A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A házikedvencek jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást

2022. március 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint azoknál az időseknél, akik 5 éve vagy annál régebb óta tartanak kisállatot otthon, a mentális frissesség is tovább megmarad.Érdekes eredményekre jutottak a Michigani Egyetem kutatói, amikor az egészség és az arany évek összefüggését vizsgálták: azok a 65 év feletti személyek, akik legalább 5 éve osztották meg életüket egy társállattal, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint „kisállatmentes” kortársaik.

 

A kutatásban több mint 1300 résztvevő kognitív képességeit mérték fel, és arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a mentális funkciókra egy (vagy több) kedvenc jelenléte a háztartásban. Az átlagéletkor 65 év körül mozgott.

 

Tény, hogy a kutyák, macskák, kisállatok rengeteget segítenek testünk és elménk frissen tartásában, ami azonban némi meglepetést okozott a kutatóknak az az, hogy a jótékony hatások egyes csoportok esetében jelentősebbek voltak, például a főiskolai és egyetemi végzettséggel rendelkezőknél, valamint a férfiaknál.

 

 

A kedvencek jótékony jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást
A kedvencek jótékony jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást
Fotó: aiudo.es

 

 

A tanulmány már eddig is felhívta magára a szakemberek figyelmét, ám olyannyira kiemelkedőnek bizonyul, hogy eredményeit előreláthatólag az immáron 74. alkalommal megrendezésre kerülő Amerikai Neurológia Akadémia Éves Találkozóján is be fogják mutatni Seattle-ben, áprilisban.

 

„Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy az ember és állat között meglévő kötelék jótékony hatással bír egészségünkre, többek között csökkentheti a vérnyomást és a stresszt” - mondta el Dr. Tiffany Braley, a Michigani Egyetem Orvostudományi Központjának munkatársa, a tanulmány szerzője. Majd hozzátette: „Az eredményeink arra is rámutatnak, hogy a kisállattartás a szellemi hanyatlás ellen is védelmet nyújthat.

 

A hatéves periódust felölelő kutatás kezdetén kivétel nélkül mind az 1369 résztvevő kognitív képességeit felmérték, mely az átlagos tartományba esett. 53%-uk tartott otthon kisállatot, 32% pedig legalább 5 éve, tehát őket a „hosszan tartó gazdiság” kategóriába sorolták. 88% fehér, 7% fekete, 2% spanyol ajkú, 3% más etnikai csoportba tartozott.

 

 

Egy macska is rengeteg szeretetet hozhat az idősek életébe, frissen tartja elméjüket is
Egy macska is rengeteg szeretetet hozhat az idősek életébe, frissen tartja elméjüket is
Fotó: Stocksy

 

 

A kutatók kognitív tesztek segítségével alkották meg minden egyes alany kognitív pontszámát, amely 0 és 27 közé esett. A pontos értékhez vizsgálták matematikai tudásukat (pl. kivonás, számolás) és a memóriájukat is (pl. szavak felidézése, visszamondása). Majd összehasonlították a résztvevők kognitív pontszámát a kisállattartás éveinek számával és a kognitív képességekkel.

 

A kutatás 6 éve alatt a kognitív pontszámok lassabban csökkentek a kisállattartók körében. A különbségek még erőteljesebben mutatkoztak meg azoknál, akik a „hosszan tartó gazdiság” kategóriába estek.

 

A kognitív funkciókat befolyásoló egyéb tényezők ismeretében, a tanulmányból fény derült arra is, hogy azok, akik régebb óta osztják meg életüket egy házikedvenccel, átlagosan 1.2 ponttal magasabb értékkel bírtak 6 év után, mint azok, akik nem tartottak állatot.

 

 

Egy kutya kedvessége, figyelme is jótékony hatású
Egy kutya kedvessége, figyelme is jótékony hatású
Fotó: iStock

 

 

Dr. Braley szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy ezen összefüggések lehetséges okairól még behatóbb ismereteket kaphassunk:

 

„Tudjuk, hogy a stressz negatív hatással lehet az elme működésére, így a kisállattartás stresszcsökkentő tulajdonsága kézenfekvő magyarázattal szolgálhat. A kedvenceknek köszönhetően fizikailag aktívabbak leszünk, ez pedig a mentális egészségre is kedvezően hat.”

 

„Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy érdemes tovább kutatni e területet, eredményeink alátámasztása, valamint annak érdekében is, hogy beazonosíthassuk a háttérben dolgozó mechanizmusokat” - jelentette ki.

 

A tanulmányból az sajnos nem derült ki, hogy milyen kedvencek(et) tartottak a résztvevők, és melyek járulhatnak hozzá leginkább a szellemi hanyatlás megelőzéséhez. Remélhetőleg az áprilisi rendezvényen ezt is a nyilvánosság elé tárják. Kíváncsian várjuk az eredményeket!

 

 

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? - Kutyabarát helyek

A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: aiudos.es

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A nyugdíjasok körében is népszerűsítik az állatvédelmet A nyugdíjasok körében is népszerűsítik az állatvédelmet
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkárság közleménye alapján.

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 emberi étel, amit kutyáddal is megoszthatsz Hírek - Címlapon
10 emberi étel, amit kutyáddal is megoszthatsz
Tényleg egészséges a kutyapuszi? Hírek - Címlapon
Tényleg egészséges a kutyapuszi?