A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák

2020. szeptember 20., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.A gazdik általában véve nyugodtabbak, lazábbak és kevésbé hajlamosak a szorongásra. Az együtt töltött idő csökkenti az általunk érzett stresszt, enyhíti a magányosság érzését, javítja az egészséget, és aktívabb életmódra ösztönöz. 

A kutyákról való gondoskodás a gyermekekben is elősegíti a felelősségérzet kialakulását és fejlődését, és a magabiztosságot is erősíti. Értékes társnak bizonyulhatnak az idősek számára is, akik sok időt töltenek otthon egyedül. A család tagjaként rengeteg örömet hoz mindennapjainkba és megannyi oka van annak is, amiért a legjobb barátainknak nevezzük őket. Íme néhány a legfontosabbak közül:

 

1. Rendszer a mindennapokban

 

A kutyák természetes rutinjának részeként napjában több alkalommal sétára indulunk velük, és az etetés is meghatározott időben történik, mindez pedig a gazdinak is segít egy jól működő rendszert vinni a gyakran egybemosódó hétköznapokba. Napjaink megszervezésénél kedvencünk szükségleteit is figyelembe vesszük, melynek fontos része a testmozgás. Kiválóan összekovácsolja a „csapatot”, vagyis a kutya-gazdi párost, illetve a kutyás családot. A szabadban eltöltött idő, a friss levegő nekünk is előnyünkre válik, hiszen kimozdulunk megszokott környezetünkből, kiszabadulunk a mókuskerékből. Kutyánk oldalán félretehetjük a gondokat, kiszellőztethetjük fejünket, feltöltődhetünk. Kell ennél több?

 

A kutya értékes társaságot nyújt, mellette sosem leszünk egyedül
A kutya értékes társaságot nyújt, mellette sosem leszünk egyedül
Fotó: Pinterest

 

2. Értékes társaság

 

Az egyedüllét könnyen elszigeteltté teheti az embert, hosszútávon szorongás és depresszió kialakulásához vezethet. De ha van egy kutyánk, akkor sosem érezhetjük magunkat egyedül. Ez hatalmas változást jelenthet az egyedül élők számára: a kedvencünkről való gondoskodással járó feladatok miatt tudjuk és érezzük, hogy valakinek szüksége van ránk, valaki számít ránk a nap minden egyes percében – maga a tudat pedig minket is felvidít, átsegíthet a nehézségeken. Idős korban is nagy segítség lehet egy szeretetteljes kedvenc társasága, amikor már nehezebben mozdulunk ki otthonról.

A mindennapos séták során más gazdikkal és kutyabarát járókelőkkel is elcseveghetünk erről-arról, betérhetünk a kisállatboltba egy-egy finomságért vagy játékért. Részt vehetünk kutyaiskolai tanfolyamokon, ahol együtt fejlődhetünk kedvencünkkel, magunkról is sokat tanulhatunk, és újabb ismeretségeket köthetünk. 

 

3. Erősíti az immunrendszert

 

A kisállattartók erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, ellenállóbbá válhatnak az allergia bizonyos típusaival szemben (pl. pollen, por, állatszőr, stb.), csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát. Stresszes helyzetekben a gazdik vérnyomása általában alacsonyabb, hiszen könnyebben birkóznak meg a problémákkal. A kutyatartás jótékony hatásai összességében tehát fizikai egészségünket is javíthatják.

 

A kutyák igénylik a rendszeres testmozgást - legyen a séta a napi rutin része
A kutyák igénylik a rendszeres testmozgást - legyen a séta a napi rutin része
Fotó: mccanndogs.com

 

4. A simogatás nyugtató ereje

 

Ahogy becézgetjük, simogatjuk kutyánkat, szervezetünkben nő az oxitocin nevű hormon szintje, melyet szeretethormonnak is neveznek. A stressz enyhítéséhez köthető, csökkenti a vérnyomást és a szorongást, növeli a komfortérzetet gazdiban, kutyában egyaránt. Jobban érezzük magunkat, ha összebújunk kedvencünkkel, vagy csak mellénk telepedik pihenés közben, ugye? 

 

5. Egyszerűen nagyszerű, avagy a játék öröme

 

Hajlamosak lehetünk megfeledkezni az egyszerű dolgok jelentőségéről. A kutyával való játék viszont úgy kapcsol ki minket, hogy közben mindketten jól szórakozunk. Kapcsolatunkat erősíti, ha úgy tudunk vele játszani, mint ahogy pajtásaival tenné. Egy kis kergetőzés, birkózás vagy labdázás, kedvenc játékának huzigálása, odahozása amellett, hogy fizikailag megmozgatja a kutyát, örömet is okoz számára – önfeledt bolondozása láttán minket is elkap a nevetés. A mosoly és a nevetés növeli a szervezetünkben lévő szerotonin és dopamin szintjét, mely nyugtatóan hat, boldogsággal tölt fel. Ellátogathatunk a kisállatboltba együtt is, hogy kiválaszthasson pár neki tetsző játékot. Odáig lesz, meg vissza – ahogy mi is!

 

A játék remek szórakozás, és erősíti kutya és gazdája közötti kapcsolatot
A játék remek szórakozás, és erősíti kutya és gazdája közötti kapcsolatot
Fotó: Twitter

 

Gazdiként önkéntelenül is a kutyások közösségének részévé válunk, ahogy ellátogatunk a kutyafuttatóra vagy a séták során egymás mellé sodor az élet. Megosztjuk történeteinket egymással, és szinte észre sem vesszük, máris érdekes, értékes kapcsolatokra tettünk szert. Legkedvesebb témánk kimeríthetetlen: mindig akad egy emlék, egy tapasztalat, mely újabb és újabb beszédtémát ad. Még életünk mélypontjairól is könnyebben beszélünk, hiszen kutyánk mindig is mellettünk állt, hogy segítsen kikecmeregni belőle.

 

Amikor az önbizalmunk a béka feneke alatt van, és úgy érezzük, az élet maga alá gyűr, a kutyánk mindent megtesz, hogy felvidítson. Kezünkbe hajtja a fejét, ránk emeli édes tekintetét, mellyel azt üzeni, hogy minden rendben van, hiszen itt vagyunk egymásnak, és csak ez számít.

Forrás: 3milliondogs.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. június 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak
Gazdája életét mentette meg a labrador, aki kitartó ugatásával hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nagy baj van.

Te hogyan alszol kutyáddal? Te hogyan alszol kutyáddal?
Gondoltad volna, mennyi mindent árul el rólad és kutyádról az, ahogyan együtt alszotok? A következő 10 alvópóz leírásából megtudhatod, milyen is a kapcsolatotok valójában.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát 4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.

„Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe „Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe
17 éves korában kelt át a szivárványhídon, a városka lakói azonban sosem feledik "mindenki kutyáját", akit örökre a szívükbe zártak.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Vizslatúra Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője Hírek - Címlapon
Kutyák a mozivásznon – A filmtörténet 5 ikonikus szereplője
Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hírek - Címlapon
Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek