra nem válaszolnak. E speciális idegsejtek olyan anyagokra reagálnak, melyek gyakran nem bocsátanak ki illatokat. Mondhatni, a „lenyomozhatatlan” szagoknál lépnek működésbe.

 

Szaglásuk segítségével még azt is meg tudják állapítani, mit evett, merre járt a másik kutya
Szaglásuk segítségével még azt is meg tudják állapítani, mit evett, merre járt a másik kutya
Fotó: pets4homes.co.uk

 

A Jacobson-szerv a párválasztást és párosodást ellenőrző agyterülettel is kommunikál. A feromonok beazonosítása által a kanok és szukák egyaránt hozzájuthatnak azokhoz az információkhoz, melyek közlik velük, hogy az ellentétes nem képviselője milyen állapotban van, készen áll-e „komolyabban társulni”. Emellett az újszülött kölykök táplálkozásában is fontos feladatot lát el: mivel világrajövetelüket követően 10-12 nap múlva kezdenek csak kinyílni szemeik és füleik is csak 21 napos koruk körül, nem támaszkodhatnak látásukra és hallásukra sem. A Jacobson-szerv azonban felerősíti a szaglásukat, ezért könnyebben megtalálják anyjuk emlőit. Segítségével különbséget tudnak tenni szülőanyjuk és a dajkakutyák között is. Elég egyetlen szippantás a levegőbe, és a két szuka között elhelyezett kölyök afelé fog elindulni, mely életet adott neki.

 

Az orr és a Jacobson-szerv tehát együtt dolgoznak azon, hogy létrejöhessen e páratlanul érzékeny rendszer, avagy a kutya szaglása. Utóbbihoz folyamodik akkor is, amikor fogínyét felhúzva mélyen belélegzi a levegőt, így az illatanyagok egészen apró részecskéit képes feltérképezni, beazonosítani. Lenyűgöző, ugye?

 

Ismerkedés kutyáknál - Egymás hátsóját is megszimatolják
Ismerkedés kutyáknál - Egymás hátsóját is megszimatolják
​Fotó: helpemup.com

 

A szaglás szerepe a kommunikációban

 

Két ember találkozásakor a testbeszéd, arckifejezések, hanglejtés segítségével „mérik fel egymást” a felek. Ezen információk birtokában és természetesen az ismeretség minősége alapján a kommunikáció folytatódhat egy kézszorítással, puszival, öleléssel, kedélyes csevegéssel, vagy örömkönnyekben, valamint egymás figyelmen kívül hagyásával is (hogy csak néhány lehetőséget soroljunk fel).

 

A kutyák viszont a testbeszédre, szagokra és a hangokra reagálnak. Első találkozásnál gyakran megfigyelhetjük, ahogy egymás körül körözve szagmintákat vesznek innen-onnan. Érzékeny szaglásuk és látásuk segítségével fontos információkat gyűjtenek újonnan megismert fajtársukról. Az általa kibocsátott illatanyagok segítenek beazonosítani a másik nemét, hangulatát, de még azt is, milyen környezetben él, és mit szeret enni. Pontosan meg tudják határozni, hogy az illető kan vagy szuka, jó kedvében van-e vagy morcos, egészséges vagy beteg.

 

A barátok is köszönthetik így egymást, hiszen ily módon tudhatják meg azt is, mi mindent történt a másikkal az utolsó találkozás óta eltelt időben. Alapvető tudnivalókhoz juthatnak tehá partnerükről, míg a pontosabb információkért még alaposabban megszaglásszák egymást.

 

Nem minden kutya szereti, ha megszimatolják a fenekét
Nem minden kutya szereti, ha megszimatolják a fenekét
Fotó: Pinterest

 

De miért éppen a hátsót szeretik szimatolni?

 

Miért nem inkább a füleket vagy mancsokat? A válasz a kutyák anatómiai felépítésében rejlik: a végbél környékén található két apró mirigy, melyek kicsiny kivezető nyíláson át jellegzetes szaggal bíró váladékot bocsát ki. Ürítéskor a környező izmok összehúzódása által a bűzmirigyek általában maguktól kiürülnek. Mivel az ürülék szaga elfedi a bűzmirigyek váladékának szagát, a mi orrunk nem képes érzékelni. Nem úgy kedvenceinké. Amennyire gyomorforgató tud lenni, ahogy egymás kakiját megszaglásszák, információk tömkelegéhez jutnak belőle.

 

Üdvözléskor is lelkesen szimatolják egymás hátsóját, hiszen „onnan” rengeteg dolgot tudhatnak meg egymásról. Jóbarát vagy ellenség? Szeretne-e ismerkedni vagy inkább hagyjuk békén? Fiatal vagy idősebb? Egészséges vagy betegséggel küzd? Minden kutyának jellegzetes szaga van „ott hátul”, így azt is meg tudják határozni, hogy valamikor életük során volt-e már egymáshoz szerencséjük. Amolyan szimatbiléta, ha úgy tetszik.

 

A "popószaglászás" módja azt is segít eldönteni, hogy adott helyzetben a két kutya közötti ki a dominánsabb fél, ezáltal megalapozza egymáshoz való viszonyukat. Rendszerint a domináns kutya kezdeményezi a szaglászást, míg társa megvárja a sorát. Az alárendeltebb vissza is húzódhat a cselekményből, de ha nagyon kíváncsi, társa egy morranással jelezheti, hogy ideje abbahagyni az érdeklődést. Vannak kutyák, akik nem szívesen osztanak meg magukról információkat, ők gyakran leülnek, amint egy másik kutya a hátsójukat kezdi el szimatolni. A farkukat is begörbíthetik testük alá, hogy limitálják a kibocsátott illatok mennyiségét.

 

Információgyűjtés kutya módra - Szimatolással
Információgyűjtés kutya módra - Szimatolással
Fotó: pawshake.no

 

A kutyák kiválóan emlékeznek a már megismert és eltárolt szagokra. Évek múltán is képesek felismerni egymást, és azt is tudják, hogy anno melyikük volt a dominánsabb fél az adott helyzetben. Az egy családon belül élő kutyák és azok a jóbarátok, akik nap, mint nap találkoznak egymással, hosszabb-rövidebb kihagyást követően a szagláshoz folyamodnak, hogy megtudják, kivel mi történt. A megváltozott szagok azt is elárulják, hol járt a kutya, mit evett, mit csinált.

 

 

A szimatolás nemcsak hasznos, de jótékony is tud lenni

 

Az illatok útján történő kommunikáció mellett a hátsó szaglászása egyben nyugtató mechanizmus. Az üdvözlés e veleszületett, rituális formája oldhatja a kutya szorongását, nyugtatóan hat. Túlélési eszköztáruk fontos része, hiszen általa tudhatják meg, hogy a fajtársuk barát vagy potenciális ellenség-e. És sokkal gyorsabb is, mint egy hosszas csevegés. Mégha meg is illetődünk időnként rajta, hagyjuk, hadd tegyék, hiszen a kutyák számára ez a kommunikáció egyik elfogadott formája.

 

Amire érdemes figyelni: ha kedvencünk túl hevesen ismerkedik, tanítsuk meg neki, hogyan legyen türelmesebb a másik féllel. Ehhez igénybe vehetjük szakképzett kutyatréner segítségét. Ha pedig egy másik kutya közeledik túlzott hévvel hozzánk, kérjük meg gazdáját, hívja vissza, mert a miénknek sok lesz. Ennek számtalan oka lehet: félénk vagy magának való, szorongó vagy idős, rehabilitáció alatt áll, esetleg betegséggel küzd – ezt egy gondos gazdi is meg fogja érteni.

 

A másik kutya hátsójának megszaglászása olyannyira ösztönös, hogy még egy rajzolt kutyánál is bekapcsol
A másik kutya hátsójának megszaglászása olyannyira ösztönös, hogy még egy rajzolt kutyánál is bekapcsol
Fotó: jimsdogwash.net.au

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: pawshake.no
Cikk első megjelenése: 2021. február 03.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál
Ami sokak szerint annyira aranyossá teszi őket, pokollá teheti a kutyák mindennapjait. Mit kell tudnunk róla?

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába? Miért jön utánam a kutyám a fürdőszobába?
Vannak ebek, akik előszeretettel követik a gazdit mindenhova, és arról sem maradhatnak le, ha lezuhanyozunk vagy veszünk egy kellemes fürdőt. De mi teszi ezt olyan érdekessé?

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rengetegen mentik a bajba jutott állatokat a Maui szigetén pusztító tűz után Hírek - Címlapon
Rengetegen mentik a bajba jutott állatokat a Maui szigetén pusztító tűz után
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál Hírek - Címlapon
Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál