A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A házikedvencek jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást

2022. március 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy kutatás szerint azoknál az időseknél, akik 5 éve vagy annál régebb óta tartanak kisállatot otthon, a mentális frissesség is tovább megmarad.



Érdekes eredményekre jutottak a Michigani Egyetem kutatói, amikor az egészség és az arany évek összefüggését vizsgálták: azok a 65 év feletti személyek, akik legalább 5 éve osztották meg életüket egy társállattal, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint „kisállatmentes” kortársaik.

 

A kutatásban több mint 1300 résztvevő kognitív képességeit mérték fel, és arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a mentális funkciókra egy (vagy több) kedvenc jelenléte a háztartásban. Az átlagéletkor 65 év körül mozgott.

 

Tény, hogy a kutyák, macskák, kisállatok rengeteget segítenek testünk és elménk frissen tartásában, ami azonban némi meglepetést okozott a kutatóknak az az, hogy a jótékony hatások egyes csoportok esetében jelentősebbek voltak, például a főiskolai és egyetemi végzettséggel rendelkezőknél, valamint a férfiaknál.

 

 

A kedvencek jótékony jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást
A kedvencek jótékony jelenléte hosszú távon lelassíthatja az időskori szellemi hanyatlást
Fotó: aiudo.es

 

 

A tanulmány már eddig is felhívta magára a szakemberek figyelmét, ám olyannyira kiemelkedőnek bizonyul, hogy eredményeit előreláthatólag az immáron 74. alkalommal megrendezésre kerülő Amerikai Neurológia Akadémia Éves Találkozóján is be fogják mutatni Seattle-ben, áprilisban.

 

„Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy az ember és állat között meglévő kötelék jótékony hatással bír egészségünkre, többek között csökkentheti a vérnyomást és a stresszt” - mondta el Dr. Tiffany Braley, a Michigani Egyetem Orvostudományi Központjának munkatársa, a tanulmány szerzője. Majd hozzátette: „Az eredményeink arra is rámutatnak, hogy a kisállattartás a szellemi hanyatlás ellen is védelmet nyújthat.

 

A hatéves periódust felölelő kutatás kezdetén kivétel nélkül mind az 1369 résztvevő kognitív képességeit felmérték, mely az átlagos tartományba esett. 53%-uk tartott otthon kisállatot, 32% pedig legalább 5 éve, tehát őket a „hosszan tartó gazdiság” kategóriába sorolták. 88% fehér, 7% fekete, 2% spanyol ajkú, 3% más etnikai csoportba tartozott.

 

 

Egy macska is rengeteg szeretetet hozhat az idősek életébe, frissen tartja elméjüket is
Egy macska is rengeteg szeretetet hozhat az idősek életébe, frissen tartja elméjüket is
Fotó: Stocksy

 

 

A kutatók kognitív tesztek segítségével alkották meg minden egyes alany kognitív pontszámát, amely 0 és 27 közé esett. A pontos értékhez vizsgálták matematikai tudásukat (pl. kivonás, számolás) és a memóriájukat is (pl. szavak felidézése, visszamondása). Majd összehasonlították a résztvevők kognitív pontszámát a kisállattartás éveinek számával és a kognitív képességekkel.

 

A kutatás 6 éve alatt a kognitív pontszámok lassabban csökkentek a kisállattartók körében. A különbségek még erőteljesebben mutatkoztak meg azoknál, akik a „hosszan tartó gazdiság” kategóriába estek.

 

A kognitív funkciókat befolyásoló egyéb tényezők ismeretében, a tanulmányból fény derült arra is, hogy azok, akik régebb óta osztják meg életüket egy házikedvenccel, átlagosan 1.2 ponttal magasabb értékkel bírtak 6 év után, mint azok, akik nem tartottak állatot.

 

 

Egy kutya kedvessége, figyelme is jótékony hatású
Egy kutya kedvessége, figyelme is jótékony hatású
Fotó: iStock

 

 

Dr. Braley szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy ezen összefüggések lehetséges okairól még behatóbb ismereteket kaphassunk:

 

„Tudjuk, hogy a stressz negatív hatással lehet az elme működésére, így a kisállattartás stresszcsökkentő tulajdonsága kézenfekvő magyarázattal szolgálhat. A kedvenceknek köszönhetően fizikailag aktívabbak leszünk, ez pedig a mentális egészségre is kedvezően hat.”

 

„Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy érdemes tovább kutatni e területet, eredményeink alátámasztása, valamint annak érdekében is, hogy beazonosíthassuk a háttérben dolgozó mechanizmusokat” - jelentette ki.

 

A tanulmányból az sajnos nem derült ki, hogy milyen kedvencek(et) tartottak a résztvevők, és melyek járulhatnak hozzá leginkább a szellemi hanyatlás megelőzéséhez. Remélhetőleg az áprilisi rendezvényen ezt is a nyilvánosság elé tárják. Kíváncsian várjuk az eredményeket!

 

 

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? - Kutyabarát helyek

A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: aiudos.es

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 2. Hírek - Címlapon
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 2.
Nem igazán érti a kutyus, hogy újdonsült kistesója miért nem dobja el neki a labdát Hírek - Címlapon
Nem igazán érti a kutyus, hogy újdonsült kistesója miért nem dobja el neki a labdát